NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#26 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by dječak sa šibicama »

XOX100 wrote:
Optimus Prime wrote:Gradovi zapadne Hercegovine poput Sirokog Brijega, Posusja, Citluka. Daleko ispred svih ostalih regija u zemlji.
To nije tacno.
Zap Krajina je na istom,ako ne i vecem nivou.
Neistina, samo Mepas ih dere "na 100 metara". A gdje su Violeta, Soldo, Lijanovici, Suton, Feal, itd.
Šveđanin

#27 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Šveđanin »

Što se tiče gradova zapadne hercegovine, kakva je nezaposlenost tamo? Kako narod živi.. jel na HR nivou?

Dajte malo informacija za nas što nikad nismo bili tamo. A recimo, sve što znam je da ima kamena i da je slabo naseljeno. :D
It_is_a_Leclerc

#28 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by It_is_a_Leclerc »

swanfilter wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
swanfilter wrote:Cazin ima love zbog dijaspore. Najmanje 5 clanova famalije je preko grane :lol: . Ali, ja tamo ne bih zivio da mi pola njihove opstine placa zivot u tim hendecima ...
Nisi ti Cazina vidio očima :lol:
Ja od Cazina zivim 25-30 km, veoma cesto sam tamo, u prolazu ili posjeti ... Cazin je bio i ostao kasaba bosanska, dzaba i Mercator i Tus i ne znam sta sve. A, sto ga to ocima nisam vidio?
Kakvi hendeci ?!
Grad Cazin je smješten u dolini, u ravnici.
Jedino neke mjesne zajednice okolo su na brdima. Nema tu baš nekih hendeka.

Sva su mjesta u BiH, osim tri-četiri kasabe. I to nije ništa pežorativno. Dapače.
dječak sa šibicama

#29 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Šveđanin wrote:Što se tiče gradova zapadne hercegovine, kakva je nezaposlenost tamo? Kako narod živi.. jel na HR nivou?

Dajte malo informacija za nas što nikad nismo bili tamo. A recimo, sve što znam je da ima kamena i da je slabo naseljeno. :D
Privatnici ko privatnici, guze narod za neke male plate, kako koji naravno, ali u sustini zapadna Hercegovina stoji bolje od veceg dijela ostatka BiH. Svi imaju nekoga vani, to su desetljeca iseljavanja, i sam znas koliko ih je u Svedskoj, pa Kanada, Australija, Njemacka, ima ih vise napolju nego u Hercegovini.

Imaju jaku privredu, mnogi su se vratili iz dijaspore i ulozili kapital, neki su se u ratu i nakon rata obogatili (tipicna BiH prica), treba otici i vidjeti. Ja sam isto to zamisljao kao kamenjar, a la istocna Hercegovina. Medjutim, iznenadio bi se, kuce su uglavnom raskosne, bogate, na Brotnju zive od vina, u Ljubuskom od poljoprivrede, Grude, Posusje i Siroki imaju jake privredne gigante, eto toliko im je dobro da sirotinja iz Bosne ide dole nadniciti.
Magarece_godine

#30 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Magarece_godine »

Vogošća .. ima referendum da raspišemo i da se izdvojimo iz BiH .. bit ćemo k'o Vatikan :D
swanfilter

#31 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by swanfilter »

It_is_a_Leclerc wrote:Kakvi hendeci ?!
Grad Cazin je smješten u dolini, u ravnici.
Jedino neke mjesne zajednice okolo su na brdima. Nema tu baš nekih hendeka.

Sva su mjesta u BiH, osim tri-četiri kasabe. I to nije ništa pežorativno. Dapače.
Molim te lijepo ... Cazin je ravan samo kod bus stanice, ona cesta sto prolazi pored Marsal kafica i centar kod XXl. I, da, ravan postaje onda kada se popnes iznad samog grada ... Ne moze grad istovremeno biti smjesten u dolini i ravnici ...
Last edited by swanfilter on 15/02/2014 21:28, edited 2 times in total.
Heller

#32 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Heller »

ŠB, Tešanj, Kakanj, Gračanica, Gradačac, Brčko
XOX100

#33 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

dječak sa šibicama wrote:
Privatnici ko privatnici, guze narod za neke male plate, kako koji naravno, ali u sustini zapadna Hercegovina stoji bolje od veceg dijela ostatka BiH.
To opet nije tacno.
Otidji u jedan Tesanj ili Jelah i posramio bi se sto si napisao.
U Zap Hercegovini je industrija minorna.
To se vidi i po kantonalnom proracunu.
Ne moze se porediti Hercegovina i jedna Zenica ili Tuzla.itd.
Da ima industrije , bilo bi i posla. Gdje ima posla, ljudi bi se doseljavali tamo.

Ps.
Jeste, cazin je brdovit i jedno od ruznijih mjesta u Zap Krajini.
Mi ovdje govorimo o zaseocima u Krajini koji su zapanjujuce lijepi
agnostic_front

#34 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by agnostic_front »

XOX100 wrote:U Zap Hercegovini je industrija minorna.
To se vidi i po kantonalnom proracunu.
Kako?
XOX100

#35 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

Industrijska Proizvodnja u Federaciji:

Kanton Struktura u Procentima %
`````````````````` 2011 godine ``````` 2012 godine
Unsko Sanski ````````````3,0 ````` 2,9
Posavski `````````````0,9 `````1,4
Tuzlanski `````````````30,1````` 30,7
Zeničko-Dobojski `````````````20,2````` 20,0
Bosansko-Podrinjski ```````````0,8 `````0,8
Srednjobosanski ```````````6,5````` 6,3
Hercegovačko-Neretvanski ``9,9````` 9,7`
Zapadno-Hercegovacki ```````2,5 `````2,4
Kanton Sarajevo ```````````23,5````` 23,3
Kanton 10 ````````````````````2,6 `````2,5
Federacija BiH ``````````````100,0 100,0

PO ovome se vidi da Zapadno Hercegovacki kanton ima manju industrijsku proizvodnju nego 70% ostalih kantona u Federaciji.

Izvor:
http://www.fzzpr.gov.ba/upload/file/dok ... 013%20.pdf
newlevel

#36 Re: AW: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by newlevel »

Kakva je situacija u Mostaru, opcenito me zanima istocna strana. Gdje radi tamo raja, ima li nekih pogona i slicno, nisam bas upucen za njih tamo ?

Sent from my Nokia 3310
XOX100

#37 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

Kanton `` `````GDP po glavi stanovnika
`godina 2012
Unsko Sanski ```````4.208
Posavski ``````5.414
Tuzlanski ```````5.117
Zeničko-Dobojski `````5.819
Bosansko-Podrinjski `````6.613
Srednjobosanski `````4.906
Hercegovačko-Neretvanski ```8.015
Zapadno-Hercegovacki ````5.826
Kanton Sarajevo `````13.437
Kanton 10``````` 5.157
Federacija BiH ````````100,0

Po ovome se vidi da jedno Gorazde (bosansko-podrinjski kanton) ima veci GDP nego Zapadna Hercegovina.
Ukljucujuci sav kamenjar od Capljine do Medjugorja.
dječak sa šibicama

#38 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Jack u svom vjecitom ratu protiv "kamenjara".
XOX100

#39 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

Ne ratujem ja protiv nikoga.
Nije lijepo izmisljati stvari.
Fakti su fakti.
mistek

#40 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by mistek »

Pa eto fakt je da su po BDP na 3. mjestu u državi. Sarajevo je svakako ko drugi svijet, i onda odmah nakon već istaknutog čuda od Goražd dođe kamenjar.
vazi

#41 Re: AW: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by vazi »

newlevel wrote:Kakva je situacija u Mostaru, opcenito me zanima istocna strana. Gdje radi tamo raja, ima li nekih pogona i slicno, nisam bas upucen za njih tamo ?

Sent from my Nokia 3310
a gdje ce raditi? koliko ja znam nema pogona nikakvih.

a 'naki Mostar bijase... :sad:
newlevel

#42 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by newlevel »

Zato pitam, bio sam mnogo puta tamo, imam dosta raje iz Mostara, ali nisam stekao neki utisak da raja ima gdje da radi. Samo kladionice, kafići i ove ostale ublehe. Ostali gradovi imaju bar neke pogone, jest da je to spalo kurcu za usi, ali ipak, a za Mostar nisam vala cuo. Na zapadnoj strani mislim da je ista situacija, ali ne mogu odgovorno tvrditi.
dječak sa šibicama

#43 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

XOX100 wrote:Ne ratujem ja protiv nikoga.
Nije lijepo izmisljati stvari.
Fakti su fakti.
Fakt je i da ZHK ima veci BDP od USK, fakt koji si ti sam iznio, a malo ranije napises da je USK daleko ispred ZHK.

Ne provaljuj se, ziv bio.
XOX100

#44 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by XOX100 »

mistek wrote:Pa eto fakt je da su po BDP na 3. mjestu u državi. Sarajevo je svakako ko drugi svijet, i onda odmah nakon već istaknutog čuda od Goražd dođe kamenjar.

Nisu treci nego cetvrti. Tek nekoliko promila jaci od Zenicko-dobojskog kantona. Tako da se ne moze nikako pricati o nekom ekonomskom cudu. Ni blizu.

I to pricamo o GDP po glavi stanovnika. Dok je volumen proizvodnje u Zenicko-dobojskom daaleko veci.
cyprus

#45 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by cyprus »

Šveđanin wrote:Što se tiče gradova zapadne hercegovine, kakva je nezaposlenost tamo? Kako narod živi.. jel na HR nivou?

Nije slabo naseljeno... Zapadna Hercegovina je naseljena iznad prosječne gustine u BiH... Posebno se to odnosi na ruralnu naseljenost... Sela u zapadnoj Hercegovini su možda i na najvećem stepenu razvoja u BiH... Dočim gradovi nisu ništa posebno...
Korisničkoime

#46 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by Korisničkoime »

Gradačac, Gračanica, Široki.
To su tri opštine odnosno manja grada koja su na mene ostavila pozitivan dojam.
Kao prvo trebaju se postaviti i neki kriteriji šta to neko mjesto, opštinu, grad čini dobrim. Po meni to definitivno nisu sređene kuće koje zjape prazne. Ako je navedenih znatan broj to je po meni prije loš pokazatelj.
Evo npr.Odžak u okolini istog na selima ima prilično puno takvih kuća, sređene fine lijepe ali puste. Odžak je manje više mrtav grad, broj stanovnika je opao i dalje je u padu, privrede je jako malo, malo trgovine ali sve to je loše. Kuće ne znače ništa to je dijaspora od koje stanovnici imaju sve manje i manje koristi.
Na spram Odžaka blizu imamo Gradačac gradić je jednostavno živ, privreda postoji TMD Cimos, Zott, Dukat, Kula, građevinske firme, poljoprivreda i voćarstvo. Pored toga kada sam bio u posjeti prošle godine u ljeto gradić je pun ljudi i djece, djeca na svakom koraku iako moja rodbina tvrdi da je prije bilo i više i bolje meni je to nekako ostalo u sjećanju da su ljudi optimistični u pogledu osnivanja porodica i većeg broja djece. Ima i on svoje bolne tačke kao i svi drugi gradići kao i cijela privreda npr.rad na crno je problem, komunalna infrastruktura nije najbolja i slično.
Široki je mješavina i dobro uloženog novca od ratnog profiterstva i novca iz dijaspore, poduzetničkog duha, veza sa HR preko kojih su sva zastupništva zapadnih firmi uopšte i došla u Z.Hercegovinu te lokalnog centra moći koji donosi i priliv kapitala iz budžeta. Cijela Z.Hercegovina je zapravo mješavina navedenog nije sve crno i bijelo u Z.Hercegovini. Znatno bolji standard od npr. spomenutog Gradačca i Gračanice nemaju nešto je bolje ali razlika nije velika.
gnjev

#47 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by gnjev »

Trebinje , Capljina I Konjic su mi najljepsi . Imaju taj neki sarm . Sad ne znam kakvi su na ekonomskom planu . Gorazde perspektivno , nevjerovatan pomak su napravili od grada koji umire . Inatli neki ljud.i
racionalista

#48 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by racionalista »

Cijela slika obnove Goražda će biti jasnija za 2-3 godine. Industrija je u ekspanziji, čaršija je koliko toliko sređena, gradi se nešto non-stop. Jedino malo zeza dužina puta do Sarajeva. Kada bi se to riješilo bilo bi super. Inače ljudi su tamo posebnog mentaliteta u odnosu na ostale gradove gornjeg podrinja.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#49 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by anthraxQ »

swanfilter wrote:Cazin ima love zbog dijaspore. Najmanje 5 clanova famalije je preko grane :lol: . Ali, ja tamo ne bih zivio da mi pola njihove opstine placa zivot u tim hendecima ...
cazin bihac i sva ta okolina - veoma losa ekonomija, obrt generalno.

neuporedivi su sa zapadnom hercegovinom.

siroki brijeg i sva ta okolina najbolje stoje u cijeloj drzavi.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#50 Re: NAJBOLJA mjesta, gradovi, općine u BIH?

Post by anthraxQ »

XOX100 wrote:
mistek wrote:Pa eto fakt je da su po BDP na 3. mjestu u državi. Sarajevo je svakako ko drugi svijet, i onda odmah nakon već istaknutog čuda od Goražd dođe kamenjar.

Nisu treci nego cetvrti. Tek nekoliko promila jaci od Zenicko-dobojskog kantona. Tako da se ne moze nikako pricati o nekom ekonomskom cudu. Ni blizu.

I to pricamo o GDP po glavi stanovnika. Dok je volumen proizvodnje u Zenicko-dobojskom daaleko veci.
jesi ti kad ustvari BIO tamo?

odgovorno tvrdim da je zapadna hercegovina las vegas za srednju bosnu.

pusti ti te pokazatelje - tamo veliki utjecaj ima i siva ekonomija, onda utjecaj hrvatske - prekogranicna muljaza i itd.

na te parametre poficijelne dodaj jos duplo neoficijelnih.

uz to sto su oni gebneralni uvoznici za pola robe koja udje u federaciju.

ljudi iz tih istih kantona idu da rade dole... a nisam vidio ove odozdo da dolaze u te industrijski razvijene kantone.
Post Reply