Muslimani i Nobel

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#326 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

Adolf Hitler:

"Kršćanstvo je najgora regresija koju je čovječanstvo ikada moglo iskusiti i Židov je taj koji je, zahvaljujući ovom đavoljem izumu, unazađivao čovječanstvo zadnjih 15 stoljeća. Jedino što bi još uvijek moglo biti gore bila bi pobjeda Židova pomoću boljševizma." -noć sa 20. na 21.februar 1942.

"Najteži udarac koji je ljudski rod ikada zadobio je bio dolazak Kršćanstva."

Hitler nije bas nesto volio krscane
demimonde

#327 Re: Muslimani i Nobel

Post by demimonde »

Ne kaže niko da je bio musliman, imao je komplicirana mišljenja o religiji i evaluirao ovo ili ono kod raznih religija, prilagođavajući te aspoekte svojem razmišljanju. Islam je cijenio prije svega zbog borbenosti. Isusa, po ovom citatu, cijeni samo zbog jedne stvari: progona trgovaca iz hrama.
On tu vidi antižidovsku aktivnost: prljavi* židovski trgovci zarađuju svoj prljavi novac pred hramom, onda dođe Isus kao kakav arijevski junak i rastjera ih. Totalna misinterpretacija tog čina, jer Isus ih ne tjera zbog toga što su Židovi, on je i sam Židov, ne tjera ih ni zato što su trgovci, već zato što trguju pred hramom. Hitler tu propušta primijetiti da je Isus Židov, da je hram koji on brani od trgovaca židovski, da Isus Židovima ne zamjera bavljenje trgovinom i novcem, nego samo mjesto gdje obavljaju trgovinu i sl.
Uglavnom, on je Semite, a tu spadaju i Arapi, smatrao inferiornim, no ipak je, izgleda, cijenio i neke stvari došle od njih (što ne znači da ih nije htio istrijebiti.)

*Da se ko ne okoristi ovime, "prljavi" je vokalizacija vjerojatnog Hitlerovog razmišljanja, ne moj stav.
theTruePath

#328 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

Aedis wrote:
demimonde wrote:Dakle, dotični službenik sasvim propušta primijetiti da je motivacija islamističkih terorista vjerska, insinuirajući da su to zapravo nereligiozni ljudi koji to čine iz nekih svojih, svjetovnih i osobnih motiva.
:roll:

A akcije Zapada nemaju nista sa terorizmom?

Ako je samo vjera jedini faktor i uzrok terorizma u islamskom svijetu zasto je onda "najslavniji" terorista u zadnjih nekoliko decenija Osama bin laden ovako opisao razloge za napad na Nju Jork 2001. godine:

God knows it did not cross our minds to attack the towers but after the situation became unbearable and we witnessed the injustice and tyranny of the American-Israeli alliance against our people in Palestine and Lebanon, I thought about it. And the events that affected me directly were that of 1982 and the events that followed - when America allowed the Israelis to invade Lebanon, helped by the US sixth fleet

Gdje ovdje Osama bin Laden spominje Islam... ?

Skoro svaki teroristicki napad koji je pocinjen "u ime Islama" vidjeces da je objasnjen od onih koji su pocinili nekom zeljom za osvetom i nekim historijskim, vojnim, politickim... faktorom.

I ona dva Cecena u Bostonu su kao uzrok svog napada naveli ubijanje civila u Afganistanu.

Kad su onog mladjeg brata pitali zasto su ubili one ljude na maratonu oni su rekli "Oni su kolateralna steta"... sto je odgovor koji Amerika daje kad god greskom ubije civile u Afganistanu i Iraku.

Tvoja mrznja prema Islamu je ocigledna, iako pokusavas to da sakrijes. Sve u neku krajnost ides.

Mislis da bi zapadna Evropa imala naucnu revoluciju da nije bilo Muslimana?

Ko bi to radio u Evropi visu matematiku na primjer sa Latinskim brojevima?

The current form of the numerals developed in North Africa, distinct in form from the Indian and eastern Arabic numerals. It was in the North African city of Bejaia that the Italian scholar Fibonacci first encountered the numerals; his work was crucial in making them known throughout Europe, and then further to the Europeans who spread it worldwide. The use of Arabic numerals spread around the world through European trade, books and colonialism. Today they are the most common symbolic representation of numbers in the world.

:thumbup: :thumbup:
Aedis

#329 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

demimonde wrote:Ne kaže niko da je bio musliman, imao je komplicirana mišljenja o religiji i evaluirao ovo ili ono kod raznih religija, prilagođavajući te aspoekte svojem razmišljanju. Islam je cijenio prije svega zbog borbenosti. Isusa, po ovom citatu, cijeni samo zbog jedne stvari: progona trgovaca iz hrama.
On tu vidi antižidovsku aktivnost: prljavi* židovski trgovci zarađuju svoj prljavi novac pred hramom, onda dođe Isus kao kakav arijevski junak i rastjera ih. Totalna misinterpretacija tog čina, jer Isus ih ne tjera zbog toga što su Židovi, on je i sam Židov, ne tjera ih ni zato što su trgovci, već zato što trguju pred hramom. Hitler tu propušta primijetiti da je Isus Židov, da je hram koji on brani od trgovaca židovski, da Isus Židovima ne zamjera bavljenje trgovinom i novcem, nego samo mjesto gdje obavljaju trgovinu i sl.
Uglavnom, on je Semite, a tu spadaju i Arapi, smatrao inferiornim, no ipak je, izgleda, cijenio i neke stvari došle od njih (što ne znači da ih nije htio istrijebiti.)

*Da se ko ne okoristi ovime, "prljavi" je vokalizacija vjerojatnog Hitlerovog razmišljanja, ne moj stav.
:roll:

Raised as Catholic he went to a monastery school and, interestingly, walked everyday past a stone arch which was carved the monastery's coat of arms which included a swastika. As a young boy, Hitler's most ardent goal was to become a priest. Much of his philosophy came from the Bible, and more influentially, from the Christian Social movement. (The German Christian Social movement, remarkably, resembles the Christian Right movement in America today.)

Jewish hatred did not spring from Hitler, it came from the preaching of Catholic priests and Protestant ministers throughout Germany for hundreds of years. The Protestant leader, Martin Luther, himself, held a livid hatred for Jews and their Jewish religion. In his book, "On the Jews and their Lies," Luther set the standard for Jewish hatred in Protestant Germany up until World War II. Hitler expressed a great admiration for Martin Luther.

Hitler did not have to parade his belief in God, as so many American Christians do now. Nor did he have to justify his Godly belief against an Atheist movement. He took his beliefs for granted just as most Germans did at that time. His thrust aimed at politics, not religion. But through his political and religious reasoning he established in 1933, a German Reich Christian Church, uniting the Protestant churches to instill faith in a national German Christianity.

http://www.nobeliefs.com/hitler.htm
demimonde

#330 Re: Muslimani i Nobel

Post by demimonde »

Dobro, iz svega navedenog ti je valjda jasno da je Hitler imao komplicirana religijska mišljenja. Ako na nekim mjestima govori o kršćanstvu pozitivno, drugim negativno, ili npr. zalazi u takav apsurd da cijeni religije naroda koje smatra inferiornim svome i želi ih istrijebiti i sl. Jasno da ne možemo precizirati konkretno njegova stajališta koja su se, uostalom, mijenjala kroz vrijeme i po potrebi.
rot0z

#331 Re: Muslimani i Nobel

Post by rot0z »

Priznajem, to je moja prljava priroda. :) :) :)
Ne dižem si toliko ego zbog toga što sam uspio "zeznuti" nekoga, uostalom, to se njima ni ne računa kao grijeh jer nisu znali to, koliko mi je drago što sam to uspio izvesti s malo truda i bez ikakvog velikog izučavanja... Činjenica da generacije čitave živote izučavaju u detalje vjerske istine i prakse za koje vjeruju da ih uzdižu iznad drugih ljudi i čine boljima, a ovi "gori" to probave i prerastu u 5 minuta, da ovi bolji to ni ne prepoznaju :) Smatram to empirijskim dokazom svojih teza.
Jednostavno, u nekim stvarima sam malo zloćkast i šta ću ja.... :) :) :)
Allah je najpravedniji. Ostat ce tebi koprena na ocima do zadnje daha na dunjaluku. Nema zezanja sa namazom/molitvom u islamu.
Aedis

#332 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

demimonde wrote:Dobro, iz svega navedenog ti je valjda jasno da je Hitler imao komplicirana religijska mišljenja. Ako na nekim mjestima govori o kršćanstvu pozitivno, drugim negativno, ili npr. zalazi u takav apsurd da cijeni religije naroda koje smatra inferiornim svome i želi ih istrijebiti i sl. Jasno da ne možemo precizirati konkretno njegova stajališta koja su se, uostalom, mijenjala kroz vrijeme i po potrebi.
Ma ostavi se Hitlera, on je samo produkt visevijekovnog antisemitizma stvaranog od strane evropskih krscana.

Kao sto rekoh, muslimani nisu ni do koljena krscanima kad je nasilje kroz historiju u pitanju.

Da su muslimani prvi presli Atlantik i kolonizovali Sjevernu i Juznu Ameriku garantujem ti da danas ne bi vodili ovakve rasprave o "Muslimanima i Nobelu".

Evropa ne bi imala veci uticaj od onog koji je imala prije 1000 godina, i engleski ne bi bio "globalni jezik" kao sto je danas niti bi godina bila "2013" ;-)
iz zadnje klupe

#333 Re: Muslimani i Nobel

Post by iz zadnje klupe »

Haj'dmo se vratiti temi...

ako se i pojavi u skorije vrijeme neki nobelovac, rodjenjem musliman, haj'd da se kladimo da nece na sva zvona samoproklamirati se kao "muslimansk" naucnik, niti ce htjeti biti propagadno oruzje, pa ce biti vjerovatno optuzen da se "prodao" Zapadu, a on ce samo pametno sutjeti, da pitam ove uvazene muslimane, zasto ce to biti tako, ako mogu razmisljati imalo izvan okvira dogmi koje ih drze..
theTruePath

#334 Re: Muslimani i Nobel

Post by theTruePath »

iz zadnje klupe wrote:Haj'dmo se vratiti temi...

ako se i pojavi u skorije vrijeme neki nobelovac, rodjenjem musliman, haj'd da se kladimo da nece na sva zvona samoproklamirati se kao "muslimansk" naucnik, niti ce htjeti biti propagadno oruzje, pa ce biti vjerovatno optuzen da se "prodao" Zapadu, a on ce samo pametno sutjeti, da pitam ove uvazene muslimane, zasto ce to biti tako, ako mogu razmisljati imalo izvan okvira dogmi koje ih drze..
Pa Orhan Pamuk ne istice svoje muslimanstvo ni na koji nacin,pa ga muslimani opet podrzavaju samo zbog musliamnskog imena

a Pamuk je ateista
Sarajcica_88

#335 Re: Muslimani i Nobel

Post by Sarajcica_88 »

Koji ga muslimani podrzavaju? U Turskoj ga uopste ne vole zato sto je govorio otvoreno o genocidu nad Armencima, a u ostalim islamskim zemljama sumnjam da su uopste culi za njega. Mislim na obicni narod.

Popularniji je kod zapadnjaka nego kod muslimana 100 puta.

Odlican pisac inace.
Bodkin

#336 Re: Muslimani i Nobel

Post by Bodkin »

theTruePath wrote:Adolf Hitler:

"Kršćanstvo je najgora regresija koju je čovječanstvo ikada moglo iskusiti i Židov je taj koji je, zahvaljujući ovom đavoljem izumu, unazađivao čovječanstvo zadnjih 15 stoljeća. Jedino što bi još uvijek moglo biti gore bila bi pobjeda Židova pomoću boljševizma." -noć sa 20. na 21.februar 1942.

stare mi poceo se i hitler na forumu citirati :-) i to na temi koja je o edukaciji
Aedis

#337 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

iz zadnje klupe wrote:Haj'dmo se vratiti temi...

Pa i vecina tih "jevrejskih" nobelovaca su ateisti u vjerskom pogledu, i Jevreji samo u etnickom.
animals

#338 Re: Muslimani i Nobel

Post by animals »

Bodkin wrote:
theTruePath wrote:Adolf Hitler:

stare mi poceo se i hitler na forumu citirati :-) i to na temi koja je o edukaciji
Pa kad je protiv krscanstva onda je i Hitler pozitivna licnost ovdje :-) :-)
Aedis

#339 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

theTruePath wrote:..a Pamuk je ateista...
Odakle ti to da je ateista?

Nigdje to nisam procitao...

Orhan Pamuk: Incompatibility of Islam and Democracy Has Been Disproven

Turkey’s Nobel laureate, Orhan Pamuk, speaking on a state-run television channel in Brussels, said that he is pleased to see the idea that Islam and democracy are incompatible has been invalidated.

http://www.todayszaman.com/newsDetail_g ... ink=239587
NIN

#340 Re: Muslimani i Nobel

Post by NIN »

Abdus Salam, Pakistanac, dobitnik Nobela za fiziku. Jedini koji je izgovorio par ajeta kao inspiraciju na dodjeli nagrade u Stokholmu. E sad, frajer se skolovao u Velikoj Britaniji. :D Kada se vratio u svoj rodni Pakistan i pokrenuo nekakvu obrazovnu instituciju bio je proglasen nevjernikom i na kraju je protjeran.

K tome, u jednoj Spaniji se prevede 10 (deset) puta vise knjiga u jednoj godini nego u cijelom arapskom svijetu Bliskog istoka (cirka tri stotine miliona stanovnika) u zadnjih stotinu godina!
NIN

#341 Re: Muslimani i Nobel

Post by NIN »

Aedis wrote:
theTruePath wrote:..a Pamuk je ateista...
Odakle ti to da je ateista?

Nigdje to nisam procitao...

Orhan Pamuk: Incompatibility of Islam and Democracy Has Been Disproven

Turkey’s Nobel laureate, Orhan Pamuk, speaking on a state-run television channel in Brussels, said that he is pleased to see the idea that Islam and democracy are incompatible has been invalidated.

http://www.todayszaman.com/newsDetail_g ... ink=239587
A sta u ovom tekstu ukazuje da nije? :-)
Aedis

#342 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

NIN wrote:A sta u ovom tekstu ukazuje da nije? :-)
Pa ja nisam mogao da nadjem nista o njegovoj religioznosti.

Gdje je za sebe rekao da je ateista?

I ove Jevreje sto hvalite za broj Nobelovih nagrada... koliko njih su samo etnicki Jevreji a po pitanju religije ateisti?
Last edited by Aedis on 14/10/2013 23:48, edited 2 times in total.
Aedis

#343 Re: Muslimani i Nobel

Post by Aedis »

NIN wrote:K tome, u jednoj Spaniji se prevede 10 (deset) puta vise knjiga u jednoj godini nego u cijelom arapskom svijetu Bliskog istoka (cirka tri stotine miliona stanovnika) u zadnjih stotinu godina!
Mijesas Arape i muslimane.

Arapi cine manje od 20% muslimanskog stanovnistva.
Optimus Prime

#344 Re: Muslimani i Nobel

Post by Optimus Prime »

Aedis wrote:
NIN wrote:K tome, u jednoj Spaniji se prevede 10 (deset) puta vise knjiga u jednoj godini nego u cijelom arapskom svijetu Bliskog istoka (cirka tri stotine miliona stanovnika) u zadnjih stotinu godina!

To hoces da kazes da je situacija bolja u Pakistanu, Afganistanu, Bangladesu, Somaliji, Sjevernoj Nigeriji, Senegalu etc.
Nadzornik

#345 Re: Muslimani i Nobel

Post by Nadzornik »

U buducnosti ce biti jos i gore. :sad:
svjezi_ustipak

#346 Re: Muslimani i Nobel

Post by svjezi_ustipak »

Optimus Prime wrote:
Gojeni H wrote:

Ti nisi "shupak". Ti si jedna izuzetno zla i bolesna osoba.

Covjek naucio kako voditi jedan od dnevnih namaza, iako nije musliman, a onda otisao medju 20-ak muslimana da ih "prevari", a sebi dokaze kako je kurat. :-) :-) :-)
Fakat mi se vrti. Jos jednom - kakav si ti covjek???
Idi gdje na taj Zapad ne zagadjuj ovu okolinu svojom negativnom energijom. Smajli sto pljuje preko lijevog ramena po 333 puta.
Ne volim da glumim advokata, ali me interesuje sta je u ovoj akciji zlo i bolesno? :-)

Je su li po tvom misljenju islamski misionari koji idu medju krscane i pokusavaju ih ubijediti da ono u sto vjeruju nije ispravno, takodjer zli i bolesni?
U toj "akciji" je zlo i bolesno sto se neko lazno predstavljao, izlagao poruzi i ismijavao neku vjeru. to je ozbiljno krivicno djelo. ako ne vjerujes meni nadji clan 163 Krivicnog zakona Federacije o izazivanju nekih oblika mrznje kao i clan o laznom predstavljanju.
bas bi bilo zanimljivo vidjeti reakciju javnosti i vlasti u demokratskoj drzavi u kojoj je to ucinio. ne bi bili tako hladni kao ti i prilicno sam siguran da bi oni u tom cinu svasta nesto lose vidjeli.
korisnik101

#347 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

Optimus Prime wrote:
Aedis wrote:

To hoces da kazes da je situacija bolja u Pakistanu, Afganistanu, Bangladesu, Somaliji, Sjevernoj Nigeriji, Senegalu etc.
U pravu si. U Meksiku, Nikaragvi, Hondurasu, Kolumbiji, Boliviji, Paragvaju, Urugvaju, itd situacija je mnogo bolja :D
korisnik101

#348 Re: Muslimani i Nobel

Post by korisnik101 »

A sad jedno ozbiljno pitanje.
Da li bi vi stvarno prevodili nekakve knjige od nekakvih pacenika koji rade od jutra do mraka, kad bi lezali na milijardama dolara ?
Bi,, ...urac,
Optimus Prime

#349 Re: Muslimani i Nobel

Post by Optimus Prime »

svjezi_ustipak wrote:
Optimus Prime wrote:
Gojeni H wrote:

Ti nisi "shupak". Ti si jedna izuzetno zla i bolesna osoba.

Covjek naucio kako voditi jedan od dnevnih namaza, iako nije musliman, a onda otisao medju 20-ak muslimana da ih "prevari", a sebi dokaze kako je kurat. :-) :-) :-)
Fakat mi se vrti. Jos jednom - kakav si ti covjek???
Idi gdje na taj Zapad ne zagadjuj ovu okolinu svojom negativnom energijom. Smajli sto pljuje preko lijevog ramena po 333 puta.
Ne volim da glumim advokata, ali me interesuje sta je u ovoj akciji zlo i bolesno? :-)

Je su li po tvom misljenju islamski misionari koji idu medju krscane i pokusavaju ih ubijediti da ono u sto vjeruju nije ispravno, takodjer zli i bolesni?
U toj "akciji" je zlo i bolesno sto se neko lazno predstavljao, izlagao poruzi i ismijavao neku vjeru. to je ozbiljno krivicno djelo. ako ne vjerujes meni nadji clan 163 Krivicnog zakona Federacije o izazivanju nekih oblika mrznje kao i clan o laznom predstavljanju.
bas bi bilo zanimljivo vidjeti reakciju javnosti i vlasti u demokratskoj drzavi u kojoj je to ucinio. ne bi bili tako hladni kao ti i prilicno sam siguran da bi oni u tom cinu svasta nesto lose vidjeli.
Koliko sam ja razumio, covjek je samo otisao u dzamiju, zamolio vjernike da bude imam pri klanjanju u dzematu. Ovi mu to dozvolili. Nakon toga je odradio poso i niko nije skonto da nije musliman. Nakon namaza svi otisli kuci i gotova prica. To nije ni u Saudijskoj Arabiji kaznjivo.
Optimus Prime

#350 Re: Muslimani i Nobel

Post by Optimus Prime »

korisnik101 wrote:
U pravu si. U Meksiku, Nikaragvi, Hondurasu, Kolumbiji, Boliviji, Paragvaju, Urugvaju, itd situacija je mnogo bolja :D
Ustvari i jeste.
Po broju naucnih radova po glavi stanovnika te zemlje se mogu uporediti sa vodecim islamskim drzavama tipa Iran i Turska, daleko ispred Pakistana, a pogotovo ispred africkih zemalja sa vecinskim muslimanskim zivljem. Nadam se da ti je jasno da otprilike trecina svih muslimana zivi u Africi.
Post Reply