Nekoj djeci je teško objasniti da vehabije i njihovi pokreti nisu nikakva bezazlena furka. Ne znaju da im to može uništiti živote, a pogotovo živote njihovih porodica. Spremni su nanositi bol vlastitim roditeljima jer im je neko popio mozak i napunio glavu pričama o lažnim vrijednostima. To nije dio njihove tradicije i kulture u kojoj kroz hiljadu godina nema puno toga čega bi se trebali stidjeti. Zašto je onda čovjek Bošnjak spreman za tuđe ciljeve ukaljati sav svoj identitet koji je dugo građen? Meni je to strašno. Tako se nikome ne pomaže, tako se samo uništavaju životi i ostavlja još veći jad za sobom.
S druge strane, licemjerstvo kod muslimana je doseglo visok nivo. Spremni su za malo svoje koristi žrtvovati i oca i majku i državu. Ako ih kupi SDA ili neka slična stranka, spremni su oslijepiti na sve njihove grijehe koje su počinili ovom narodu, na pljačke, uvrede, nepravdu, nered i sve što su prouzrokovali svojim neznanjem i pokvarenošću. Glasaće za njih jer je njima prividno dobro, makar im pola komšija, rodbine i nacije bilo gladno, makar imali najgori zdravstveni i obrazovni sistem u Evropi, makar se sve rušilo i dalje propadalo... oni će to podržati. To je takav beskičmenjakluk da ga je teško shvatiti čak da se radi i o najzaostalijim plemenima.
Mislim da muslimanima danas ne trebaju nikakvi dušmani sa strane, da su dosegli tačku na kojoj su sami sebi najveći neprijatelji. To je porazno, žalosno, i ako na tome ne poradi cijela društvena zajednica, od porodice, škole, imama u džamijama, medija i slično, brzo će doći do stanja gdje će stvari biti nemoguće popraviti. Molio bih svakoga da doprinese koliko može u promociji važnosti ličnog i dostojanstva naroda. Čovjek treba biti ponosan i iskren. I mora se stalno opominjati na opasnost od prihvatanja ekstremističkih stavova i mržnje. Bošnjaci nisu Arapi, tamo nema naših ratova, u takvim stavovima i načinu života nije naša budućnost, i to je važno znati da bismo ostali zdravog razuma. Ako im želimo pomoći, onda se mora raditi na osvještavanju islamskog svijeta. Postoje ekstremno bogati muslimani i oni koji nemaju za pošten ručak, ili se rađaju i umiru u ratovima. Tamo je još više licemjerstva i podlosti. A ako bi se uspostavio neki dijalog i radilo na obrazovanju, oni bi svi skupa mogli postati toliko jaki da im niko ništa ne bi mogao. Smiješne pojave bi postali i Izrael i mnogi drugi koji se s njima poigravaju kao da im Bog nije dao mozak.
Moram prenijeti i dio teksta Nedžada Latića koji se na svoj način osvrnuo na ove probleme. Preporučujem da odvojite par minuta za čitanje, vrijedno je pažnje.
Neka je proklet ko izda svoj narod, koga se može kupiti da ignoriše probleme svog naroda, koga se može kupiti da gine za tuđe ciljeve i uskraćuje svojoj porodici i zajednici jednog vrijednog građanina, ko je nedovoljno pametan da mu neko može izvrtati shvatanje vlastite vjere i upropaštavati viševjekovnu tradiciju i zajedništvo. Neka je proklet ko se okrene protiv svog brata i komšije.Istog trenutka kada me prijatelji izvještavaju da se na Facebooku dijeli moja slika s Mirsadom Kebom koju je objavio list "Saff", portali su objavili vijest da je ponovo napadnut i uboden nožem u rame Elvedin ef. Beganović, imam iz Velike Kladuše.
Ne poričem, fotografija je autentična. Uslikan sam sleđa dok izlazim s Kebom iz "Holiday Inna". Ali, laž je da smo se zaputili u "Avazov" toranj, što se sugerira tekstom i „optičkom varkom“ sa slike na kojoj se u daljini vidi taj objekt. Moram priznati da rijetko idem u toranj i da nikada tamo nisam bio s Kebom!
Ali, mogu biti zahvalan "Saffu" na ovoj fotografiji, jer ću doći pameti: neću se igrati s "balijskom Udbom" i neću više piti kahve s Kebom! Dovoljan mi je išaret nesreća koju proživljavaju ef. Beganović, njegova familija i prijatelji od kada su ga vehabije uzele na zub.
I uopće više ne bih imao posla sa "Saffom" i vehabijama da mi nije žao naivne muslimanske omladine koja se poput mušica peca na paukove (društvene) mreže ovih ksenofobičnih, „proislamskih“ i „bošnjačkih“ grupa. Djeca ne znaju da im svaki klik, komentar i post na njihovim profilima može zagorčati život. Sutra, kada budu krenuli po vize ili prelazili granice zapadnih zemalja, mogu biti, u najmanju ruku, maltretirani provjerama identiteta.
Ozbiljno sam zabrinut da bi ovakav trend i aktivnost ksenofobičnih, navodno proislamskih i probošnjačkih grupacija na društvenim mrežama, mogao dovesti do nasilja u vidu atentata, pa i fizičkih obračuna među muslimanskim grupacijama i pristašama različitih vjerskih i političkih uvjerenja.
Zar u svijetu svakog dana ne bude ubijeno 1.000 muslimana, i to od muslimanske ruke, zar u Sandžaku posljednjih pet-šet godina nije ubijeno i povrijeđeno iz vatrenog oružja najmanje desetak Bošnjaka u međustranačkim i međuvjerskim sukobima?
Sve to potpiruju velikobošnjački šund pisci i kolumnisti kojima su usta puna genocida i šehida!
...
Kako nisam baš blećak, pokazat ću saffovcima. Da. Zraknuo sam u Kebin tefter. I mogu vas izvijestiti da se i vi, đuturile, nalazite u "pratećim" dokumentima koje je on predao Tužilaštvu BiH. U jednom od tih dokumenata, naslovljenom „Džihad teroristi: Aktivna islamska omladina“, naveden je spisak osnivača i članova, cirka 60, među kojima su i imena urednika "Saffa" Semira Imamovića i Ezhera Beganovića. Da je analiza ozbiljno rađena, dobar je pokazatelj da je barem desetak imena s tog spiska hapšeno, procesuirano ili osuđeno zbog terorističkih aktivnosti u BiH!
Naravno, dokument je malo starijeg datuma, ali je dorađivan i dopunjavan, tako da je uočeno kako je AIO zabranjen, a po preporuci informacija iz AID-a, te da su se njegovi članovi sa spiska pregrupirali. „Saff“ kao „selefističko glasilo“ okarakteriziran je kao vrlo radikalan medij. Njegova uređivačka koncepcija je ostvarivanje vjerskih ciljeva - „...da se u BiH uspostavi politički sistem zasnovan na Allahovoj volji i riječi“, da se pripadnici drugih religija konstantno „pritiskaju“ i „potiskuju“ svim sredstvima.
Elaboracijom ovog dokumenta, koji su izradile zapadne obavještajne službe, a u suradnji s lokalnim službama, urednike "Saffa" trebala bi obuzeti jeza. Tako je analizom utvrđeno da postoje manjkavosti u njemu iz više razloga, a jedan od razloga je „što su insajderi u vehabijskim redovima neuki i nepismeni".
Dokument sadrži informacije o provehabijskim udruženjima, finansijerima (tajkuni SDA), kao i suradnicima. Eto na šta je trebao ukazati Fikret Muslimović, kao stari i iskusni kontraobavještajac, saffovcima i svim drugim grupacijama na društvenim mrežama prije nego što ih je mobilizirao u predizbornu kampanju SDA.