Muslimani i Nobel

Rasprave o vjerskim temama.
bingov buraz

#376 Re: Muslimani i Nobel

Post by bingov buraz »

demimonde wrote:
Gojeni H wrote:
demimonde wrote: Što ako ti kažem da znam dovoljno izvornog arapskog teksta Kur'ana, pravila izgovora i učenja, kao i njegovog prijevoda, kao i općenito znanja o obavljanju namaza, preduslovima i uslovima te općim propisima da bih cijeloj masi muslimana bez problema ostavio dojam da je to moj posao? Što ako ti kažem da sam u jednoj prilici, tako i postupio, te da od 20-tak muslimana među kojima je bilo Bošnjaka, Turaka i Arapa kojima sam imamio akšam-namaz nitko nije ni posumnjao da ja zapravo nisam musliman?
Sta je bio motiv tvog ovakvog postupka? Sta si trebao da saznas?
Da li je cilj bio da ponizis muslimane? Ili da samom sebi pojacas ego kako bi dokazao da imas takvo znanje da prevaris naivce muslimane?

Kakav covjek trebas biti da bi naucio katolicku molitvu, otisao u neku crkvu, predstavio se kao svestenik a onda likovao na forumu kako imas takvo znanje da si uspio zajebat 30 katolika lazno se predstavljajuci kao "uceni svestenik".

Mislim da imas ozbiljnih problema i islam ne bi trebao uopste biti na listi prioriteta kojim se trebas pozabaviti.

Onaj post na 8 stranici necu komentarisati. Konstruktivna kritika je jedno, a mrznja kojom se islam predstavlja kao kosmicki uzrok problema islamskog svijeta je nesto sasvim drugo.
Priznajem, to je moja prljava priroda. :) :) :)
Ne dižem si toliko ego zbog toga što sam uspio "zeznuti" nekoga, uostalom, to se njima ni ne računa kao grijeh jer nisu znali to, koliko mi je drago što sam to uspio izvesti s malo truda i bez ikakvog velikog izučavanja... Činjenica da generacije čitave živote izučavaju u detalje vjerske istine i prakse za koje vjeruju da ih uzdižu iznad drugih ljudi i čine boljima, a ovi "gori" to probave i prerastu u 5 minuta, da ovi bolji to ni ne prepoznaju :) Smatram to empirijskim dokazom svojih teza.
Jednostavno, u nekim stvarima sam malo zloćkast i šta ću ja.... :) :) :)
Nisi ti zlockast ti si ili debil ili lazov.
_mufljuz_

#377 Re: Muslimani i Nobel

Post by _mufljuz_ »

korisnik101 wrote:Ma Norvezani ne zive nista bolje od Svedjana ili Danaca koji nemaju kapi nafte.
uglavnomja wrote:jaro, sta god da kupe, u to se mora ulagati, a da bi se kvalitetno ulagalo mora se imati kvalitetan tim strucnjaka, a to kosta, i ulaganje i ljudi, ... kad lova prestane kapati ciao bella, odoh u marine .... ...
Pa kvalitetni tim ljudi se kupi. I jednom kad se kupi, tesko je to srusiti.
Sta mislis zasto Ameri imaju uspjesne korporacije ? Znas li da u jednom IBM ili cak NASA, radi tek nekh 20% rodjenih Amerikanaca inzinjera ? Svi ostali su iz Evrope, Indije, i Kine. Kupljeni dolarima!
Svi su kupljeni dolarima jer znaju da investicijom (stampanim bezvrijednim papirom) u tehnologije koje uglavnom ili su vojne ili koketiraju sa vojnim obezbjedjuju fizicku i vojnu silu za sprecavanje bilo kakvih turbulencija njihovog vidjenja poslovanja - koji od pocetka i do kraja se veze za pljacku reketarenje iznudu i prinudu....

Sta ti mislis buraz gdje njihova inteligencija radi? Pa upravu u IBMu kojem je dato ekskluzivno pravo kontrole nuklearnih i strateskih efektiva ili NASA koja radi sa nepoznatim tehnologijama?

To i Nijemci rade - i shvatili su da okupacionu teoriju mogu provoditi samo finansijski - izdominirali su Euro - koji je ustvari njemacka nacionalna valuta koju plasiraju i kome mogu i kome ne mogu....kupuju i uvoze kadrove jarane - kod njih se samo traze visokopozicionirani i visokoobrazovani inzenjeri uskih smjerova.... nema eksport import svasta - nego kad pravi robota - hoce jednog za algoritme, jednog za kvalitetu, jednog za kontrolu i jednog za menadzment....

Prekopirali su americki recept - uvukli se amerima u guzicu historijski - i rade upravo sto je Adolf radio - "primjerenim" i "prihvatljivim" metodama - a to je ekspanzija zarad prigrabljivanja resursa zivota... intelektualnih i materijalnih....
uglavnomja

#378 Re: Muslimani i Nobel

Post by uglavnomja »

korisnik101 wrote:Ma Norvezani ne zive nista bolje od Svedjana ili Danaca koji nemaju kapi nafte.
uglavnomja wrote:jaro, sta god da kupe, u to se mora ulagati, a da bi se kvalitetno ulagalo mora se imati kvalitetan tim strucnjaka, a to kosta, i ulaganje i ljudi, ... kad lova prestane kapati ciao bella, odoh u marine .... ...
Pa kvalitetni tim ljudi se kupi. I jednom kad se kupi, tesko je to srusiti.
Sta mislis zasto Ameri imaju uspjesne korporacije ? Znas li da u jednom IBM ili cak NASA, radi tek nekh 20% rodjenih Amerikanaca inzinjera ? Svi ostali su iz Evrope, Indije, i Kine. Kupljeni dolarima!

dok ima nafte, bice dolara, kad nestane dolara - nema vise ljudi.
arapi ne ulazu dugorocno, oni trose na luksuz, besmisleni.

i da se osvrenemo na cinjenicu da mozda par % arapa ima tu lovu, ogromna vecina su kokuzi, totalni i frontalni, nepismeni, po pecinama, u kolibama, bez struje i viode, skole, cipela, ... jad i bijeda.
i ti isti arapi kopaju rukama i nogama da dodju konkretno u norvesku ili svedsku
korisnik101

#379 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

Ma da, Eno stoji red Saudijaca i Emiracana da udju u Norvesku :lol:

Stvarno ste smjesni.
Novac je tesko stvoriti, ali ga je puno lakse odrzati. Ne treba ti znanje. Kupis znanje.
To su prvi Zidovi shvatili, pa onda svi ostali.
Kao da je slucajnost sto se recimo u Njemackoj 90% svih bogatuna preziva na "Von".
Stvarno ne citate dovoljno.
uglavnomja

#380 Re: Muslimani i Nobel

Post by uglavnomja »

korisnik101 wrote:Ma da, Eno stoji red Saudijaca i Emiracana da udju u Norvesku :lol:

Stvarno ste smjesni.
Novac je tesko stvoriti, ali ga je puno lakse odrzati. Ne treba ti znanje. Kupis znanje.
Kao da je slucajnost sto se recimo u Njemackoj 90% svih bogatuna preziva na "Von".
koliko % od ukupnog broja arapa su saudija i emirati :roll:

26 + 4 miliona od 356 miliona arapa :D ono reprezentativan uzorak :-) , a tek od milijardu i po muslimana

a ovu besmislicu da je novac lakse zadrzati nego stvoriti :D u slucaju kad novac nije stvoren znanjen, strukom, trudom, vremenom, nego je pao s neba (ili iskopan iz zemlje) :lol: :lol:
korisnik101

#381 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

uglavnomja wrote:
korisnik101 wrote:Ma da, Eno stoji red Saudijaca i Emiracana da udju u Norvesku :lol:

Stvarno ste smjesni.
koliko % od ukupnog broja arapa su saudija i emirati :roll:

26 + 4 miliona od 356 miliona arapa :D ono reprezentativan uzorak :-) , a tek od milijardu i po muslimana

a ovu besmislicu da je novac lakse zadrzati nego stvoriti :D u slucaju kad novac nije stvoren znanjen, strukom, trudom, vremenom, nego je pao s neba (ili iskopan iz zemlje) :lol: :lol:
Pa UAE, Kuwait, Saudi Arabia. Mi pricamo o tim Arapima. Naravno ovi ostali bi trebali uciti i sticati znanje.

Evo, reci mi kako ce vlasnik Manchester Citya da padne, ako nestane nafte ? :mrgreen:
Pa razni vlasnici avionskih kompanija, rudnika, zeljeznica, itd, itd. Ma oni ce pasti cim presusi. LOL.

Pravi bogatasi drze institucije u rukama. Drzavne banke, Dzavni prevoz, Osnovnu distribuciju hrane, a bogati Arapi jednostavno imaju toliko para ulozenu u zapadnjacke firme preko burze, pa sutra da nafta presusi, oni ce jedva osjetiti.
_mufljuz_

#382 Re: Muslimani i Nobel

Post by _mufljuz_ »

sutra da nafta presusi prvi ce bit opljackani - to je marva morona koja misli da je njihov kapital zasticen na zapadu...

ima da ih odjebu ko zadnji sljam... a dok je nafte vazelinizirace guzove zapadnjacima da postojeci ostanu na vlasti dovoljno dugo da im se ne desavaju proljeca....

ja nemam pojma o cem vi pricate... :zzzz: kad je toliko arapskih vladara koji su bili jarani Bušu, Sarkoziju, i ostalim vitezovima okruglih stolova zaplatilo zivotom....
uglavnomja

#383 Re: Muslimani i Nobel

Post by uglavnomja »

a od cega ce city da isplacuje milione i milijarde ako ne bude love? od ulaznica? od salova i dresova :D od reklama, od prodaje igraca ... moze se koprcati neko vrijeme, ali bez svjeze love nema ni novih igraca, tako da :zzzz:

a ovo:

"Pravi bogatasi drze institucije u rukama. Drzavne banke, Dzavni prevoz, Osnovnu distribuciju hrane, a bogati Arapi jednostavno imaju toliko para ulozenu u zapadnjacke firme preko burze, pa sutra da nafta presusi, oni ce jedva osjetiti.

dakle, kad nestane nafte, nestace i jake drzave.

dalje, vrtimo se u krug, koliko % arapa su bogati? kakvu ce pomoc ili korist imati ostalih 350 miliona ili milijardu i po ako 50 sheikova ima trilijarde na zapadu, ulozene u neke projekte, znaci vezane, oni imaju samo profit.
Optimus Prime

#384 Re: Muslimani i Nobel

Post by Optimus Prime »

korisnik101 wrote:Ali je nainteresantnije kad su stavili Pakistan i Saudijsku Arabiju ispred Hrvatske i Srbije .

MIslim da ce ovaj Optimus skociti sa balkona. :D
Rijec je o ukupnom broju naucnih radova. :-)
To sto jedna Hrvatska sa svojih 4 miliona stanovnika generira skoro isti broj naucnih radova kao i Pakistan sa 200 miliona i S.Arabija sa preko 30 miliona, je upravo indikativno koliko su islamske zemlje u k..cu kad su inovacije u pitanju.
theTruePath

#385 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

:-)
korisnik101

#386 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

Dobro, ja sam rekao o Arapima kao sto su Saudijci. Oni nemaju potrebe za visokim skolama, iako ih i imaju.
Pakistanci na drugu ruku bi trebali da uce.
A da ne uce ne bi imali nuklearku. Znaci, i oni nesto prebace. Mada bih ja iskreno sve te statistike uzeo sa rezervom.
theTruePath

#387 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

korisnik101 wrote:Dobro, ja sam rekao o Arapima kao sto su Saudijci. Oni nemaju potrebe za visokim skolama, iako ih i imaju.
A da ne uce ne bi imali nuklearku. Znaci, i oni nesto prebace. Mada bih ja iskreno sve te statistike uzeo sa rezervom.
Saudijci imaju naftu to stoji,ali sta ce s potomcima? sto ne sticu znanje zbog njih
korisnik101

#388 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

uglavnomja wrote:a od cega ce city da isplacuje milione i milijarde ako ne bude love? od ulaznica? od salova i dresova :D od reklama, od prodaje igraca ... moze se koprcati neko vrijeme, ali bez svjeze love nema ni novih igraca, tako da :zzzz:
.
Da, upravo od toga.
Zapitaj se koja ce ti banka dati kredit kad joj kazes da si vlasnik jednog kluba kao City.
Sve i jedna.

Pa tebi je osnovu kapitala veoma tesko objasniti.
Zapitaj se zasto je tesko jednoj Istocnoj Njemackoj stici Zapadnu? Zapitaj se zasto su Zidovi u svim dijelovima svijeta vazili za dobre i bogate biznismene. Nije sigurno zbog skole.

Evo ti jedan podatak. Bill Gates je ove godine proglasen ponovo najbogatijim covjekom na svijetu. Ok ?
Ali mozes li razumiti da vecina njegovom novca ne dolazi iz Microsofta. Nego znas odakle?
Wallstreet. Pametnja ulaganja u druge firme.
demimonde

#389 Re: Muslimani i Nobel

Post by demimonde »

gringo1 wrote:Ako se u islamu nesto moze nominovati za Nobela to je Muhamedova pedofilska sklonost...
6 god, skup je i mac bio za njega... :sad:
Nije 6, nego 9, i ne bih rekao da je to bilo samo njegova sklonost. Vjerojatno su takve stvari Arapi u to doba prakticirali kao normalne. Njegova ženidba za razvedenu ženu njegovog nećaka izazvala je dosta kontroverze, vjerojatno bi i brak s Ajšom da su ostali oko njega to smatrali neprihvatljivim. I među starozavjetnim Židovima, u Europi srednjeg vijeka bilo je sličnih stvari. Stoga mislim da je to više uobičajena navika predislamskih Arapa, koja je prolazila kao sasvim prihvatljiv čin.
I zato nije problem njegova sklonost ili nesklonost, nego činjenica da se takve stvari i danas prakticiraju i dopuštaju prema principu slijeđenja "Sunneta Poslanika.", odnosno vjerovanje da što god je činio jedan vjerski naučavatelj prije 1 400 godina, predstavlja dobar način života i prihvatljiv način ponašanja sve do kraja svijeta.
uglavnomja

#390 Re: Muslimani i Nobel

Post by uglavnomja »

korisnik101 wrote:Dobro, ja sam rekao o Arapima kao sto su Saudijci. Oni nemaju potrebe za visokim skolama, iako ih i imaju.

korisnik101 wrote:Zapitaj se zasto su Zidovi u svim dijelovima svijeta vazili za dobre i bogate biznismene. Nije sigurno zbog skole.

:D

djes ekonomista
:kakoste:

de mi na brzaka objasni kako ce banka dati kredit ako nemas osnove, a jos treba i kamate placati :D
fatamorgana

#391 Re: Muslimani i Nobel

Post by fatamorgana »

'Oćel više taj Nobel? :wink:
demimonde

#392 Re: Muslimani i Nobel

Post by demimonde »

bingov buraz wrote: Nisi ti zlockast ti si ili debil ili lazov.
Ok, pošto me svi napadate zbog toga, objasnit ću pobliže svoje stavove i sam momenat u kojem se to dogodilo. Nisam u tom momentu išao nikoga svjesno prevariti, nego sam općenito bio u stadiju života u kojem sam, razočaran kršćanstvom, počeo tražiti neke nove izvore duhovnosti, od kojih mi je najviše "zapeo" za oko islam, jer mi se činilo da poboljšava kršćanska vjerovanja i da predstavlja puniji tok duhovnosti, te da bi efekti njegova prakticiranja mogli u budućnosti poboljšati svijet. Počeo sam aktivno izučavati islam, naučio sam klanjati iako nikad nisam redovno klanjao, te sam razmišljao u tom momentu da jednog dana izgovorim šehadet i postanem pravovjeran musliman. Bio sam na brodu u Egejskom moru i među muslimanskim društvom, te se nisam ni u kojem momentu lažno predstavio, jer kao da se kroz cijelu priču podrazumijevalo da sam musliman. Došlo je vrijeme akšama i odlučili su klanjati, poteglo se pitanje ko će biti imam i "izbor" je pao na mene jer sam ih se dojmio po nekim mojim mislima i stavovima koje sam prethodno izrekao. Znavši da to mogu "odraditi", tako sam postupio i ne kajem se.

Međutim, moj racionalni duh mi nije dopustio da učinim taj korak u životu prije nego objektivno, hladno i racionalno razmotrim islamska vjerovanja te sam od sebe očekivao minucioznost pri prosuđivanju (a ne da generalno zaključim kako je među muslimanima dobro i kako su islamska vjerovanja lijepa i produhovljena, te da mi to bude dovoljno). Tako sam došao do toga da je islam zamka, kao i svaka druga religija, te da, bez obzira na neke njegove kvalitete, islamska pretenzija na apsolutnu istinu i neupitno najbolji mogući način života nije utemeljena ni na čemu osim na čistoj osobnoj ambiciji, kako samog osnivača, tako i njegovih sljedbenika, u čemu sam se i sam u jednom momentu prepoznao, te, (hvala Allahu što me s pravog puta skrenuo :) ), na vrijeme pobjegao.

Eto, ja sam (skoro) ušao u islam i vratio se, točnije rečeno, prerastao sam ga, nakon što sam ga savladao (dobro, nisam još bio hafiz postao :) ), dok nekima ni cijeli život nije dovoljan da do toga dođu. Tu leži i moje zadovoljstvo postignutim, pa i tim momentom, kad se ispostavilo da to što mnogi muslimani godinama izučavaju, u biti ne predstavlja neki doseg niti nešto veoma sadržajno.

Inače, sretan praznik svima koji slave, lijepo druženje s familijom i prijateljima, sretan provod, a Zmajevima dobar rezultat! :)
Gojeni H

#393 Re: Muslimani i Nobel

Post by Gojeni H »

svjezi_ustipak wrote:
Optimus Prime wrote:
Ne volim da glumim advokata, ali me interesuje sta je u ovoj akciji zlo i bolesno? :-)

Je su li po tvom misljenju islamski misionari koji idu medju krscane i pokusavaju ih ubijediti da ono u sto vjeruju nije ispravno, takodjer zli i bolesni?
U toj "akciji" je zlo i bolesno sto se neko lazno predstavljao, izlagao poruzi i ismijavao neku vjeru. to je ozbiljno krivicno djelo. ako ne vjerujes meni nadji clan 163 Krivicnog zakona Federacije o izazivanju nekih oblika mrznje kao i clan o laznom predstavljanju.
bas bi bilo zanimljivo vidjeti reakciju javnosti i vlasti u demokratskoj drzavi u kojoj je to ucinio. ne bi bili tako hladni kao ti i prilicno sam siguran da bi oni u tom cinu svasta nesto lose vidjeli.
Stipu ih ba, nisu vrijedni jedne replike. Vidis da su kao da ih je jedna mati rodila. Ja konto ovaj optimus makar moralniji ako nije pametniji.
Ateizam odavno nije imao bolju kontra-reklamu na forumu od ove dvije moralne velicine.

Nego...tema.
Bosnjaci a napose bosanski muslimani zaista u ovome trenutku nemaju razloga da upiru oci prema tom islamskom svijetu.
Trenutno se zaista nema sta nauciti.
O islamskom svijetu kao cjelini se doduse vise i ne moze govoriti. Vise zemalja, jezika, kultura i na kraju interesa.
Cak i u pogledu vjere, hvala Bogu imamo svojih ucenjaka na kojima nam mogu pozavidjeti sigurno neki od najboljih islamskih univerziteta.

Islamski svijet se ne moze gledati na crno-bijelom televizoru...kao ni krscanski, jer bismo se onda morali zapitati o "problemu krscanstva" u Africi, Juznoj Americi i ostalim dijelovima svijeta.
Vecina islamskih zemalja su se oslobodile od kolonijalnog ropstva tek prije 50-60 godina. Stari interesi kolonijalnih sila su jos uvijek prisutni, a mozda se ponajbolje vide u Sjevernoj Africi.
Smisljeno, rukom nacrtane granice ovih zemalja stvaraju unutrasnje probleme relativno novim nacijama.

Islamski svijet se igrao sa socijalizmom, kapitalizmom, tvrdom dogmom, monarhijama, ali je vidljivo da su ti eksperimenti, barem do sada, proizveli slabe rezultate.
Tesko se baviti naukom onde gdje bi novi izum mogao pokvariti namjere brkatog generala, ili gdje bi religijska policija taj izum mogla proglasiti herezom.
Problem nije u islamu, vec u beskrajnim eksperimentima, pokusanim od strane onih koji se nisu najbolje snasli u "nezavisnosti" i novim geopolitickim prilikama.

Ako bih tipovao na neku od zemalja koje bi mogle isplivati iz zabokrecine, to bi bile Malezija i Indonezija.
uglavnomja

#394 Re: Muslimani i Nobel

Post by uglavnomja »

Gojeni H wrote: Bosnjaci a napose bosanski muslimani zaista u ovome trenutku nemaju razloga da upiru oci prema tom islamskom svijetu.
Trenutno se zaista nema sta nauciti.
O islamskom svijetu kao cjelini se doduse vise i ne moze govoriti. Vise zemalja, jezika, kultura i na kraju interesa.
Cak i u pogledu vjere, hvala Bogu imamo svojih ucenjaka na kojima nam mogu pozavidjeti sigurno neki od najboljih islamskih univerziteta.

Islamski svijet se ne moze gledati na crno-bijelom televizoru...kao ni krscanski, jer bismo se onda morali zapitati o "problemu krscanstva" u Africi, Juznoj Americi i ostalim dijelovima svijeta.
Vecina islamskih zemalja su se oslobodile od kolonijalnog ropstva tek prije 50-60 godina. Stari interesi kolonijalnih sila su jos uvijek prisutni, a mozda se ponajbolje vide u Sjevernoj Africi.
Smisljeno, rukom nacrtane granice ovih zemalja stvaraju unutrasnje probleme relativno novim nacijama.

Islamski svijet se igrao sa socijalizmom, kapitalizmom, tvrdom dogmom, monarhijama, ali je vidljivo da su ti eksperimenti, barem do sada, proizveli slabe rezultate.
Tesko se baviti naukom onde gdje bi novi izum mogao pokvariti namjere brkatog generala, ili gdje bi religijska policija taj izum mogla proglasiti herezom.
Problem nije u islamu, vec u beskrajnim eksperimentima, pokusanim od strane onih koji se nisu najbolje snasli u "nezavisnosti" i novim geopolitickim prilikama.

Ako bih tipovao na neku od zemalja koje bi mogle isplivati iz zabokrecine, to bi bile Malezija i Indonezija.
:thumbup:

plus sto je ova "demokratija" unazadila odlicno sredjene diktature, zemlje koje su svojim gradjanima omogucavale ekstra pristojan zivot
svjezi_ustipak

#395 Re: Muslimani i Nobel

Post by svjezi_ustipak »

Optimus Prime wrote:
korisnik101 wrote:Ali je nainteresantnije kad su stavili Pakistan i Saudijsku Arabiju ispred Hrvatske i Srbije .

MIslim da ce ovaj Optimus skociti sa balkona. :D
Rijec je o ukupnom broju naucnih radova. :-)
To sto jedna Hrvatska sa svojih 4 miliona stanovnika generira skoro isti broj naucnih radova kao i Pakistan sa 200 miliona i S.Arabija sa preko 30 miliona, je upravo indikativno koliko su islamske zemlje u k..cu kad su inovacije u pitanju.
Sta bi sa tvojim poredjenjem nekih zemalja Juzne Amerike sa nekim zemljama u kojima je islamska vecina? Odjednom se nadje tu porediti Hrvatska (koja je clanica EU) sa Pakistanom (koji je zemlja na rubu propasti)? Samo da ti kazem poredis neuporedivo sto je prilicno nenaucno.

Nego za tebe evo jedan od linkova top 40 zemalja u nauci:

Image

http://www.scoop.it/t/dualimpact/p/3660 ... l-ranks-14
theTruePath

#396 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

:roll:
Solzenjicin

#397 Re: Muslimani i Nobel

Post by Solzenjicin »

Koji je zaključak ove diskusije?

Hrpa znanstvenika je zaslužila nobelovu nagradu iz područja znanosti, ali norveški ateisti koji dodjeljuju nagrade su sljedbenici kršćanstva pa tako i biraju. Neki od tih ateista su sljedbenici i budizma, pa isto tako i biraju.

S druge strane kada je riječ o znanstvenim radovima, neki su se zadovoljili time kako Iran i Saudijska Arabija godišnje izdaju više znanstvenih radova od recimo Nikaragve i Hondurasa, koje su inače katoličke zemlje, što je krunski dokaz da muslimanske zemlje ne zaostaju na znanstvenom polju za onim drugima.
fatamorgana

#398 Re: Muslimani i Nobel

Post by fatamorgana »

Solzenjicin wrote:Koji je zaključak ove diskusije?

Hrpa znanstvenika je zaslužila nobelovu nagradu iz područja znanosti, ali norveški ateisti koji dodjeljuju nagrade su sljedbenici kršćanstva pa tako i biraju. Neki od tih ateista su sljedbenici i budizma, pa isto tako i biraju.

.
Ja čudna naroda .... :wink: kad bi ovi norveški ateisti bili npr sljedbenici Islama onda bi sigurno više nagrada davali islamskim naučnicima.
salik79

#399 Re: Muslimani i Nobel

Post by salik79 »

Solzenjicin wrote:Koji je zaključak ove diskusije?

S druge strane kada je riječ o znanstvenim radovima, neki su se zadovoljili time kako Iran i Saudijska Arabija godišnje izdaju više znanstvenih radova od recimo Nikaragve i Hondurasa, koje su inače katoličke zemlje, što je krunski dokaz da muslimanske zemlje ne zaostaju na znanstvenom polju za onim drugima.

Kada vec uzimas Iran u usta trebao bi provjeriti relevantne, a ne mainstream propagandne, izvore:

Od pobjede Revolucije 1979. broj sveučilišne populacije je narastao sa 100,000 na čak 2 milijuna (prema podacima iz 2006). 70% studenata na polju znanosti i inženjerstva su žene. Nekoliko istraživanja potvrđuje kako je Iran danas zemlja s najbržim znanstvenim razvojem na cijelom svijetu. Veliki napredak je napravljen na polju aeronautike, svemirskog programa, nuklearnog razvoja, medicine, uključujući i istraživanja matičnih stanica, kao i kloniranje.

Ugledni list New Scientist potvrđuje kako je Iran postao svjetska "znanstvena velesila". U njihovom tekstu se ističe kako je broj objavljenih znanstvenih radova u Iranu, u periodu od 1996. do 2008., narastao za čak 18 puta - sa svega 736 objavljenih radova na čak 13,238.

Prema najnovijim podacima UNESCO-a o visokom obrazovanju, Iran u odnosu na ostale države svijeta kotira na sljedeći način:
- 6. po broju studenata (4,404.614); iza Kine, Indije, Amerike, Brazila i Indonezije.
- 5. po broju studentica (2,191.409); iza Kine, Amerike, Indije i Brazila.
- 5. po broju studenata znanstvenih studija (320.683); iza Amerike, Indonezije, Njemačke i Britanije.
- 2. po broju studentica znanstvenih studija (219.414); iza Amerike, slijedi Njemačka.
- 1. po broju studenata inženjerskih studija (1,599.329); slijede Amerika i J. Koreja.
- 1. po broju studentica inženjerskih studija (476.039), slijedi Amerika.
http://stats.uis.unesco.org/unesco/Tabl ... portId=168
Za usporedbu CIA WorldFactbook: 19. zemlja po broju stanovnika 79,853,900 (Jul 13 est) - 1. Kina, 2. Indija, 3. EU 4. USA, 5. Indonezija, 6. Brazil

Ne vidim da se igdje, u ovom kontekstu, spominju Nikaragva i Honduras.
apsidejzi

#400 Re: Muslimani i Nobel

Post by apsidejzi »

U ispranim mozgovima se spominje.
Post Reply