Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Tromblon wrote: ↑31/03/2023 12:19
Možeš reći da sam ters, razmažen, nabusit, vaki, naki, al' tako je kod mene
Ne, nisi, imaš pravo na svoje zahtjeve
Da, biftek zahtjeva specifičnu pripremu, tako da to nije posao baš za svakoga. I naravno da je onaj iz "kućne radinosti" najbolji jer svako zna šta njemu najbolje paše.
Tromblon wrote: ↑31/03/2023 12:19
Možeš reći da sam ters, razmažen, nabusit, vaki, naki, al' tako je kod mene
Ne, nisi, imaš pravo na svoje zahtjeve
Da, biftek zahtjeva specifičnu pripremu, tako da to nije posao baš za svakoga. I naravno da je onaj iz "kućne radinosti" najbolji jer svako zna šta njemu najbolje paše.
rahmetli dedo wrote: ↑31/03/2023 15:03
U čemu i zašto pajcovati biftek?!
Da bi se dodatno omekšalo meso i upilo okuse začina koje smatraš da idu dobro sa biftekom.
Ja lično preferiram jedan jednostavan pajc. Dan prije pečenja stavljam biftek u pajc. Prvo detaljno očistim sve žilice, masnoće, opne sa bifteka.
Namažem cijeli biftek senfom. Pa utrljam biber i so. Stavim u posudu i onda naspem pola ulja, pola maslinovog ulja do malo preko polovine visine bifteka. Stavim to preko noći u frižider. Pred spavanje okrenem biftek u posudi.
Prije pečenja odrežem biftek na odreske 1,5 do max 2 cm debljine. Ulje iz posude ugrijem na baš jako i onda stavim biftek u tavu. I pečeš dugo koliko želiš.
Ja ga najmanje sat prije pečenja namažem sa puno soli. Komad mora biti najmanje 3 prsta debljine, koristim samo center cut. Ja ne mislim da se mora dodatno omekšati ionako najmekši komad mesa. Pajcujem samo tvrđe komade koji ne idu na low&slow. Ne volim ni druge ukuse jer želim da osjetim meso. Pržim u maloj tavi u puno putera. Mora se uhvatiti hrskava, što tanja korica, unutra treba da je što siroviji. U puter pri kraju dodam čehne b luka i svježeg ruzmarina, poljevam tim puterom gornju stranu dok se prži. Kad završim prženje, polijem onim puterom i ostavim 5 6 minuta da se odmori. Pobiberim svježe mljevenim biberom
rahmetli dedo wrote: ↑31/03/2023 15:47
Ja ga najmanje sat prije pečenja namažem sa puno soli. Komad mora biti najmanje 3 prsta debljine, koristim samo center cut. Ja ne mislim da se mora dodatno omekšati ionako najmekši komad mesa. Pajcujem samo tvrđe komade koji ne idu na low&slow. Ne volim ni druge ukuse jer želim da osjetim meso. Pržim u maloj tavi u puno putera. Mora se uhvatiti hrskava, što tanja korica, unutra treba da je što siroviji. U puter pri kraju dodam čehne b luka i svježeg ruzmarina, poljevam tim puterom gornju stranu dok se prži. Kad završim prženje, polijem onim puterom i ostavim 5 6 minuta da se odmori. Pobiberim svježe mljevenim biberom
Omak spada u tope, kajgane, cimbure..
u besamel sos ne idu: jaja, sir, hurda, pavlaka, kajmak...
Koliko znam ni u omak ne idu... Moze pavlaka, kajmak na kraju da se stavi kad je vec servirano. Bar je tako moja nana pravila.
Topa je topa, kajgana je kajgana... a omak je omak. Po meni domaci besamel, besamel prije besamela
Tromblon wrote: ↑27/03/2023 14:43
Kod kuće. Kupiš fin komad dan ranije. U pajc ga staviš u frižider. Sutra u tavu. Ispečeš po volji i uživaš. A, ne da dobiješ, obično, neslani komad mesa koji je, po pravilu, ispečen po kuharovom ukusu.
Tromblon wrote: ↑27/03/2023 14:43
Kod kuće. Kupiš fin komad dan ranije. U pajc ga staviš u frižider. Sutra u tavu. Ispečeš po volji i uživaš. A, ne da dobiješ, obično, neslani komad mesa koji je, po pravilu, ispečen po kuharovom ukusu.
Toto wrote: ↑31/03/2023 20:24
Omak spada u tope, kajgane, cimbure..
u besamel sos ne idu: jaja, sir, hurda, pavlaka, kajmak...
Koliko znam ni u omak ne idu... Moze pavlaka, kajmak na kraju da se stavi kad je vec servirano. Bar je tako moja nana pravila.
Topa je topa, kajgana je kajgana... a omak je omak. Po meni domaci besamel, besamel prije besamela
tradicionalna BiH nikada nije mogla biti unificirana, tipizirana ili standardizrani- ni po kom osnovu (nazivi jela, sasojci, kolicina, nacini pripreme, lokacija) niti smo kuhinje svojih nena mogli proglasiti za neki seoski, reginalni i BiH standdard. Ne postoji jasana definicija tope, kajgane i omaka.
Probao u Amerikancu neki dan, stvarno je bio dobar. Kod Kule mi nije bio nesto posebno, ali sasvim OK za cijenu.
Ja sam kod Kule dva puta vracala jer nisu ispekli kako ja zelim, to jeste da je skroz slabo peceno, skoro zivo meso. Oni donesu peceno skroz... a pitaju kako zelis da je
jako dobro pitanje, to je stvarno rupa u tržištu u rajvusa. nema nešto da kažeš tu je stvarno dobar!
ja sam zadnji puta pojeo biftek/steak da je stvarno valjao u regini na marin dvoru, ali to je bilo prije ihihi. nisam siguran ko ga je tada pravio ali ko je da je sigurno odavno nije više tamo. ja sad kad navratim uzmem hamburger i to je to