Najbolji SF film?
Moderator: _BataZiv_0809
-
teletrader
1.Bladerunner
2.Star Trek 1 i meni se cini 8 (kad se ono ganjaju sa Borgovima)
3.Odiseja 2001
3.Odiseja 2001
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
volite li postapokaliptične SFove?
ima stvarno dobrih SFova
2001
forbiden planet
bladerunner
alien
Solaris
T1
Dan kada je zemlja mirno stajala
Metropolis
Lost horison
Otvori oči - Abre los ojos
thing
Invazija tjelokradica (prve 2 verzije)
12 majmuna (ustvari obrada kratkog La jetea)
Ilustrovani čovjek
On the beach
Farenhajt 451
Planet majmuna stari
Rat svjetova stari
Time machine stari
1984 (obje verzije i iz 1984 i 1956)
Day of the trififds
Omega man
Sojlent green
Zardoz
Čovjek koji je pao na zemlju
Likvid sky
War game (65. men se čini)
Quiet earth
dobri su i oni rubni SFovi... recimo
Seconds,
Fail safe
Testament,
World flesh an devil,
Demon seed,
Wilage of the damned,
mandžurijski kandidat, čovjek u bijelom odjelu,
kiss me deadly,
strangelove,
Week end,
Day after
dobar je i ruski
Kind dža dža,
nisam pogledao ove ali kažu da su dobri
the damned, bis dan ende der welt
ima stvarno dobrih SFova
2001
forbiden planet
bladerunner
alien
Solaris
T1
Dan kada je zemlja mirno stajala
Metropolis
Lost horison
Otvori oči - Abre los ojos
thing
Invazija tjelokradica (prve 2 verzije)
12 majmuna (ustvari obrada kratkog La jetea)
Ilustrovani čovjek
On the beach
Farenhajt 451
Planet majmuna stari
Rat svjetova stari
Time machine stari
1984 (obje verzije i iz 1984 i 1956)
Day of the trififds
Omega man
Sojlent green
Zardoz
Čovjek koji je pao na zemlju
Likvid sky
War game (65. men se čini)
Quiet earth
dobri su i oni rubni SFovi... recimo
Seconds,
Fail safe
Testament,
World flesh an devil,
Demon seed,
Wilage of the damned,
mandžurijski kandidat, čovjek u bijelom odjelu,
kiss me deadly,
strangelove,
Week end,
Day after
dobar je i ruski
Kind dža dža,
nisam pogledao ove ali kažu da su dobri
the damned, bis dan ende der welt
-
sulesavic
Star Trek: First Contactteletrader wrote:
Dalje,
Terminator 1 - granièio mi se sa hororom
Star Wars - Revenge of the Sith - maske padaju, sve postaje jasno, ko je dobar a ko lo¹.
Starship Troopers - bljak, fuj, ali
-
semso poplava
The Thing
skoro sam ponovio gradivo ma stvarno filmcina
skoro sam ponovio gradivo ma stvarno filmcina
-
neocekivana_sila
Soderberghov Solaris........
a imas li to na DivX ili dvd-u?
a imas li to na DivX ili dvd-u?
- hsnf
1. 2001: A space odyssey
2. Blade Runner
3. Aliens
4. Contact
5. Event Horizon
6. Brazil
7. Dark City
8. Solaris
9. The day the Earth stood still
10. Outland
11. The 5th element
12. The last starfighter
13. 2010: The year we make contact
14. X-Files: Fight the future
15. Pitch black
2. Blade Runner
3. Aliens
4. Contact
5. Event Horizon
6. Brazil
7. Dark City
8. Solaris
9. The day the Earth stood still
10. Outland
11. The 5th element
12. The last starfighter
13. 2010: The year we make contact
14. X-Files: Fight the future
15. Pitch black
-
nesvrstan
Drago mi je da vecina izdvaja odiseju2001.
Neki kriticar davno je izrekao najbolji komentar ne ovaj film., rekao je otprilike da ako neko zeli napraviti bolji SF film od odiseje morat ce ga snimati NA LICU MJESTA!
JA se potpuno slazem s tim.
Inace, sto niko ne spomenu MATRIX (naravno samo br 1).
Taj film ima JAKO JAKO ZAJEBANU pricu.
Neki kriticar davno je izrekao najbolji komentar ne ovaj film., rekao je otprilike da ako neko zeli napraviti bolji SF film od odiseje morat ce ga snimati NA LICU MJESTA!
JA se potpuno slazem s tim.
Inace, sto niko ne spomenu MATRIX (naravno samo br 1).
-
delightful
Hvala, za oboje. Ja nisam nikad ni mislila da sam je skontala - veliki upitnik, al je cool za gledati. Jedino s cim se ne slazem je ovo barem pola, jer nisam jos nikoga srela ko mi je mogao objasniti Odiseju.ulicar wrote:Matrix 1 ubjedljivo najbolji.
O.T. Odiseja
Odiseju sam kontao da sam skontao sve dok nisam procitao "odiseju" http://en.wikipedia.org/wiki/2001:_A_Sp ... 28novel%29 i "kako je pisana odiseja" http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Worlds_of_2001, onda sam skontao da nisam bas skontao sta je pisac htio da kaze. Garantujem da BAREM pola ljudi koji vole Odiseju nisu skontali sta je pisac htio da kaze
-
Dont Let
Da li je stvarno mislio na taj? Tu se ganjaju sa Borgovima na samom početku i odlaze na mjesto u prošlosti gdje je First Contact. I mozda na kraju da se Borgovi pojavljuju. Ali često ljudi misle da tu ima puno Borgova...sića, u serijalima ima serija sa puno više Borgovasulesavic wrote:Star Trek: First Contactteletrader wrote:
- A_I_
da, zaebanu u drustvenom smislu ali ni izbliza kreativnu kao npr. odiseja ili bladerunner itd.nesvrstan wrote: Inace, sto niko ne spomenu MATRIX (naravno samo br 1).
a ima i comercijalan shmek
-
sulesavic
Taj je, taj je. Nema ni u jednom drugom filmu Borga. U ovom se s kraljicom herself sukobljavaju. Ona (ah, ¾ensko k'o ¾ensko) poku¹ava Datu zavesti da joj ovaj da - ¹ifreDont Let wrote:Da li je stvarno mislio na taj? Tu se ganjaju sa Borgovima na samom poèetku i odlaze na mjesto u pro¹losti gdje je First Contact. I mozda na kraju da se Borgovi pojavljuju. Ali èesto ljudi misle da tu ima puno Borgova...siæa, u serijalima ima serija sa puno vi¹e Borgovasulesavic wrote:Star Trek: First Contactteletrader wrote:
-
Dont Let
A toooo je ipaaaak taaajjjj!sulesavic wrote:
Taj je, taj je. Nema ni u jednom drugom filmu Borga. U ovom se s kraljicom herself sukobljavaju. Ona (ah, žensko k'o žensko) pokušava Datu zavesti da joj ovaj da - šifre. Data, čvrst & stamen, priznaje da je bio u iskušenju 0,006 sekundi - "za androida, to je cijela vječnost".
- danas
Top 10 
1. Blade Runner
2. 2001: A space odyssey (Dave, Dave...
)
3. Dark City
4. Metropolis
5. Terminator
6. Solaris (ne soderberghov remake, vec ruski original od tarkovskog
)
7. Invasion of the Body Snatchers (verzija sa donaldom sutherlandom, kaufmanov je ipak bolji od siegelovog)
8. Close Encounters of the Third Kind
9. The Day the Earth Stood Still
10. Logan's Run tied with Soylent Green (nod to the bad, bad '70s
)
1. Blade Runner
2. 2001: A space odyssey (Dave, Dave...
3. Dark City
4. Metropolis
5. Terminator
6. Solaris (ne soderberghov remake, vec ruski original od tarkovskog
7. Invasion of the Body Snatchers (verzija sa donaldom sutherlandom, kaufmanov je ipak bolji od siegelovog)
8. Close Encounters of the Third Kind
9. The Day the Earth Stood Still
10. Logan's Run tied with Soylent Green (nod to the bad, bad '70s
-
neocekivana_sila
ne valja remake? nisam ga gledala..a Tarkovski je pohranjen, skoro kompletandanas wrote:Top 10
6. Solaris (ne soderberghov remake, vec ruski original od tarkovskog)
- danas
nije los, slazem se... ali nije top 10... po meni...lampard wrote:peti element nije los
PS iako sam ST zanesenjak
-
ulicar
Ozbiljno, ima gomila stvari koje samo iz filma nemozes skontati, na glavu da se nasadisdelightful wrote:Hvala, za oboje. Ja nisam nikad ni mislila da sam je skontala - veliki upitnik, al je cool za gledati. Jedino s cim se ne slazem je ovo barem pola, jer nisam jos nikoga srela ko mi je mogao objasniti Odiseju.ulicar wrote:Matrix 1 ubjedljivo najbolji.
O.T. Odiseja
Odiseju sam kontao da sam skontao sve dok nisam procitao "odiseju" http://en.wikipedia.org/wiki/2001:_A_Sp ... 28novel%29 i "kako je pisana odiseja" http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lost_Worlds_of_2001 , onda sam skontao da nisam bas skontao sta je pisac htio da kaze. Garantujem da BAREM pola ljudi koji vole Odiseju nisu skontali sta je pisac htio da kaze
Recimo kako to da je HAL pobudalio? Zasto je HAL pobudalio? To je vrlo bitno za citavu pricu, ali u filmu ti nemozes skontati otkud on lud. Kada pomjeris slova HAL za po jedno naprijed dobijes IBM
Posebno sto je scenario pisan u isto vrijeme kada i knjiga, a film sniman u isto vrijeme kada je i pisan scenario (da bi na kraju film bio zavrsen prije zavrsetka pisanja knjige po kojoj je pravljen (hehehehehe)) neke stvari koje su u knjizi su ispustene iz filma i to je onda psiha za skontati, jer nesto fali. Tek u OBJE knjige su svi odgovori
U stvari moguce da moras procitati sve odiseje (i dva i tri) da bi skontala do kraja fakat sta je pisac hotio rijet. Jer u odiseji dva, meni se cini, skontas zasto bas na odredjenim mjestima (u kecu) da se desavaju odredjene stvari. Necu da pricam o cemu, jer bi to bio spoiler
- repeater
a, solaris moze ? hm.danas wrote:nije los, slazem se... ali nije top 10... po meni...lampard wrote:peti element nije los
PS iako sam ST zanesenjakti se filmovi ipak ne mogu ubrajati u pravi SF... osim mozda prvih epizoda
sa cpt. kirkom
a vi ste izgleda mladuncad, ne sjecate se vi toga
![]()
![]()
send me a bomb per pm. hehe
- aNTropocentrio
Ja mislim da nije potrebno čitati bilo šta dodatno da bi se "skontala" Odiseja.
Ukratko, prikazana je evolucija čovjeka.
Čovjek stvara umjetnu inteligenciju (HAL-a). Da HAL nije "poludio(?)", on u stvari ne bi ni bio inteligentan.
Film, u stvari najviše postavlja pitanja. Ko smo mi, odakle dolazimo, gdje idemo? Da li imamo prava da ugasimo umjetno biće? Da li je umjetna inteligencija produžetak evolucije čovjeka? Da li će se jednoga dana čovjek i mašina spojiti (Ghost in the shell), i nastati neko novo biće? Da li je neko nama podario "umjetnu" inteligenciju (monolit na početku).
Da li je uopšte DNK samo neki program koji se izvršava, čiji je rezultat evolucija, sa svim svoijim bugovima?
Ovo nije ni jedan milioniti dio promila svega što se može naći u Odiseji.
Zato ovaj film i jeste ono što jeste.
Nikada nisam čitao ništa vezano za ovaj film.
Svaki put kada ga gledam, otkrijem nešto novo...
Ukratko, prikazana je evolucija čovjeka.
Čovjek stvara umjetnu inteligenciju (HAL-a). Da HAL nije "poludio(?)", on u stvari ne bi ni bio inteligentan.
Film, u stvari najviše postavlja pitanja. Ko smo mi, odakle dolazimo, gdje idemo? Da li imamo prava da ugasimo umjetno biće? Da li je umjetna inteligencija produžetak evolucije čovjeka? Da li će se jednoga dana čovjek i mašina spojiti (Ghost in the shell), i nastati neko novo biće? Da li je neko nama podario "umjetnu" inteligenciju (monolit na početku).
Da li je uopšte DNK samo neki program koji se izvršava, čiji je rezultat evolucija, sa svim svoijim bugovima?
Ovo nije ni jedan milioniti dio promila svega što se može naći u Odiseji.
Zato ovaj film i jeste ono što jeste.
Nikada nisam čitao ništa vezano za ovaj film.
Svaki put kada ga gledam, otkrijem nešto novo...
-
King Kikapu
dvoumim se izmedju Odiseje 2001 i Blade Runnera...nerjeseno! Esteticki Odiseja mi je mnogo bolja, ali je iz ugla nauke i naucne fantastike Blade Runner nenadmasan.
Ne znam ko je napisao da su Farenheit 451 i 1984 SF filmovi, ali znam da taj o SFu nema blage veze. Nio jedan ni drugi film nisu SF, vec spadaju u distopijske iliti antiutopijske filmove. Ni jedan od ta dva romana/filma nema osnovno obiljezje naucne fantasktike, a to je konceptualno i estetsko istrazivanje pravaca razvoja nauke, te socijalnih, politicki, ekonomskih etc. implikacija tog razvoja.
Situacija, tj kontekst opisan u obje pomenute knjige te adaptiran u filmovima nije posljedica razvoja nauke, vec politickih promjena. same knjige su polemika sa prijetnjama totalitarizma i slicnih drustvenih uredjenja, dakle defacto politicki tekstovi. no kako se radnja zbiva u posve fiktivnom svijetu neuki citalac/gledalac pomenutu knijgu/film na precac strpa u SF.
Ne znam ko je napisao da su Farenheit 451 i 1984 SF filmovi, ali znam da taj o SFu nema blage veze. Nio jedan ni drugi film nisu SF, vec spadaju u distopijske iliti antiutopijske filmove. Ni jedan od ta dva romana/filma nema osnovno obiljezje naucne fantasktike, a to je konceptualno i estetsko istrazivanje pravaca razvoja nauke, te socijalnih, politicki, ekonomskih etc. implikacija tog razvoja.
Situacija, tj kontekst opisan u obje pomenute knjige te adaptiran u filmovima nije posljedica razvoja nauke, vec politickih promjena. same knjige su polemika sa prijetnjama totalitarizma i slicnih drustvenih uredjenja, dakle defacto politicki tekstovi. no kako se radnja zbiva u posve fiktivnom svijetu neuki citalac/gledalac pomenutu knijgu/film na precac strpa u SF.
-
King Kikapu
koliko sam upucen u SF, a to je mnogo, Clarke je napisao 4 odiseje:ulicar wrote:
U stvari moguce da moras procitati sve odiseje (i dva i tri) da bi skontala do kraja fakat sta je pisac hotio rijet.
2001 Odiseja u svemiru
2010 Druga odiseja
2061 Treca odiseja
3001 Konacna odiseja (preveli su i kao Posljednja odiseja)
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
jel ko gledao Charlyja
sinoć ga konačno pogledah
a
Stepfordske žene?? naravno ona verzija iz 1975
uskoro gledam i Panic in year zero 1962
kažu da je dobar