"NAFAKA"
Moderator: _BataZiv_0809
- shuriken
e jebaji ga kad vecernji list mora dobrim bosnjanima objasnjavati film
i da je dobar i da je probosanski
a mi pizdimo o tome jel bilo u ratu pive u flasi
jer film kao ne valja jer nije tada bilo pive u flasi
jebala vas piva u flasi!
01.11.2006 15:54
PREMIJERA Bosanska “Nafaka” Jasmina Durakovića u produkciji F.I.S.T.-a
'Nafaka': Film za dečke iz moje ulice
Autor Želimir Ciglar
Papazjanija i “dramaturški bez glave i repa” ocjene su kojima su nas opteretili kritičari uoči zagrebačke premijere “Nafake”, dugometražnog prvijenca Jasmina Durakovića (Bugojno, 1966), inače generalnog direktora RTV Federacije BiH. Naprotiv, posrijedi je prvi istinski film o ratu snimljen na ovim našim prostorima. Dakle, ne ratni film, nego film koji ne uljepšava rat.
Zašto crna Jennett
Duraković je zauzet za svoje dečke koji su vlastitim novcem kupovali oružje da bi branili svoju ulicu. Vidjevši da će im psi rata oteti i zadnju kost pokušali su ih imitirati i na ratu profitirati, ostali su pritom bez nogu, bez pameti, bez djevojke… Zvuči li vam to poznato?
E, sad, zašto baš mlada američka tamnoputa Jennett priča priču o Sarajevu onih godina? Osim što je ona za jednog od junaka hurija, tj. rajska (dženetska) ljepotica, ona je također marginalac, dijete iz geta svoje domovine. I zato je Duraković vrlo precizno u svoj grad i u svoj film doveo osobu izvana koja može razumjeti njegove junake. Nelijepo lice rata, a on jedino takvo ima čak i onda kad ga se pokušava uljepšati humorom, Duraković je najpotresnije predočio kroz sarajevskoga filmaša koji istovremeno puca iz pištolja i snima s ramena. To je jedan od nadrealističkih pomaka u filmu, jer je jedino u snu moguće da svi Durakovićevi likovi, za koje ima neograničenu empatiju (tu sućut budi i u gledatelju) zaplove na splavi prema svojoj rijeci, jer “Tko je izgubio Drinu, izgubio je rat!”
Može sretan brak
Nasreću, publika je prepoznala zauzetost J. Durakovića za male, obične, tužne, važne ljude. Crna Jannet i njezin bijeli suprug mogu ostvariti sretan brak. I u ovakvoj Bosni. Duraković je pokazao kako se može napraviti film o toj zemlji bez lažnog prenemaganja kojekavih “stranih promatrača”, bez prizemnog i stereotipnog “bosanskog” humora. Jedini pravi negativac za kojeg nema simpatija u filmu nosi plavu kacigu i jedino što zna naški kazati jest: “Glupi Bosanci”!
i da je dobar i da je probosanski
a mi pizdimo o tome jel bilo u ratu pive u flasi
jer film kao ne valja jer nije tada bilo pive u flasi
jebala vas piva u flasi!
01.11.2006 15:54
PREMIJERA Bosanska “Nafaka” Jasmina Durakovića u produkciji F.I.S.T.-a
'Nafaka': Film za dečke iz moje ulice
Autor Želimir Ciglar
Papazjanija i “dramaturški bez glave i repa” ocjene su kojima su nas opteretili kritičari uoči zagrebačke premijere “Nafake”, dugometražnog prvijenca Jasmina Durakovića (Bugojno, 1966), inače generalnog direktora RTV Federacije BiH. Naprotiv, posrijedi je prvi istinski film o ratu snimljen na ovim našim prostorima. Dakle, ne ratni film, nego film koji ne uljepšava rat.
Zašto crna Jennett
Duraković je zauzet za svoje dečke koji su vlastitim novcem kupovali oružje da bi branili svoju ulicu. Vidjevši da će im psi rata oteti i zadnju kost pokušali su ih imitirati i na ratu profitirati, ostali su pritom bez nogu, bez pameti, bez djevojke… Zvuči li vam to poznato?
E, sad, zašto baš mlada američka tamnoputa Jennett priča priču o Sarajevu onih godina? Osim što je ona za jednog od junaka hurija, tj. rajska (dženetska) ljepotica, ona je također marginalac, dijete iz geta svoje domovine. I zato je Duraković vrlo precizno u svoj grad i u svoj film doveo osobu izvana koja može razumjeti njegove junake. Nelijepo lice rata, a on jedino takvo ima čak i onda kad ga se pokušava uljepšati humorom, Duraković je najpotresnije predočio kroz sarajevskoga filmaša koji istovremeno puca iz pištolja i snima s ramena. To je jedan od nadrealističkih pomaka u filmu, jer je jedino u snu moguće da svi Durakovićevi likovi, za koje ima neograničenu empatiju (tu sućut budi i u gledatelju) zaplove na splavi prema svojoj rijeci, jer “Tko je izgubio Drinu, izgubio je rat!”
Može sretan brak
Nasreću, publika je prepoznala zauzetost J. Durakovića za male, obične, tužne, važne ljude. Crna Jannet i njezin bijeli suprug mogu ostvariti sretan brak. I u ovakvoj Bosni. Duraković je pokazao kako se može napraviti film o toj zemlji bez lažnog prenemaganja kojekavih “stranih promatrača”, bez prizemnog i stereotipnog “bosanskog” humora. Jedini pravi negativac za kojeg nema simpatija u filmu nosi plavu kacigu i jedino što zna naški kazati jest: “Glupi Bosanci”!
- Jimmy_The_Saint
Koji cce mi klinac recenzije. Gled'o, vidio, ne ljava, jebaji ga.
-
King Kikapu
ne dajte mu vise da pise recenzije[/quote]Duraković je pokazao kako se mo�e napraviti film o toj zemlji bez la�nog prenemaganja kojekavih �stranih promatrača�, bez prizemnog i stereotipnog �bosanskog� humora.
- J.P.Montoya
Ma gdje če biti slabiji od Tunelaharač wrote:Gledao sam film još na SFF-u, i nakon što je aplauz trajao par sekundi potvrdile su se i moje ocjene da je ovo (pored "Neba"), najslabiji naš film nakon rata.
- shuriken
dobro vec smo pricali o tome
pokazuje se da dio ljudi prepoznaje iskrenost i autenticnost
u onome sto vi prepoznajete kao netocnost i nedorecenost
i nema smisla govoriti ko je u pravu jer je svak sebi u pravu
takodjer ima ljudi koji iz nekog razloga misle da je rat bio ljepsi, pametniji i bolje organizovan
ali nadam se da vecina zna da je rat u stvari bio gluplji, ruzniji i jos gore organizovan
kao uostalom i drzava poslije rata pa sve do danas a bojim se i sutra
takodjer ima ljudi koji iz nekog razloga misle da je rat bio ljepsi, pametniji i bolje organizovan
ali nadam se da vecina zna da je rat u stvari bio gluplji, ruzniji i jos gore organizovan
-
King Kikapu
s tim sto poneko, ko zna da iskrenost ili nedorecenost ne mogu biti presudni faktori koji film cine dobrim ili losim, prepozna i nepoznavanje osnovnih zanatskih i poetickih pravila filmske umjetnosti.shuriken wrote:dobro vec smo pricali o tome
-
radeljas
bas tako. zali boze para koje su se mogle dati jukicu ili aidi begic ili drljevicu, a ne ovom "reziseru" koji je od malih nogu, jos dok je citao stripove pored vrbasa zelio da snimi film. i dalo mu pare isto ko i semiru da kopa brdo pored visokog. taka nama nafaka u ovoj zemljiKing Kikapu wrote:s tim sto poneko, ko zna da iskrenost ili nedorecenost ne mogu biti presudni faktori koji film cine dobrim ili losim, prepozna i nepoznavanje osnovnih zanatskih i poetickih pravila filmske umjetnosti.
- Jimmy_The_Saint
Jah, eto, Aida Begić vrhunska umjetnica, jer je stripove čitala pored Miljacke a ne pored Vrbasa. I Elmir Jukić poznat kao Juka. Jel' si ti vidio Jukićev Ram za sliku domovine? Jel' si gled'o Milan i Penis skečeve? Tog tipa treba vratiti u pozorište, i to neko nižerangirano. Drljeviću svaka čast.
Ne treba ovdje nikako snimati filmove. Nego lijepo k'o Tanis Danović, marš van i snimaj.
Ne treba ovdje nikako snimati filmove. Nego lijepo k'o Tanis Danović, marš van i snimaj.
-
radeljas
eh neka si ti u topicu o dujakovicu jacminu spomenuo danisa. nadam se da si prethodno ustao sa stolice. priuceni reditelj amater u kontekstu sa oskarovcem.Jimmy_The_Saint wrote:Jah, eto, Aida Begić vrhunska umjetnica, jer je stripove čitala pored Miljacke a ne pored Vrbasa.
kad sam spomenuo aidu i druge, mislio sam na mlade, skolovane za taj posao, a ne na podobne "direktore", falsifikatore
- Jimmy_The_Saint
radeljas, fulio si suštinu topica. Nije o Jafminu Durakovifu, mada mi je Jafmin simpatičan. Nafaka je KITA OD FILMA. Međutim, to sa stripovima i Vrbasom NIJE VALIDAN ARGUMENT, a to sa Aidom Begić i NAROČITO Elmirom Jukićem NIJE ALTERNATIVA.
Ako baš hoćeš, Jasmin Duraković je kao AMATER vjerovatno napravio bolje nego što će, a dočekat ćemo i to, napravit profesionalac Jukić.
Što ne znači, ponavljam, da Nafaka nije dosta blizu dna ovdašnjeg filma.
PS: Za Tanisa Danovića ti đemdo.
Ako baš hoćeš, Jasmin Duraković je kao AMATER vjerovatno napravio bolje nego što će, a dočekat ćemo i to, napravit profesionalac Jukić.
Što ne znači, ponavljam, da Nafaka nije dosta blizu dna ovdašnjeg filma.
- DobroJutroKolumbo
"REMAKE" VRH...Za mene, bar...Jos ni jedan film ni blizu mi nije od nase poslijeratne kinematografije...A Boga mi ,moze stati rame uz rame skoro sa svakim partizanskim ili nekim od prije rata filmom , koji su imali skoro pa HOLYWOOD-ske budjete...
-
radeljas
hajde dobro. ovo o stripovima sam spomenuo, jer sam ga slusao na rsg gdje je govorio kako je on kao dijete puno citao kraj vrbasa. a to sto je citao su bili stripovi. ali eto recimo da je to bila moja nepotrebna digresija.Jimmy_The_Saint wrote:radeljas, fulio si suštinu topica.
nadam se da si vidio jukicev kratki film "ram za sliku moje domovine" i da si ga mozda slusao kako razmislja i govori. meni se nije svidjao kao lik, ali mislim da ce biti dobar reditelj, po svemu obecava ...
- Jimmy_The_Saint
Toliko o Danisu Dobitniku. Mislim, divim se uspjehu, volji, ambiciji, i na koncu djelu njegovome, uključujući i Pakao. Al' me jako, jako nervira da on sad iz Pariza objašnjava "da sam dole, ja bi puškom rastjerivao birokrate", jer ta je priča kurac k'o što šupak Nele kaže. A ako u istoj rečenici se pobljuješ na nepotizam i podržiš MESS, onda si licemjerčina i bezobraznik sa Oskarom ili bez.
No, evo nešto o vrlinama dijaspore i zapošljavanju sposobnih.
Nekidan je Danis Tanović osobno za Avaz rekao dvije stvari:
A) Ko god kritikuje MESS, SFF i/li Jazz Fest, taj je pametnjaković koji mu se gadi, ignorant, ovo-ono u suštini sve najgore.
B) Nepotizam mu se gadi.
E sad, ako znamo da je komandant parade MESS-a Dino Mustafić, čiji skroman talenat je pokriven činjenicom da mu je babo vrhunski kamerman, a šura Haris Pašović, najrazvikaniji ovdašnji režiser, Sule Kupusović sarajevske ljevice.... Ako znamo definiciju, rječničku, pojma nepotizam, i ako pouzdano znamo da Danis Dinu ne prigovara ništa jer su klasići i drugari s Akademije a možda i iz osnovne, nameću se zaključci:
A) Čak i patriota Oskarovac sasvim je spreman prihvatiti ovdašnju korupciju.
B) Ako je tako, koji će nam kurac? Sa sve Oskarom.
Evo, već vidim oluju oskaroljubaca kako se sručuje na moja nejaka pleća...
So be it.
- vatana
Ja odavno nisam glado gluplji i nepovazaniji film. Nista ni sa cim.
100 radnji se odvija u jedno vrijeme, s jedne scene na drugu, nejasno nesto sve i nepovezano. Kao da je film radjen za neke filozofe, filmske kriticare, dramaturge..., za normalnu raju nije nikako.
Kad zanemarimo one brutalnosti i ogavnosti u pojedinim scenama, nikako ne mogu preci preko toga da je radnja u filmu totalno nepovezana, ispreskakana i haoticna.
Lose skroz.
100 radnji se odvija u jedno vrijeme, s jedne scene na drugu, nejasno nesto sve i nepovezano. Kao da je film radjen za neke filozofe, filmske kriticare, dramaturge..., za normalnu raju nije nikako.
Kad zanemarimo one brutalnosti i ogavnosti u pojedinim scenama, nikako ne mogu preci preko toga da je radnja u filmu totalno nepovezana, ispreskakana i haoticna.
Lose skroz.
- Jimmy_The_Saint
Obećavanje, čovjek gazi prema četrdesetojradeljas wrote:hajde dobro. ovo o stripovima sam spomenuo, jer sam ga slusao na rsg gdje je govorio kako je on kao dijete puno citao kraj vrbasa. a to sto je citao su bili stripovi. ali eto recimo da je to bila moja nepotrebna digresija.Jimmy_The_Saint wrote:radeljas, fulio si suštinu topica.
nadam se da si vidio jukicev kratki film "ram za sliku moje domovine" i da si ga mozda slusao kako razmislja i govori. meni se nije svidjao kao lik, ali mislim da ce biti dobar reditelj, po svemu obecava ...
Tako je to kod nas, imaš "mlade književnike" ispod 50 i "zrele stvaraoce" preko 50.
Vidio sam Ram za sliku, i baš to mi je bilo truba. Kako mali đokica zamišlja život i ratovanje u provinciji, u vizuri bošnjačenja na baterije.
Vidio sam i Milan i Penis skečeve Jukićev uradak također, nisam nikad više dobrih viceva upropaštenih lošim režiranjem (pričanjem) vidio na istom mjestu.
LM, to bi bilo to.
- J.P.Montoya
Jest trebao se zvati, al su ga preimenovali
- alphonse kauders
Gledao sam većinu naših filmova i hvala svim dobrim ljudima koji su me odgovorili da pogledam "Nafaku". Danas sjedim u Trasi, gledam onaj program, sve gluposti (James Bond i sl.) i govorim raji kako mi se ne ide gledati Nafaka jer sam od dosta ljudi koji imaju kakav-takav filmski ukus i pogledali su dovoljno filmova, čuo da je sranje, ali mi konobarica upade u riječ sa uvrijeđenim stavom -"film je odličan, obavezno ga pogledati"
E, neću, jer se i po samom traileru može vidjeti da se radi o krkanluku i kao što ovdje neko pametan reče "vrijeđanju ljudske inteligencije".
Imam osjećaj da se film sviđa određenoj grupaciji ljudi koji recimo vole čitati Avaz, Merlin i Hari su im vrhunac muzičkog dostignuća, išli su na utakmice K.K. Bosna kada je to bilo u modi i garant će posjetiti Deenovu diskoteku
Ne, bezze bacam stereotipe i žao mi je ako sam nekoga kome se sviđa film uvrijedio, ali sudeći po finoj argumentaciji i opisu scena od strane pojedinih ljudi, film je suvišan i glup.
Hvala vam svima koji mi dadoste razlog da ne dajem pare za ovu glupost.
BTW. Ministarstvo kulture poslalo kao neki zahtjev u srednje škole da učenici s ciljem "kulturološkog uzdizanja" odu da pogledaju Nafaku. Šta sve neće učiniti da pogledaju gledanost
E, neću, jer se i po samom traileru može vidjeti da se radi o krkanluku i kao što ovdje neko pametan reče "vrijeđanju ljudske inteligencije".
Imam osjećaj da se film sviđa određenoj grupaciji ljudi koji recimo vole čitati Avaz, Merlin i Hari su im vrhunac muzičkog dostignuća, išli su na utakmice K.K. Bosna kada je to bilo u modi i garant će posjetiti Deenovu diskoteku
Ne, bezze bacam stereotipe i žao mi je ako sam nekoga kome se sviđa film uvrijedio, ali sudeći po finoj argumentaciji i opisu scena od strane pojedinih ljudi, film je suvišan i glup.
Hvala vam svima koji mi dadoste razlog da ne dajem pare za ovu glupost.
BTW. Ministarstvo kulture poslalo kao neki zahtjev u srednje škole da učenici s ciljem "kulturološkog uzdizanja" odu da pogledaju Nafaku. Šta sve neće učiniti da pogledaju gledanost
- harač
hahahahaahaha e ako će ih nafaka kulturološki uzdići bolje da idu psihijatru... ili bolje đemili i saradnicimaalphonse kauders wrote:Gledao sam većinu naših filmova i hvala svim dobrim ljudima koji su me odgovorili da pogledam "Nafaku". Danas sjedim u Trasi, gledam onaj program, sve gluposti (James Bond i sl.) i govorim raji kako mi se ne ide gledati Nafaka jer sam od dosta ljudi koji imaju kakav-takav filmski ukus i pogledali su dovoljno filmova, čuo da je sranje, ali mi konobarica upade u riječ sa uvrijeđenim stavom -"film je odličan, obavezno ga pogledati"![]()
Imam osjećaj da se film sviđa određenoj grupaciji ljudi koji recimo vole čitati Avaz, Merlin i Hari su im vrhunac muzičkog dostignuća, išli su na utakmice K.K. Bosna kada je to bilo u modi i garant će posjetiti Deenovu diskoteku![]()
Hvala vam svima koji mi dadoste razlog da ne dajem pare za ovu glupost.![]()
- taxi_driver
nisam film gledao,,ali muzika iz filma mi je ok.posebno ona ilahija.
- legionarka
Jimmy...citam i ne moram nista reci...sve si vec rekao...predobro...aferim:):)
-
Orbini
Film je bezveze. Jos jedna ratna i postratna tematika, doduse na drugaciji nacin.
Sam zanr vise vuce na dogmu, jer postoji bezbroj scena gdje se ne desava nista.
Pokusaj sokiranja publike pokojim neukusnim bizarnostima, poput sisanja noznog prsta, hercegovackog kan kana, pišanje po zrtvi,....
Proboj kroz puktove cisternama punim benzina uz pomoc bombi je posebna prica.
Kao u svakoj nasoj "komediji" stavlja se akcent na psovke, vulgarnosti, i to bi trebalo biti valjda cool, smijesno,... stali? Pa nije ono sarajevski zargon.
Krkanska erotika neizbjezna, ona jadna Ornela,... pa ima li filma gdje je neko nije povalio.
Kraj filma, splav niz Miljacku neodoljivo podsjeca na Kusturicin stil.
Sumasumanum, film lici na losu kopiju Kustine scenografije, srbijanske krkanske erotike i psovki, danske dogme, i .... jos jedna ratna/postratna pesimisticnomelahonicna prica.
Svaka cast Sestanu i Burini, odglumili su za Oskara. Mustafa Nadarevic je imao najbezvezniju ulogu u cijeloj karijeri, vjerovatno zato sto mu je skripta, rezija,... traljavo i nabrzaka uradjena. Njegova uloga komuniste sa Kapitalom je vjerovatno zamisljena kao dobar detalj, ali ustvari vise zbunjuje. Ona Alzirka lose glumi, vidi se ustvari da glumi. Nekoliko scena obecavaju u pocetku da ce napraviti preokret, ustvari se zavrsi na nicemu i gubi se nakratko cijela radnja filma.
Jedino sto valja je scena u pozoristu gdje Sestan i Serbedjinca pogadjaju filmove tako sto oblace kostime i izvode. Dio zasluzan da postane legendaran.
Sam zanr vise vuce na dogmu, jer postoji bezbroj scena gdje se ne desava nista.
Pokusaj sokiranja publike pokojim neukusnim bizarnostima, poput sisanja noznog prsta, hercegovackog kan kana, pišanje po zrtvi,....
Proboj kroz puktove cisternama punim benzina uz pomoc bombi je posebna prica.
Kao u svakoj nasoj "komediji" stavlja se akcent na psovke, vulgarnosti, i to bi trebalo biti valjda cool, smijesno,... stali? Pa nije ono sarajevski zargon.
Krkanska erotika neizbjezna, ona jadna Ornela,... pa ima li filma gdje je neko nije povalio.
Kraj filma, splav niz Miljacku neodoljivo podsjeca na Kusturicin stil.
Sumasumanum, film lici na losu kopiju Kustine scenografije, srbijanske krkanske erotike i psovki, danske dogme, i .... jos jedna ratna/postratna pesimisticnomelahonicna prica.
Svaka cast Sestanu i Burini, odglumili su za Oskara. Mustafa Nadarevic je imao najbezvezniju ulogu u cijeloj karijeri, vjerovatno zato sto mu je skripta, rezija,... traljavo i nabrzaka uradjena. Njegova uloga komuniste sa Kapitalom je vjerovatno zamisljena kao dobar detalj, ali ustvari vise zbunjuje. Ona Alzirka lose glumi, vidi se ustvari da glumi. Nekoliko scena obecavaju u pocetku da ce napraviti preokret, ustvari se zavrsi na nicemu i gubi se nakratko cijela radnja filma.
Jedino sto valja je scena u pozoristu gdje Sestan i Serbedjinca pogadjaju filmove tako sto oblace kostime i izvode. Dio zasluzan da postane legendaran.
-
Liv4
Majke ti Jimmy, odakle si ti dosao, sta si studirao; koje zemlje i festivale obisao da imas tako "jako" misljenje o svemu. Covjece, u tebi je toliko zlobe i ruznih rijeci da se zmija otruje...Jimmy_The_Saint wrote:Toliko o Danisu Dobitniku. Mislim, divim se uspjehu, volji, ambiciji, i na koncu djelu njegovome, uključujući i Pakao. Al' me jako, jako nervira da on sad iz Pariza objašnjava "da sam dole, ja bi puškom rastjerivao birokrate", jer ta je priča kurac k'o što šupak Nele kaže. A ako u istoj rečenici se pobljuješ na nepotizam i podržiš MESS, onda si licemjerčina i bezobraznik sa Oskarom ili bez.
A) Ko god kritikuje MESS, SFF i/li Jazz Fest, taj je pametnjaković koji mu se gadi, ignorant, ovo-ono u suštini sve najgore.
B) Nepotizam mu se gadi.
E sad, ako znamo da je komandant parade MESS-a Dino Mustafić, čiji skroman talenat je pokriven činjenicom da mu je babo vrhunski kamerman, a šura Haris Pašović, najrazvikaniji ovdašnji režiser, Sule Kupusović sarajevske ljevice.... Ako znamo definiciju, rječničku, pojma nepotizam, i ako pouzdano znamo da Danis Dinu ne prigovara ništa jer su klasići i drugari s Akademije a možda i iz osnovne, nameću se zaključci:
So be it.
MESS je , za tvoju informaciju, jedan od vaznijih teatarskih dogadjaja u cijeloj evropi. Vodi ga gospodin Mustafic koji je pored Harisa Pasovica nas skoro pa jedini istinski teatarski reditelj. Ima ih jos par koji su na putu da nesto postanu, ali nista nije sigurno. Dino je u ovim gadnim vremenima uspio da odrzi festival koji su mnogi zeljeli da uniste. i ne samo da ga odrzi nego da mu da istinski internacionalni karakter.
Uglavnom da ne duzim... ti si jedan od onih tipova koji bi sve da razvale jer njih nema u tome i ne vide neki svoj licni interes. Najdraze bi ti bilo da Sarajevo postane poljana i da svi igraju hrkljus. Vjerovatno cak i nisi iz ovog grada jer to kako ti mislis i pises, to mogu samo papci -koji misle da su pismeni jer su zavrsili malo BH fakulteta i koji se dokopaju asfalta, pa bi sve da prave po svojoj mjeri.
Hvala dragom bogu pa ne mozete bas sve razvaliti.
Pozdrav MESS-u, SFF, JAZZ festivalu, a ti ako ti ne valja grad... ima jedno mjestasce iznad Sarajeva sto misli da je veliko... mozda bi ti tamo prijalo.
- taxi_driver
Liv4 wrote:Majke ti Jimmy, odakle si ti dosao, sta si studirao; koje zemlje i festivale obisao da imas tako "jako" misljenje o svemu. Covjece, u tebi je toliko zlobe i ruznih rijeci da se zmija otruje...Jimmy_The_Saint wrote:Toliko o Danisu Dobitniku. Mislim, divim se uspjehu, volji, ambiciji, i na koncu djelu njegovome, uključujući i Pakao. Al' me jako, jako nervira da on sad iz Pariza objašnjava "da sam dole, ja bi puškom rastjerivao birokrate", jer ta je priča kurac k'o što šupak Nele kaže. A ako u istoj rečenici se pobljuješ na nepotizam i podržiš MESS, onda si licemjerčina i bezobraznik sa Oskarom ili bez.
B) Nepotizam mu se gadi.
So be it.
MESS je , za tvoju informaciju, jedan od vaznijih teatarskih dogadjaja u cijeloj evropi. Vodi ga gospodin Mustafic koji je pored Harisa Pasovica nas skoro pa jedini istinski teatarski reditelj. Ima ih jos par koji su na putu da nesto postanu, ali nista nije sigurno. Dino je u ovim gadnim vremenima uspio da odrzi festival koji su mnogi zeljeli da uniste. i ne samo da ga odrzi nego da mu da istinski internacionalni karakter.
Uglavnom da ne duzim... ti si jedan od onih tipova koji bi sve da razvale jer njih nema u tome i ne vide neki svoj licni interes. Najdraze bi ti bilo da Sarajevo postane poljana i da svi igraju hrkljus. Vjerovatno cak i nisi iz ovog grada jer to kako ti mislis i pises, to mogu samo papci -koji misle da su pismeni jer su zavrsili malo BH fakulteta i koji se dokopaju asfalta, pa bi sve da prave po svojoj mjeri.
Hvala dragom bogu pa ne mozete bas sve razvaliti.
Pozdrav MESS-u, SFF, JAZZ festivalu, a ti ako ti ne valja grad... ima jedno mjestasce iznad Sarajeva sto misli da je veliko... mozda bi ti tamo prijalo.
tema je o filmu nafaka ,a ne gdje bi ko trebao zivjeti i stanovati.bez politickih konotacija,molim!