naj knjiga za 15-godišnjaka

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Hierarchia

Post by Hierarchia »

zenny wrote:
Hierarchia wrote:
zenny wrote:ma "Ruza" od Nure Bazdulj Hubijar il tako nesto :-D
Ovu bi knjigu zakonom trebalo zabraniti. Na jednom mjestu toliko patetike, bljutave romantike, stereotipa, utilitarnog pametovanja i jeftinoće može iznjedriti samo neko iz roda Bazduljevih.

:roll:
e jbga sad... ja sam je citao podavno ali mi je ostala u veoma dobrom sjecanju...
Vjerujem. Nije samo tebi, čitavim generacijama. Znam i zašto ali ne mogu sad ovdje sve to obrazlagati. Ovaj dječak je, u to sam ubijeđena, već čitao.
amrino

Post by amrino »

Orhanowski wrote:
amrino wrote:Joj...poceli ste se razbacivati naslovima a niko nije ni upitao kakav je decko...da li inace cita...Jer, ako nikad knjige procitao nije- nesto sumnjam da ce mu Zlocin i kazna, Bukovski, i sl. sto ste nabrojali biti zanimljivi...
Prvo mu nesto lagano- ako nije vican citanju, s malo strana, zanimljivo...da ga postepeno navuces na citanje...
Preporucila bih
"Robinzon Crusou"
"Gospodara prstenova"
"100 godina samoće"
"1001 Noć"
Bas smo tebe cekali, da mu ti bacis nekoliko naslova. Reci mi, majke ti, sviju ti, kako ti znas kakav je decko pa si sebi dala a nama uskratila to pravo, da mu predlozimo neke knjige? Aman jarabi, svakakvih ljudi.
Ne znam kakav je decko- u tome je stvar- sto niko NIJE pitao kakav je. Glupo mi je predlagati knjige nekome o kome nismo dobili nikakve informacije osim da ima 15 godina. Knjige sam predlozila pod pretpostavkom da decko inace ne cita...Sto je mnogo vjerovatnije...s obzirom da knjige ne nalazi sam nego je potrebna "nagrada" da bi ih procitao. Nisam uskratila nikome pravo- zar to mogu?
Aman Jarrabi i halali ako sam te sta zahmetila
Velicina

#53 Knjiga za 15- godisnjaka

Post by Velicina »

Nemoj se osvrtati na neke klasicare ili neke price iz drugog svjetskog rata, to su samo suplje price za tebe vjeruj mi. Gledam da si dobio isto preporuku Garangatua i Pantagruel od Rabelaisa, zasto bi neko preporucio neko renesansno djelo za 15. godisnjaka mi je prava zagonetka ako cu ti iskreno reci. Kod nas je pravilo da samo klasicari su vrijedni citanja ili nesto tako, to je pogresno shvatanje. To je isto kao Opera, treba neko ko zna nesto o tome da ti prenese taj sjarm jer malo ljudi je zapravo literarno zrelo da otkrije finese iz klasicara, vec te nagovaraju da sjedis na balkonu, vrtis strane i pravis se "pametnim". Evo pitanja za one koji se mozda prave mudrim, sta je u vezi Dostojevskog djela " Zlocin i kazna" vrijedno obracanja paznje, barem za jednog 15. godisnjaka? Zato ti je moj savjet kad pitas za knjigu to ti je kao i za film u neku ruku, sta je vrijedno u vezi citanja ove knjige? Meni je isto zagonetka sto bi jedna osoba sa 15 godina se uzivila i katastrofalne price i price iz 2. svjetskog rata itd. To su malo specijalni interesi moze mo se sloziti kao i sva ona ratna lektira koju smo citali u socijalistickoj drzavi- Bljak! Trazi nesto korisno za tvoju mastu i zanimljivo, za osobu koje odrasta potrebna je masta i zdrav duh.
100 godina samoce a narocito Douglas Adams je za preporucit, a sad zavisi isto kakav ukus ti imas takodje, to je veliko pitanje.

[/i]
Hahaha

Post by Hahaha »

Vidim da pitate kakav je dječak :))

Najvažnije je da ne čita... (moramo ga tjerati) zato mi treba neka privlačna literatura, komična možda, vesela, uzbudljiva...

Voli Pottera i Pirate s Kariba, Jamesa Bonda... (ako ima šta slično u literaturi..)
amrino

Post by amrino »

Hahaha wrote:Vidim da pitate kakav je dječak :))

Najvažnije je da ne čita... (moramo ga tjerati) zato mi treba neka privlačna literatura, komična možda, vesela, uzbudljiva...

Voli Pottera i Pirate s Kariba, Jamesa Bonda... (ako ima šta slično u literaturi..)
U kniizaru- skupa s njim i naci ce nesto sigurno...Neka sam izabere- mislim da je to najbolja opcija. Treba mu dati vremena da prelista sve zivo...Prijedlog- ti sjednes na kaficu u B.Book a on neka trazi i razgleda...Vise ce mu znaciti knjiga ako je sam izabere...i prije ce je tako procitati...Nije bitno sta cita- vazno je samo da pocne. :D
rashomon

#56 Re: Knjiga za 15- godisnjaka

Post by rashomon »

Velicina wrote:Gledam da si dobio isto preporuku Garangatua i Pantagruel od Rabelaisa, zasto bi neko preporucio neko renesansno djelo za 15. godisnjaka mi je prava zagonetka ako cu ti iskreno reci.

Velicina wrote:100 godina samoce a narocito Douglas Adams je za preporucit, a sad zavisi isto kakav ukus ti imas takodje, to je veliko pitanje.

Logika?

Grdiš jednu preporuku, a onda preporučuješ istu stvar, samo par stoljeća mlađu...Da ne ulazimo u lične preference i ko šta voli...Gargantua je direktan uticaj na mnoštvo satiričkih djela koja se pojavljuju kasnije, uključujući i Vodiča...i mislim da je u školskom programu, ali ga profesori zbog obimnosti, ili zbog toga što to djelo nisu ni sami pročitali, ne forsiraju...
Gargantua and Pantagruel is a connected series of five novels written in the 16th century by François Rabelais. It is the story of two giants, a father (Gargantua) and his son (Pantagruel) and their adventures, written in an amusing, extravagant, satirical vein. There is much crudity and scatological humor as well as a large amount of violence. Long lists of vulgar insults fill several chapters.
rikardoreis

Post by rikardoreis »

e, jbg :)

onda nek pocne od Copica
Hierarchia

Post by Hierarchia »

rikardoreis wrote:

e, jbg :)

onda nek pocne od Copica
:lol: :lol: :lol: Šta rekoh. Kakav Rabelais, kakav Orwell, Pekić, Džamonja, Bukowski, Dostojevski... Dajte Jamesa Bonda, što više pucačine, koka i dobrih auta, postat će pravi moljac. :D
Post Reply