Mo¾e malo detaljnije o ovima ?problem su drugi,intruderi.
Muslimani nemaju naciju
-
trlica
valjda si se sve ove godine nacitao i naslusao o njima,jedni i drugi gledaju i slusaju sta ce im beograd i zagreb poruciti kako da se ponasaju.kako da najuspjesnije opstruiraju sve prijedloge i propise.sve im nekako tijesno u Bosni ali im postaje tijesno i u vlastitoj kozi.
- osa
Svaki narod može svoju naciju nazvati kako hoće pa tako i bošnjaci, ne vidim zašto onima koji to nisu ili se tako ne osjećaju to smeta, ali isto tako često nailazim na slučajeve u hrvatskoj da onima koji se osjećaju bošnjacima smeta kad se neko islamske vjeroispovijesti deklarira kao musliman i da se vrše i politički pritisci zastupnika bošnjačke manjine da se ukine deklariranje musliman i da se svi takvi građani hrvatske deklariraju kao bošnjaci.Imam kolegu koji se izjašnjava kao musliman i jednom sam s njim razgovarao na ovu temu i pitao ga kako to da se on ne izjašnjava kao bošnjak, na to mi je on odgovorio da se jednostavno ne vidi u tom jer su mu se i otac i majka izjašnjavali kao muslimani, on je rođen kao musliman, otac mu je pričao da su se njegovi rođaci u livnu prije izjašnjavali kao hrvati a rođaci s majčine strane kao neopredijeljeni tako da on sebe s obzirom da je rođen u hrvatskoj ne vidi kao bošnjaka. Osobno smatram da je naziv nacije "bošnjak" malo nespretno ili nesretno izabran, naime u bih živi puno ljudi koji se prezivaju bošnjak ali su oni većinom hrvati osobno poznam ljude porijeklom iz banja luke, tomislav grada, prozora koji se prezivaju bošnjak i svi su hrvati. Nadalje sjećam se jedne emisije koju je režirao goran milić a snimala se u jednom skijalištau ponad sarajeva gdje je milić našao dva radnika koje je nazvao bih paradoksom naime čovjek po prezimenu bošnjak bio je po nacionalnosti hrvat, a čovjek po prezimenu hrvat bio je po nacionalnosti bošnjak.
- gospodar kuglastih munja
Nije mi jasno o kojoj "nacionalnosti " ti pises ? onoj za propagandu ili onoj stvarnoj. Nacioalna pripadnost nisu osjecanja, vec veza izmedju pojedinca ( isto tako i grupe) i drzave, a kako to neko dozivljava je druga stvar.osa wrote:Svaki narod može svoju naciju nazvati kako hoće pa tako i bošnjaci, ne vidim zašto onima koji to nisu ili se tako ne osjećaju to smeta, ali isto tako često nailazim na slučajeve u hrvatskoj da onima koji se osjećaju bošnjacima smeta kad se neko islamske vjeroispovijesti deklarira kao musliman i da se vrše i politički pritisci zastupnika bošnjačke manjine da se ukine deklariranje musliman i da se svi takvi građani hrvatske deklariraju kao bošnjaci.Imam kolegu koji se izjašnjava kao musliman i jednom sam s njim razgovarao na ovu temu i pitao ga kako to da se on ne izjašnjava kao bošnjak, na to mi je on odgovorio da se jednostavno ne vidi u tom jer su mu se i otac i majka izjašnjavali kao muslimani, on je rođen kao musliman, otac mu je pričao da su se njegovi rođaci u livnu prije izjašnjavali kao hrvati a rođaci s majčine strane kao neopredijeljeni tako da on sebe s obzirom da je rođen u hrvatskoj ne vidi kao bošnjaka. Osobno smatram da je naziv nacije "bošnjak" malo nespretno ili nesretno izabran, naime u bih živi puno ljudi koji se prezivaju bošnjak ali su oni većinom hrvati osobno poznam ljude porijeklom iz banja luke, tomislav grada, prozora koji se prezivaju bošnjak i svi su hrvati. Nadalje sjećam se jedne emisije koju je režirao goran milić a snimala se u jednom skijalištau ponad sarajeva gdje je milić našao dva radnika koje je nazvao bih paradoksom naime čovjek po prezimenu bošnjak bio je po nacionalnosti hrvat, a čovjek po prezimenu hrvat bio je po nacionalnosti bošnjak.
- osa
Ne vidim zašto nacija ne bi imala veze s osjećajima, imam tri bratića u australiji otac im tj, moj stric, je hrvat majka im je grkinja, oni se svi osjećaju australcima hrvatski ne govore ali ga malo razumiju, i zanimljivo sva trojica se osjećaju i jesu australci.gospodar kuglastih munja wrote:Nije mi jasno o kojoj "nacionalnosti " ti pises ? onoj za propagandu ili onoj stvarnoj. Nacioalna pripadnost nisu osjecanja, vec veza izmedju pojedinca ( isto tako i grupe) i drzave, a kako to neko dozivljava je druga stvar.osa wrote:Svaki narod može svoju naciju nazvati kako hoće pa tako i bošnjaci, ne vidim zašto onima koji to nisu ili se tako ne osjećaju to smeta, ali isto tako često nailazim na slučajeve u hrvatskoj da onima koji se osjećaju bošnjacima smeta kad se neko islamske vjeroispovijesti deklarira kao musliman i da se vrše i politički pritisci zastupnika bošnjačke manjine da se ukine deklariranje musliman i da se svi takvi građani hrvatske deklariraju kao bošnjaci.Imam kolegu koji se izjašnjava kao musliman i jednom sam s njim razgovarao na ovu temu i pitao ga kako to da se on ne izjašnjava kao bošnjak, na to mi je on odgovorio da se jednostavno ne vidi u tom jer su mu se i otac i majka izjašnjavali kao muslimani, on je rođen kao musliman, otac mu je pričao da su se njegovi rođaci u livnu prije izjašnjavali kao hrvati a rođaci s majčine strane kao neopredijeljeni tako da on sebe s obzirom da je rođen u hrvatskoj ne vidi kao bošnjaka. Osobno smatram da je naziv nacije "bošnjak" malo nespretno ili nesretno izabran, naime u bih živi puno ljudi koji se prezivaju bošnjak ali su oni većinom hrvati osobno poznam ljude porijeklom iz banja luke, tomislav grada, prozora koji se prezivaju bošnjak i svi su hrvati. Nadalje sjećam se jedne emisije koju je režirao goran milić a snimala se u jednom skijalištau ponad sarajeva gdje je milić našao dva radnika koje je nazvao bih paradoksom naime čovjek po prezimenu bošnjak bio je po nacionalnosti hrvat, a čovjek po prezimenu hrvat bio je po nacionalnosti bošnjak.
Osa,
Nisi me razumjela. Ti mjesas etnicku i nacionalnu pripadnost . To su dva razlicita pojma.
Nisi me razumjela. Ti mjesas etnicku i nacionalnu pripadnost . To su dva razlicita pojma.
-
trlica
http://pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=50035
Analiza
Mrak na kraju tunela: Domoljublje, srpstvo i bošnjački patriotizam
"Nema nikakvog svjetla na kraju bosanskog i kosovskog tunela jer nitko nije izložio održivu dugoročnu viziju ili plan koji bi rekao kako bi mogao izgledati stabilan ishod ili kako i kada će se sadašnje okupacijske snage (ili mirovne ako vam je draže) povući".
ZAGREB - Knjiga Mirjane Kasapović "Bosna i Hercegovina podijeljeno društvo i nestabilna država" već dvije godine pobuđuje kontroverze i polemike u BiH i regionu.
Mirjana Kasapović redovni je profesor na Fakaltetu političkih znanosti u Zagrebu i predaje na predmetu izbori i stranački sustavi. Rođena je 19. rujna 1956. u Sarajevu, a diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti 1979. godine.
Znanstvene analize ne ostaju samo na tvrdnji da Bosna i Hercegovina ne postoji kao suverena država, nego se dovodi u pitanje i sama mogućnost njezina postojanja kao samostalne države.
"Nema nikakvog svjetla na kraju bosanskog i kosovskog tunela", tvrdi Gale Stokes (2005.) jer "nitko nije izložio održivu dugoročnu viziju ili plan koji bi rekao kako bi mogao izgledati stabilan ishod ili kako i kada će se sadašnje okupacijske snage (ili mirovne ako vam je draže) povući". Skeptične prognoze polaze, eksplicitno ili implicitno, od postavke da ne postoji temeljni konsenzus konstitutivnih etničkih skupina o državnoj zajednici, te da takav konsenzus nije moguće ni stvoriti.
Drugim riječima, nema minimalne suglasnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba o temeljnim vrijednostima i normama zajedničkog života, koja je osnova uspostave i funkcioniranja demokratskoga političkog poretka. Tvrdi se da su samo Bošnjaci "načelno lojalni bosanskoj državi", dok Srbi i Hrvati doživljavaju kao svoje države Srbiju i Hrvatsku (Kellas, 2004.).
Kako su izvanjski prisiljeni živjeti u neželjenoj državi, oni razvijaju "domoljublje" samo prema vlastitim nacionalnim segmentima u kojima žive, a ne prema cijeloj državi. Srbi postaju domoljubi Republike Srpske, Hrvati domoljubi virtualne Hrvatske Republike Herceg Bosne ili hercegbosanskih kantona u kojima su većina, a Bošnjaci su odani svojoj viziji cjelovite Bosne i Hercegovine.
Patriotizam Hrvata i Srba rezerviran je samo za vlastite segmente društva, a patriotizam Bošnjaka za cijelu državu ujedinjenu prema obrascu koji samo oni preferiraju. Drugim riječima, između nacionalizma i patriotizma kao dviju različitih vrsta lojalnosti, Srbi i Hrvati daju prednost lojalnosti vlastitim nacionalnim zajednicama pred lojalnošću bosanskoj državi.
Takvo unutarnje stanje bitna je pretpostavka uspostave onoga što Rogers Brubaker (1996.) naziva potencijalno opasnim trokutom koji se stvara između onih koji žele biti glavna nacija, manjinskih nacionalnih zajednica u zemlji i njihovih vanjskih nacionalnih domovina.
Glavna nacija smatra sebe legitimnim ili makar legitimnijim "vlasnikom" države, koju zamišlja kao državu svoje nacije i državu za svoju naciju. Uvjerena je da ne može napredovati ako se njezini posebni interesi primjereno ne izraze i ne ostvare kroz njezino vlasništvo nad državom. Da bi to postigla, mobilizira svoje pripadnike na svim područjima društvenog života - u parlamentu, u državnoj upravi, na sveučilištima, u interesnim udruženjima, u medijima, na ulici - kako bi cijela država, ali i pojedine državne ustanove, djelovali tako da se ostvare njezini posebni nacionalni interesi - da se promiču nacionalni jezik, kulturni napredak, demografska premoć, ekonomsko blagostanje i politička hegemonija.
Ti se ciljevi obično opravdavaju time što se glavna nacija nalazi u lošem privrednom, kulturnom i političkom položaju u "vlastitoj" državi kao posljedici dugotrajne i sustavne diskriminacije u prošlosti.
Bošnjaci su donekle već prisvojili status glavne nacije u Bosni i Hercegovini. Nacionalizacija države, koju Brubaker inače smatra tipičnom za većinu novonastalih država u Europi i Aziji nakon sloma komunizma, u Bosni i Hercegovini očituje se kao "bošnjakizacija Bosne", koja se shvaća kao neka vrsta nadoknade za višestoljetni genocid što su ga nad Bošnjacima provodili kršćanski Istok i Zapad i, ujedno, kao jamstvo da se zlosretna povijest neće nastaviti.
27.8.2007.
Analiza
Mrak na kraju tunela: Domoljublje, srpstvo i bošnjački patriotizam
"Nema nikakvog svjetla na kraju bosanskog i kosovskog tunela jer nitko nije izložio održivu dugoročnu viziju ili plan koji bi rekao kako bi mogao izgledati stabilan ishod ili kako i kada će se sadašnje okupacijske snage (ili mirovne ako vam je draže) povući".
ZAGREB - Knjiga Mirjane Kasapović "Bosna i Hercegovina podijeljeno društvo i nestabilna država" već dvije godine pobuđuje kontroverze i polemike u BiH i regionu.
Mirjana Kasapović redovni je profesor na Fakaltetu političkih znanosti u Zagrebu i predaje na predmetu izbori i stranački sustavi. Rođena je 19. rujna 1956. u Sarajevu, a diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti 1979. godine.
Znanstvene analize ne ostaju samo na tvrdnji da Bosna i Hercegovina ne postoji kao suverena država, nego se dovodi u pitanje i sama mogućnost njezina postojanja kao samostalne države.
"Nema nikakvog svjetla na kraju bosanskog i kosovskog tunela", tvrdi Gale Stokes (2005.) jer "nitko nije izložio održivu dugoročnu viziju ili plan koji bi rekao kako bi mogao izgledati stabilan ishod ili kako i kada će se sadašnje okupacijske snage (ili mirovne ako vam je draže) povući". Skeptične prognoze polaze, eksplicitno ili implicitno, od postavke da ne postoji temeljni konsenzus konstitutivnih etničkih skupina o državnoj zajednici, te da takav konsenzus nije moguće ni stvoriti.
Drugim riječima, nema minimalne suglasnosti Bošnjaka, Hrvata i Srba o temeljnim vrijednostima i normama zajedničkog života, koja je osnova uspostave i funkcioniranja demokratskoga političkog poretka. Tvrdi se da su samo Bošnjaci "načelno lojalni bosanskoj državi", dok Srbi i Hrvati doživljavaju kao svoje države Srbiju i Hrvatsku (Kellas, 2004.).
Kako su izvanjski prisiljeni živjeti u neželjenoj državi, oni razvijaju "domoljublje" samo prema vlastitim nacionalnim segmentima u kojima žive, a ne prema cijeloj državi. Srbi postaju domoljubi Republike Srpske, Hrvati domoljubi virtualne Hrvatske Republike Herceg Bosne ili hercegbosanskih kantona u kojima su većina, a Bošnjaci su odani svojoj viziji cjelovite Bosne i Hercegovine.
Patriotizam Hrvata i Srba rezerviran je samo za vlastite segmente društva, a patriotizam Bošnjaka za cijelu državu ujedinjenu prema obrascu koji samo oni preferiraju. Drugim riječima, između nacionalizma i patriotizma kao dviju različitih vrsta lojalnosti, Srbi i Hrvati daju prednost lojalnosti vlastitim nacionalnim zajednicama pred lojalnošću bosanskoj državi.
Takvo unutarnje stanje bitna je pretpostavka uspostave onoga što Rogers Brubaker (1996.) naziva potencijalno opasnim trokutom koji se stvara između onih koji žele biti glavna nacija, manjinskih nacionalnih zajednica u zemlji i njihovih vanjskih nacionalnih domovina.
Glavna nacija smatra sebe legitimnim ili makar legitimnijim "vlasnikom" države, koju zamišlja kao državu svoje nacije i državu za svoju naciju. Uvjerena je da ne može napredovati ako se njezini posebni interesi primjereno ne izraze i ne ostvare kroz njezino vlasništvo nad državom. Da bi to postigla, mobilizira svoje pripadnike na svim područjima društvenog života - u parlamentu, u državnoj upravi, na sveučilištima, u interesnim udruženjima, u medijima, na ulici - kako bi cijela država, ali i pojedine državne ustanove, djelovali tako da se ostvare njezini posebni nacionalni interesi - da se promiču nacionalni jezik, kulturni napredak, demografska premoć, ekonomsko blagostanje i politička hegemonija.
Ti se ciljevi obično opravdavaju time što se glavna nacija nalazi u lošem privrednom, kulturnom i političkom položaju u "vlastitoj" državi kao posljedici dugotrajne i sustavne diskriminacije u prošlosti.
Bošnjaci su donekle već prisvojili status glavne nacije u Bosni i Hercegovini. Nacionalizacija države, koju Brubaker inače smatra tipičnom za većinu novonastalih država u Europi i Aziji nakon sloma komunizma, u Bosni i Hercegovini očituje se kao "bošnjakizacija Bosne", koja se shvaća kao neka vrsta nadoknade za višestoljetni genocid što su ga nad Bošnjacima provodili kršćanski Istok i Zapad i, ujedno, kao jamstvo da se zlosretna povijest neće nastaviti.
27.8.2007.
-
kucuk
Gospodja Kasapovic ima otprilike lose uspomene iz Sarajeva, vjerovatno zbog komsiluka.
Meni su ova dva izvoda iz njene knjige, koja objavljuju Nezavisne novine, nekako previse pohovana, ali se ipak nadam da ce nam reci, sta je to na kraju tunela, i sta treba uraditi toj ”glavnoj naciji” da bi BiH bila funkcionalna drzava, odnosno sta bi to ”glavna nacija” trebala uraditi.
Meni su ova dva izvoda iz njene knjige, koja objavljuju Nezavisne novine, nekako previse pohovana, ali se ipak nadam da ce nam reci, sta je to na kraju tunela, i sta treba uraditi toj ”glavnoj naciji” da bi BiH bila funkcionalna drzava, odnosno sta bi to ”glavna nacija” trebala uraditi.
-
Sarafcina
kucuk wrote:Gospodja Kasapovic ima otprilike lose uspomene iz Sarajeva, vjerovatno zbog komsiluka.
ma stipu je ... na ovo se samo napise, nakon svakog pasusa... DOKAZITE! ako necete onda cemo smatrati da lazete.
pazi ovo:
Kako su izvanjski prisiljeni zivjeti u nezeljenoj drzavi, oni razvijaju "domoljublje" samo prema vlastitim nacionalnim segmentima u kojima zive, a ne prema cijeloj zavi. Srbi postaju domoljubi Republike Srpske, Hrvati domoljubi virtualne Hrvatske Republike Herceg Bosne ili hercegbosanskih kantona u kojima su veæina, a Bo¹njaci su odani svojoj viziji cjelovite Bosne i Hercegovine.
a sto su Hrvati glasali na referendumu?
otkud Mate Boban u igri..
nadalje:
Drugim rijecima, nema minimalne suglasnosti Bosnjaka, Hrvata i Srba o temeljnim vrijednostima i normama zajednickog zivota, koja je osnova uspostave i funkcioniranja demokratskoga politickog poretka.
nek pokusa dokazati ovu tvrdnju i nek pokusa definisati minimalnu suglasnot.
Jebo ovakve profesore... ako ne shvata da je sama realnost demantuje (dakle minimum suglasnosti ocito ili postoji ili nije potreban), a podvuceni dio.... samo bih je upitao da to dokaze.
i da idemo redom... ne bi nista do pokoje slovo od teksta ostalo.
tuzno je sto ovakve stvari pisu univerzitetski profesori, od kojih se ocekuje da znaju uociti projekcije svojih zelja... i da ih znaju iskljuciti.
ali jbg ... Mirjana palamudi... ustvari.. da se ja pitam ja bih na svim fakultetima uveo matematiku kao obaveznu. logicko razmisljanje je samo nekim ljudima Bogomdato. Drugi ga moraju nauciti. Steta pa joj studenti ne vise po ovom forumu...
- osa
nekako mi se čini da je gospođa kasapoić daleko obrazovanija od onih koji komentiraju dijelove njenih knjiga.Sarafcina wrote:kucuk wrote:Gospodja Kasapovic ima otprilike lose uspomene iz Sarajeva, vjerovatno zbog komsiluka.
ma stipu je ... na ovo se samo napise, nakon svakog pasusa... DOKAZITE! ako necete onda cemo smatrati da lazete.
pazi ovo:
Kako su izvanjski prisiljeni zivjeti u nezeljenoj drzavi, oni razvijaju "domoljublje" samo prema vlastitim nacionalnim segmentima u kojima zive, a ne prema cijeloj zavi. Srbi postaju domoljubi Republike Srpske, Hrvati domoljubi virtualne Hrvatske Republike Herceg Bosne ili hercegbosanskih kantona u kojima su veæina, a Bo¹njaci su odani svojoj viziji cjelovite Bosne i Hercegovine.
nadalje:
Drugim rijecima, nema minimalne suglasnosti Bosnjaka, Hrvata i Srba o temeljnim vrijednostima i normama zajednickog zivota, koja je osnova uspostave i funkcioniranja demokratskoga politickog poretka.
Jebo ovakve profesore... ako ne shvata da je sama realnost demantuje (dakle minimum suglasnosti ocito ili postoji ili nije potreban), a podvuceni dio.... samo bih je upitao da to dokaze.
tuzno je sto ovakve stvari pisu univerzitetski profesori, od kojih se ocekuje da znaju uociti projekcije svojih zelja... i da ih znaju iskljuciti.
ali jbg ... Mirjana palamudi... ustvari.. da se ja pitam ja bih na svim fakultetima uveo matematiku kao obaveznu. logicko razmisljanje je samo nekim ljudima Bogomdato. Drugi ga moraju nauciti. Steta pa joj studenti ne vise po ovom forumu...
-
Sarafcina
osa wrote:nekako mi se èini da je gospoða kasapoiæ daleko obrazovanija od onih koji komentiraju dijelove njenih knjiga.Sarafcina wrote:kucuk wrote:Gospodja Kasapovic ima otprilike lose uspomene iz Sarajeva, vjerovatno zbog komsiluka.
pazi ovo:
nadalje:
kamo srece da obrazovanje i titula daju nekome sposobnost da ne valja gluposti. doduse, daje mogucnost glupanima da papagajski ponavljaju i ponavljaju za bajnim doktorima i intelektualcima.
A onaj ko je napisao/izrekao ono smece gore.... moze imati sto doktorata.. ono je i dalje smece.
i kad si na forumu
-
kucuk
KASAPOVIC
“Napokon, u najpesimističnijim scenarijima, nemogućnost postizanja konsenzusa triju nacionalnih skupina o državnoj zajednici izvedena je iz globalnog "sukoba civilizacija". Samuel P. Huntington (1998) ubraja rat u Bosni i Hercegovini u "krvave sukobe civilizacija". On je izazvao "masovno okupljanje civilizacija" i uključivanje "civilizacijskih srodnika" oko triju primarnih sudionika, Bošnjaka, Hrvata i Srba, koji su potjecali iz različitih civilizacija i ispovijedali različite vjere. Uz djelomičnu iznimku, svojevrsnu "civilizacijsku anomaliju" Sjedinjenih Država, koje su kasnije, doduše nesrčano, podupirale bosanske Muslimane, sudjelovanje sekundarnih i tercijarnih aktera točno je slijedilo civilizacijski model”
Kad Huntington govori da Srbi, Hrvati i Bosnjaci potjecu iz raznih civilizacija covjek to nekako moze i da proguta, ali kad taj citat izabere neko koje rodjen u Sarajevu, i to u vrijeme kad tih civilizacijskih razlika nije ni bilo ili je i to sto je bilo nestajalo, neko ko dobro zna kolike su i kakve te civilizacijske razlike, onda je to tesko razumjeti.
Izlazak iz tunela gospodja Kasapovic vidi u ovom citatu, a nije tesko pogoditi na koga misli i ko bi se trebao utopiti.
“Kako bi se izbjeglo takvo stanje, Mill je sklon poduprijeti "utapljanje" jedne nacije u drugu, "inferiornijega i zaostalijeg naroda" u superiorniji i napredniji narod, i to radi njegova povijesnog dobra.”
Ovo nam je gospodja ponudila u trecem feljtonu.
“Napokon, u najpesimističnijim scenarijima, nemogućnost postizanja konsenzusa triju nacionalnih skupina o državnoj zajednici izvedena je iz globalnog "sukoba civilizacija". Samuel P. Huntington (1998) ubraja rat u Bosni i Hercegovini u "krvave sukobe civilizacija". On je izazvao "masovno okupljanje civilizacija" i uključivanje "civilizacijskih srodnika" oko triju primarnih sudionika, Bošnjaka, Hrvata i Srba, koji su potjecali iz različitih civilizacija i ispovijedali različite vjere. Uz djelomičnu iznimku, svojevrsnu "civilizacijsku anomaliju" Sjedinjenih Država, koje su kasnije, doduše nesrčano, podupirale bosanske Muslimane, sudjelovanje sekundarnih i tercijarnih aktera točno je slijedilo civilizacijski model”
Kad Huntington govori da Srbi, Hrvati i Bosnjaci potjecu iz raznih civilizacija covjek to nekako moze i da proguta, ali kad taj citat izabere neko koje rodjen u Sarajevu, i to u vrijeme kad tih civilizacijskih razlika nije ni bilo ili je i to sto je bilo nestajalo, neko ko dobro zna kolike su i kakve te civilizacijske razlike, onda je to tesko razumjeti.
Izlazak iz tunela gospodja Kasapovic vidi u ovom citatu, a nije tesko pogoditi na koga misli i ko bi se trebao utopiti.
“Kako bi se izbjeglo takvo stanje, Mill je sklon poduprijeti "utapljanje" jedne nacije u drugu, "inferiornijega i zaostalijeg naroda" u superiorniji i napredniji narod, i to radi njegova povijesnog dobra.”
-
Sarafcina
kucuk wrote:KASAPOVIC
“Napokon, u najpesimistiènijim scenarijima, nemoguænost postizanja konsenzusa triju nacionalnih skupina o dr¾avnoj zajednici izvedena je iz globalnog "sukoba civilizacija". Samuel P. Huntington (1998) ubraja rat u Bosni i Hercegovini u "krvave sukobe civilizacija". On je izazvao "masovno okupljanje civilizacija" i ukljuèivanje "civilizacijskih srodnika" oko triju primarnih sudionika, Bo¹njaka, Hrvata i Srba, koji su potjecali iz razlièitih civilizacija i ispovijedali razlièite vjere. Uz djelomiènu iznimku, svojevrsnu "civilizacijsku anomaliju" Sjedinjenih Dr¾ava, koje su kasnije, dodu¹e nesrèano, podupirale bosanske Muslimane, sudjelovanje sekundarnih i tercijarnih aktera toèno je slijedilo civilizacijski model”
a ovo gore sa semjuelom je dobar fol
a zivo me zanima .. zbog cega to ne bi bilo nesto sto obara tezu
nego jel u trecem poglavlju dala mjeru inferiornosti i zaostalosti
i ako ima njenih studenata.. neka je upitaju sta misli o utapanju hrvata u srbe
fakat mi ovi ovakvi .. "znanstvenici" idu na neku stvar... ono.. prica se o ljudima .. ko o ekserima i sarafima.. i onda se jos neko cudi sto imamo nacionalne stranke.
pa dokle god je ovakvih "ucenih glava" ... bice i nacionalizma.
-
dioklecian
nadam se da je samo jedan, i da mrzi samo ateiste, daj boze da je takotrlica wrote:rahmetli Hamdija Pozderac:
nedaju nam Bosnjastvo,nude nam muslimanstvo.
jedan veliki musliman kaze;
volim Srbina vjernika,nego Bosnjaka ateistu
-
kucuk
Jeste gospodja obrazovana i pametna. ali i mi obicni smrtnici vidimo da Mirjana pokusava dokazati da je u BiH nemoguca cak konsocijacijska demokratija. prelazi olako preko cinjenice /a upravo naucnici na koje se poziva je uvazavaju/ da su i Srbi i Hrvati i Bosnjaci kroz istoriju imali uvijek istog gazdu /u odredjenom vremenu pripadali istoj civilizaciji/, dakle samo su vjere razlicite ali i tamo se moze naci mnogo obicaja, koja su isti za sve.
Vjerovatno ce u narednim tekstovima citirati i one koji se uporno bore da to u buducnosti budu tri civilizacije i da se sve sto je zajednicko pokida. Nije jos nijednog citirala.
Vjerovatno ce u narednim tekstovima citirati i one koji se uporno bore da to u buducnosti budu tri civilizacije i da se sve sto je zajednicko pokida. Nije jos nijednog citirala.
-
artzy
Taj napis je glupost i reagujem samo zato sto si dotakao nesto (podebljano) do cega malo ko je dosao - DEFINIRATI MINIMALNU SUGLASNOST. Mozda je i tuzno sto nema nikoga da trazi od Dodika jasnu definiciju njegove vizije BiH. Ponavljati RS RS RS nema smisla ako znamo da teritorija nazvana ES nije njegovo vlasnistvo niti vlasnistvo SAMO srpskog naroda vec JEDNAKO tako i drugih. I ne moze Dodik odlucivati sam sta ce biti sa tim dijelom Bosne i Hercegovine... ne kontam...Sarafcina wrote:kucuk wrote:Gospodja Kasapovic ima otprilike lose uspomene iz Sarajeva, vjerovatno zbog komsiluka.
pazi ovo:
nadalje:
Gospodja nam vjerovatno pokusava objasniti da je nastanak RS jedan prelom u historiji koji se svakako desavaju, i da bez obzira na vazece parametre i okolnosti ipak dolazi do lomova, gjde nesto takvo kasnije i bude priznato i usvojeno, kao historijska cinjenica.
Primjer je FR. Burzoaska Revolucija, koja je prihvacena, mada su do tada takvi odnosi inemogucim. Danas je to standard.
Ovaj "lom" koji ona objasnjava je nazadovanje u historiji, sto ce reci da ne ide sve ka progresu i razvoju, vec se ponekad vracamo i unazad.
Mada meni ovo sve vise izgleda kao "izgubljeni link", slijepo crijevo civilizacije.
Primjer je FR. Burzoaska Revolucija, koja je prihvacena, mada su do tada takvi odnosi inemogucim. Danas je to standard.
Ovaj "lom" koji ona objasnjava je nazadovanje u historiji, sto ce reci da ne ide sve ka progresu i razvoju, vec se ponekad vracamo i unazad.
Mada meni ovo sve vise izgleda kao "izgubljeni link", slijepo crijevo civilizacije.
-
bosnaba
bosnjaci jesu historiski naziv , ali bosanski Muslimani iliti od 92 bosnjaci sa onim bosnjacima kralja Tvrtka nemaju nikakve veze, eto zato a ne sto nije postojao naziv bosnjaciticoroman wrote:Bosnjaci nisu izmisljena nacija, vec je naziv historijski ustanovljen. Ne mozes u svom tekstu reci "bosnjaci su izmisljena nacija", a onda to ne znati obrazloziti ili argumntovati za to na adekvatan nacin.
- osa
istina bošnjaci u diba kralja tvrtka bili su većinom katolici, danas bi prema stanju u bih gdje je vjera praktički i nacionalna odrednica bili hrvati.bosnaba wrote:bosnjaci jesu historiski naziv , ali bosanski Muslimani iliti od 92 bosnjaci sa onim bosnjacima kralja Tvrtka nemaju nikakve veze, eto zato a ne sto nije postojao naziv bosnjaciticoroman wrote:Bosnjaci nisu izmisljena nacija, vec je naziv historijski ustanovljen. Ne mozes u svom tekstu reci "bosnjaci su izmisljena nacija", a onda to ne znati obrazloziti ili argumntovati za to na adekvatan nacin.
- Ahmmed
Stani sad....Zar nisu bili većinom pravoslavci? Da se hoćete vi i Srbi , konačno dogovoriti, da znamo šta smo i ko smoosa wrote:istina bošnjaci u diba kralja tvrtka bili su većinom katolici, danas bi prema stanju u bih gdje je vjera praktički i nacionalna odrednica bili hrvati.bosnaba wrote:bosnjaci jesu historiski naziv , ali bosanski Muslimani iliti od 92 bosnjaci sa onim bosnjacima kralja Tvrtka nemaju nikakve veze, eto zato a ne sto nije postojao naziv bosnjaciticoroman wrote:Bosnjaci nisu izmisljena nacija, vec je naziv historijski ustanovljen. Ne mozes u svom tekstu reci "bosnjaci su izmisljena nacija", a onda to ne znati obrazloziti ili argumntovati za to na adekvatan nacin.
-
bosnaba
Pa u svakom slucaju se slazemo da to nisu ovi sto se danas zovu BosnjaciAhmmed wrote:Stani sad....Zar nisu bili većinom pravoslavci? Da se hoćete vi i Srbi , konačno dogovoriti, da znamo šta smo i ko smoosa wrote:istina bošnjaci u diba kralja tvrtka bili su većinom katolici, danas bi prema stanju u bih gdje je vjera praktički i nacionalna odrednica bili hrvati.bosnaba wrote: bosnjaci jesu historiski naziv , ali bosanski Muslimani iliti od 92 bosnjaci sa onim bosnjacima kralja Tvrtka nemaju nikakve veze, eto zato a ne sto nije postojao naziv bosnjaci
-
FFK as Lucy01
Cekaj da pinkzelena dodje, ona ce rec'Ahmmed wrote:
Stani sad....Zar nisu bili većinom pravoslavci? Da se hoćete vi i Srbi , konačno dogovoriti, da znamo šta smo i ko smo