gitara&gitaristi

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply

moj izbor

fender
85
43%
gibson
67
34%
ostalo
48
24%

Total votes: 200

DaysleepeR

#151 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

Kaktusssss wrote:Bez komentara
Image
najvece preseravanje koje postoji, svaku klasicnu pjesmu iz istorije rocka koju sviraju useru je prevelikim preseravanjem

jedino sto je valjalo kad je bio Malmsteen pa pokazao tankovratim ibanezovcima kako se svira na nozi od stola (fender stratocaster) :D
Kaktusssss

#152 Re: gitara&gitaristi

Post by Kaktusssss »

DaysleepeR wrote:
Image
najvece preseravanje koje postoji, svaku klasicnu pjesmu iz istorije rocka koju sviraju useru je prevelikim preseravanjem

jedino sto je valjalo kad je bio Malmsteen pa pokazao tankovratim ibanezovcima kako se svira na nozi od stola (fender stratocaster) :D
Mojne lafine jawrane! Svaka cast Malmsteen-u, ali brate i on zna da utusi, kao i svi ostali virtuozi na gitari.
DaysleepeR

#153 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

naravno, nego samo kazem lijepo je bilo vidjeti takvu situaciju
black

#154 Re: gitara&gitaristi

Post by black »

hebi ga @sleeperu nemoj da padas na nivo tipicnog nasheg mentaliteta u stilu 'ma 'ta ce oni mogu i ja 'nako' :mrgreen:
a slazem se sa tim da znaju preseravati, posebno Malmsteen koji svira tako brzo da mu je malo i 6 zica, ali valjda se zanesu zeleci pokazati svoju virtuoznost :mrgreen:
Jazz_Junkie

#155 Re: gitara&gitaristi

Post by Jazz_Junkie »

Tko zeli jednostavne pjesmice, neka brate slusa Zabranjeno pusenje i Crvenu jabuku. Ne treba ici dalje. :D
DaysleepeR

#156 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

black wrote:hebi ga @sleeperu nemoj da padas na nivo tipicnog nasheg mentaliteta u stilu 'ma 'ta ce oni mogu i ja 'nako' :mrgreen:
a slazem se sa tim da znaju preseravati, posebno Malmsteen koji svira tako brzo da mu je malo i 6 zica, ali valjda se zanesu zeleci pokazati svoju virtuoznost :mrgreen:
ne padam na nivo, ali ne mogu da shvatim ko moze ono slusati, daj mi pjesmu, mojne mi guitar heroizma, to je totalno deplasirano, daleko od toga da ja to mogu, nit mogu nit hocu iskreno

super je koncert pogledati jednom u zivotu, ali imati sad G3 sa ovim pa sa onim pa kolekcija DVD-ova i sl, totalno deplasirano, hajd barem da na La Grange ili Keep On Rockin In A Free World malo skuliraju pa odsviraju bez shreddanja, nego i to upropaste, ne valja jednostavno

BTW. domaći G2, podržimo ljude, ko zna ako preraste u redovan event, možda Muris i Hot počnu dovoditi goste izvana pa da raja koja voli da gleda kako neko guzi prije nego sami da guze imaju gdje to gledat'

http://www.facebook.com/event.php?eid=1 ... 86&index=1

prije nego me napadnete, ja sam suorganizator u ime AG-a. :D
AenemA

#157 Re: gitara&gitaristi

Post by AenemA »

heh..neko spomenu nogu od stola, istina ziva....imam u kolekciji Ibanez-a kao i Stratocaster-a i svaki put kada se prebacim ne Fendera k'o da sviram nogu od stola..jos sam stavio 11-ke zice, odvali ruke.
black

#158 Re: gitara&gitaristi

Post by black »

Jazz_Junkie wrote:Tko zeli jednostavne pjesmice, neka brate slusa Zabranjeno pusenje i Crvenu jabuku. Ne treba ici dalje. :D
ili Montgomerya, Methenya, Stanley Jordana itd :mrgreen: :razz:

According to legend, George Clinton told Eddie Hazel during the recording session to imagine he had been told his mother was dead but it wasn't true.The result was the 10-minute guitar solo for which Hazel is most fondly remembered by many music critics and fans. Though several other musicians began the track playing, Clinton soon realized the power of Hazel's solo and faded them out so that the focus would be on Hazel's guitar. Critics have described the solo as "lengthy, mind-melting" and the ending as "an emotional apocalypse of sound.
Jazz_Junkie

#159 Re: gitara&gitaristi

Post by Jazz_Junkie »

Eddie Hazel, totalni ludjak, al' se previse k***i zato sto je odsvirao solo. :oops:
DaysleepeR

#160 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

AenemA wrote:heh..neko spomenu nogu od stola, istina ziva....imam u kolekciji Ibanez-a kao i Stratocaster-a i svaki put kada se prebacim ne Fendera k'o da sviram nogu od stola..jos sam stavio 11-ke zice, odvali ruke.
prodaj Ibaneza, koji će ti...
AenemA

#161 Re: gitara&gitaristi

Post by AenemA »

DaysleepeR wrote:
AenemA wrote:heh..neko spomenu nogu od stola, istina ziva....imam u kolekciji Ibanez-a kao i Stratocaster-a i svaki put kada se prebacim ne Fendera k'o da sviram nogu od stola..jos sam stavio 11-ke zice, odvali ruke.
prodaj Ibaneza, koji će ti...
Pa vise gotivim Stratocastera,nedvano sam mu stavio DiMarzio magnete, odusveljan sam zvukom...Ibanez onako za ponekad.
BloodOverdrive

#162 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

Image
još Paul Gilbert,Malmsteen i potpuna slika ...

preseravanje je onima ko svira crni leptir i dva dinara druže
tatoo

#163 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

DaysleepeR wrote:
Ridjobrki wrote: Ja bih se složio sa ovim. Nisam ništa fino čuo o tim gitarama a ako je kupiš čisto da je kupiš pokajaćeš se neminovno. Za te pare se ne može kupiti garantovano dobra nova gitara ali se zato može kupiti jako dobar polovnjak - moj drug nedavno u Novom Sadu kupio Strata povoljno pa sada prodaje jako dobrog Charvela za nekih 6 stoja. Meni da treba el. gitara ovaj Charvel me ne bi mimoišao. Čak razmišljam da ga kupim i ostavim malom kad naraste da je ima jer ne vjerujem da ću moći za te pare ikad kupiti nešto bolje a za ovog znam da je odličan i dobro čuvan.
to je upravo to druže

polovna malo starija gitara je neuporedivo bolja od ovih kineskih poluproizvoda za nikoga sa poluimenom.

Zašto poluimenom?

Ibanez koji sviraju Vai i Satriani nije uopšte fabrički model već gitara pravljena ručno od biranog drveta na kojoj piše Ibanez i gitara takve kvalitete se ne može kupiti nigdje.

Nema razlike, joe svira na basswood drvetu i modeli iz 2010 u prodaji imaju i originalni edge trem koji je joe koristio cijelo vrijeme dok su prodajni modeli koristili edge pro.

Model JS 2400 zadnji sa 24 frets ima sve isto kao i joe.

Kod Vai-a ima nekih razlika, trem seter, earvana nut.

Svakoj pa i novoj gitari treba raditi setup. Ono sto dodje iz prodavnice je 99% uzas. Pragovi su katastrofa. Uzmimo nove usa standard stratove, Imaju rubove pragova jako lijepo zaobljene, pravi used feel, ali fret level je ocajan.
Ali 99% ljudi ne napravi setup niti znaju da bi trebali i nikad ne vide puni potencijal instrumenta.

Ja sam jednu svoju novu gitaru dao na plek'd setup i instrument je bio skoro savrsen.

Evo link za plek'd koga zanima . . .
http://www.plek.com/en_US/home/

Ibanez nije los, nego drugaciji. Nekom pase, nekom ne kao i Fender. Prestige modeli su dobre gitare sigurno uz promjenu pickupa. Meni pase radi fret radiusa i oblika vrata i kad zelim svirati gore spomenute, uzmem Ibija. Kad zelim nesto drugacije, posegnem za Fenderom, Fame i slicno.

Ima isto dobrih opcija mimo velikih proizvodjaca. Warmoth, USACG - fantasticni dijelovi i mogucnost sklapanja instrumenta do zadnjeg serafa po zelji i naravno novcaniku.
DaysleepeR

#164 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

znaš li koje je drvo basswood? To je ono drvo od kojeg se prave jeftiniji modeli gitara, tačnije tzv overseas modeli.

Zašto bi ijedan vrhunski gitarista imao gitaru od basswooda pored aldera a o mahagoniju i javoru da ni ne pričam.

BTW. Ed Roman jedan od najpoznatijih svjetskih luthiera koji je radio i za Vai-a i Satriania tvrdi to što sam ja napisao a ne ja. Zaista je zeznuto kad se razbiju iluzije a ti prosuo 3000 EUR na signature model ali to je tako.

http://www.edroman.com/

Ne postoji ozbiljan svjetski gitarista koji svira Ibaneza a da nije endorser. Jednostavno to nije dovoljno fabrički kvalitetan instrument da bi odgovorio bilo kakvih ozbiljnim zahtjevima.
2407

#165 Re: gitara&gitaristi

Post by 2407 »

BloodOverdrive wrote:
Image
još Paul Gilbert,Malmsteen i potpuna slika ...

I jos jedno 100-injak gitarista zivih i mrtvih od kojih ne znas ko je bolji od boljeg a nema najboljeg :-)

Placa li se ulaz za ovaj G2, veceras u AG-u?
DaysleepeR

#166 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

BloodOverdrive wrote: još Paul Gilbert,Malmsteen i potpuna slika ...

baš bih volio vidjet šta to ti sviraš prijatelju
DaysleepeR

#167 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

2407 wrote:
ne plaća se ulaz
2407

#168 Re: gitara&gitaristi

Post by 2407 »

DaysleepeR wrote:
2407 wrote:
ne plaća se ulaz
Hvala :thumbup:
DaysleepeR

#169 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

dugoročni plan je da svako malo, barem jednom mjesečno bude vanzemaljski workshop sa nekim manijakom što ne zna svirat gitaru normalno :D nadamo se da će to tako i biti

Guitar Workshop, Guitar Clinic i sl. podržavam, G3 turneje i DVD-ovi i gledanje istih su mi i dalje besmisleni :D
black

#170 Re: gitara&gitaristi

Post by black »

samo stvar ukusa, nista vise a ni manje :mrgreen: al' jebi ga mi ne bi bili to sto jesmo kad ne bi popisali sve i svakog :mrgreen:
DaysleepeR

#171 Re: gitara&gitaristi

Post by DaysleepeR »

ne pišam ja po nikom, samo kažem da mi se to ne sviđa i zašto mi se ne sviđa

a smatram da sviram dovoljan broj godina i da imam dovoljno iskustva i znanja da to mogu reći
tatoo

#172 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

DaysleepeR wrote:znaš li koje je drvo basswood? To je ono drvo od kojeg se prave jeftiniji modeli gitara, tačnije tzv overseas modeli.

Zašto bi ijedan vrhunski gitarista imao gitaru od basswooda pored aldera a o mahagoniju i javoru da ni ne pričam.

BTW. Ed Roman jedan od najpoznatijih svjetskih luthiera koji je radio i za Vai-a i Satriania tvrdi to što sam ja napisao a ne ja. Zaista je zeznuto kad se razbiju iluzije a ti prosuo 3000 EUR na signature model ali to je tako.

http://www.edroman.com/

Ne postoji ozbiljan svjetski gitarista koji svira Ibaneza a da nije endorser. Jednostavno to nije dovoljno fabrički kvalitetan instrument da bi odgovorio bilo kakvih ozbiljnim zahtjevima.

Daysleeper, postujem tvoje misljenje no ima vise "istina" . . .

Basswood kvalitetan nije jeftin. Ima jeftinog i aldera i svega ostalog. Ima svoje pluseve i minuse, kao i alder i swamp ash i slicno. Zvuk je razlog zasto bi jedan vrhunski gitarista imao ili nemao gitaru od ovog ili onog drveta. Svako drvo ima drugacije tonalne karakteristike, mada postoje neki luthiers koji kazu da drvo ne igra ulogu u tonu. Jedan od njih je Ron Kirn, covjek koji radi famtasticne vintage kpije fendera, mnogi kazu u ravni sa Fender CS sa boljim cijenama. Joe svira na basswoodu, u sto sam se licno imao prilike uvjeriti nedavno.

Takodjer, John Suhr, navodi basswood na svojoj stranici u kombinaciji sa maple ili mahagonij cap kao vrhunsku kombinaciju. Probaj jednog basswood Shura, mislim da ces promijeniti misljenje. I sigurno nije jeftina gitara. Niti je Ibby JS ili PG jeftina gitara.

Imao sam srecu/luksuz da sam mogao kroz duzi period koristiti vecinu gitara na trzistu od Fendera, PRS, Ibaneza,Jacksona pa do Shura, pa pravio od Warmotha i slicnih. Tako da iluzije nisu prisutne i nemam JS Ibaneza iz razloga sto mi vrat koji je slican po shapeu Stratu a i radius ne pase. Music Man ima modele za bruku para koji su od basswooda.

Ne postoji najboolje drvo. Postoje ukusi. Uzmi vratove/fretboards, koji se prave od jako puno vrsta drveta . . . maple, mahagonij, goncalo alves, koa, padouk, walnut, ebony . . . neko je mekse, neko je tvrdje, jedno ima bright sound drugo je kontra. Koje je najbolje je stvar licnog ukusa. Nema potrebe biti iskljuciv. Kad dobijem vrat kooji sam narucio od goncalo alves/pau ferro drveta rado cu postirati slike i podijeliti iskustva.

No slozili se ili ne, jako dobra tema.

Ed Roman . . . puno se toga cuje o njemu :wink:
BloodOverdrive

#173 Re: gitara&gitaristi

Post by BloodOverdrive »

..za nekih 5 godina tog nekog vježbanja i sviranja smatram da zadovoljavam barem svoje potrebe i potrebe benda,ali budimo pošteni i iskreni prema ljudima koji ulože skoro cijeli život u muziku tojes tehniku i virtuoznost te koristimo ustaljeni izraz preseravanje izdrkavanje bez jakih argumenata,paganinija u svoje vrijeme niko nije zvao izdrkavatorom možda zato što ljudi su nešto i poslušali od njega a ne samo gledali u prste...svakako neću ovim da zasjenim velike gitariste i muzičare poput Gilmura,blekmura,angusa itd .... a što se tiče ukusa,o ukusima da se ne raspravlja umjetnost nikada ne bi dogurala do ovog stepena da se razumijemo .. .
tatoo

#175 Re: gitara&gitaristi

Post by tatoo »

Post Reply