Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

malosutra81

#526 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by malosutra81 »

Luisa wrote:
Pa to kazem.

Vidjao sam da se cugne za bajram, kod porodice, uz rucak mezu, ali nema recimo muzike, "derneka"

Znaci s aspekta pijenja rakije za bajram, to je u mnogim krajevima tradicija, narocito recimo Krajina i ist. Bosna.

Ali muzika i pjesma, k'o da su svatovi jbg :D
u onoj krajini koju ja poznajem cuga niti je bila niti je sada tradicija uz bajramski rucak :roll:

Ma film je zesce tralalalala, amaterska zjebancija koja bosnjacima samo steti! :mrgreen: :bih:
ma ovo za cugu je vise bio komentar na post iznad mog... sto se filma tice dala sam vec misljenje , jednostavno ga nisam "dozivjela" :-?
GAU 8

#527 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by GAU 8 »

Luisa wrote:
Pa to kazem.

Vidjao sam da se cugne za bajram, kod porodice, uz rucak mezu, ali nema recimo muzike, "derneka"

Znaci s aspekta pijenja rakije za bajram, to je u mnogim krajevima tradicija, narocito recimo Krajina i ist. Bosna.

Ali muzika i pjesma, k'o da su svatovi jbg :D
u onoj krajini koju ja poznajem cuga niti je bila niti je sada tradicija uz bajramski rucak :roll:

Ma film je zesce tralalalala, amaterska zjebancija koja bosnjacima samo steti! :mrgreen: :bih:
Ako bosnjacima nesto steti, onda su to kojekakvi kampovi, nepriznavanje zakonodavstva ove drzave i slicno.
radeljas

#528 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by radeljas »

komi wrote:dijalozi su katastrofa
slazem se. totalno neprirodno, nigdje veze. mucno za slusati, a i gledati. ipak mazohisticki izdrzah do kraja. film moze dobiti od mene ocjenu 2. pored katastrofalnih dijaloga, gluma je ocajna. lucev razocaranje. zrinka solidna, najbolji izudin bajrovic, a i ermin bravo moze proci. ostalo, prije svega jasna beri odron - tj. dno dna. da ne pricam sad o budalastinama koje ona izvaljuje u ulozi doktorice i katastrofalnoj glumi. stedjelo se (a budzet 2 miliona eura koliko se sjecam ??!!??) , pa su tako nana i dedo valjda naturscici u jako losem nastupu. neprirodno i lose.
generalno, tema na kojoj bi neko (recimo vecina srpskih rezisera) "razvalili", a ovako se jasmila samo dotakla ponecega i to kako neko rece povrsno da povrsnije ne moze biti.
drzava (kakva god je) daje ogroman novac za film (zapostavlja ostalo sto se zove kultura) a rezultat svega je 3 dobra filma i jedan solidan za zadnjih 15 godina. savrseni krug, kod amidze idriza, nicija zemlja i gori vatra su prihvatljivi ostalo je zali boze para. pogotovu onih koje je "klepio" jasmin durakovic na primjer, ali odoh daleko u sfere kriminala
razocaranje ukratko
radeljas

#529 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by radeljas »

ljeljenca wrote:jbg. radi se o filmu, o filmu i rediteljovom potpisu; ovako & onako, jest´vaki - nije vaki bajram. to je film - umjetnost i rediteljovo vidjenje. i nista vise i nista manje!
pa onda mislim da bi ga bolje vidio i predstavio neki amerikanac, francuz ili korejanac
bajrami kod moje nane su sve samo ovo sto je bilo na filmu ne
Phobius

#530 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Phobius »

gledajte stvari vise figurativno, a manje banalisticki.

mislim da je ona proslava bajrama u filmu jedna generalna preslika atmosfere, koja vlada u nasoj zemlji, tokom tog praznika, pogotovo kod mladih ljudi. proslava uz alkohol je vec tradicionalna.

svi su muslimani, kada im to odgovara.

na kraju krajeva, "na putu" je prica o ljubavi izmedju zene i covjeka u ovoj nam nasoj, posljeratnoj zemlji. ljubav, da li je pobijedila, da li je dovoljna? ja sam to tako dozivio. ona zadnja scena mi je predobra. ostavlja na neki nacin gledaocu da dozivi kraj na svoj nacin.
vjeha

#531 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by vjeha »

pa su tako nana i dedo valjda naturscici u jako losem nastupu. neprirodno i lose.
Nana je Mrija Kohn, teško da se takva glumica može nazvati naturščikom :-)
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#532 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

GAU 8 wrote:
To je realnost, sta sad treba poricati pa ce samo otici?!
Jedino sto mi je malo vise licilo na svadbu nego na bajram, ali eto...
Jel ja jos jednom da ponovim da je jedno opijanje omladine navecer za Bajram (koliko god mi se to gadilo, alii to se moze podvuci pod realnost) ali rakija za bajramskim ruckom...izvini, mozda je tebi realnost. Moja nije.
Narocito ne kontam "nenu" koja se svadja povodom alkohola, to haman neka moderna "nena".
I dobro si rekao, vise svadba nego Bajram.
MajkoStoMeRodi

#533 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by MajkoStoMeRodi »

Film je bezveze, al malo je rec'.Oskudan dijalogom, sa puno kadrova vec vidjenih u nekim tudjim filmovima.Svaki kadar je klise do klisea.Nista nisam vidjela novo, Nista nisam naucila novo (o vehabijama), a sto vec nisam znala.Nikakav istrazivacki rad ne moze se primjetiti u filmu.Totalni amaterizam.
A ono s rakijom za Bajram je debilno do bolaaaa, Nisam vjernica ali fakat nikad nigdje mi se nije desilo da se pio alkohol za bajramskim ruckom.Jasmila valjda mislila od toga neku dramu izvest, kao da je s Marsa pala. Film je za Zlatnu malinu!
Ornela Beri - katastrofa! Mala Luna Mijovic mi je na vrh glave u svakom Jasmilinom filmu...Zrinka se trudila...
ladyblue18

#534 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

MajkoStoMeRodi wrote:Mala Luna Mijovic mi je na vrh glave u svakom Jasmilinom filmu...Zrinka se trudila...
Kad smo vec kod nje, sta je ona glumila :-? Znam da je u filmu ali ja je fakat nisam skontala, ili se ona promjenila. :-?
nellington

#535 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nellington »

ladyblue18 wrote:
MajkoStoMeRodi wrote:Mala Luna Mijovic mi je na vrh glave u svakom Jasmilinom filmu...Zrinka se trudila...
Kad smo vec kod nje, sta je ona glumila :-? Znam da je u filmu ali ja je fakat nisam skontala, ili se ona promjenila. :-?
Pa ona je Bahrijina druga žena, je li?
ladyblue18

#536 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

nellington wrote:
Aaaaaahaaaa, e bice da jest. Hvala nelly. :)
nellington

#537 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nellington »

ladyblue18 wrote:
nellington wrote:
Aaaaaahaaaa, e bice da jest. Hvala nelly. :)
Ništa, skužio sam je i prije, u onoj sceni kada za vrijeme Bajrovićevog vaza na jezeru Zrinka izviruje iza onih koprena muškarce, pa se Luna smije - a i u jednoj od scena kasnije, neki razgovor u prolazu.
sa obzirom na...

#538 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sa obzirom na... »

Nisam pogledao film, nisam ni Grbavicu. Vidio sam trailere za oba filma, gluma, dialozi, dragi Bože, ja mislim da gore ne moze biti. To mi je skroz u kontradikciji sa Jasmilom kao licnoscu. intervui sa njom vise nego korektni, djeluje kao inteligentna osoba. Inace dobar/los reditelj se prepoznaje u nekoliko detalja bez da pogledate film. Ako reditelj uzima ekspolzivne ,uzbudljive teme (silovanje, vehabije) a i pored toga napravi los film znaci da iza snaznih tema pokusava skriti, sto bi Ozren Kebo rekao, svu raskos svog nekvaliteta.Molim vas, recite mi da li je do mene, ali meni su apsolutno svi posljeratni filmovi smeće, dno dna, bez smislenih dialoga, losi klišei, uglavnom isto kao da ti filmovi i filmovi kao Otac na sluzbenom putu ili Ovo malo duse (neprevaziđeni dialozi, primjer kako se od male price pravi veliki film)nisu pravljeni u istoj drzavi.
Richard Sorge

#539 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Richard Sorge »

Film je odlican - al forum ne valja.

Nema holiwoodskih secerlama na kraju - pa smeta ovim new senzibilitet dusicama koji, koje li ironije, prigovaraju nedostatak realnosti jer " tobius jarabius - rakija na stolu a bajram ",

nema pozeljne politicke korektnosti - pa da se malo na silu pljuje po vehabijama, pa smeta sdpovom jungendu, europeizirano emancipovano nenacionalno korektnim Bosnacima

a josh je u backgroundu dala sliku rata i zlocina, Bjeljina, e tu salonci tek dolaze na svoje da popizde kako film ne valja, jer su " kadrovi loshi ", " dijalozi ne valjaju " ......

A film odlican - bravo Jasmila, bravo Zrinka, Mirjana, Emire, Leone ..... :thumbup: :thumbup: :bih:
ladyblue18

#540 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

:lol: :lol: :lol: dobar si ti Richarde.
GAU 8

#541 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by GAU 8 »

Richard Sorge wrote:Film je odlican - al forum ne valja.

Nema holiwoodskih secerlama na kraju - pa smeta ovim new senzibilitet dusicama koji, koje li ironije, prigovaraju nedostatak realnosti jer " tobius jarabius - rakija na stolu a bajram ",

nema pozeljne politicke korektnosti - pa da se malo na silu pljuje po vehabijama, pa smeta sdpovom jungendu, europeizirano emancipovano nenacionalno korektnim Bosnacima

a josh je u backgroundu dala sliku rata i zlocina, Bjeljina, e tu salonci tek dolaze na svoje da popizde kako film ne valja, jer su " kadrovi loshi ", " dijalozi ne valjaju " ......

A film odlican - bravo Jasmila, bravo Zrinka, Mirjana, Emire, Leone ..... :thumbup: :thumbup: :bih:
Pa da li je odlican ili ne vrijeme ce pokazati. O ukusima nema smisla raspravljati
Ali mislim da nije ni blizu zasluzio ovoliko pljuvanje. I uglavnom se radi o jednoj ili dvije scene koje nisu po necijem ukusu.
Skoro da covjek pomisli da su kakvi kompleksi, ili jos nesto gore, u pitanju.
sadmire

#542 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sadmire »

ladyblue18 wrote:
GAU 8 wrote:
Jel ja jos jednom da ponovim da je jedno opijanje omladine navecer za Bajram (koliko god mi se to gadilo, alii to se moze podvuci pod realnost) ali rakija za bajramskim ruckom...izvini, mozda je tebi realnost. Moja nije.
Narocito ne kontam "nenu" koja se svadja povodom alkohola, to haman neka moderna "nena".
Mislim da Jasmila nije ni imala namjeru da prikaze Bajram na skroz autentican i vjerodostojan nacin zbog samog Bajrama, ta scena ustvari sluzi kao uvod za incident koji izaziva Amar tako da se alkohol i muzika prenaglasavaju kako bi se naglasila suprotnost Amarovom poimanju svijeta, vjere i Bajrama.
Altsa

#543 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Altsa »

sadmire wrote:
ladyblue18 wrote:
GAU 8 wrote:
Mislim da Jasmila nije ni imala namjeru da prikaze Bajram na skroz autentican i vjerodostojan nacin zbog samog Bajrama, ta scena ustvari sluzi kao uvod za incident koji izaziva Amar tako da se alkohol i muzika prenaglasavaju kako bi se naglasila suprotnost Amarovom poimanju svijeta, vjere i Bajrama.
bajram je bas onakav kakav i jeste u sarajevu...doduse malo su pretjerali u pjesmi ali sto se tice alkohola bas je tako..samo je falilo pive i vina :-D
inace meni film i nije toliko los koliko se pljuvao na forumu...Sinoc ga pogledah prvi put i ne moze se reci da je super kvalitetan vrh ali jedan solidan film koji se mogao svakako i bolje uraditi..a ZRINKA :-) :D :D
mirash

#544 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by mirash »

hajte, molim vas, prestanite diskutovati o vjerodostojnosti scene proslave bajrama. ovdje je u pitanju autorski film, ma kakav on bio, a ne dokumentarac o narodnim obicajima u mrdusi donjoj.
laks

#545 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by laks »

Vjerovatni ima porodica koji Bajram slave na onakav način, uz rakiju i harmoniku. Ipak mislim da su to izuzeci. Ali film i govori o dvije krajnosti. Na jednoj strani vehabije, a na drugoj Muslimani koji se opijaju i na bajramskom ručku.
Obuca9

#546 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Obuca9 »

Ne kontam oduševljenost glumom Ermina Brave, lik se tri put pojavljuje u filmu, a ovdje ga hvale k'o da je ne znam ti kakvu ulogu imao...
malosutra81

#547 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by malosutra81 »

hz__semir wrote:Ne kontam oduševljenost glumom Ermina Brave, lik se tri put pojavljuje u filmu, a ovdje ga hvale k'o da je ne znam ti kakvu ulogu imao...

potpis
zrinka bez daljnjeg najbolja u filmu
don01

#548 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by don01 »

sadmire wrote:
ladyblue18 wrote:
GAU 8 wrote:
Mislim da ti grijesis,za Ramazan prodji Sarajevom pa ces vidjeti koliko ljudi posti,pa puni kafici,i niko se ne stidi,da ih strah Allaha bude,u mojoj carsiji oni koji ne poste makar to ne ispoljavaju javno da svi vide......

A suvisno je reci to da li se pije za Bajram,ne da se malo pije nego se popiju i cisterne i vagoni rakije,ne budite smjesni,pogledajte ko su gosti u diskotekama,ili jos bolje udjite u te diskoteke pa ce te vidjeti kakav je to tradicionalni bosanski islam koji vecina ovdje podrzava....
don01

#549 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by don01 »

hz__semir wrote:Ne kontam oduševljenost glumom Ermina Brave, lik se tri put pojavljuje u filmu, a ovdje ga hvale k'o da je ne znam ti kakvu ulogu imao...
Nije los bio,ali sto se tice glume ostalih cista katastrofa,onako bez emocija da pricaju o vjeru,Boga mi vide se da nije Jasmila upoznala bit,i sve u svemu film pokazuje vise njen pogled na neke stvari nego sto je to u sustini.Bez obzira cijenim njen pokusaj da napravi jedan objektivan film sa realnim vidjenjem...
plejka2

#550 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by plejka2 »

Film ko film nije losh more se pogledat.
Post Reply