hvala enko!! ono sto je navedeno u Kur'anu o nadjevanju imena jeste jedino da djeci dajemo lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu. ne postoje muslimanska imena. dokaz je i sto kod nas narod muslimanskim imenima smatra i turske i arapske i perzijske. takodjer, ljudi koje sam sretala iz egipta, sirije, irana, turske i ostalih islamskih zemalja nemaju uopce koncept muslimanskog imena. medjutim, navedoh ja ovo na jednoj temi prije, pa me optuzise da brisem godine bosnjacke tradicije i uvodim novotarije.Enko27 wrote:Kada su arapi postajali muslimani nisu nikako svoja imena mjenjali, a i zasto bi.
Ali su kada su oni (arapi) osvajali Siriju, Egipat. Irak itd. oni pojedinci koji su prihvatali islam poceli su mjenjati svoja imena u arapska.
Razlog: Arapi su se osjecali kao elita u tim zemljama i nisu rado primali druge u svoje redove (bilo vjerske bilo plemenske).
Krscani (kopti) u Egiptu su bili vecina prva dva stoljeca uprave pod arapima (muslimanima).
Medju samim muslimamina u Egiptu su velika vecina bili suniti, dok je manjina koja je bila na vlasti bila siitska (fatimidi).
Njihova je boja (boja zastava dinastije) bila zelena, Muhameda a.s. je bila zuta (samo sa tekstom sehade, bez drugih oznaka),
a sunitske dinastije u Iraku (abasidi) boja zastave je bila crna, dinastija osmanlija je imala crvenu boju,
na koju su dodali stari znak za grad Konstantinopolis (prvo polumjesec a kasnije i zvjezdu), i koja u pocetku nije imala nikakve veza sa islamom,
nego samo sa gradom (grad se na grckom kaze stanbol) Bizantom koji je u anticko doba bio posvecen boginji lova Dijani, a koji se
nastavio koristiti i poslije.
E sad ti meni reci kakvo to ti ime "muslimansko" trazis. Nikakav vjerski propis ne postoji za takvo sto, samo jedna vrlo
dugotrajna i zilava tradicija.
meni je super
ivar - znaci strijelac na jeziku kojim su se koristili vikinzi
fatih
kulin