Način glasanja - odabir kandidata

TechnoBoy

#26 Re: Način glasanja - odabir kandidata

Post by TechnoBoy »

PipiDugaDevetka wrote:
TechnoBoy wrote:Kada se glasa samo za stranku, kome ide taj glas? Nosiocu liste ili svim kandidatima? Ko o tome odlucuje, CIK ili rukovodstvo stranke?
Rukovodstvo stranke pravi poredak na svojoj listi. CIK postupa po Izbornom zakonu i dodjeljuje mandate tako što broj važećih glasova za odredjenog kandidata dijeli sa brojevima 1, 3, 5, 9, 11,...itd.

Dakle, prvi na listi dobija najviše glasova i šansu da dobije mandat, zavisno od broja glasova jer mu je djelilac broj 1, slijedeći na listi ima djelilac broj 3 što je mnogo manje od prvog količnika,...itd.

E, sada zavisno od zakonodavnog organa koji se bira sa te liste (zna se tačno koliko, recimo, PS BiH ima zastupnika).
Uzima se u obzir i broj stanovnika koji dodju po jednom mandatu, pa je tu i entitetska zastupljenost, zastupljenost po narodima-tzv. kompenzacijski mandati...Kada se to sve smiksa, dodjeljuju se mandati.

Glasa se na otvorenim listama, pa si imao mogućnost da u okviru liste jedne stranke staviš x-iće i pored pojednih kandidata, te tako ti uspostaviš poredak na listi.

Ja sam ovu mogućnost iskoristio, te sam pored iksa uz ime stranke, križao i kućice pored pojedinih imena na listi SDP-a. Princip mi je bio da biram mladje od 45 godina, ali sa par izuzetaka...ustvari, bila su 4 izuzetka stariji od 45 godina.
Hvala na odgovoru. Pokusavam skontati, sorry sto smaram, ali evo podpitanja:

1. Kada rukovodstvo stranke pravi poredak na svojoj listi? Je li to lista za izbore po rednim brojevima ili nova lista poslje objavljenih rezultata?

2. Ovi brojevi se dodjeljuju sukladno broju kandidata (jednina :) ) u okviru politicke opcije pod kojim je na listi za izbore?

3. Npr. kandidat je na izborima bio na 9 mjestu, pa je poslje izbora po broju glasova zavrsio na drugom, znaci dosao je sa devetog na drugo mjesto, koji mu djelioc dodjelujemo i da li se ovaj broj koji se dobije nakon djeljenja dodaje na nesto ili je to sada ustvari stvarni broj glasova?

Zahebancije :-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#27 Re: Način glasanja - odabir kandidata

Post by PipiDugaDevetka »

TechnoBoy wrote:
Hvala na odgovoru. Pokusavam skontati, sorry sto smaram, ali evo podpitanja:

1. Kada rukovodstvo stranke pravi poredak na svojoj listi? Je li to lista za izbore po rednim brojevima ili nova lista poslje objavljenih rezultata?

2. Ovi brojevi se dodjeljuju sukladno broju kandidata (jednina :) ) u okviru politicke opcije pod kojim je na listi za izbore?

3. Npr. kandidat je na izborima bio na 9 mjestu, pa je poslje izbora po broju glasova zavrsio na drugom, znaci dosao je sa devetog na drugo mjesto, koji mu djelioc dodjelujemo i da li se ovaj broj koji se dobije nakon djeljenja dodaje na nesto ili je to sada ustvari stvarni broj glasova?

Zahebancije :-)
Listu pravi stranka prije izbora i dostavlja je Centralnoj izbornoj komisiji u tačno određeno vrijeme.

Jeste, jednina....

Ako je kandidat bio na listi koju je napravila stranka pod rednim brojem 9., broj važećih glasova će biti podijeljen sa djeliocem 17, te će tako imati manje šansi da dobije mandat od CIK-a (sve zavisno koliko je glasača glasalo za tu stranku). Kandidat pod rednim brojem 1. će imati mnogo više šansi,....Pohakontaš?
TechnoBoy

#28 Re: Način glasanja - odabir kandidata

Post by TechnoBoy »

Listu pravi stranka prije izbora i dostavlja je Centralnoj izbornoj komisiji u tačno određeno vrijeme.

Jeste, jednina....

Ako je kandidat bio na listi koju je napravila stranka pod rednim brojem 9., broj važećih glasova će biti podijeljen sa djeliocem 17, te će tako imati manje šansi da dobije mandat od CIK-a (sve zavisno koliko je glasača glasalo za tu stranku). Kandidat pod rednim brojem 1. će imati mnogo više šansi,....Pohakontaš?
Nesto skontah, ali evo jos neka pitanja da otklonim nedoumice:

1. Da li se dijeli licni broj glasova kandidata ili glasovi gdje je zaokruzena samo stranka (bez iksica na kandidatima)?

2. Sto to ne spavas u ovo doba?

3. Jesi li primio zahvalu ka srcu od mene?

Dodatak za pitanje br. 3: Hvala ti jos jednom!

Idalje me bhuni ovaj zakhon, znaci u biti pozicija, odnosno redni broj na listi je pravo bitan :shock:

EDIT: Nacin za biranje podobnih a ne sposobnih, khretenizma :oops:
Nezbilj

#29 Re: Način glasanja - odabir kandidata

Post by Nezbilj »

Prema rezultatima na državnom nivou da li SDP uopšte može formirati vlast bez SDA?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Način glasanja - odabir kandidata

Post by PipiDugaDevetka »

TechnoBoy wrote:

Jeste, jednina....

Nesto skontah, ali evo jos neka pitanja da otklonim nedoumice:

1. Da li se dijeli licni broj glasova kandidata ili glasovi gdje je zaokruzena samo stranka (bez iksica na kandidatima)?

2. Sto to ne spavas u ovo doba?

3. Jesi li primio zahvalu ka srcu od mene?

Dodatak za pitanje br. 3: Hvala ti jos jednom!

Idalje me bhuni ovaj zakhon, znaci u biti pozicija, odnosno redni broj na listi je pravo bitan :shock:

EDIT: Nacin za biranje podobnih a ne sposobnih, khretenizma :oops:
1. Da, lični broj glasova je djeljenik. Kasnije se kandidati iz raznih stranaka poredaju po veličini količnika. Prvih x dobijaju mandate, zavisno od potrebnih u zakonodavnom organu za koji se biraju.

2. Isto kao i ti, ne spavam. Pa, eto,...

3. Odgovorio ti, nema potrebe da trošim memoriju servera SA-X na još jedan post kojim ništa novo neću izreći. Valjda se podrazumijeva da jesam, ne bih odgovarao da nisam bio spreman da sve primim ''k srcu''.

Dodatak za odgovor pod brojem 3. MOLIM, LIJEPO I DRUGI PUT!

4. Oni koji su informisani biraju glasajući na otvorenim listama. Ljudi, jednostavno ne znaju da imaju tu mogućnost na demokratskim izborima. Napominjem da i demokratski izbori imaju svojih mana, ali ništa drugo nije još izmišljeno, a da je bolje i demokratskije.
Post Reply