Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
House wrote:djevojka fura rap od malih nogu i sada se nađu neki koji je zovu šemsom
hajmo pljuvat'
A ne kontam, šta fali što je zovu Šemsom? Što ti je ona prihvatljivija od Šemse? Vidi...ja iako ne volim i ne slušam narodnu i turbo folk
muziku smatram ljude koji otvoreno kažu da slušaju to mnogo poštenijim. I da već jednom razmaskiramo stvari, da li bilo ko od
vas misli da bi i Jala & Buba i Senida i ostali koji pripadaju ovom pokretu bili i u pola popularni da nema ovog folk elementa? Elementa
koji ako ćemo biti pošteni seže upravo i do Šemse Suljaković u svojim najranijim korijenima. I zar onda i to nije određena forma elitizma
ako vam je nešto što je u dobrom svom dijelu folk muzika upakovana u moderno i urbano ruho prihvatljiva, ali sam turbo folk i njegovi
korijeni nisu?
ne ne. znam ja što nju zovu šemsom. PEVALJKA, SPLAVOVI, JEFTINA KURAVA.... to je to.
House wrote:djevojka fura rap od malih nogu i sada se nađu neki koji je zovu šemsom
hajmo pljuvat'
A ne kontam, šta fali što je zovu Šemsom? Što ti je ona prihvatljivija od Šemse? Vidi...ja iako ne volim i ne slušam narodnu i turbo folk
muziku smatram ljude koji otvoreno kažu da slušaju to mnogo poštenijim. I da već jednom razmaskiramo stvari, da li bilo ko od
vas misli da bi i Jala & Buba i Senida i ostali koji pripadaju ovom pokretu bili i u pola popularni da nema ovog folk elementa? Elementa
koji ako ćemo biti pošteni seže upravo i do Šemse Suljaković u svojim najranijim korijenima. I zar onda i to nije određena forma elitizma
ako vam je nešto što je u dobrom svom dijelu folk muzika upakovana u moderno i urbano ruho prihvatljiva, ali sam turbo folk i njegovi
korijeni nisu?
ne ne. znam ja što nju zovu šemsom. PEVALJKA, SPLAVOVI, JEFTINA KURAVA.... to je to.
nije glas u pitanju.
Ma ja sam konkretno mislio na glas, neću da ulazim u ove gluposti. Ne kažem da bukvalno kopira ili toliko sliči Šemsi, ali se može evoluciono
povući crta do nje. I nisi mi odgovorio na pitanje.
"Koketiranje" sa folkom kako ti to zoveš, odnosno inspiriranje narodnim melosom je sasvim legitiman postupak u pop muzici. Pa evo nije li ova stvar od Lil Nas X-a x-over hip hopa, rapa sa countryjem, upravo isto ovo što imamo kod Senide, Jale, Raste i ostalih?
zomri wrote:"Koketiranje" sa folkom kako ti to zoveš, odnosno inspiriranje narodnim melosom je sasvim legitiman postupak u pop muzici. Pa evo nije li ova stvar od Lil Nas X-a x-over hip hopa, rapa sa countryjem, upravo isto ovo što imamo kod Senide, Jale, Raste i ostalih?
zomri wrote:"Koketiranje" sa folkom kako ti to zoveš, odnosno inspiriranje narodnim melosom je sasvim legitiman postupak u pop muzici. Pa evo nije li ova stvar od Lil Nas X-a x-over hip hopa, rapa sa countryjem, upravo isto ovo što imamo kod Senide, Jale, Raste i ostalih?
Da, samo što američki c&w i folk su stvari koju su autohtone američke i nastale tamo kao i hip-hop.
Većina samog turbo folka je već bastardizacija gomile stvari koje najčešće vode porijeklo direktno sa orijenta i arabije.
Druga stvar je što recimo ovaj Lil Nas X-ov crossover zvuči sasvim prirodno i lako...effortless što bi se reklo. Kao da je pravo čudo
kako se niko drugi ranije nije dosjetio nečega sličnoga. Ovaj naš folk rap zvuči kao unholy mess.
House wrote:i onda shvatiš da je to isti kurac-folk-country. naš možda zvuči šabanski (silovanje sintisajzera ) ali to je to.
Pa nije baš.
A silovanje sintisajzera je isto hapljeno od majstora ceremonije kao recimo:
Ovo je meni recimo super, sirovo, brzo i autentično. Ne trebaju mi neki naši levati da od ovoga naprave limunadu i nabacuju patetične
žalopojke i kurčeve rime.
Jbt likovi se raspravljaju o ukusima, ne kaze se dzaba o ukusima se ne raspravlja.
Kao drugo sta smo mi slusali kao klinci i pubertetlije a sta su tada slusali nasi starci.
Jbg meni je koliko god mi ove nase bradonje ne odgovarale normalnije da danasnji klinci slusaju njih nego lupam Mehu Puzica, svaka generacija ima neku svoju muziku neki svoj trend, to sto se sada trendovi i u muzici u u svemu brze smjenjuju i lakse mjesaju zbog informaticke uvezanosti i brzeg protoka informacija valjda ne treba pojasnjavati.
Jbg vratite se malo unazad, od roka pa popa pa techno pa dance pa na to onda po neki miskovi svega sve su to bili neko trendovi.
Ja sam odrastao na rok muzici, volim je al je iluzorno ocekivati da je i svi drugi vole, iluzorno je ocekivati da neki 15-to godisnjak slusa Azru i Stulica. Ne kazem da nema i toga ali da kad bi svi trebali slusati to sam ja slusao i sto slusam onda bi muzika stala na jednom mjestu i nebi se vise pomicala sto bi bilo otuzno.
Tekstovi po meni jesu debilni ali vjerujem da su tekstovi Azre, Zabranjenog pusenja i slicnih vecini starije generacije kada su se pojavilo takodjer bili debilni, cuj anarhija all over Bascarsija jebo te tekst i ko ga napisa su bili vjerovatno komentari tada starije generacije.
U mene stari je volio sevdah i pusti mu ma ne znam kakav ti rok, domaci, strani za njega je to bilo smece.
Sada koliko ce se odrzati na sceni to nije samo do njih nego i do toga koliko ce se ovaj trend zadrzati ma sceni kod nas, po meni nase bradonje ce brzo da izlape iz jednog prostog razloga jer im je skoro svaka pjesma na isti fazon. U danasnjem vremenu gdje sve ide brze i gdje se svega trziste brzo zasiti i gdje se stalno trazi nesto novo ovo ce brzo klinicima da dosadi. Uostalom i oni su do uspjeha dosli po istom sablonu, daj nesto novo ovo sve dosadno bilo sto puta daj neki novi zvuk, nesto drugacije i tako su oni i dosli na scenu jer su bili drugaciji, nesto novo, ako ne pocnu brzo izmsljati sebe iznova (a sto su skoro svi umjetnici radili koji su dugo opstali na sceni) ne gine im zamjena.
Znaci nemamo se mo starija generacija sta zgrazati nad muzikom koja se pravi za mladje generacije koje zele nesto svoje, nesto novo, nesto sto ih razlikuje od nas starijih, ovo i nije napravljeno da se svidi nama, mi nismo ciljana grupa, ako se ipak nekom od nas starijih svidi onda je to vise izuzetak koji je njima kao izvodjacima dobro dosao.