Ako iko sa sigurnoscu zna, bio bih zahvalan na odgovoru
Ko je napisao ?
Moderator: _BataZiv_0809
- Zox
#1 Ko je napisao ?
Nesto sam malo googlao i ne nadjoh nista osim onog sto sam ocekivao, uglavnom trebao bih znati da li je Bregovic napisao tekst za pjesmu Zute dunje ili je to ipak tradicionalna pjesma?
- ja.neron
- Zox
#3 Re: Ko je napisao Zute dunje?
To, majstore!
Rahmetli Himzo umro 1986, Kuduz iz 1989, to je to.
Rahmetli Himzo umro 1986, Kuduz iz 1989, to je to.
- Zox
#4 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Po ovoj originalnoj verziji, desava se ono sto je i logicno: dragi na kraju kaze "da bar jednom ljubim Fatmu" a ne "da jos jednom Fatmu ljubim ja", posto sumnjam da su se u to doba prije braka mogli ikako poljubiti.
- ja.neron
#5 Re: Ko je napisao Zute dunje?
autor pjesme je koliko znam je sandžaklija koji je protjeran za vrijeme austrougarske protjeran u tursku i tamo je umro
sve ovo je ne provjereno za sada ...!?
sve ovo je ne provjereno za sada ...!?
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#6 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Goran Bregovic sigurno nije napisaio ni tekst ni muziku za ovu pjesmu.
Bregovic je uzeo tekst i muziku za "Zute dunje" iz sevdalinke "Voljelo se dvoje mladih". Ova pjesma je bila na albumu Himze Polovine "Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine" iz 1972 godine.
Ne znam da li je pjesma prije snimana.
Himzo Polovina je cesto u svojim intervjuima navodio da je tekstove i melodije mnogih pjesame pribiljezio zahvaljujuci svoj majci, koja je znala veliki broj sevadalinki. ZA ovu pjesmu se tvrdilo da potice iz Hercegovine.
Koliko se ja sjecam Himzo Polovina je pisao tekstove i melodije za neke pjesme. Sjecam se da je Himzo autor melodije na tekst pjesme "Jesi li cula duso" Djure Jaksica. Prekrasna pjemsa koja je danas poznata kao starogradska. Cesto je izvodi Zvonko Bogdan.

Bregovic je uzeo tekst i muziku za "Zute dunje" iz sevdalinke "Voljelo se dvoje mladih". Ova pjesma je bila na albumu Himze Polovine "Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine" iz 1972 godine.
Ne znam da li je pjesma prije snimana.
Himzo Polovina je cesto u svojim intervjuima navodio da je tekstove i melodije mnogih pjesame pribiljezio zahvaljujuci svoj majci, koja je znala veliki broj sevadalinki. ZA ovu pjesmu se tvrdilo da potice iz Hercegovine.
Koliko se ja sjecam Himzo Polovina je pisao tekstove i melodije za neke pjesme. Sjecam se da je Himzo autor melodije na tekst pjesme "Jesi li cula duso" Djure Jaksica. Prekrasna pjemsa koja je danas poznata kao starogradska. Cesto je izvodi Zvonko Bogdan.

- Brisbane
#7 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Administraciji Moze li se ova tema ukrupniti da bez veze ne postavljamo teme za svaku pjesmu pojedinacno ?
Konkretno me zanima ko je napisao "Cardak" Halida Beslica (tekst i muziku) ?
Konkretno me zanima ko je napisao "Cardak" Halida Beslica (tekst i muziku) ?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#8 Re: Ko je napisao Zute dunje?
U cijeloj imperiji samo se u Bosni (Uključujući i Sandžak) za turskog vakta i zemana moglo pendžerati, ašikovati sa neudatom curom, pa se ponekada petkom, u rani večernji sat dešavalo da đuvegija kroz prozor uđe, mimo pravila,....Jedna od pjesama opisuje sjećanje na ta mila dešavanja i pravo je hard-dertli pjesma, za vene rezat':Zox wrote:Po ovoj originalnoj verziji, desava se ono sto je i logicno: dragi na kraju kaze "da bar jednom ljubim Fatmu" a ne "da jos jednom Fatmu ljubim ja", posto sumnjam da su se u to doba prije braka mogli ikako poljubiti.
- Toto
#9 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Ko je ovaj bulbul sto pjeva? Cini mi se da je ne sevdahu odrasla a mladjahno izgleda.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Strankinja, @Toto jarane,...Klikni na njen kanal @vamosbabe u gornjem desnom uglu, pjeva još sevdalinki, makednonskih i ostalih,...Naš jezik joj nije maternji.Toto wrote:Ko je ovaj bulbul sto pjeva? Cini mi se da je ne sevdahu odrasla a mladjahno izgleda.
-
encian
#11 Re: Ko je napisao Zute dunje?
ja sam cula da su "zute dunje" originalno makedonska pjesma. zapravo su nam profesori u gimnaziji nekada voljeli postaviti pitanje porijekla te pjesme kao neko trik pitanje. neki od ovdasnjih ljubitelja pjesama je i izvode na tom jeziku (ukljucujuci i jednog od tih profesora). a ako se dobro sjecam sta su jos govorili, onda je prevedena jos za vrijeme turske. makedonska verzija ima istu melodiju.
Last edited by encian on 03/01/2010 11:02, edited 1 time in total.
- PipiDugaDevetka
#12 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Melodiju za Žute dunje su donijeli Sefardi, čini mi se. Ako neko zna bolje, neka objasni.
- nellington
#13 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Kad smo već došli do pjesme Jutros mi je ruža procv(j)etala, može li neko argumentirano reći da li je original ijekavski ili ekavski?PipiDugaDevetka wrote:U cijeloj imperiji samo se u Bosni (Uključujući i Sandžak) za turskog vakta i zemana moglo pendžerati, ašikovati sa neudatom curom, pa se ponekada petkom, u rani večernji sat dešavalo da đuvegija kroz prozor uđe, mimo pravila,....Jedna od pjesama opisuje sjećanje na ta mila dešavanja i pravo je hard-dertli pjesma, za vene rezat':Zox wrote:Po ovoj originalnoj verziji, desava se ono sto je i logicno: dragi na kraju kaze "da bar jednom ljubim Fatmu" a ne "da jos jednom Fatmu ljubim ja", posto sumnjam da su se u to doba prije braka mogli ikako poljubiti.
- Toto
#14 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Dina mi ova ima avaz ko da je samo kisnicu pila a i nagasak joj je ko da je sa donjeg toka rijeke Neretve.PipiDugaDevetka wrote:Strankinja, @Toto jarane,...Klikni na njen kanal @vamosbabe u gornjem desnom uglu, pjeva još sevdalinki, makednonskih i ostalih,...Naš jezik joj nije maternji.Toto wrote:Ko je ovaj bulbul sto pjeva? Cini mi se da je ne sevdahu odrasla a mladjahno izgleda.
- PipiDugaDevetka
#15 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Pojma nemam, ali sa sigurnošću tvrdim da je samo u Bosni bilo dozvoljeno pendžeranje i ašikovanje petkom uveče. Sad, možebiti, da je i sa onog dijela Sandžaka gdje se govori ekavski. Drugih argumenata nemam, odnosno, ne znam za njih.nellington wrote: Kad smo već došli do pjesme Jutros mi je ruža procv(j)etala, može li neko argumentirano reći da li je original ijekavski ili ekavski?
- Zox
#16 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Ovo mi je jako korisna informacija, hvala.PipiDugaDevetka wrote:U cijeloj imperiji samo se u Bosni (Uključujući i Sandžak) za turskog vakta i zemana moglo pendžerati, ašikovati sa neudatom curom, pa se ponekada petkom, u rani večernji sat dešavalo da đuvegija kroz prozor uđe, mimo pravila,....
Pitam se da li je tako bilo za vrijeme cijelog turskog vakta ili su se stvari malo olabavile pred kraj. Konkretno, znas li mozda da li je to bio obicaj u osamnaestom vijeku?
- PipiDugaDevetka
#17 Re: Ko je napisao Zute dunje?
Da i to u Sarajevu, a onda je Sultan nekako doznao za taj običaj, pa je uveo ''moralnu policiju'' (Zaboravio sam turski naziv-PENDŽERDŽIJE?, možda) koji su kažnjavali ako nekoga uhvate ''in flagranti''.Zox wrote:Ovo mi je jako korisna informacija, hvala.PipiDugaDevetka wrote:U cijeloj imperiji samo se u Bosni (Uključujući i Sandžak) za turskog vakta i zemana moglo pendžerati, ašikovati sa neudatom curom, pa se ponekada petkom, u rani večernji sat dešavalo da đuvegija kroz prozor uđe, mimo pravila,....
Pitam se da li je tako bilo za vrijeme cijelog turskog vakta ili su se stvari malo olabavile pred kraj. Konkretno, znas li mozda da li je to bio obicaj u osamnaestom vijeku?
To je kratko trajalo, niko nije mogao protiv ljubavi, a pogotovo ne imperija kojoj se već tada nazirao kraj.
Malo ću surfati, ima i fotografija iz Cazina (Neki Čeh snimio) kako djevojka i mladić ašikuju krajem 19. vijeka.
Od pendžera do vindovs mesindžera! Uvijek isto, ljubav.
- Zox
#19 Re: Ko je napisao ?
Jos jednom hvala, Duga Devetka (bivsi kolega, usput)