qay wrote:Ja imam NOKIU N73, zanima me da li bi se trosio kredit kada bi koristio neku od ovih navigacija, ako mi ugrade ovi sto se bave time(vidio sam oglase da ljudi ugradjuju navigacije na nokie)?
jarane haj molim te malo googlaj prije nego pitas. nema se tu sta ugraditi pazi sad
1. treba ti GPS modul slicno kao na slici
2. trebas snimiti neki od programa koji preko tog modula na mapama koje se snime pokazuje tvoju lokaciju. Par tih programa ti je navedeno u temi ali eto da ti pomognem
- Nokia Maps - moras imati GPRS jer kada hoces da ti on govori kuda da ides on nesto ode na net da provjeri koja ti je verzija veze nemam. znaci samo za to ti skida kredu, sama navigacija kao sto je 10000001 puta receno se NE PLACA
- TomTom znaci upalis GPS modul (onaj sa slike) pokrenes TomTom on se preko bluetootha (ni on se ne placa) spoji sa modulom i modul preko satelita daje koordinate programu i on fino na mapama pokazuje gdje si
- GarminXT isti fazon kao TomTom malo ljepse mape koliko sam vidio
- Route nesto ne sjecam se i naravno i on radi na isti fazon kao i predhodna dva.
e da ti malo bude sve jasnije kako radi GPS imamo na internetu i o tome par stranica.
http://www.google.ba/search?q=kako+radi ... =firefox-a
obrati paznju sta sam ukucao u search...
nadam se da je sada bar malo jasnije kako radi GPS.. mislim pravo je komplikovano inace....