Musko muslimansko ime !!!

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

encian

#276 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by encian »

Enko27 wrote:Kada su arapi postajali muslimani nisu nikako svoja imena mjenjali, a i zasto bi.
Ali su kada su oni (arapi) osvajali Siriju, Egipat. Irak itd. oni pojedinci koji su prihvatali islam poceli su mjenjati svoja imena u arapska.
Razlog: Arapi su se osjecali kao elita u tim zemljama i nisu rado primali druge u svoje redove (bilo vjerske bilo plemenske).
Krscani (kopti) u Egiptu su bili vecina prva dva stoljeca uprave pod arapima (muslimanima).
Medju samim muslimamina u Egiptu su velika vecina bili suniti, dok je manjina koja je bila na vlasti bila siitska (fatimidi).
Njihova je boja (boja zastava dinastije) bila zelena, Muhameda a.s. je bila zuta (samo sa tekstom sehade, bez drugih oznaka),
a sunitske dinastije u Iraku (abasidi) boja zastave je bila crna, dinastija osmanlija je imala crvenu boju,
na koju su dodali stari znak za grad Konstantinopolis (prvo polumjesec a kasnije i zvjezdu), i koja u pocetku nije imala nikakve veza sa islamom,
nego samo sa gradom (grad se na grckom kaze stanbol) Bizantom koji je u anticko doba bio posvecen boginji lova Dijani, a koji se
nastavio koristiti i poslije.
E sad ti meni reci kakvo to ti ime "muslimansko" trazis. Nikakav vjerski propis ne postoji za takvo sto, samo jedna vrlo
dugotrajna i zilava tradicija.
hvala enko!! ono sto je navedeno u Kur'anu o nadjevanju imena jeste jedino da djeci dajemo lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu. ne postoje muslimanska imena. dokaz je i sto kod nas narod muslimanskim imenima smatra i turske i arapske i perzijske. takodjer, ljudi koje sam sretala iz egipta, sirije, irana, turske i ostalih islamskih zemalja nemaju uopce koncept muslimanskog imena. medjutim, navedoh ja ovo na jednoj temi prije, pa me optuzise da brisem godine bosnjacke tradicije i uvodim novotarije.

meni je super

ivar - znaci strijelac na jeziku kojim su se koristili vikinzi
fatih :)
kulin :)
redondo72

#277 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by redondo72 »

Sabahudin - Tata ga napravio na sabah... naravno udom. :D
Može da prođe.

edit: A može i ovo: Tata ga napravio na sabah u Udinama. ( kad je kupovao italijanske cipele )
redondo72

#278 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by redondo72 »

Fatima - Tati joj nadimak Tima i korosti dezodorans FA.
redondo72

#279 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by redondo72 »

Muhamed - Tata mu bio boksrer u muha kategoriji i voleo da jede med. :D

Joj al´lupam Bože dragi. :lol:
3xa

#280 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by 3xa »

Amel, Adin, Dino, Ajdin, Emin...
ovo_malo_duse

#281 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by ovo_malo_duse »

De redondo odmori malo dobices upalu mozga...

Neznam zasto se bi se mi uvjek morali prilagodzavati nekome, ma gdje zivjeli i stidjeti se imena svojih predaka, nije bitno dali su izvorno Arapskog, Turskog ili Bosanskog porijekla..Pa pogledajmo malo BHT bebe kako komsije vrle daju imena svojih predaka svoj djeci i zasto da ne to cijenim...Zasto da sada ja izmisljam i dajem imena ko biva Arduan, Enadir , Isna, Ena itd. ko et da bih bio moderan..

A zasto bih se ja stidio imena moga oca, djeda, pradjeda i ko zna koliko generacija unazad....I koliko je to bitno....
Ja imam dosta tesko ime za izgovor i uvjek ga pisu pogresno ovdije na zapadu...Ali da ga se stidim ni slucajno cak sta vise..Ponosan sam na svoje. I mogu reci da krugovi ljudi u kojima se krecem i ljudi koje upoznajem sirom svijeta osjete kad sa ponosom izgovoris svoje ime i apsolutno nemaju ovaj kompleks koji mi sebi nabijamo i daju djeci imena svojih predaka. A mi da bi se prilagodili potkracujemo unakazujemo sam et da bi bilo ok i da bi nas neko prihvatio..Ma nece te prihavtit niko neznam kakokvo ime da nosis ako ti sam to ne prihvatis i ne budes ponosan na to...Sto se tice zapada uvjek ces bit stranac ma kako ti ime bilo...

Ovaj kompleks manje vrijednosti i nas STID. Da se stidimo samih sebe kostao nas je puno i kostace nas jos vise...
mrs. zurbrigen

#282 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by mrs. zurbrigen »

encian wrote:hvala enko!! ono sto je navedeno u Kur'anu o nadjevanju imena jeste jedino da djeci dajemo lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu. ne postoje muslimanska imena. dokaz je i sto kod nas narod muslimanskim imenima smatra i turske i arapske i perzijske. takodjer, ljudi koje sam sretala iz egipta, sirije, irana, turske i ostalih islamskih zemalja nemaju uopce koncept muslimanskog imena. medjutim, navedoh ja ovo na jednoj temi prije, pa me optuzise da brisem godine bosnjacke tradicije i uvodim novotarije.

meni je super

ivar - znaci strijelac na jeziku kojim su se koristili vikinzi
fatih :)
kulin :)
Image
ivar. ikea.
amalia

#283 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by amalia »

Ako ikad budem imala sina, bice Erol ili Fedja. Drugo ime Benjamin.
belka

#284 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by belka »

Moj prijedlog je
Pravilno je Affan / sa dva f /, kratko i moderno a uz to i muslimansko i vrlo rijetko. :dance:
redondo72

#285 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by redondo72 »

ovo_malo_duse wrote:De redondo odmori malo dobices upalu mozga...
:D

Goran - ime je nastalo posle otkrića Amerike. Dakle, kada su pečalbari išli u tuđinu nosili su sa sobom krompir. Prva porodica koja je stigla na Novi kontinent toliko je volela i jela krompir da se muž ugojio. Kada je to videla, žena je mužu rekla : Go run! - što u prevodu znači " idi trči " ( da smršaš ). I tako je nastalo Goran. :D :lol:

P.S. - Posle toga je izmišljen džoging i Nike patike. :D ( sa vazdušnim đonom )

Zezamo se malo, šta fali. :)
abdulazizsarajevo

#286 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by abdulazizsarajevo »

Ahmed - jako fino muslimansko ime..
ili jos ljepse

Ahmad - arapska verzija..
mamica papucarka

#287 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by mamica papucarka »

Sami :)
vjesticanametli

#288 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by vjesticanametli »

pa valjda je dao vec djetetu ime ili je bezimeno :D
Dr.Cuddy

#289 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by Dr.Cuddy »

Fakat. Valjda je djetetu dao ime. Ako nije evo moj prijedlog: AJNUR
mamica papucarka

#290 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by mamica papucarka »

vjesticanametli wrote:pa valjda je dao vec djetetu ime ili je bezimeno :D
a jel... a ko iskopa temu, pa nas zeznu. :mrgreen: ja nisam ni citala pocetal, vec vidjeh naslov... :lol:
redondo72

#291 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by redondo72 »

Tema bi mogla malo da se koriguje. Dosadno je samo lupati imena. Od sada, kad kažete ime, morate i značenje. :D
Evo mojih top five:

1) Neven - Otac kad je čuo da ga je dobio hteo da iseče vene. Žena mu rekla: ˝ne vene! "
2) Šaban - Kad mu je žena rekla da je trudna, muž je pit´o : ša ba?
3) Sabahudin - Tata ga napravio na sabah u Udinama.
4) Nenad - Tati mu nenadano puko qrton u 16 minuti akcije
5) Muhamed - Tata mu bio bokser u muha kategoriji i voleo da jede med.
fixer

#292 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by fixer »

srboljub... :D :D tata mrzio sina pa mu dao to ime :D :D :D sala, ne zamjerite :D
mensurbh

#293 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by mensurbh »

Enko27 wrote:Kada su arapi postajali muslimani nisu nikako svoja imena mjenjali, a i zasto bi.
Ali su kada su oni (arapi) osvajali Siriju, Egipat. Irak itd. oni pojedinci koji su prihvatali islam poceli su mjenjati svoja imena u arapska.
Razlog: Arapi su se osjecali kao elita u tim zemljama i nisu rado primali druge u svoje redove (bilo vjerske bilo plemenske).
Krscani (kopti) u Egiptu su bili vecina prva dva stoljeca uprave pod arapima (muslimanima).
Medju samim muslimamina u Egiptu su velika vecina bili suniti, dok je manjina koja je bila na vlasti bila siitska (fatimidi).
Njihova je boja (boja zastava dinastije) bila zelena, Muhameda a.s. je bila zuta (samo sa tekstom sehade, bez drugih oznaka),
a sunitske dinastije u Iraku (abasidi) boja zastave je bila crna, dinastija osmanlija je imala crvenu boju,
na koju su dodali stari znak za grad Konstantinopolis (prvo polumjesec a kasnije i zvjezdu), i koja u pocetku nije imala nikakve veza sa islamom,
nego samo sa gradom (grad se na grckom kaze stanbol) Bizantom koji je u anticko doba bio posvecen boginji lova Dijani, a koji se
nastavio koristiti i poslije.
E sad ti meni reci kakvo to ti ime "muslimansko" trazis. Nikakav vjerski propis ne postoji za takvo sto, samo jedna vrlo
dugotrajna i zilava tradicija.
Prvo, to da Arapi nisu mijenjali imena nakon primanja islama - nije tačno. Zadržali su ona imana koja su imala lijepa značenja, te koja nisu bila suprotna sa učenjem islama. Recimo, jedan čovjek po imenu Abduš-Šems (Rob Sunca) promijenio je ime u, čini mi se, Abdur-Rahman. To nije usamljen slučaj.
Druga konstatacija, da su se Arapi smatrali elitom i da nisu rado primali druge u svoje redove, također nije tačno. Kako su onda toliki Perzijanci, recimo, igrali važnu ulogu u sistemu vlasti prvih muslimana, u upravljanju i sl.? Sjeti se Selmana el-Farisija.
Naravno, ime treba nositi lijepo značenje, ne mora biti arapsko, ali kako da dajemo imene djeci, recimo, nekih "zvijezda" filmske i muzičke industrije, iako sama imena imaju neko značenje, kada će 99% naroda to ime asocirati upravo na tu "zvijezdu" ili njen život? Ili, naprimjer, ime Slobodan u poslijeratnoj BiH?
mensurbh

#294 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by mensurbh »

abdulazizsarajevo wrote:Ahmed - jako fino muslimansko ime..
ili jos ljepse

Ahmad - arapska verzija..
Nema "arapske verzije", Ahmad je, čini mi se, transkripcija riječi Ahmed. U ar. je أَحْمَدُ. Dakle, nema kratkog "a" na "mim".
DobroJutroKolumbo

#295 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by DobroJutroKolumbo »

Arslan = Lav :D
hadzinicasa

#296 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by hadzinicasa »

Namik
Tarik
Kerim
Imran
Anur
Control panel

#297 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by Control panel »

Benjamin
vjesticanametli

#298 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by vjesticanametli »

Tarik
pirmin

#299 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by pirmin »

Tema aktuelna pravo - dijete vec studira naveliko.
Btw. Ime mu je Ostoja.
Na francuskom se cita osto-ja.
pustopoljina

#300 Re: Musko muslimansko ime !!!

Post by pustopoljina »

haris.
(sta znaci to ime?)
Post Reply