Najbolji restoran u Sarajevu
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#2351 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Eh kurko.Vazda kazem zeni jebla te pita kad kupi u buregdzinici.Sto nije ko tvoja zeljanica,nidje veze jedno s drugim.Ko bi je kupio i koliko bi kila onda bila? Bila bi svima skupa.Pa nabraja sta sve stavi.Da ne govorim o maminom bureku...Tu zena oprepelit ne moze.Al joj nisam reko.
- alibaba_i_30_godina
- Posts: 16995
- Joined: 16/01/2010 19:15
#2352 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Samo ukratko da repliciram na ono vezano za rat, jer nema smisla uopće diskutovati o tome:
[*]
Ma daj, sve sami lažni moralisti. Ne daj Bože da neko radi sa svojim životom i novcem šta hoće, obavezno mora slušati šta drugi govore. Jer tako se to ovdje na Balkanu, tj. Bosni radi.
Hvala Bogu pa će mi evo pojedinci na forumu otvoriti oči da ne jedem ono što hoću i kad mogu jer je preskupo, kad isto to mogu i znatno jeftinije pojesti. Ustvari, ne, neću više nikako jesti nigdje van kuće, tu mi je najjeftinije. Trebam samo još ganjati termine kada je jeftina struja da mogu upaliti rernu u ta doba, plin je svakako skup pa ću njega što manje koristiti. Kafu neću više ni kući piti, najbolje je da se čovjek odvikne. Neće mene neki tamo vlasnik nekog objekta zavaljivati sa kafom od 2-3 KM.
Elem, @HAVANA izgleda da bi bilo najbolje da ni ti više ovdje ne spominješ te štapiće po Budimpešti, sladolede u Turskoj i slično jer kako te nije stid da slučajno bilo gdje odeš i plaćaš toliko za par kriški voća kada ovdje možeš kupiti par vreća za iste te pare. Samo gledaš i ti na sebe.
[*]
- Nevjerovatno je kako neko uvijek nađe za shodnim da spomene rat, ma u kom kontekstu. Čuj zapitam li se kako je ovaj grad preživio?! NE! Ne zapitam se, jer sam i ja jedan od tih koji je preživio i doživio. I ne, ne zapitam se, jer hvala Bogu imam mogućnost za to, trenutno. Ne živim u prošlosti i ne želim da tratim život na pitanjima kako je nešto bilo, već prije na kako nešto može da bude i kako će biti.
I onda da neko daje sebi za pravo da sudi o nekome koga ni ne poznaje. Imate svi vi krov na glavom, kako onda i vas nije stid i ne zapitate se kako je onima što ga nemaju, ili da možda date neku sobu za korištenje?
Ma daj, sve sami lažni moralisti. Ne daj Bože da neko radi sa svojim životom i novcem šta hoće, obavezno mora slušati šta drugi govore. Jer tako se to ovdje na Balkanu, tj. Bosni radi.
Hvala Bogu pa će mi evo pojedinci na forumu otvoriti oči da ne jedem ono što hoću i kad mogu jer je preskupo, kad isto to mogu i znatno jeftinije pojesti. Ustvari, ne, neću više nikako jesti nigdje van kuće, tu mi je najjeftinije. Trebam samo još ganjati termine kada je jeftina struja da mogu upaliti rernu u ta doba, plin je svakako skup pa ću njega što manje koristiti. Kafu neću više ni kući piti, najbolje je da se čovjek odvikne. Neće mene neki tamo vlasnik nekog objekta zavaljivati sa kafom od 2-3 KM.
Elem, @HAVANA izgleda da bi bilo najbolje da ni ti više ovdje ne spominješ te štapiće po Budimpešti, sladolede u Turskoj i slično jer kako te nije stid da slučajno bilo gdje odeš i plaćaš toliko za par kriški voća kada ovdje možeš kupiti par vreća za iste te pare. Samo gledaš i ti na sebe.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2353 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Svako se cese tamo gdje ga svrbi, pa tako i onaj koji svoje postupke i rezone pravda i elaborira do po forumu, jer da ga prica ne pogadja ne bi imao porebe za tim.
Last edited by tempuser on 03/11/2018 16:08, edited 1 time in total.
- konektovan
- Posts: 40495
- Joined: 19/01/2015 19:12
- Location: Mahala
- Vozim: Francusku kantu
#2354 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Havana je svojim pisanjem samo pokazao da mu je bilo zao potrošenih para, jer da nije, ne bi spominjao koliko je za sta potrošio.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2355 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ljudi mjesaju turizam i svakodnevnicu... Turizam je kad te kazandzija u Kazandziluku udari po usima za dzezvu, a ne kad na pauzi ides na rucak.
- mk ultra
- Posts: 19460
- Joined: 31/12/2012 14:05
- Location: Bošnjačka verzija države
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2356 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
često ljudi zaborave troškove bilo kojeg obrta, posebno oko hrane
od struje, plina, radnika, čišćenja koje ako želiš da bude sve ispravno moraš stalno raditi, čišćenja lokala, inspekcija, obaveza milion posebno za veće restorane...
rijetke su kuhinje gdje je sve uredno i na mjestu... i da nema više cm masti na svemu
od struje, plina, radnika, čišćenja koje ako želiš da bude sve ispravno moraš stalno raditi, čišćenja lokala, inspekcija, obaveza milion posebno za veće restorane...
rijetke su kuhinje gdje je sve uredno i na mjestu... i da nema više cm masti na svemu
- alibaba_i_30_godina
- Posts: 16995
- Joined: 16/01/2010 19:15
#2357 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Morat ću predložiti vlasniku da razmisli o povećanju cijene.
- Edin H.
- Posts: 46983
- Joined: 08/10/2004 22:36
- Location: Tirana
#2358 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Pa zavisi kako se reklamira i sta pise u jelovniku.tempuser wrote:Poznanik moj drzi talijanski restoran, a uz to je i kuhar. Kad je otvorio krenuo sa domacom tjesteninom, uvozilo se nekon aman-zaman brasno iz Italije, drz-ne daj i na kraju se kanio corava posa, presao na ovu Barrilu za ugostitelje, al ostala prica o domacoj tjesteniniBleuha1 wrote:
Slazem se s tim da je diskusija skroz glupa. I svakome je ugostitelju na raspolaganju da odluci hoce domacu ili kupovnu pastu da koristi. Jedino sto mogu da kazem je, da nema puno laksih stvari na ovome svijetu nego domacu pastu napraviti. Nedavno odem do boccone na spagetti bolognese .. nemogu da vjerujem ko nama prodaje neku italijansku autenticnost. Summa summarum - platili nesto 3km ili 100km izgleda da nema razlike
Ako satrira raju da je domaca tjestenina tuziti ga, uzeti mu sredstva i zatvoriti restoran.
- DaffyDuck
- Posts: 3778
- Joined: 22/06/2009 22:54
- Location: sarajevo-x
#2359 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Jao mentaliteta
Vidi se da vecina dezurnih kriticara nikad nista nije pokusala samostalno uraditi u zivotu.... Pa nije ti cijena kostanja tanjira kod kuce ista kao cijena kostanja istog tanjira u restoranu!
Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
Vidi se da vecina dezurnih kriticara nikad nista nije pokusala samostalno uraditi u zivotu.... Pa nije ti cijena kostanja tanjira kod kuce ista kao cijena kostanja istog tanjira u restoranu!
Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2360 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Pa zavisi kako se reklamira i sta pise u jelovniku.Edin H. wrote:
Poznanik moj drzi talijanski restoran, a uz to je i kuhar. Kad je otvorio krenuo sa domacom tjesteninom, uvozilo se nekon aman-zaman brasno iz Italije, drz-ne daj i na kraju se kanio corava posa, presao na ovu Barrilu za ugostitelje, al ostala prica o domacoj tjestenini
Ako satrira raju da je domaca tjestenina tuziti ga, uzeti mu sredstva i zatvoriti restoran. [/quote]
He-he, pa ne ide to bas tako naivno... Nigdje ne pise da su jela sa domacom tjesteninom, nego se to uz usput konobarske prijedloge itd reklamiralo i provlacilo kroz usi gostima dok se fakat pravila domaca tjestenina, kad su presli na inustrijsku naravno nisu to vise pominjali, ali je prica od ranije ostala...
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2361 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Nek si nam otkrio toplu vodu!DaffyDuck wrote:Jao mentaliteta
Vidi se da vecina dezurnih kriticara nikad nista nije pokusala samostalno uraditi u zivotu.... Pa nije ti cijena kostanja tanjira kod kuce ista kao cijena kostanja istog tanjira u restoranu!
Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
- Edin H.
- Posts: 46983
- Joined: 08/10/2004 22:36
- Location: Tirana
#2362 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Dobar fol , ali mozes realno odmah skontati da nije domacatempuser wrote:
He-he, pa ne ide to bas tako naivno... Nigdje ne pise da su jela sa domacom tjesteninom, nego se to uz usput konobarske prijedloge itd reklamiralo i provlacilo kroz usi gostima dok se fakat pravila domaca tjestenina, kad su presli na inustrijsku naravno nisu to vise pominjali, ali je prica od ranije ostala...
- DaffyDuck
- Posts: 3778
- Joined: 22/06/2009 22:54
- Location: sarajevo-x
#2363 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Tebi ni ona ne moze pomoci da shvatis. A dam ruku u vatru da sam otvoris lokal, malo bi ti bilo 25KM za tanjir pilavatempuser wrote:Nek si nam otkrio toplu vodu!DaffyDuck wrote:Jao mentaliteta
Vidi se da vecina dezurnih kriticara nikad nista nije pokusala samostalno uraditi u zivotu.... Pa nije ti cijena kostanja tanjira kod kuce ista kao cijena kostanja istog tanjira u restoranu!
Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
-
- Posts: 27848
- Joined: 20/03/2013 15:38
#2364 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Isto kao što se pangasius masovno podvaljivao pod list, ne znam da li se to još uvijek radi?tempuser wrote:Poznanik moj drzi talijanski restoran, a uz to je i kuhar. Kad je otvorio krenuo sa domacom tjesteninom, uvozilo se nekon aman-zaman brasno iz Italije, drz-ne daj i na kraju se kanio corava posa, presao na ovu Barrilu za ugostitelje, al ostala prica o domacoj tjesteniniBleuha1 wrote:
Slazem se s tim da je diskusija skroz glupa. I svakome je ugostitelju na raspolaganju da odluci hoce domacu ili kupovnu pastu da koristi. Jedino sto mogu da kazem je, da nema puno laksih stvari na ovome svijetu nego domacu pastu napraviti. Nedavno odem do boccone na spagetti bolognese .. nemogu da vjerujem ko nama prodaje neku italijansku autenticnost. Summa summarum - platili nesto 3km ili 100km izgleda da nema razlike
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#2365 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Havana sve sto je u vezi para,marzi,posla...jako dobro pamti.Dobro dodje u zivotu.Olaksava svaku buducu kalkulaciju i daje osnovu za izracun rashoda,prihoda...Bila to piva ili m2 siporexa,rigipsa,set kvacila...Pare su da se trose,pisaj ih.Trebamo svi malo vise misliti kako ih zaraditi.Potrositi je lako.konektovan wrote:Havana je svojim pisanjem samo pokazao da mu je bilo zao potrošenih para, jer da nije, ne bi spominjao koliko je za sta potrošio.
- muha_sa
- Posts: 128604
- Joined: 12/11/2004 23:33
- Location: rajvosa
#2366 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
moja malenkost iliti Muha ne pamti kad mi je Havana zadnji put pivu platioHAVANA wrote:Havana sve sto je u vezi para,marzi,posla...jako dobro pamti.Dobro dodje u zivotu.Olaksava svaku buducu kalkulaciju i daje osnovu za izracun rashoda,prihoda...Bila to piva ili m2 siporexa,rigipsa,set kvacila...Pare su da se trose,pisaj ih.Trebamo svi malo vise misliti kako ih zaraditi.Potrositi je lako.konektovan wrote:Havana je svojim pisanjem samo pokazao da mu je bilo zao potrošenih para, jer da nije, ne bi spominjao koliko je za sta potrošio.
-
- Posts: 27848
- Joined: 20/03/2013 15:38
#2367 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Kada sam prije 10tak godina radio normative za jednog wannabe ugostitelja, i kada sam mu dao cijene gotovih proizvoda ako hoće da vodi uspješan biznis, da ne vara državu niti goste, gledao me ono, tipa, jesi li ti normalan?
Kao, kome ću ja prodavati pizzu za 14KM?
Jarane, onda smanji cijene i varaj državu, ne izdaji račune, fušeri na proizvodu, i sl...samo ja neću učestvovati u tome i biti odgovoran. Doviđenja i prijatno.
Naravno, nabavio je POS program za kasu sa šifrom za 'fake' račune i duplo vođenje poslovanja.
Otvorio lik, i zatvorio za cca 6 mjeseci. Nije znao ni varati kako treba...
Kao, kome ću ja prodavati pizzu za 14KM?
Jarane, onda smanji cijene i varaj državu, ne izdaji račune, fušeri na proizvodu, i sl...samo ja neću učestvovati u tome i biti odgovoran. Doviđenja i prijatno.
Naravno, nabavio je POS program za kasu sa šifrom za 'fake' račune i duplo vođenje poslovanja.
Otvorio lik, i zatvorio za cca 6 mjeseci. Nije znao ni varati kako treba...
- HAVANA
- Posts: 32695
- Joined: 19/08/2008 23:04
#2368 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Jasta cu,nisam pobudalio.
-
- Posts: 2003
- Joined: 09/05/2007 16:35
#2369 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ima i knjigovodstvo, naknada za turizam, isticanje firme, šta sve ne. I strujaDaffyDuck wrote:Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
Ma budalaština prigovarati što je neko stavio cijenu. Ako hoćeš, idi. Nije monopol, kao nafta. Ali nažalost uspješno zatrola temu.
Hajde se vratimo na pitu i hamburgere
Ali sa druge strane, što ne važi samo za restorane, ako ne izdaju račun, dešavalo se, treba im platiti manje za pdv.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2370 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
35 ako imas pacijenata koji misle da su troskovi 900% veci nego kuci.DaffyDuck wrote:Tebi ni ona ne moze pomoci da shvatis. A dam ruku u vatru da sam otvoris lokal, malo bi ti bilo 25KM za tanjir pilavatempuser wrote:Nek si nam otkrio toplu vodu!DaffyDuck wrote:Jao mentaliteta
Vidi se da vecina dezurnih kriticara nikad nista nije pokusala samostalno uraditi u zivotu.... Pa nije ti cijena kostanja tanjira kod kuce ista kao cijena kostanja istog tanjira u restoranu!
Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2371 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ovi bas ne podvaljuju, jednostavno ne spominju promjene...Naslovnica wrote: Isto kao što se pangasius masovno podvaljivao pod list, ne znam da li se to još uvijek radi?
Pangasius pod list, mol, lugnjun pod lignju, tovljenu ribu pod divlju, razblazena maslinova ulja, vrhunska "domaca" vina i rakije u rinfuzi, odmrznuta jela, "preporuka" osoblja ili sefa kuhinje za ono cega im je najvise ostalo,name it you have it. Lista tih folova je beskonacna...
-
- Posts: 10
- Joined: 15/02/2018 15:53
#2372 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Nije ni Barrila losa, mislim da je poenta nesto iskreno raditi. Pokazi njegu prema proizvodu i lako ce se trud i rad prepoznati. Opet, nemogu sam sebe dovoljno ponavljati koliko nasa gastro scena može piŠti. Ne znam kako da se pokrene neki ‘movement’ između nas potrosaca i restauratera? Valjda smo svi svjesni da su promjene potrebne...Naslovnica wrote:Isto kao što se pangasius masovno podvaljivao pod list, ne znam da li se to još uvijek radi?tempuser wrote:Poznanik moj drzi talijanski restoran, a uz to je i kuhar. Kad je otvorio krenuo sa domacom tjesteninom, uvozilo se nekon aman-zaman brasno iz Italije, drz-ne daj i na kraju se kanio corava posa, presao na ovu Barrilu za ugostitelje, al ostala prica o domacoj tjesteniniBleuha1 wrote:
Slazem se s tim da je diskusija skroz glupa. I svakome je ugostitelju na raspolaganju da odluci hoce domacu ili kupovnu pastu da koristi. Jedino sto mogu da kazem je, da nema puno laksih stvari na ovome svijetu nego domacu pastu napraviti. Nedavno odem do boccone na spagetti bolognese .. nemogu da vjerujem ko nama prodaje neku italijansku autenticnost. Summa summarum - platili nesto 3km ili 100km izgleda da nema razlike
- DaffyDuck
- Posts: 3778
- Joined: 22/06/2009 22:54
- Location: sarajevo-x
#2373 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ma ljudi jednostavno imaju potrebu da pametuju...walk_M-A-N wrote:Ima i knjigovodstvo, naknada za turizam, isticanje firme, šta sve ne. I strujaDaffyDuck wrote:Evo- prvo ti je skupa skuplja, pa voda i svi ostali energenti. Pa kuhar (a skupi su itekako), pa profesionalna kuhinjska oprema- nije isto kao kupit sporet kod kuce za 400-500 KM vec 10x skuplje! Pa konobar, kirija, doprinosi, porezi plate, inspekcije, dezinfekcije, ciscenja i ostalo. Plus taj tanjir iz kojeg jedes, pribor i pranje istog.
Ma budalaština prigovarati što je neko stavio cijenu. Ako hoćeš, idi. Nije monopol, kao nafta. Ali nažalost uspješno zatrola temu.
Hajde se vratimo na pitu i hamburgere
Ali sa druge strane, što ne važi samo za restorane, ako ne izdaju račun, dešavalo se, treba im platiti manje za pdv.
-
- Posts: 23151
- Joined: 09/06/2008 14:54
#2374 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Onaj jedan na Baščaršiji je dobar. Nesto kod Nene ili nane ili tako nekako. Čisto, uredno, hrana za deset.
-
- Posts: 17100
- Joined: 08/04/2015 10:35
#2375 Re: Najbolji restoran u Sarajevu
Ovo sto sam ja naveo nije nikakva prevara, ljudi pravili domacu tjesteninu, to su naravno spominjali gostima, kad su presli na Barillu nikod nisu varali sa pricom o domacoj tjestenin, ali ta se prica ostala izmedju gostiju. Mozda gostima ta prica godi? Ne znam da li ih je iko pitao da li prave domacu tjesteninu, ja jesam kad je bilo price o tom famoznom talijanskom brasnu, ali mislim da ih je neko pitao kakva je tjestenina da bi mu rekli istinu.Bleuha1 wrote:
Nije ni Barrila losa, mislim da je poenta nesto iskreno raditi. Pokazi njegu prema proizvodu i lako ce se trud i rad prepoznati. Opet, nemogu sam sebe dovoljno ponavljati koliko nasa gastro scena može piŠti. Ne znam kako da se pokrene neki ‘movement’ između nas potrosaca i restauratera? Valjda smo svi svjesni da su promjene potrebne...
Da se ne lazemo, mi smo drustvo slabe finansijske moci i tu ne moze biti nekog movemena niti boljeg restoratestva od onoga kakvo je, Kibe, Safija, Luka itd jesu medju boljim restoranima u gradu, ali to su u nekoj siroj prici tek dobri restorani i njih uglavnom iznad povrsine drze stranci i sluzbeni obroci, a ne nasa kultura posjete restoranima. U Safiji je recimo dogadjaj kad imaju gostujuceg kuhara iz HR koji ima svoj restoran, tj sto je tamo standardna ponuda. Kako stranci odlaze tako se i restorani zatvaraju, to je pokazatelj koliko mi usestvujemo u cijeloj prici. Onaj talijanski kod dva Ribara, La Famiglia na Higijenskom (gdje je Jacques Klain bio redovan), Magnum, Peppers, mislim da se osim La Scale na donjim Ciglanama nema vise gdje jest itd.