Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čudi me da se niko nije sjetio ''Stepskog vuka'' Hermann Hesse!
To je stvarno legendarna knjiga.Meni,mislim,najdraža.
Inače volim Remarka!Najbolja naravno ''Tri ratna druga''.
A ostalo-sva klasika!Od Dostojevskog,Goethea,pa do sestri Bronte,Tolstoja,Balzaka...
A od naših nema jače kjnige od Derviša!
Eto
in_my_skin wrote:Čudi me da se niko nije sjetio ''Stepskog vuka'' Hermann Hesse!
To je stvarno legendarna knjiga.Meni,mislim,najdraža.
Inače volim Remarka!Najbolja naravno ''Tri ratna druga''.
A ostalo-sva klasika!Od Dostojevskog,Goethea,pa do sestri Bronte,Tolstoja,Balzaka...
A od naših nema jače kjnige od Derviša!
Eto
U pravu si za Stepskog vuka, Nobelova nagrada dovoljno uostalom govori o tom djelu...a vidis sa ovom tvojom kritikom sjetio sam se da spomenem i Lajosa Zilahija, pogotovu djelo Kad dusa zamire i naravno Edgara Alana Poa, covjeka koji je toliko toga ucinio za knjizevnost, utemeljio je moderni krimi roman i fantasticnu pricu, a i Dostojevski ga je neizmjerno cijenio... vidis Balzaka sam isto zaboravio, Remarka... dobar, dobar izbor u svakom slucaju...
I ja bih volio naci sve od Sagana, naravno Carla!
Ako ko ima njegova genijalna razmisljanja neka kaze. Proklet bio ako ekskivira..., "I'm thinking..."...
Aleksandar Milinkovic-Teslino tajno oružje
M.Bulgakov-Majstor i Margarita
Singer-Strasti
Cronin-Ključevi kraljevstva;Španjolski vrtlar
Šolohov-Tihi Don
Husein Tahmiščić-Na stazama djetinjstva
mella52 wrote:Aleksandar Milinkovic-Teslino tajno oružje
M.Bulgakov-Majstor i Margarita
Singer-Strasti
Cronin-Ključevi kraljevstva;Španjolski vrtlar
Šolohov-Tihi Don
Husein Tahmiščić-Na stazama djetinjstva
Postujem tvoj izbor, al ne mogu da shvatim sta tu radi Cronin pored jednog Bulgakova. Meni je Cronin poput neke americke TV sapunice. Kazem americke, a ne latinoamericke, a razlika izmedju njih je sto americke sapunice samo na prvi pogled djeluju ozbiljnije od ovih drugih.
backroom.voice wrote:citam ove vase postove i misim da ste nabrojali dosta dobrih knjga.
za one koje interesuje više od savremene literature čitajte:
PAULA AUSTERA!
VIKTORA PELEVINA!
MICHELA HOUELLEBECQA!
JULIANA BARNSA!
IRVINA WELSHA!
JHUMPA-U LAHIRI!
zatim, niko da spomene veeelikog
THRUMANA CAPOTEA!
nezaobilazne beat-nike
WILLIAMA S. BURROUGHSA!
ALLENA GINSBERGA!
JACKA KEROUAC-A!
pa, recimo
VIRGINIA-U WOOLF!
TOM WOLFE-A!
od nasih, čitajte
FARUKA ŠEHIĆA
i
.... (trenutno ne mogu više da se sjetim)
do sljedećeg javljanja
pozdrav svima
Ma ima mnogo zanimljivih autora. Spomenuti su i na ovoj i na drugim temama na ovom podforumu. Barns, Ishiguro, Auster, Greene su meni uvijek drag izbor.