Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 03:30

Ovo je tema za one kojima pečeno jagnje nije vrhunac kulinarstva.

Ovo je tema za one koji ne jedu ćevape i hamburgere triput dnevno.

Ovo je tema za one koji vole sushi, tandori, burritos, fajitas i sve ostale riječi koje drugi ne razumiju.


Predlažem da podijelimo iskustva o nacionalnim kuhinjama širom svijeta. Lijepo bi bilo čuti koji recept za početak, kao i savjete gdje u Sarajevu možemo probati određene stvari. Ponukan temom o magarčićima (burrito), dobio sam ideju da ovdje poneko napiše gdje se može dobro jesti, ali neobično. Molim vas da ovdje ne ostavljate postove o pilećim prsima, ćevapima, burecima, pitama, pečenim janjcima i svim ostalim stvarima koje se mogu naći na svakom koraku.


User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 03:33

Za početak, zanima me gdje pojesti sushi u Sarajevu?

Nešto ovakvo bi mi baš leglo kao budali šamar, dakle morski plodovi zamotani u tortilju.

Image


Takođe, gdje se mogu pojesti dobri morski plodovi, na razne načine? U obzir dolaze školjke, gambori i sve što je iz mora.


Image

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 03:36

Volio bih i ponekad pojesti chicken tandoori, kao ovaj na slici ili komadiće piletine na indijski način. Gdje je najbliži indijski restoran?

Image

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 03:37

Riba u svim oblicima je moja omiljena hrana. Dobre ribarnice se nalaze oko tržnice Markale. Postoji li uopšte dobar riblji restoran u Sarajevu?


Image

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 03:41

Volim i kinesku hranu. Dok sam živio u Amsterdamu, često sam jeo kod kineza. Imao sam jednog komšiju koji je držao restoran i uvijek bi mi preporučio dobru hranu. Takođe mi je govorio i šta da ne jedem :).

Nešto poput ovoga recimo.


Image


Ipak, u Budimpešti su kineski restorani potpuno drugačiji, ali im je hrana takođe ukusna. Ovo je bio jedan od mojih omiljenih budimpeštanskih restorana.


Image

User avatar
Toto
Posts: 7358
Joined: 21/04/2009 11:09

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Toto » 18/10/2009 17:00

Ako vec govorimo o nacionalnim kuhinjama i ako se fokusiramo samo na segment brze hrane onda bi ja istakao meksicku kuhinju.
Iako mnogi kazu da je meksicka kuhinja: veliki broj varijecija na istu temu, ja bih istakao par dobrih karakteristika:
-nema jela u ovom segmentu meksicke kuhinje koja ja ne bi mogao pojesti. U azijskim i africkim restoranima mi treba savjetnik. Nasi ljudi jedino trebaju obratiti paznju na kritrije sta je manje, srednje i puno ljuto. Nase feferone nisu za meksikance uopste ljute, tako da samo o tome treba voditi racuna - ako ne volite ljutu hranu;
-kuhinja je jednostavna;
-Jako mnogo koriste svjeze povrce;
-jako malo koriste ono sto mi zovemo sosovi.... meksikanci umjesto sosova koriste salsu. salasa je za mene bila veliko otkrice i to je jedno od jela koje redovno imam u svom frizideru;
-meni je jako bitno da restorani nude veci izbor jela u kojima se servira neprocesirano meso. Radije cu popast dva brda salate nego neki restoranski hamburger, hrenovke, kobasice - pa taman sumnjao da je povrce GM, ipak mi je draze od vjestackih mesa i sireva.
Osim mesa i povrca veoma cest prilog je grah ili pire od graha te riza sto meni jako odgovara.

Ono sto je za mene bilo sasvim novo je guacamole

Image
Nasim gastronomskim jezikom receno guacamole bi mogla biti salata ili mezetluk :D koja vam se servira kao predjeklo sa meksickim cipsom. Odlicno ide uz pivu ili tekilu.
Glavni satojak je avokado -koji jeste voce- ali se on u ovom jelu mijesa sa sitno isjeckanim svjezim pradajzom i crvenim lukom, a kao zacini se koriste: so biber, bijeli luk, cilantro (koriander), sok od limete i halapenjo ljute paprike.

Od jela bih preporucio sizzling fajitas. Ja ovo pevodima kao cvrčeća tava. Jelo se servira u "zemljanom" ovalu/tanjiru/ tavi koji je dobro ugrijan tako da se jelo sporije hladi i moze se fino meziti.

Image

Image

Jelo se sastoji od:
-Grilovano meso (hajvan krupnog zuba, zivina, riba)..birate jedno ili kombinirate meso;
-grilovano povrce (paprika, crveni luk);
-prilog je najcesce gravce na tavce ili pire od graha, riza, salsom, guacemole
-i posebno cu istaci puru kao prilog (vidi se na donjoj slici) koju prave od neke slatkaste vrste kukuruza, koju serviraju na listovima kukuruza. Ja sam -ko svaki seljak- :D tako otkacio na ovu puru pa narucim brdo pure umjesto tortilja.
Ja najcesce narucim kombinaciju grilovane piletine i srimpove (kozice) sa brdom pure
Image

Bellica
Posts: 1681
Joined: 19/08/2009 14:32
Location: Sarajevo

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Bellica » 18/10/2009 20:51

Erzsebet wrote:Ovo je tema za one kojima pečeno jagnje nije vrhunac kulinarstva.

Ovo je tema za one koji ne jedu ćevape i hamburgere triput dnevno.

Ovo je tema za one koji vole sushi, tandori, burritos, fajitas i sve ostale riječi koje drugi ne razumiju.


Predlažem da podijelimo iskustva o nacionalnim kuhinjama širom svijeta. Lijepo bi bilo čuti koji recept za početak, kao i savjete gdje u Sarajevu možemo probati određene stvari. Ponukan temom o magarčićima (burrito), dobio sam ideju da ovdje poneko napiše gdje se može dobro jesti, ali neobično. Molim vas da ovdje ne ostavljate postove o pilećim prsima, ćevapima, burecima, pitama, pečenim janjcima i svim ostalim stvarima koje se mogu naći na svakom koraku.


Dobra tema, svaka cast.

Ja inace puno vremena provodim u kuhinji i u zadnje vrijeme ucim spremanje jela koja nisu uobicajna za nase podrucje. Evo danas sam spremala tortille :)

Ovako u Sarajevu imas Meksicki restoran na Bascarsiji zove se "Hacijenda"-nije los, bila sam nekoliko puta i svidjelo mi se, malo je usko, ali sta je tu je. Onda Tajlandske specijalitete mozes probati u njihovom restoranu koji se nalazi na Skenderiji- pored knjizare "Svjetlost", imas Indijski restoran koliko se sjecam kod Katedrale i nesto slicno tome na Malti kod Klasa(tu je bilo prosle godine, da li se do sada zatvorilo pojma nemam). U Vinoteci mozes naci dosta jela koja nisu uobicajna za nase podneblje, a morske plodove(spremljene na vrhunski nacin) i svjetska jela mozes naci u svim ekskluzivnim restoranima i hotelima, nikako ne mislim na Bosansku kucu i ove restorancice koji nude jagnjetinu i pite ispod saca. Opet kazem, ja nisam ljubitelj restorana niti bilo kakvih drugih ugostiteljskih objekata, sve spremam kod kuce jer volim domacu kuhinju, ali ponekad napravim iznimku :)

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 21:05

Bellica, hvala na informacijama. Drago mi je da ima taj neki indijski restoran, baš ću to istražiti. Neko mi je još davno rekao za taj kod Klasa, ali sam zaboravio, a taj kod Katedrale nemam pojma gdje je, a živim tu :).

Danas sam spremao rižoto s morskim plodovima i paprikama s pavlakom. To je malo neuobičajena kombinacija, ali sam jednostavno spojio dva odlična jela u jedno i dobio super kombinaciju. Nažalost, morski plodovi su skoro uvijek zaleđeni, ali šta je, tu je, ne živimo na moru :). Bitno je takođe da se kupi meksička, smeđa riža, koja mnogo bolje paše uz ovakva jela, jer ne zahtijeva mnogo vode i onda je jelo ukusnije i manje masno.

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8632
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Bosanac sa dna kace » 18/10/2009 21:44

pA ne moras ic priko bare da bi pobjego od bureka i cevapa, dovoljno ti je da pitas neku babu kako se pravi cicvara ili pura tj.kajgana, vrlo jednostavno a i ukusno, ne deblja, cisti stomak, zdravo- pogotovo ako se pravi od brasna sa sela tj. ako je mljeveno u vodenici, eh sad do tvoje je mastovitosti sta ce ti bit salata odnosno prilog, kakvo maslo-margarin imas, jel je jedes uz kajmak ili jogurt, pravljenu ili kupljenu majonezu a ni sa avkoadom i ajvarom nije losa :wink:
ja sve kontam sta ljudi iskolace oci kad kazem da sam jeo puru, kad ono davno zaboravljeno domace jelo

eh dalje, naprimer imas kalju, takodje vrlo jednostavno, ukusno, i sve do tvoje maste i mogucnosti, narezes krompira i mlade bundeve ili tikvica na kriskice a mores i mrkve, pouljis po zelji i ukusu, fino poredas u tevsiju, mores zacinit vegetom i mljevenim bosiljkom ako volis, isprzis u rerni, zalijes na kraju mlijekom i fino jedes uz salatu od mrkve i cvekle, sa avokadom, ajvarom, mljevenim patlidzanom, a mores posut sa mladim sirom ili permezanom, u biti jako uksno, kad kazem kalja, svi me pitaju dijete sta je to :shock: :D 8)

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 22:01

Pa nisam ni mislio preko Bare, nego baš ovdje. Volim puru, to je super jelo i vrlo je zahvalno. I ovo ostalo što si naveo je ok :).

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8632
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Bosanac sa dna kace » 18/10/2009 22:16

Erzsebet wrote:Pa nisam ni mislio preko Bare, nego baš ovdje. Volim puru, to je super jelo i vrlo je zahvalno. I ovo ostalo što si naveo je ok :).
evo imam jos jedno, studentsko pravo jelo :-) , ja mislim da je ovo u Sarajvu topa, mi za ovo kazemo u mom selu ''omak''
0.5L mlijeka stavit da se kuha u tavi ili plicoj serpi, razmutit jaje ( moze i dva :D ) i kasiku brasna sa casom mlijeka, sastojak iz case dodat mlijeko u serpi, dodat kasiku-dvije ulja, osolit po zelji, kuhat na blagoj vatri, obavezno mijesat dok se ne zgusne tj. dok ne pocne da krcka, cim se primijeti krckanje skinut sa plata, jede se sa hljebom ili prohom (kukuruzom) dok je vruce, moze se posut mladim sirom ili permezanom, ja jedem uglavnom ljeti sa salatom od paradajza i paprika a zimi mrkva i kupus :wink:
uglavnom se vjeruje da je to ''gladno'' jjelo, tj. modernim rijecnikom receno dijetesko jelo :D , ko eto brzo se ogladni, jes ogladnice oni sto po vazda krkaju u bure prida se cevape, bureke, pljeskavice, kobasice....ja jos nijesam ogladnio od tog jela

User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by ljubav_aha » 18/10/2009 22:39

omak sam probala kod osoba,koje su porijeklom iz srebrnice i okoline srebrenice ,odlicno jelo :thumbup:

User avatar
ladyblue18
Posts: 22385
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by ladyblue18 » 18/10/2009 22:50

Ne znam kako kod vas, al kod mene se topa uglavnom jede za vrijeme Ramazana. :mrgreen:
Naprave moji i onako ponekad, al dzaba meni nema taj ukus koji ima za vrijeme Ramazana. :roll: :mrgreen:

jane eyre
Posts: 11
Joined: 18/10/2009 22:26
Location: Sarajevo

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by jane eyre » 18/10/2009 22:53

Indijski restoran u Sarajevu, Taj mahal, Paromlinska 48, imaju i svoju web stranicu. Bila sam tamo, jela tikka masala, nije loše, meni lično samo premalo začinjeno, malo sam se porječkala s konobarom oko toga, jer ne nude opciju da ti donesu slabije ili jače zaljučenu hranu, a inače volim strašno ljutu hranu.
Svaka čast na otvorenoj temi, moram priznati da sam se prijavila na forum upravo večeras, samo zbog ove teme.
Tajlandski restoran, na Marin dvoru, Hot Wok Caffe, predobra hrana, odlične cijene, gledate konobara dok sprema hranu. Čula sam da ima marokanski restoran u starom hotelu Europa, ulaz od strane Ferhadije, bar je bio do nedavno, kus-kus i slično.
Vegehana, Kemal-begova 4, isto imaju svoj web, fazon je da imate svaki dan drugi meni, i tako su napravljeni po danima, ja bila jedan četvrtak, oduševila se.
Uglavnom na kraju svu tu hranu pravim kući, jer imam problem naći društvo za odlazak u takve restorane (naravno, vrhunac svima njima su ćevapi, pite, hamburgeri, egzotika im je pizza povremeno).
Ako kome zatreba recepata za ove kućne verzije slobodno se obratite :D

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 22:59

Sutra je ovo na repertoaru, 2 KM je kg dagnji, pasta je oko 3 KM, plus paradajz sos koji već imam kući.

Image

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 23:01

jane eyre wrote:Indijski restoran u Sarajevu, Taj mahal, Paromlinska 48, imaju i svoju web stranicu. Bila sam tamo, jela tikka masala, nije loše, meni lično samo premalo začinjeno, malo sam se porječkala s konobarom oko toga, jer ne nude opciju da ti donesu slabije ili jače zaljučenu hranu, a inače volim strašno ljutu hranu.
Svaka čast na otvorenoj temi, moram priznati da sam se prijavila na forum upravo večeras, samo zbog ove teme.
Tajlandski restoran, na Marin dvoru, Hot Wok Caffe, predobra hrana, odlične cijene, gledate konobara dok sprema hranu. Čula sam da ima marokanski restoran u starom hotelu Europa, ulaz od strane Ferhadije, bar je bio do nedavno, kus-kus i slično.
Vegehana, Kemal-begova 4, isto imaju svoj web, fazon je da imate svaki dan drugi meni, i tako su napravljeni po danima, ja bila jedan četvrtak, oduševila se.
Uglavnom na kraju svu tu hranu pravim kući, jer imam problem naći društvo za odlazak u takve restorane (naravno, vrhunac svima njima su ćevapi, pite, hamburgeri, egzotika im je pizza povremeno).
Ako kome zatreba recepata za ove kućne verzije slobodno se obratite :D



Jane Eyre,

Osjećaj se slobodnom da nam napišeš koji recept ovdje, i to svega što si probala u tim restoranima. Takođe, bilo bi dobro da nam kažeš gdje da kupimo namirnice, jer nema toga baš svugdje :). Hvala ti unaprijed :).

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 23:06

http://www.tripadvisor.jp/AllLocations- ... ajevo.html

Ovdje možete vidjeti spisak restorana :)...


A Taj Mahal ima stranicu i cjenovnik na njoj. Volio bih znati kakve su cijene u tom tajlandskom restoranu. Evo našao sam da je u Titovoj 12, to je dakle negdje oko Mutvaka, ili možda bliže tramvajskoj okretaljci.

http://tajmahal-sarajevo.com/

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 23:08

SAAGWALA CHICKEN 15KM

Ovo jelo preporučujem svima, mada ne znam da li je ovdje tako dobro. Jeo sam u Utrechtu ovo i oduševio se.

Image

User avatar
ProbuseniDolar
Posts: 1007
Joined: 13/05/2008 00:18
Location: Rajvosa

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by ProbuseniDolar » 18/10/2009 23:17

Gdje u sarajevu vrte janjad iznutra oblozena telecom sniclom :D


User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by ljubav_aha » 18/10/2009 23:27

primejtila sma da je vecina kineskih specijaliteta iz friteza,totalno nezdrava hrana :!:

User avatar
Tvrtko II Kotromanić
Posts: 3382
Joined: 15/03/2009 01:28
Location: Rajvosa

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Tvrtko II Kotromanić » 18/10/2009 23:28

mislim da se sushi moze pojest u japanskom restoranu iza pijace markale

User avatar
Erzsebet
Posts: 2157
Joined: 04/02/2009 18:31
Location: Amsterdam

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by Erzsebet » 18/10/2009 23:50

buzzer wrote:bujrum poguzije http://www.sarajevosushi.com/



Mmmmmmmmmm :)

Ovaj iza Markala je preskup, cijene nenormalne, ali ovaj link se čini privlačnim. Hvala Buzzer :).

jane eyre
Posts: 11
Joined: 18/10/2009 22:26
Location: Sarajevo

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by jane eyre » 19/10/2009 00:58

Erzsebet wrote:

Jane Eyre,

Osjećaj se slobodnom da nam napišeš koji recept ovdje, i to svega što si probala u tim restoranima. Takođe, bilo bi dobro da nam kažeš gdje da kupimo namirnice, jer nema toga baš svugdje :). Hvala ti unaprijed :).


Hot Wok Cafe ima onu standardnu hranu iz woka, piletina, teletina ili morski plodovi s povrćem i odličnim začinima, s konobarom se još dogovorite oko detalja, cijene su mislim od 11-13 KM za porciju, koju jedva pojedete. Ima još i meksički restoran na Breci, bila, ali meni se lično nije svidio. Previše su to prilagodili bosancima.
Biće par recepata uskoro, wok mi je glavno oružje u kuhinji. Većinu namirnica inače nabavim u Zagrebu, ali vidim da se i naši počinju popravljati sada, npr Lora je počela nabavljati neke stvari, ima sve na njihovoj web stranici. Ostalo, po meni je najbitnije da nabavite dosta začina (lično sam ovisna o curryju i chilliju), soja sos, svo povrće (nekad i voće) koje vam padne na pamet, i mašti na volju. Naravno, bitno je znati koje začine kombinovati, otkrijem vam uskoro par fazona, sada je previše kasno.... :)

User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

Re: Nacionalne kuhinje ili kako pobjeći od bureka i ćevapa

Post by ljubav_aha » 19/10/2009 01:15

wok,nakon przenja hrane na izuzetno viskoj tempeaturi u kratkom vremensku periodu,sve je to OK,ali rizu ne mogu zamisliti sa ovom tehnikom kuhanja :mrgreen:

Post Reply