Muratovica nogom u guzicu istjerati iz SDA i SA univerziteta

Post Reply

Da li glavonju Muratovica treba istjerati sa Sarajevskog univerziteta i iz SDA?

DA
12
92%
NE
1
8%
 
Total votes: 13

Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#1 Muratovica nogom u guzicu istjerati iz SDA i SA univerziteta

Post by Sting »

Hasan Muratovic u emisiji Hercegovacke TV

Bosna i Hercegovina od tri republike!?

MOSTAR - Bivsi premijer BiH i bivsi veleposlanik BiH u Hrvatskoj Hasan Muratovic izjavio je da bi ustroj BiH od tri republike bio, kako se izrazio, vrlo ucinkovit i funkcionalan. “Modelom tri republike lakse bi se izgradila drzava BiH, jer bi za takav model postojao konsenzus”, rekao je Muratovic u raspravi o ustavnim promjenama BiH, u emisiji koju je u utorak uvece emitovala Hercegovacka televizija. Muratovic, nedavno izabran za rektora Univerziteta u Sarajevu, kojeg smatraju jednim od najuticajnijih duznosnika u Stranci demokratske akcije, prvi je bosnjacki duznosnik koji je nakon rata podrzao ustroj BiH od tri republike. Muratovic je kazao kako je o modelu ustroja triju republika u BiH raspravljalo i Povjerenstvo za ustavne promjene, koje pod pokroviteljstvom medjunarodne zajednice radi pri Centru za sigurnosne studije u Sarajevu, a ciji je i on clan. U tom povjerenstvu, koje se bavi buducim ustrojem BiH, angazovano je 15 strucnjaka, po pet iz svakog od tri naroda u BiH. Jedan od hrvatskih clanova tog povjerenstva, profesor Bozo Zepic, koji je i predlozio ustroj BiH od tri republike, u istoj je televizijskoj emisiji objasnio kako bi, prema njegovoj zamisli, BiH bila sastavljena od Republike Bosne, ciji bi glavni grad bila Tuzla, Zenica ili Travnik, te od Republike Bosanska krajina s Banjom Lukom kao glavnim gradom i od Republike Hercegovine, ciji bi glavni grad bio Mostar. Zepic je rekao kako republike u BiH mogu imati nacionalni predznak: bosnjacki (Republika Bosna), srpski (Republika Bosanska krajina) i hrvatski (Republika Hercegovina), ali da to nije nuzno. Zepic je u izjavi za Hinu rekao kako se njegov prijedlog razlikuje od prijasnjih opcija o ustroju triju republika u BiH, te dodao da Hasan Muratovic nije jedini bosnjacki duznosnik koji podrzava ustroj BiH od tri republike. “Razgovarao sam s mnogim drugim Bosnjacima koji takodjer razmisljaju kao i Muratovic i smatraju da je ustroj od tri republike u BiH moguce provesti”, dodao je Zepic.

(Onasa)

Nemam mogucnost da napravim dvije ankete pa da vidimo da li treba i SDA kazniti tako da svi glasove prebacimo Harisovoj stranci jer su ovi iz SDA izdajnici na sljedecim izborima.

Da sam ja na mjestu klempavog Sulje Tihica ja bi mu dao vec sutra nogu u guzicu iz stranke; Inace Suljo ti dobivas nogu u guzicu i svi hohstopleri oko tebe na sljedecim izborima.

Cuj Tuzla glavni grad Bosnjacke Republike? A gdje je Sarajevo lopovi? Zajednicko?

Harise narod te zove.
Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#2

Post by Sting »

Kunem se bogom na sljedecim izborima moj glas ce dobiti druga stranka ne bude li Muratovic i svi oni isti kao on istjerani pod hitno iz SDA.

Muratovic i co. iz SDA imaju sanse na sljedecim izborima. Muratovic i co u SDA, Haris dobiva moj glas. Sto se mene tice SDA se moze rasformirati.
User avatar
wels
Posts: 2116
Joined: 22/06/2003 00:00
Location: 6/red 3/parter

#3

Post by wels »

Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#4

Post by Sting »

HOCEMO VANREDNI KONGRES SDA i SMIJENU DOSADASNJEG RUKOVODSTVA

Bandite i mafiju smijeniti pod hitno sa cela stranke.
Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#5

Post by Sting »

Šeha wrote:Ma jok kongres... Samo ne glasajte za njih... :roll: Pa onda nek pricaju sta hoce :D
A od danas mogu upotrebljavati sljedeci slogan za stranku:

SDA je bosnjacka IZDAJA.
User avatar
Truba
Posts: 81654
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#6

Post by Truba »

hm
zašto to nije iznio 1992. :(
Qwert
Posts: 1210
Joined: 30/05/2003 00:00
Location: "Gold on Blue"

#7

Post by Qwert »

Ne ulazim da li ga treba nogom ili ne, niti bi senlucio po forumu sta bi trebalo i kako. :roll: Ali kome sada vjerovati. Procitao clanak da je za, procitao clanak gdje demantuje takvu izjavu, pa opet ovu hercegovacku... :?

Malo sam konfjusd :-)
MASON33.50
Posts: 129
Joined: 11/08/2004 11:01

#8

Post by MASON33.50 »

komi

"hm
zašto to nije iznio 1992."

Ovo je genijalno receno ustedili bi rat, razaranje, tolike nepotrebne zrtve i oslobodili se patoloskog nacionalizma.
Bravo, care!
dalton
Posts: 44
Joined: 08/07/2004 19:05

#9

Post by dalton »

zasto to nije rekao 92 ....e pa brate ekonomske sitacije su bile povoljne za njega i bratiju mu
eeeeeeeeee
Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#10

Post by Sting »

dalton wrote:zasto to nije rekao 92 ....e pa brate ekonomske sitacije su bile povoljne za njega i bratiju mu
eeeeeeeeee
Poloziti ce svi "Muratovici" racune od A-Z kad tad. Od porijekla imovine pa do politickog djelovanja i izdaje.
micika
Posts: 3439
Joined: 27/02/2004 00:00
Location: ankara

#11

Post by micika »

Budite se budite!
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
Sting
Posts: 253
Joined: 12/08/2004 19:22

#12

Post by Sting »

micika wrote:Budite se budite!
:zzzz: :zzzz: :zzzz:
ali tek nakon sto se obracunamo sa cetnicima jednom za sva vremena.
glasnost
Posts: 396
Joined: 20/08/2003 00:00

#13

Post by glasnost »

Piše: Slavo Kukić

Muratovićevi izleti
Posljednjih petnaestak godina nacionalizam je u BiH ostavio dugi popis razornih posljedica. Mrtvi i prognani, razorene obitelji i materijalna dobra samo su vrh ledenog brijega. Ali, s njima se ratni učinci i ne završavaju. Malo tko, recimo, govori o nacionalnim stereotipima koji nas opterećuju. A i oni su jedno od čeda naše najnovije stvarnosti.

Godinama vodim neku vrstu intelektualnog rata sa stereotipima koji su, zahvaljujući nacionalšovinističkim filozofijama SDS-a i HDZ-a, natovareni značajnom dijelu bh. Srba i Hrvata. Sličnih stereotipa, dakako, nisu opterećeni ni Bošnjaci. Kod dijela njih, primjerice, i to dijela koji nikako nije i zanemarljiv, i danas je dominantno uvjerenje kako HDZ i SDS djeluju dezintegrativno, protiv BiH, s ciljem da je rastroje i njezine dijelove pripoje Hrvatskoj, odnosno Srbiji, a SDA je, uvažavajući sve njezine "nestašluke", eto, ipak integralistička, probosanska, patriotska. Sve ove godine sam se opirao toj vrsti teza i, koristeći životne činjenice, dokazivao kako je priča o bilo kakvom tipu razlike neutemeljena, kako su tri nacionalističke partije povezane poput sijamskih blizanaca, kako ova zemlja srcu nije prirasla nijednoj od njih i kako bi je, za račun neke vlastite državice, rastočile sve tri podjednako.

Ovih mi dana život, i to kao malo kada prije, opet daje za pravo. Hasan Muratović, SDA političar od formata - za SDA, budući ga je naćulila na mjesto rektora najjačeg bh. univerziteta, čak i profesor od formata - prije koji dan, nudeći svoje intelektualne potencijale "budućnosti" ove zemlje, izjavi, ni manje ni više, nego da bi optimalno rješenje za BiH bila država triju republika, da bi se tim modelom tri republike ona lakše izgradila kao država, jer se za njega može osigurati koncenzus, da se takva zamisao vrti u glavama mnogih političara svijeta i tko zna što još sve ne. Mnoge je, Bošnjake prije svega, "eksces" "uglednog" profesora iznenadio. Stvarno, međutim, razloga za iznenađenje nema. "Ugledni" profesor je, očito, samo odabran da iznese stav partijske centrale. A on je, još očitije, samo pokušaj reafirmacije starih SDA teza o muslimanskoj republici u BiH, makar ona tek k'o fildžan bila.

Dakako, maslo za ramazana nije ni "uglednom" profesoru. Dapače, oni koje pamćenje bolje služi i danas bi se mogli prisjetiti devedeset i treće i prvog sabora Bošnjaka. A on je, podsjetio bih, obilježen i snažnim pokušajem promocije ideje o bošnjačkoj republici u BiH. Koju je, usput budi kazano, posebno revno gurao baš "vrli profesor" i danas prva perjanica Sarajevskog univerziteta. Uostalom, to bi neki od uglednih bošnjačkih intelektualaca - poput akademika Filipovića, profesora Mahmutćehajića i Durakovića, i još nekolicine njih - koji su se Muratovićevoj "novotariji" usprotivili i tada, mogli potvrditi i danas.

"Ugledni" profesor je potom svoj izum o bošnjačkoj "fildžan-državici", pokušao prodati i godinu dana poslije, na sjednici Skupštine BiH koja je prethodila potpisivanju Vašingtonskog sporazuma. No, prošlo mu nije ni tada. Argumenti drugih ponovo su bili uvjerljiviji. Hasinom planu podjele se, među inima, idejom kantonizacije, usprotivio i tada prvi čovjek HSS-a Ivo Komšić, onaj isti koji danas, samo on zna zašto, podržava Muratovića na mjestu prvog čovjeka sarajevskog univerziteta.

Oni, međutim, koji "eksces" "uglednog" profesora nisu skloni pripisati tek slabom danu ili trenutnoj nepromišljenosti, nego ga povezuju s ideologijom partijske bulumente kojoj i sam pripada, najnoviji profesorov izlet nisu neskloni povezati i s događajima u regionu. Problem Kosova, primjerice, ni danas nije adaktiran. Dapače, po mišljenju mnogih, kosovsko pitanje tek čeka na ozbiljnije rješavanje. Najnoviji prijedlog "uglednog" profesora bi, smatraju takvi, mogao biti i vjetar u leđa Kosovarima da istraju na projektu koji guraju. Jer, uspije li on, reaktivirati bi se mogla i ideja o tzv. zelenoj transferzali. Onima koji ne znaju o čemu se radi, preporučujem da pročitaju "Islamsku deklaraciju" rahmetli Alije Izetbegovića. Te, ali i mnoge druge odgovore, pronaći bi mogli baš u njoj.

Zašto, na koncu, ideju o BiH, zemlji triju republika, u eter lansira baš Hasan Muratović? Razloga je tome, dakako, na pretek. O njima, možda, drugom zgodom. Pažnju čitateljstva danas, međutim, kanim zadržati tek na jednom. "Ugledni" je profesor, poznato je, novi rektor Sarajevskog univerziteta. Prva, dakle, intelektualna "pača" sarajevske čaršije. Na stranu, dakako, što je tamo došao balkanski. Voljom, dakle, politike i partije kojoj pripada. Na stranu i činjenice, kojima su sarajevski intelektualni krugovi nastojali uvjeriti znanstvenu javnost, kako "vrlog profesora" za mjesto rektora ne preporučuju njegove znanstvene reference. Na stranu, na koncu, i vapaji kako kao partijski kadar, nije u mogućnosti graditi sveučilišnu autonomiju, niti pomoći priključivanje Sarajevskog univerziteta evropskoj sveučilišnoj tradiciji.

"Ugledni" profesor, naprosto, zbog pozicije koju zauzima, i bez obzira kako je do nje došao, ima težinu. Pa, ako on kaže kako ustroj BiH kao zemlje triju nacionalnih republika ima smisla - i ne samo ima smisla nego je i najoptimalniji - nije vrag da to neće "popušiti" i raja? A "popuši" li, to bi moglo značiti i dodatno učvršćivanje pozicije SDA. A time, dakako, i vraćanje profesorova duga prema partiji kojoj pripada. Ali i vjetar u leđa njezinu projektu iz ranih devedesetih. Ne "popuši" li, međutim, centrala ima i alternativno rješenje. Od Hasine bi se ideje mogla i ograditi. Tobože, tko bi u kraj stao profesorima. I tobože, to je samo dokaz kako oni, SDA na vlasti, ne sputavaju intelektualne slobode.

Što reći? Strategija partijskih centrala teorijski je odavno apsolvirana. Nema tu nepoznanica koje zaustavljaju dah. Nerealna očekivanja sve rjeđa su, međutim, i u odnosu na tzv. intelektualnu kastu. Uostalom, zadnjih je pet stoljeća, ili i više, i ne preporučuju kao pouzdana partnera. U tom je vremenu, naime, puno češće funkcionirala kao prostitutka režima nego kao savjest društva. Istina je, doduše, da su se monstrumi mnogo češće zametali izvan nje nego u njenim njedrima. Ali, istina je da monstruma oslobođena nikada nije bila ni ona. Uostalom, to, i to na najzorniji mogući način, pokazuje i vrijeme u kojem živimo. Ali, bogme i zemlja u kojoj živimo. Kojekakvi Muratovići i sami svjedoče o tome.

NEZAVISNE NOVINE
Post Reply