nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
callmethebreeeze

#801 Re: nacionalno mjesani brak

Post by callmethebreeeze »

cuj "divlji" brak?! :D znaci ja sam divljak... :D svasta.
:oops:
neprilagodjena

#802 Re: nacionalno mjesani brak

Post by neprilagodjena »

Dile wrote:Hebo majku vise od pola ljudi se zeni/udaje zzbog mahale i famElije... pa jesu odkupili pravo na vas zivot ili sta vec da su bitni u tome s kim cete vi dijeliti zivot i sve probleme koji nosi?

Pa ne do bog da se cerka ne uda ili sin ne ozeni :shock: a poslije toga naprave fabriku djece :roll: :roll:

Hebo skolu i karijeru,vazno se udati i praviti djecu.
Kupalo

#803 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Kupalo »

Toplo preporucujem film Idiokratija:)
HAVANA

#804 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

ladyblue18 wrote:
moderator wrote:Dokle god je vama bitno sta ce reci rodbina, tazbina, komsije, ostanite zivjeti kod svojih roditelja i budite "fini".
Valjda se vi zenite/udajete/zivite zajedno jer volite nju/njega, a ne zato sto komsije odobravaju.
Eh moj ti...
Od mahale ne mozes pobjeci nazalost. :roll:
Posaljes ih sve u neku stvar, a tek onda te uhvate na zub. :-)

Meni duša da sam im na zubu :D a nek me uhvate za neku stvar. :oops:
Kupalo

#805 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Kupalo »

HAVANA wrote:
ladyblue18 wrote:
moderator wrote:Dokle god je vama bitno sta ce reci rodbina, tazbina, komsije, ostanite zivjeti kod svojih roditelja i budite "fini".
Valjda se vi zenite/udajete/zivite zajedno jer volite nju/njega, a ne zato sto komsije odobravaju.
Eh moj ti...
Od mahale ne mozes pobjeci nazalost. :roll:
Posaljes ih sve u neku stvar, a tek onda te uhvate na zub. :-)

Meni duša da sam im na zubu :D a nek me uhvate za neku stvar. :oops:

:thumbup: I mene :oops:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#806 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

neprilagodjena wrote:
Pa ne do bog da se cerka ne uda ili sin ne ozeni :shock: a poslije toga naprave fabriku djece :roll: :roll:

Ha ya. :oops:

Ako se ne uda ili ne ozeni, nesto mu/joj fali, ako predje tridesete a nije u braku to je bruka i sramota, ako su u braku i nemaju djece neko je sterilan, nesposoban i sl.
Mozes tek misliti bruku da dovede kuci "anamo onog" :o :oops:

Ali ovo je sve zasebna tema i trebalo bi fakat otvoriti temu o fenomenu mahale, a pri tome ne mislim iskljucivo na mahalu. :-)
Loulou

#807 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

callmethebreeeze wrote:cuj "divlji" brak?! :D znaci ja sam divljak... :D svasta.
:oops:
Pa, u kakvoj si ti iluziji do sad živio? :D
chuchumbamayumbe

#808 Re: nacionalno mjesani brak

Post by chuchumbamayumbe »

Image
neprilagodjena

#809 Re: nacionalno mjesani brak

Post by neprilagodjena »

ladyblue18 wrote:
neprilagodjena wrote:

Ha ya. :oops:

Ako se ne uda ili ne ozeni, nesto mu/joj fali, ako predje tridesete a nije u braku to je bruka i sramota, ako su u braku i nemaju djece neko je sterilan, nesposoban i sl.
Mozes tek misliti bruku da dovede kuci "anamo onog" :o :oops:

Ali ovo je sve zasebna tema i trebalo bi fakat otvoriti temu o fenomenu mahale, a pri tome ne mislim iskljucivo na mahalu. :-)
Najgore je sto je kod nas narod dosadan i voli zabadati nos u tudja posla.
ladyblue18

#810 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

neprilagodjena wrote:
Najgore je sto je kod nas narod dosadan i voli zabadati nos u tudja posla.
Pa to ti je uvijek bilo tako, a meni nema nista draze nego takvim odbrusiti i reci im sta ih stoji.
Samo zacepe kad im kazes da imaju dovoljno sranja i u svom zivotu o kojima bi se trebali brinuti.
Jest da mi mati kaze da sam crna ovca zbog toga ali zaboli me, takva sam. :D
Cholina_Lokica

#811 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Cholina_Lokica »

ma hajde sto zabija nos kad ces sta ces, ali meni nije jasno kako dozvoljavaju da im se mjesaju u odabir partnera i jos im se prilagodjavaju, kako moze biti da oni bolje od tebe znaju ko ti odgovara i s kim ti imas zajednicke ciljeve u zivotu... vec sam rekla meni kad bi mama rekla nestu u smislu ako budes sa tim odrecu te se ili nesto slicno, iste sekunde bi se ja nje odrekla i nikad u zivotu mi ne bi trebala. mene su prestali ispitivati na svadbama kad ces ti, kad sam ja na dzenazama pocela pitati a kad ces ti :D
hocunecu

#812 Re: nacionalno mjesani brak

Post by hocunecu »

:lol:

dile :thumbup:
ladyblue18

#813 Re: nacionalno mjesani brak

Post by ladyblue18 »

Dile wrote:ma hajde sto zabija nos kad ces sta ces, ali meni nije jasno kako dozvoljavaju da im se mjesaju u odabir partnera i jos im se prilagodjavaju, kako moze biti da oni bolje od tebe znaju ko ti odgovara i s kim ti imas zajednicke ciljeve u zivotu... vec sam rekla meni kad bi mama rekla nestu u smislu ako budes sa tim odrecu te se ili nesto slicno, iste sekunde bi se ja nje odrekla i nikad u zivotu mi ne bi trebala. mene su prestali ispitivati na svadbama kad ces ti, kad sam ja na dzenazama pocela pitati a kad ces ti :D
:shock: :lol: kraljice :mrgreen:
felipe kajetano

#814 Re: nacionalno mjesani brak

Post by felipe kajetano »

Dile wrote: mene su prestali ispitivati na svadbama kad ces ti, kad sam ja na dzenazama pocela pitati a kad ces ti :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
neprilagodjena

#815 Re: nacionalno mjesani brak

Post by neprilagodjena »

Dobra si Dile :-D
hocunecu

#816 Re: nacionalno mjesani brak

Post by hocunecu »

vama je jos dobro,mene pitaju kad cu ponovo :shock:
onda ja lijepo kazem nece me niko,i tu je kraj price :D
a i mislim da je to sustina pitanja,jer ko bi ozenio "puscenicu"
heeej mozes mislit! :D
felipe kajetano

#817 Re: nacionalno mjesani brak

Post by felipe kajetano »

hocunecu wrote:vama je jos dobro,mene pitaju kad cu ponovo :shock:
onda ja lijepo kazem nece me niko,i tu je kraj price :D
a i mislim da je to sustina pitanja,jer ko bi ozenio "puscenicu"
heeej mozes mislit! :D
Jbg kad si neodlucna ...'osh-nesh bangladesh :-D
blogger1

#818 Re: nacionalno mjesani brak

Post by blogger1 »

Dakle,da se vratimo na temu.
U mojoj porodici,nikad nije bilo miješanja sa drugom vjerom,vjerovatno i zato što je veliki dio porodice i familije živjeo kuća do kuće pa i nije bilo neke mogućnosti da se upozna "druga strana"...i ja sam kao mali poslije svjetovne škole redovno išao i u Mekteb i 4 godine učio i proučavao Islam kao vjeru i način življenja....
Tako se živjelo stotinama godina,sve dok JA nisam pukim slučajem ili možda i ulogom sudbine pronašao moju životnu saputnicu.
Ona je isto iz jedne pravoslavne porodice,koja nikad nije imala "bliske susrete" sa drugim vjerama.
Nakon što smo 1988 obznanili da želimo da se vjenčamo,reakcije moje braće su bile onako..."ma daj,pusti se toga,eto bilo vam je lijepo ali baš se i ne trebaš ženiti..."Ja naravno nisam dozvoljavao da mi bilo ko određuje kako ću dalje moj život voditi i nisam slušao nikog.
Reakcije njene porodice su bile malo "burnije"...laži o meni je bilo čak toliko,da sam se i sam pitao "jeli to moguće?"
Dakle od toga da sam već oženjen,imam ženu i dvoje djece,pa da sam probisvijet bez prebijene pare,da sam narkoman,alkoholičar,jalijaš iiii.
Sve su te priče pale u vodu kad je moja današnja supruga pred svima rekla "pa dobro,ako je oženjen,nema veze,ja ću mu biti druga žena,jer on je pobogu musliman pa i ima pravo na više žena..."
Međutim njena familija,osim njene male seke, nije olako popuštala i koristila je svaku priliku da joj ukaže u kakav se "užas" uvalila...
i onda su došle SANKCIJE,niotkuda nikakve pomoći...mi smo prvih pola godine živjeli od kuhanog kupusa i ljubavi...Nikad nisam bio mršaviji..
:)))
Godinu poslije se i njen brat oženio,baš sve onako po propisu,Srpkinja sa velikim S vjenčanje u Crkvi,i sve baš onako kako treba...uselili se kod njegovog oca na sprat,dobili baš sve onako na pladnju i...
međutim kako to i inače biva,nakon kratkog vremena,došao je "karakter" dotične do izražaja i gledaj čuda,svakodnevne svađe,podmetanja,olajavanja i sve ostalo što uz to i ide...
Ja sam se 89_te pokupio iz zemlje blagostanja i otišao sa mojom dragom u inostranstvo.
i danas živimo zajedno,imamo dva prekrasna sina,volimo se više nego ikad,svaki dan nam je zanimljiv i pun isčekivanja kad ćemo se poslije posla naći negdje na kafi ili jednostavno hodati od radnje do radnje i kupovati cipele,što mene GRRRRR nervira,ali za moju dragu i to radim...mada nevoljko...:)))
Da ne zaboravim,ona i danas dan nemože da se načudi,kako ljudi koji Bosnu ne vole mogu da žive u njoj...
----------
Moja poruka mladim ljudima u Bosni,ostale exyu republike me ne interesuju,je:
"Ljubav je nešto najljepše na svijetu,ako sretnete osobu za koju smatrate da možete provesti cijeli život sa njom u miru i sreći,NIKAD,ali nikad nemojte gledati na porijeklo,socijalni status,vjeru jer za sve ima riješenje ako se dvoje vole..." JA I MOJA DRAGA SMO PRAVI PRIMJERI DA JE TO MOGUĆE...
Dozer

#819 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dozer »

Ma sve je uvijek moguce, ali pod jednim uslovom - da svako razmislja samo svojom glavom. Cim se tudje glave umijesaju u bilo sta, pa tako i u neciju lubavnu vezu, sve ode u 3 PM. I to je tako u preko 90% slucajeva.

Nazalost, ovdje je, kako je i receno, mahala "zasluzna" za sve i svasta.

Mahala diriguje ko ce s kim, kada i gdje zavrsiti (u mahalu ukljucujem i roditelje, jer oni su nerijetko najveci krivci za neuspjeh mnogih brakova, i to samo radi toga sto pametuju, da ne upotrijebim neki drugi izraz, i petljaju se gdje im nije mjesto), pa zato danas i imamo statistiku u kojoj za 30% vode razvodi i razlazi u odnosu na uspjesne veze/brakove.

I ova se razlika stalno povecava...
Valjda to tako treba :)
blogger1

#820 Re: nacionalno mjesani brak

Post by blogger1 »

Slažem se sa tobom Dozeru,ako se mahala i mahalsko razmišljanje uključi u neku vezu,onda je to u startu propalo.
A kad realno pomisliš,za mahalu nema idealnog niti dobrog bračnog para.Ako su ljudi poslovno uspješni i ako imaju skladan brak,uvijek će se naći neko da kaže da su lopovi,prevaranti jer pobogu "OKLE HIM????" :)
Ja mislim,tj.bio sam spreman se cijelokupne familije i raje odreći za moju vezu i vidi čuda?
Kad su skontali da ja ni u kom slučaju neću pokvariti moj brak,odjednom su svi postali fini i uljudni i pristojni,ma med i mlijeko...Doduše još jednom se potvrdila ona da "para vrti gdje burgija nemere" jer kao što napisah u gornjem postu,dok se nije imalo,niko nas nije ni pogledao,ali onda se okrenu ćurak naopako,pa ko bi gore ode dole,pa sam ja postao taj koji svima treba...Ne želim da ovdje predstavim sebe kao nekog superdobročinitelja,sve što sam učinio za
te ljude učinio sam iz dobre volje,a ne zbog neke tobožnje zahvalnosti...
i na kraju tvrdim: Nije bitno šta ko kaže ili misli,valja nama živjeti sa svojim partnerima i ako zbog najmanje sitnice mislimo na razvod,onda smo samo kukavice...
pshhh

#821 Re: nacionalno mjesani brak

Post by pshhh »

dr.gog wrote:Izbiješ im zub.Kome god treba dok ne skonta.Ovdje mahala reaguje samo na dvije stvari: "Onaj/ona je lud" ili "Šuti jebi ga more ti valjat".
Dakle, ili bit vrlo jasan, ili fukari biti potreban tako da mora da šuti koliko god mu ne pasalo jer ti je čovjek/žena iz "anam onih tamo".Treće nema.Ako mi neko da protivargument- svaka čast...
Kod mijesanih brakova veoma je mucno za familije kada dodje do dzenaze/sahrane.

Prisutvovao sam veoma tegobnim situacijama

Recimo zena bila hrvatica a muz musliman i sad vremenom njegova zena prihvati sve muslimanske obicaje.

Kada je preselila na Ahiret muz organizuje muslimansku dzenazu a sa strane stoji njena rodbina hrvati, mislim da je otac, mati itd.

Ne mogu ti opisati kako su ti ljudi izgledali.

Vrlo mucno, tegobno i žalosno.
Last edited by pshhh on 23/04/2010 15:16, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#822 Re: nacionalno mjesani brak

Post by chuchumbamayumbe »

blogger1 wrote:Dakle,da se vratimo na temu.
U mojoj porodici,nikad nije bilo miješanja sa drugom vjerom,vjerovatno i zato što je veliki dio porodice i familije živjeo kuća do kuće pa i nije bilo neke mogućnosti da se upozna "druga strana"...i ja sam kao mali poslije svjetovne škole redovno išao i u Mekteb i 4 godine učio i proučavao Islam kao vjeru i način življenja....
Tako se živjelo stotinama godina,sve dok JA nisam pukim slučajem ili možda i ulogom sudbine pronašao moju životnu saputnicu.
Ona je isto iz jedne pravoslavne porodice,koja nikad nije imala "bliske susrete" sa drugim vjerama.
Nakon što smo 1988 obznanili da želimo da se vjenčamo,reakcije moje braće su bile onako..."ma daj,pusti se toga,eto bilo vam je lijepo ali baš se i ne trebaš ženiti..."Ja naravno nisam dozvoljavao da mi bilo ko određuje kako ću dalje moj život voditi i nisam slušao nikog.
Reakcije njene porodice su bile malo "burnije"...laži o meni je bilo čak toliko,da sam se i sam pitao "jeli to moguće?"
Dakle od toga da sam već oženjen,imam ženu i dvoje djece,pa da sam probisvijet bez prebijene pare,da sam narkoman,alkoholičar,jalijaš iiii.
Sve su te priče pale u vodu kad je moja današnja supruga pred svima rekla "pa dobro,ako je oženjen,nema veze,ja ću mu biti druga žena,jer on je pobogu musliman pa i ima pravo na više žena..."
Međutim njena familija,osim njene male seke, nije olako popuštala i koristila je svaku priliku da joj ukaže u kakav se "užas" uvalila...
i onda su došle SANKCIJE,niotkuda nikakve pomoći...mi smo prvih pola godine živjeli od kuhanog kupusa i ljubavi...Nikad nisam bio mršaviji..
:)))
Godinu poslije se i njen brat oženio,baš sve onako po propisu,Srpkinja sa velikim S vjenčanje u Crkvi,i sve baš onako kako treba...uselili se kod njegovog oca na sprat,dobili baš sve onako na pladnju i...
međutim kako to i inače biva,nakon kratkog vremena,došao je "karakter" dotične do izražaja i gledaj čuda,svakodnevne svađe,podmetanja,olajavanja i sve ostalo što uz to i ide...
Ja sam se 89_te pokupio iz zemlje blagostanja i otišao sa mojom dragom u inostranstvo.
i danas živimo zajedno,imamo dva prekrasna sina,volimo se više nego ikad,svaki dan nam je zanimljiv i pun isčekivanja kad ćemo se poslije posla naći negdje na kafi ili jednostavno hodati od radnje do radnje i kupovati cipele,što mene GRRRRR nervira,ali za moju dragu i to radim...mada nevoljko...:)))
Da ne zaboravim,ona i danas dan nemože da se načudi,kako ljudi koji Bosnu ne vole mogu da žive u njoj...
----------
Moja poruka mladim ljudima u Bosni,ostale exyu republike me ne interesuju,je:
"Ljubav je nešto najljepše na svijetu,ako sretnete osobu za koju smatrate da možete provesti cijeli život sa njom u miru i sreći,NIKAD,ali nikad nemojte gledati na porijeklo,socijalni status,vjeru jer za sve ima riješenje ako se dvoje vole..." JA I MOJA DRAGA SMO PRAVI PRIMJERI DA JE TO MOGUĆE...
:thumbup: :)
Cholina_Lokica

#823 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Cholina_Lokica »

pshhh wrote:
dr.gog wrote:Izbiješ im zub.Kome god treba dok ne skonta.Ovdje mahala reaguje samo na dvije stvari: "Onaj/ona je lud" ili "Šuti jebi ga more ti valjat".
Dakle, ili bit vrlo jasan, ili fukari biti potreban tako da mora da šuti koliko god mu ne pasalo jer ti je čovjek/žena iz "anam onih tamo".Treće nema.Ako mi neko da protivargument- svaka čast...
Kod mijesanih brakova veoma je mucno za familije kada dodje do dzenaze/sahrane.

Prisutvovao sam veoma tegobnim situacijama

Recimo zena bila hrvatica a muz musliman i sad vremenom njegova zena prihvati sve muslimanske obicaje.

Kada je preselila na Ahiret muz organizuje muslimansku dzenazu a sa strane stoji njena rodbina hrvati, mislim da je otac, mati itd.

Ne mogu ti opisati kako su ti ljudi izgledali.

Vrlo mucno, tegobno i žalosno.
opet problem "mahale"... njena zelja bila da se tako ukopa, i to je po meni, sto bi se reklo bog i batina za ukopavanje, zelja pokojnika a ne zelja familije
Loulou

#824 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Loulou »

Bilo je ljudi iste vjeroispovijesti koji nisu pokopani jedno do drugog. A nije u pitanju nikakva svađa niti "borba porodica". Jednostavno, želja umrlih da budu pokopani tu gdje jesu.
SoulSeeker

#825 Re: nacionalno mjesani brak

Post by SoulSeeker »

Loulou wrote:Bilo je ljudi iste vjeroispovijesti koji nisu pokopani jedno do drugog.
Nisu sahranjeni odvojeno radi različite vjeroispovjesti nego zbog toga što su neki od jadnih ljudi prije smrti rekli "pa dosta sam je trpio za života, ne moram je još trpit i kad umrem, dajte me na neko drugo mjesto molim vas". :)

I bi drugo mjesto, i svi bijahu zadovoljni, a naročito on... :D
Locked