Na koji nacin izvrsiti trajno pomirenje medju narodima?

Post Reply
Chat Nick

Post by Chat Nick »

JBT wrote:"
-Koji ustav, ciji ustav i sta u tom ustavu pise?
Ustav SFRJ

SFRJ

Važeći Ustav SFRJ nije dopuštao samovoljnu secesiju bilo koje federalne jedinice, pa ni BiH. Posebno je jedan član predviđao da se granice Jugoslavije ne mogu mjenjati bez saglasnosti svih republika koje su članice savezne države. Tako da je sa stanovišta važećeg Ustava secesija bila zabranjena. Svaki pokušaj da se neko otcjepi bio je protivustavan.
margareta

Post by margareta »

Chat Nick wrote:
Ustav SFRJ

SFRJ

Važeći Ustav SFRJ nije dopuštao samovoljnu secesiju bilo koje federalne jedinice, pa ni BiH. Posebno je jedan član predviđao da se granice Jugoslavije ne mogu mjenjati bez saglasnosti svih republika koje su članice savezne države. Tako da je sa stanovišta važećeg Ustava secesija bila zabranjena. Svaki pokušaj da se neko otcjepi bio je protivustavan.
Chat Nick cio bosanski lonac bio je pripreman unutar ex. Ju. ali i uz pomoc medjunarodnih *zacina*.
Sto je bilo bilo je a ko je pobjednik kada bosanac shvati tu sustinu koja ce mu biti prezentirana onda ce ove teme ostati u analima nase istorije.
Toozla

Post by Toozla »

Chat Nick wrote:
Ustav SFRJ

SFRJ

pitanje:
zasto onda JNA nije sprijecila secesiju slovenije, kad joj je to bila ustavna obaveza???

odgovor:
zato sto je Slobi, kao egzekutoru plana radjanja velike srbije i rasturanja SFRJ tako odgovaralo....

...nakon toga mozes zaboraviti na ustav SFRJ....
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Chat Nick cio bosanski lonac bio je pripreman unutar ex. Ju. ali i uz pomoc medjunarodnih *zacina*.

Slazem se ... ako moze mala ispravka:
Cio bosanski lonac bio je pripreman uz pomoc medjunarodnih *zacina* ali i unutar ex-YU.
Last edited by Chat Nick on 22/01/2005 22:23, edited 1 time in total.
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Toozla ti sam dajes pitanja i odgovore...
Toozla

Post by Toozla »

Chat Nick wrote:Toozla ti sam dajes pitanja i odgovore...
koliko vidim slazes se sa odgovorom na pitanje ko je omogucio rasturanje exYu, a samim time i potpalio vatru za kuhanje bosanskog lonca
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Toozla wrote: koliko vidim slazes se sa odgovorom na pitanje ko je omogucio rasturanje exYu, a samim time i potpalio vatru za kuhanje bosanskog lonca
Apsolutno ne, malo veci igraci su bili u pitanju nego Slobo, Franjo i Alija
Toozla

Post by Toozla »

ja sam uvijek spreman promjeniti vlastito misljenje ukoliko za to postoji validna argumentacija.....
Avangardan

Post by Avangardan »

Fair Life wrote:
JBT wrote:Pa zar se nisu gradjani izjasnjavali, a ne narodi?
Neko to vec jednom rece.
Bas tako !

Na referendum su izasli gradjani, a na plebiscit narod (uostalom, zvao se Plebiscit srpskog naroda).
BOsna i Hercegovina je bila drzava NARODA a ne gradjana!

A ako je jedan cijeli NAROD bio protiv te odluke, ista se nije smjela donijet!

Ma sve se zna sta tu pametujemo...
JBT

Post by JBT »

"JBT (citat):
"

Ustav SFRJ

SFRJ

Važeći Ustav SFRJ nije dopuštao samovoljnu secesiju bilo koje federalne jedinice, pa ni BiH. Posebno je jedan član predviđao da se granice Jugoslavije ne mogu mjenjati bez saglasnosti svih republika koje su članice savezne države. Tako da je sa stanovišta važećeg Ustava secesija bila zabranjena. Svaki pokušaj da se neko otcjepi bio je protivustavan."

- Mi smo, izgleda, citali dva razlicita ustava. U onom ustavu koji sam ja citao, svaka republika je imala pravo na odcjepljenje i samoopredljeljenje.
Upravo iz tog razloga je svijet i priznao Sloveniju, Hrvatsku, BiH a kasnije i makedoniju kao samostalne drzave.
Avangardan

Post by Avangardan »

JBT wrote:"JBT (citat):
"

Ustav SFRJ

SFRJ

Važeći Ustav SFRJ nije dopuštao samovoljnu secesiju bilo koje federalne jedinice, pa ni BiH. Posebno je jedan član predviđao da se granice Jugoslavije ne mogu mjenjati bez saglasnosti svih republika koje su članice savezne države. Tako da je sa stanovišta važećeg Ustava secesija bila zabranjena. Svaki pokušaj da se neko otcjepi bio je protivustavan."

- Mi smo, izgleda, citali dva razlicita ustava. U onom ustavu koji sam ja citao, svaka republika je imala pravo na odcjepljenje i samoopredljeljenje.
Upravo iz tog razloga je svijet i priznao Sloveniju, Hrvatsku, BiH a kasnije i makedoniju kao samostalne drzave.
Pa u tom ustavu pise da svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje

i tako ti se ja opredjelih al uzalud!
JBT

Post by JBT »

"BOsna i Hercegovina je bila drzava NARODA a ne gradjana!

Ma sve se zna sta tu pametujemo..."

-Cuj ti recenice. Pa od cega su narodi formirani ako ne od gradjana?
Ko je predstavljao taj narod? Mislis li da je RS srpska zemlja bez obzira na to sto je vise nego 50% njenog stanovnistva protjerano iz iste? Da li osnivaci iste pitali ove druge o formiranju RS-a, iako su ti drugi cinili vecinu u sadasnjoj RS?
I kako mozes reci da je cijeli narod bio protiv odluke o osamostaljenju BiH? Otkud ti taj podatak?
JBT

Post by JBT »

"Pa u tom ustavu pise da svi narodi imaju pravo na samoopredjeljenje

i tako ti se ja opredjelih al uzalud!"

-Kad si se opredjelio? U kojem ustavu pise to da svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje?
Last edited by JBT on 22/01/2005 22:53, edited 1 time in total.
Avangardan

Post by Avangardan »

JBT wrote:"BOsna i Hercegovina je bila drzava NARODA a ne gradjana!

Ma sve se zna sta tu pametujemo..."

-Cuj ti recenice. Pa od cega su narodi formirani ako ne od gradjana?
Ko je predstavljao taj narod? Mislis li da je RS srpska zemlja bez obzira na to sto je vise nego 50% njenog stanovnistva protjerano iz iste? Da li osnivaci iste pitali ove druge o formiranju RS-a, iako su ti drugi cinili vecinu u sadasnjoj RS?
I kako mozes reci da je cijeli narod bio protiv odluke o osamostaljenju BiH? Otkud ti taj podatak?
Cuj na referendum o suverenosti nije izaslo vise od 1% Srpkog naroda!

Ma bolan da je BIH drzava tri ravnopravna naroda pisalo je u ustavu pa nisma ga ja pisao!

ajmo bolje neku drugu temu
JBT

Post by JBT »

"Cuj na referendum o suverenosti nije izaslo vise od 1% Srpkog naroda!

Ma bolan da je BIH drzava tri ravnopravna naroda pisalo je u ustavu pa nisma ga ja pisao!

ajmo bolje neku drugu temu"

-Otkud ti podatak da nije izaslo vise od 1%? A ako je izaslo i pola posto, znaci nije bila volja cijelog srpskog korpusa u BiH da bojkotuje referendum. Ako bi uz to malo matematicki obradili pitanje, onda bi se pokazalo da je izaslo malo vise BiH Srba na referendum.
Nije pisalo u ustavu SFRJ da je BiH drzava tri ravnopravna naroda.

Sto se ljutis? Zivjeti u zabludi je zivjeti promaseno. Bez principa.
Avangardan

Post by Avangardan »

[quote="JBT"]"Cuj na referendum o suverenosti nije izaslo vise od 1% Srpkog naroda!

-Otkud ti podatak da nije izaslo vise od 1%? A ako je izaslo i pola posto, znaci nije bila volja cijelog srpskog korpusa u BiH da bojkotuje referendum. Ako bi uz to malo matematicki obradili pitanje, onda bi se pokazalo da je izaslo malo vise BiH Srba na referendum.

Sto se ljutis? Zivjeti u zabludi je zivjeti promaseno. Bez principa.[/quote

ma nek sam i zaludjen i blesav , na kraju ja sam , nek vi niste...

I sta pise u tom ustavu ??

Pa jel sad BIH drzava tri ravnopravna konstitutivan naroda...
Chat Nick

Post by Chat Nick »

JBT wrote:- Mi smo, izgleda, citali dva razlicita ustava. U onom ustavu koji sam ja citao, svaka republika je imala pravo na odcjepljenje i samoopredljeljenje.
ja sam ti podebljao ovo jer sam znao sto ces napisati ali ti ne citas..
Posebno je jedan član predviđao da se granice Jugoslavije ne mogu mjenjati bez saglasnosti svih republika koje su članice savezne države
Toozla wrote:ja sam uvijek spreman promjeniti vlastito misljenje ukoliko za to postoji validna argumentacija.....
To je posebna tema (npr. nekakva geopolitika ili nesto slicno)
Last edited by Chat Nick on 22/01/2005 23:50, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Avangardan wrote:
JBT wrote:"Cuj na referendum o suverenosti nije izaslo vise od 1% Srpkog naroda!

Dakle jos uvijek ima onih koji misle da je taj referendum zaista bio bitan u cijeloj prici. Strasno. :roll:
Avangardan

Post by Avangardan »

Alfons Kauders wrote:
Avangardan wrote:
JBT wrote:"Cuj na referendum o suverenosti nije izaslo vise od 1% Srpkog naroda!

Dakle jos uvijek ima onih koji misle da je taj referendum zaista bio bitan u cijeloj prici. Strasno. :roll:
Pa tim referendumom ste izazvali gradjanski rat u BIH!
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Avangardan wrote:
Alfons Kauders wrote:
Avangardan wrote: Dakle jos uvijek ima onih koji misle da je taj referendum zaista bio bitan u cijeloj prici. Strasno. :roll:
Znaci za rat su po tebi odgovorni gradjani koji su izasli na referendum da obave svoju gradjansku duznost ?!

Zao mi je ako tako mislis. Zao mi je tebe. :(
zzzzz

Post by zzzzz »

Ti si stvarno naporan, u vrijeme referenduma Jugoslavije vec odavno nije bilo. Jebali ste joj znanje, pa bi onda ko ostajali u njoj. Na kraju krajeva, nije bila bogom dana. Ko je nas pitao 1918 kad su je pravili.
Last edited by zzzzz on 22/01/2005 23:54, edited 1 time in total.
Chat Nick

Post by Chat Nick »

Alfons Kauders wrote: Znaci za rat su po tebi odgovorni gradjani koji su izasli na referendum da obave svoju gradjansku duznost ?!

i kad je Hitler pobjedio gradjani su izasli na izbore da obave svoju gradjansku duznost
Avangardan

Post by Avangardan »

ma promjenili ste ustav i bosnu napravili drzavom gradjana a ne naroda
pa su onda ti gradjani (bosnjaci i hrvati) preglasali srbe,
mudro, mudro ali lukavo!

Ne bih vise o ovoj temi..

pozdrav
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Chat Nick wrote:
Alfons Kauders wrote: Znaci za rat su po tebi odgovorni gradjani koji su izasli na referendum da obave svoju gradjansku duznost ?!

i kad je Hitler pobjedio gradjani su izasli na izbore da obave svoju gradjansku duznost
Tvoj nick mi sve govori... :D

I kako je moguce porediti izbore i referendum ?

Vazda zaboravim... Sve je moguce kad je srpski sovinizam u pitanju... :D
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Avangardan wrote:ma promjenili ste ustav i bosnu napravili drzavom gradjana a ne naroda
pa su onda ti gradjani (bosnjaci i hrvati) preglasali srbe,
mudro, mudro ali lukavo!

Ne bih vise o ovoj temi..

pozdrav
Pametno, cim presuse argumenti, povlacenje... :D

I u svemu se naravno vidi zavjera protiv ugrozenog nebeskog naroda. :lol:

Samo jos pomeni Vatikan, Masone i Genschera, bio bi red.
Post Reply