Skijaš wrote:
Pa ako većina ljudi koje ti znaš i većina onih koje ja znam ipak ne gaji te ksenofobne stavove, na osnovu čega tvrdiš da je većina ipak ksenofobna ? Ja ne sporim da ih ima, to je očigledno i na forumu, ali ipak ne mislim da su većina.
Zato sto se i ti i ja krecemo u relativno malim krugovima ljudi. Sa pretpostavljam istim profilom. Koliko sam uspio upratiti tvoje postove, mogu zakljuciti da tvoj nacin razmisljanja (ili moj nacin razmisljanja) ipak ne predstavlja bosanski mainstream. Isto tako, mogu pretpostaviti da ni krugovi ljudi u kojima se krecemo nisu mainstream.
Uzmi samo dva primjera, jedan sa ovog foruma i jedan moj licni.
Na ovom forumu, vecina je gradjansko-ljevicarski nastrojena. Sudeci po anketama prije izbora, vlast sigurno formiraju Ibro Spahic, SDP i Nasa stranka. Dodju izbori i vecina glasa za desnicare.
Moj primjer: dugo vremena sam mislio da mladi u Sarajevu super govore engleski. Jer sam se kretao u takvom krugu ljudi. Od 20-30 osoba sa kojima sam se po raznim osnovama vidjao, svi su govorili solidan do perfektan engleski. Medjutim, kada sam silom prilika upao u neke drugacije krugove, skontao sam a) da je njih vise, b) da ne govore ni bosanski kako treba, a ne engleski.
Za boldirano, ovaj forum apsolutno nije ama bas nikakvo mjerilo sta gradjani BiH misle o nekoj temi. Kao prvo, na forumu je samo mali dio onih koji imaju pristup internetu. A pristup internetu ima manje od 40% stanovnistva. Pa cak i u tom malom dijelu se nadju fasisti, nacionalisti i razni sovinisti. Sta je tek sa onima koji za internet nisu ni culi?