Muska imena
Moderator: anex
-
nedim01
#201 Re: Muska imena
Jusuf, Besim, Ibrahim, to su meni sve lijepa imena, prelijepa...
- x0z0y0
#203 Re: Muska imena
filip mi je prelijepo ime
stefan takodjer
stefan takodjer
-
mamica papucarka
#204 Re: Muska imena
Vanja, Stefan, Dimitrij, Sandro
Zensko Barbara (inace meni prelorasno ime, pa ako budem imala jos jedno 10-ak djece Barbara ce biti jedna od
)
Od ovih starinskih mi se svidja Hasan, samo sto me uvijek podjsti na onaj crtic Hasan sjeckati
Zensko Barbara (inace meni prelorasno ime, pa ako budem imala jos jedno 10-ak djece Barbara ce biti jedna od
Od ovih starinskih mi se svidja Hasan, samo sto me uvijek podjsti na onaj crtic Hasan sjeckati
- maccarona
-
mamica papucarka
#206 Re: Muska imena
Bondice, sta mislis o Demian
ili Marcelo
Ima finih italijanskih imena, a bome i ruskih 
-
tiv
#207 Re: Muska imena
Jel bio Becir?Doduse mora da je nase.Al mosh mislit momchine,jos s brkovima.
-
Loreley
#208 Re: Muska imena
Daniel, "Bog je moj svjedok". Da sam muško tako bih se danas zvala odnosno zvao
Meni je važno da ime i prezime harmoniraju, smješno mi je kad se neko zove John Isac Šabanadžović
Jedan moj prijatelj se zove Kolja i to mi je ime, možda i zbog filma, preslatko. Jan mi je isto tako drago ime za Slavena. Sve zavisi uz koje prezime ide i na kojem jeziku će se najviše koristiti. Ne sviđaju mi se nimalo muška imena koja su izvedena iz ženskih imena, Vildan, Julian, ...
Lijepo mi je ime Srđ ali za Dubrovčanina, vani ga je teško izgovarati. Mog prijatelja Srđana u jednoj stranoj zemlji svi zovu Serhan
Meni je važno da ime i prezime harmoniraju, smješno mi je kad se neko zove John Isac Šabanadžović
Jedan moj prijatelj se zove Kolja i to mi je ime, možda i zbog filma, preslatko. Jan mi je isto tako drago ime za Slavena. Sve zavisi uz koje prezime ide i na kojem jeziku će se najviše koristiti. Ne sviđaju mi se nimalo muška imena koja su izvedena iz ženskih imena, Vildan, Julian, ...
Lijepo mi je ime Srđ ali za Dubrovčanina, vani ga je teško izgovarati. Mog prijatelja Srđana u jednoj stranoj zemlji svi zovu Serhan
-
sarajevonekad
#209 Re: Muska imena
Mislim da koje god ime da izabereš to će biti najljepše na svijetu jer je dato iz Ljubavi...
ali evo ja lično nalazim stara ilirska imena interesantnim iz više razloga, a jedan od njih je činjenica da je ta civilizacija daleko poznatija zapadnjacima nega nama Bosancima i Hercegovcima koji smo potpuno zanemarili jednu autoktonu civilizaciju čije istorijsko, kulturno, pa čak i ideolosko nasljedje jos uvijek nosimo sa sobom...samo to ne vidmo zbog ove silne "konstitutivnosti"
Svidja mi se i to da je ilirsko nasljedje neutralno-nije ni bošnjačko, ni srpsko, ni hrvatsko, već nasljeđe svakog ko iole poznaje istoriju zemlje u kojoj živi i koju voli.
spisak ilirskih imena našao sam u knjizi koju je izdao Oxford, pod nazivom "The Illyrians", autora John Wilkes, a mislim da se nešto od tih imena može naći i u knjizi Aleksandra Stipčevića-"Iliri-Povijest i kultura" (ili tako nekako).
Neki ljudi daju imena djeci po legelndarnim ilirskim klanovima, npr. Daor (po Daorsima, Ošanići kod Stoca) , ili Recimo Daes ili Dez (po Dezitijatima, ljudima koju su upravo ovdje usred Bosne pružili jedan od najžeščih otpora rimskom osvajaču, ali opet koliko ljudi to zna?), Naren (po Nerensima, povezano sa drevnim nazivom Neretve-Narenta)...itd. itd.
Pozdrav i iskrene čestitke
S.
ali evo ja lično nalazim stara ilirska imena interesantnim iz više razloga, a jedan od njih je činjenica da je ta civilizacija daleko poznatija zapadnjacima nega nama Bosancima i Hercegovcima koji smo potpuno zanemarili jednu autoktonu civilizaciju čije istorijsko, kulturno, pa čak i ideolosko nasljedje jos uvijek nosimo sa sobom...samo to ne vidmo zbog ove silne "konstitutivnosti"
Svidja mi se i to da je ilirsko nasljedje neutralno-nije ni bošnjačko, ni srpsko, ni hrvatsko, već nasljeđe svakog ko iole poznaje istoriju zemlje u kojoj živi i koju voli.
spisak ilirskih imena našao sam u knjizi koju je izdao Oxford, pod nazivom "The Illyrians", autora John Wilkes, a mislim da se nešto od tih imena može naći i u knjizi Aleksandra Stipčevića-"Iliri-Povijest i kultura" (ili tako nekako).
Neki ljudi daju imena djeci po legelndarnim ilirskim klanovima, npr. Daor (po Daorsima, Ošanići kod Stoca) , ili Recimo Daes ili Dez (po Dezitijatima, ljudima koju su upravo ovdje usred Bosne pružili jedan od najžeščih otpora rimskom osvajaču, ali opet koliko ljudi to zna?), Naren (po Nerensima, povezano sa drevnim nazivom Neretve-Narenta)...itd. itd.
Pozdrav i iskrene čestitke
S.
-
sarajevonekad
#210 Re:
MENI JE UVIJEK BLIŽI ONAJ KO JE NANIO MANJE ŠTETE DRUGOM LJUDSKOM BIĆU (PO MOGUČNOSTI NIKAKO, IL U NAJBOLJEM SLUČAJU BIO OD KORISTI DRUŠTVU) BEZ OBZIRA KO JE I ODAKLE JE....GARANTUJEM VAM DA BI SVI BALKANČEROSI ŽIVJELI DALEKO KVALITETNIJE I NE BI BILI PREDMET ISMIJAVANJA NAPREDNOG SVIJETA KAD BI NAM PRIMARNI KRITERIJ BIO KO JE KORISTAN SEBI I DRUŠTVU A NE KO JE GEOGRAFSKI ILI KULTURNO BLIŽI...
ZNAČI AKO SE NEKI RADOJE ILI VUKOJE POKAZO KO ČASTAN (SAMIM TIM I KORISTAN ČOVJEK) ON MI JE UVIJEK BLIŽI OD NEKOG HAMZE ILI ABDULRAHIMA I OBRATNO, AKO JE NEKI BAJAZIT IZ TAMO DALEKE TURSKE LJUDINA (ČASTAN=POŠTEN=KORISTAN) ČOVJEK, ON MI JE ODMAH BLIŽI OD NEKOG DESTRUKTIVNOG KOMŠIJE LIJEVO IL DESNO...ZNAČI SOLIDARNOST PO GEOGRAFSKOJ UDALJENOSTI FINO ZVUČI, ALI NEŠTO NAM SE KOMŠILUK NIJE BAŠ POKAZO SOLIDARNIM....PREMA TOME POSLIJE JUŽNOSLAVENSKE BRUKE, LJUDE NAJRADIJE POSMATRAM INDIVIDUALNO A NE KOLEKTIVNO
KULTURE JE NAJBOLJE POSMATRAT ODVOJENO OD POLITIKE, KOLKO GOD JE TO MOGUĆE.
ZNAČI AKO SE NEKI RADOJE ILI VUKOJE POKAZO KO ČASTAN (SAMIM TIM I KORISTAN ČOVJEK) ON MI JE UVIJEK BLIŽI OD NEKOG HAMZE ILI ABDULRAHIMA I OBRATNO, AKO JE NEKI BAJAZIT IZ TAMO DALEKE TURSKE LJUDINA (ČASTAN=POŠTEN=KORISTAN) ČOVJEK, ON MI JE ODMAH BLIŽI OD NEKOG DESTRUKTIVNOG KOMŠIJE LIJEVO IL DESNO...ZNAČI SOLIDARNOST PO GEOGRAFSKOJ UDALJENOSTI FINO ZVUČI, ALI NEŠTO NAM SE KOMŠILUK NIJE BAŠ POKAZO SOLIDARNIM....PREMA TOME POSLIJE JUŽNOSLAVENSKE BRUKE, LJUDE NAJRADIJE POSMATRAM INDIVIDUALNO A NE KOLEKTIVNO
KULTURE JE NAJBOLJE POSMATRAT ODVOJENO OD POLITIKE, KOLKO GOD JE TO MOGUĆE.
zlata wrote:*ebi ga Bajazite.....meni su Turci bliski...al'jope su mi bliskiiji i Srbi i Hrvati. Pitaj Kurde u Turskoj...k'o im je najbliskiji.bajazit wrote:meni su blizi i turci i arapi od rusa i grka a i srba.de mi ti reci koja su to staro bosanska ne krscanska imena.normalno je da u bosni nisu krscani ili hriscani davali imena ahmed,muhamed itd jer se ista ta imena vezu za islam isto kao sto se u srbiji radojko i milojko vezu za pravoslavlje.i ja ne bih vise da pametujemo oko toga.
Ja osobno volim ona prava starinska muslimanska imena....i krivo mi je sto mi nije ime Azize...al' isto tako...zivota mi...volim imena k'o Vladimir, Miroslav, Zlata...itd. Meni su ta imena isto prekrasna...i podsjecaju me (u ovom dalekom svjetu) na moje korjene...na moj jezik...na moj izvor. Eto...kako god bilo...meni je Banja Luka i dalje Bosna...a Kairo NIJE! Mi dzamije moremo jope izgrad'ti...a haj posadi basce i zelenilo...haj ZALI Kairo! Otidji nekud daleko....pa's vid'ti kako ce ti bit' drago kad sretnes nekog "naseg" iz "nasih" krajeva...neovisno kol'ko tebe on mozda podcjenjiv'o zato sto si musliman.
- Logsy
#211 Re: Muska imena
Jan ili Ian
Leo ili Leon
Egon
Sven
Mak
Edo ili Edi ili Edy
Denis
Damir
Benjamin
Deni ili Denny
sorry ako neka ne odgovarjau kriterijima...al eto to su nek koja se i meni svidjaju...
...a vidim neki guraju svoja imena koja bas nikako nemaju veze sa postavljenom molbom...samo nek se provocira....jah...
Leo ili Leon
Egon
Sven
Mak
Edo ili Edi ili Edy
Denis
Damir
Benjamin
Deni ili Denny
sorry ako neka ne odgovarjau kriterijima...al eto to su nek koja se i meni svidjaju...
...a vidim neki guraju svoja imena koja bas nikako nemaju veze sa postavljenom molbom...samo nek se provocira....jah...
-
nespora
#212 Re: Muska imena
Adrijan
-
BiniAX
#213 Re: Muska imena
Lijepa imena....Hm..
Ismail
Liam
Sudejjsi
Ismail
Liam
Sudejjsi
- medaaa
#215 Re: Muska imena
the best one...Bond_JaneBond wrote:Mustafa
-
high_volume
#216 Re: Muska imena
Juče u Penny marketu u Velešićima, otac zove sina da mu priđe: Fatihe, uzmi ovo... Fatih je ime malca, ako neko nije uspio zaključiti