Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
sanaman

#1151 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:
Skijaš wrote:
sanaman wrote:P.S. a mi u BiH pojma nemamo sta znaci imati problema sa strancima, jer ih nemamo...nama su cak Sandzaklije stranci, kada cujem sta im se govori na temi o GRAS-u :-) kako bi tek reagovali na afrikance itd.
:thumbup:
Moj muž je stranac, brka padeže, loše govori i kaže da bolje ljude i ljepšu zemlju nije vidio. NIkad nikakav problem.
Tako, ne mislim ja da smo mi tako loši. Kinezi isto koliko znam se ne bune i ne diraju ih.
inace smo kao narod merhametli, pa nam je to i mana :D ali mislim da i stojim iza toga da kada bi imali konkretnih problema sa strancima, kriminal, onda bi pokazali pravo lice...a ono nije bas lijepo...nemamo mi crnaca koji dilaju drogu, nemamo stranca koji primaju socijalu..itd.

Problem i tema je isuvise kompleksno da bi se jednostavno objasnilo. vec sam pomenuo da obe strane nose dio odgovornosti a i dio rjesenja...samo ko se treba prvi i vise pomjeriti, gost ili domacin?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1152 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by KatarinaKosaca »

nace smo kao narod merhametli, pa nam je to i mana :D ali mislim da i stojim iza toga da kada bi imali konkretnih problema sa strancima, kriminal, onda bi pokazali pravo lice...a ono nije bas lijepo...nemamo mi crnaca koji dilaju drogu, nemamo stranca koji primaju socijalu..itd.
Šta bi bilo kad bi bilo ne znamo. Kako smo i polijeni, možda bi nam odgovaralo da se kutarišemo fizičkih poslova. Ne znamo to dok nije de facta.
vox-populi

#1153 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

KatarinaKosaca wrote:
Šta bi bilo kad bi bilo ne znamo. Kako smo i polijeni, možda bi nam odgovaralo da se kutarišemo fizičkih poslova. Ne znamo to dok nije de facta.
Itekako se to moze pretpostaviti. Pogledaj samo kako se vecina odnosi prema Romima, Albancima, Sandzaklijama...

Medjutim, to uopste nije cudno ni iznenadjujuce. Multikulturi se uci, to je dugogodisnji proces.
breuer

#1154 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by breuer »

vox-populi wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Itekako se to moze pretpostaviti. Pogledaj samo kako se vecina odnosi prema Romima, Albancima, Sandzaklijama...

Medjutim, to uopste nije cudno ni iznenadjujuce. Multikulturi se uci, to je dugogodisnji proces.
kako :D dajemo im kuće za par certifikata, generalske pozicije, novinske agencije, tornjeve :D

ti emigranti nikad nisu zadovoljni :D
KatarinaKosaca

#1155 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by KatarinaKosaca »

vox-populi wrote:Itekako se to moze pretpostaviti. Pogledaj samo kako se vecina odnosi prema Romima, Albancima, Sandzaklijama...Medjutim, to uopste nije cudno ni iznenadjujuce. Multikulturi se uci, to je dugogodisnji proces.
Kako kojem. Isto kako i prema kako kojem Bosancu. Da se prema Sandžaklijama tako loše odnose, koliko bi Sarajevo imalo stanovnika? Pa, muž mi je stranac koji slabo zna jezik. Ne moram dalje
vox-populi

#1156 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

KatarinaKosaca wrote: Kako kojem. Isto kako i prema kako kojem Bosancu. Da se prema Sandžaklijama tako loše odnose, koliko bi Sarajevo imalo stanovnika? Pa, muž mi je stranac koji slabo zna jezik. Ne moram dalje
Katarina,

licni primjeri su jedna stvar. Imam ih i ja i dosta su pozitivni. Ali sam svjestan da je to na zalost manjinsko misljenje.

A druga stvar je ono sto misli i osjeca vecina. Toj vecini je stranac dobrodosao kao gost, i kao takav ce imati super fun time in Bosnia. Dok je god turista, sa ogranicenim boravkom, nosace ga kao malo vode na dlanu. Onoga trenutka kada postane sugradjanin, tog trenutka ili ce mu se iza ledja smijati i govoriti vidi ove budale (to ako ih taj stranac egzistencionalno ne ugrozava, dakle radi za strance ili ima para) ili ce ga otvoreno diskriminirati (ako taj stranac kojim slucajem nekom bogom danom bosancu "otme" posao).

Opet, izuzetaka ima ali na zalost cini mi se da je generalna situacija ovakva.

I ovakva situacija nije specificna samo za BIH, da ne bude da ja nesto serem, slicno je i u okolini. U svim onim drzavama gdje se udio stranaca u ukupnoj populaciji mjeri u promilima.
KatarinaKosaca

#1157 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by KatarinaKosaca »

@vox populi... Opet ti kažem, ne može se na osnovu pretpostavki zaključivati... Ne znamo šta bi bilo kad bi bilo
Došli Kinezi. Nemaju problema. Rade biznis :D
Ja se ne mogu odreći nasljedstva moje majke, jer možda umrem prije nje. Dakle, hajde sačekaj da se nešto desi prije nego što (tako tipično) počneš pljuvati po Bosancima.
U BiH se još nije desilo, jer nema preduvjeta za to. U Njemačkoj jest. Pa, brani Njemačku kako ustvari nije tako kako se čini :D
vox-populi

#1158 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

KatarinaKosaca wrote:@vox populi... Opet ti kažem, ne može se na osnovu pretpostavki zaključivati... Ne znamo šta bi bilo kad bi bilo
Došli Kinezi. Nemaju problema. Rade biznis :D
Ja se ne mogu odreći nasljedstva moje majke, jer možda umrem prije nje. Dakle, hajde sačekaj da se nešto desi prije nego što (tako tipično) počneš pljuvati po Bosancima.
U BiH se još nije desilo, jer nema preduvjeta za to. U Njemačkoj jest. Pa, brani Njemačku kako ustvari nije tako kako se čini :D
Selektivno citanje je izgleda tvoj jedini pristup.
I ovakva situacija nije specificna samo za BIH, da ne bude da ja nesto serem, slicno je i u okolini. U svim onim drzavama gdje se udio stranaca u ukupnoj populaciji mjeri u promilima.
KatarinaKosaca

#1159 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by KatarinaKosaca »

Šta mijenja smisao što je i u zemljama regiona slično. Tvoj jedini pristup je amortizacija ovoga iz nove ti domovine, pa sad hajd udari i po nama koji nemamo stranaca :D Jer bi garant i mi tako. I još gore i još više.. Garant.
vox-populi

#1160 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

KatarinaKosaca wrote:Šta mijenja smisao što je i u zemljama regiona slično. Tvoj jedini pristup je amortizacija ovoga iz nove ti domovine, pa sad hajd udari i po nama koji nemamo stranaca :D Jer bi garant i mi tako. I još gore i još više.. Garant.
Pa ako pricamo o multikulturalnosti, valjda je zgodno uzeti primjere zemalja gdje ista, bar u nekoj mjeri, postoji.

Ti mjeris bosansku "multikulturalnost" (koja btw, ne postoji) na osnovu licnog primjera i ne mozes/ne zelis da vidis dalje od toga. Jedina grupacija koja ima iole drugaciju kulturu u BiH su Romi, sad mi jos reci da se drzava i narod prema njima super odnosi pa da zavrsimo diskusiju.

I da, siguran sam da bi se ljudi u BiH garant lose odnosili prema recimo 200.000 afrikanaca koji bi ispod cijene radili razlicite poslove.
sanaman

#1161 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sanaman »

KatarinaKosaca wrote:Šta mijenja smisao što je i u zemljama regiona slično. Tvoj jedini pristup je amortizacija ovoga iz nove ti domovine, pa sad hajd udari i po nama koji nemamo stranaca :D Jer bi garant i mi tako. I još gore i još više.. Garant.
pa to nije moje misljenje bas onako proizvoljno i bez podloge...

1. odnos prema sandzaklijama (vidi pdf GRAS)
2. odnos prema Romima
3. odnos prema ljudima koji su iz drugih dijelova BiH a rade/studiraju u Sarajevu ili obratno po drugim jestima sa "dosljama" kao se vole popularno nazvati... (vidi isto pdf)
4. odnos prema dijaspori kada dodje, pokazuje kako se odnosimo prema dugacijem....kada napr. prebrzo vozi ili sl. pa neko nastrada...odmah bi strogo kaznjavali

x. itd.

Tvoj suprug nema problema, jer ih sam ne pravi, nije uzeo Bosancu radno mjesto i nije drzavi na grbaci...kada bi ispunio ove kriterije vidjela bi kako se odnose prema njemu.

Nije ovo kritika ili pljuvanje nas Bosanaca, nego konstatacija da nista bolji nebi bili nego drugi.
Drug Član

#1162 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Drug Član »

Dust wrote:Mislim da zena ne grijesi, ko zeli zivjeti i raditi u Njemackoj (ili bilo gdje drugo) trebao bi nauciti jezik i postovati obicaje domacina. Vecina tih Turaka su socijalni slucajevi koji bas i ne mare za bilo cim drugim osim cinjenice da socijala bude na vrijeme.
:thumbup:
Drug Član

#1163 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Drug Član »

sanaman wrote:
pa to nije moje misljenje bas onako proizvoljno i bez podloge...

1. odnos prema sandzaklijama (vidi pdf GRAS)
2. odnos prema Romima
3. odnos prema ljudima koji su iz drugih dijelova BiH a rade/studiraju u Sarajevu ili obratno po drugim jestima sa "dosljama" kao se vole popularno nazvati... (vidi isto pdf)
4. odnos prema dijaspori kada dodje, pokazuje kako se odnosimo prema dugacijem....kada napr. prebrzo vozi ili sl. pa neko nastrada...odmah bi strogo kaznjavali

x. itd.

Tvoj suprug nema problema, jer ih sam ne pravi, nije uzeo Bosancu radno mjesto i nije drzavi na grbaci...kada bi ispunio ove kriterije vidjela bi kako se odnose prema njemu.

Nije ovo kritika ili pljuvanje nas Bosanaca, nego konstatacija da nista bolji nebi bili nego drugi.
Svuda isto u pet grama. Banjoj Luci su nešto krivi izbjegli Srbi iz Hrvatske, Glamočaci, Drvarčani, Hercegovci itd...a još ako slučajno imaju fakultet i uspjeli su na bilo koji način ne daj bože...uuuu tek su onda stigmatizovani. :-)
Ipak, šta zna žena koja iz dva braka nije imala djece....Moje mišljenje je da bez obzira na po koji korak unazad, svijet zbog sredstava komunikacije i lakših putovanja ide prema jednoj civilizaciji, odnosno sve se više smanjuje jaz među civilizacijama i koliko god to zvučalo nevjerovatno velika većina muslimana u zapadnoj evropi se sve više osjećaju dijelom zapadne, a sve manje dijelom islamske civilizacije. Naravno i ta zapadna civilizacija se mijenja i prima ponešto od islamske, pravoslavne, hindu i afričke civilizacije. Možda sam previše gledao Zvjezdane staze, ali sviđa mi se ona ideja tamo gdje svi i crni i žuti i ovakvi i onakvi rade skupa kao jedan za dobrobit planete zemlje. :run:
Skijaš

#1164 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Skijaš »

sanaman wrote:Tvoj suprug nema problema, jer ih sam ne pravi, nije uzeo Bosancu radno mjesto i nije drzavi na grbaci...kada bi ispunio ove kriterije vidjela bi kako se odnose prema njemu.

Većina ljudi sa kojim sam ja u bilo kakvom kontaktu nema ništa protiv Roma, ne vrijeđa Sandžaklije niti napada dijasporce. Takvih likova ima, ali oni sigurno nisu većina.
vox-populi

#1165 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Skijaš wrote:
sanaman wrote:Tvoj suprug nema problema, jer ih sam ne pravi, nije uzeo Bosancu radno mjesto i nije drzavi na grbaci...kada bi ispunio ove kriterije vidjela bi kako se odnose prema njemu.

Većina ljudi sa kojim sam ja u bilo kakvom kontaktu nema ništa protiv Roma, ne vrijeđa Sandžaklije niti napada dijasporce. Takvih likova ima, ali oni sigurno nisu većina.
I vecina ljudi sa kojima sam ja u kontaktu je takva. Ali na zalost to je ipak premala grupa gledano na cjelokupno stanovnistvo. Ne samo na krug ljudi u kojem se ja krecem.
Skijaš

#1166 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Skijaš »

vox-populi wrote:
Skijaš wrote:

I vecina ljudi sa kojima sam ja u kontaktu je takva. Ali na zalost to je ipak premala grupa gledano na cjelokupno stanovnistvo. Ne samo na krug ljudi u kojem se ja krecem.
Pa ako većina ljudi koje ti znaš i većina onih koje ja znam ipak ne gaji te ksenofobne stavove, na osnovu čega tvrdiš da je većina ipak ksenofobna ? Ja ne sporim da ih ima, to je očigledno i na forumu, ali ipak ne mislim da su većina.
vox-populi

#1167 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Skijaš wrote:
Pa ako većina ljudi koje ti znaš i većina onih koje ja znam ipak ne gaji te ksenofobne stavove, na osnovu čega tvrdiš da je većina ipak ksenofobna ? Ja ne sporim da ih ima, to je očigledno i na forumu, ali ipak ne mislim da su većina.
Zato sto se i ti i ja krecemo u relativno malim krugovima ljudi. Sa pretpostavljam istim profilom. Koliko sam uspio upratiti tvoje postove, mogu zakljuciti da tvoj nacin razmisljanja (ili moj nacin razmisljanja) ipak ne predstavlja bosanski mainstream. Isto tako, mogu pretpostaviti da ni krugovi ljudi u kojima se krecemo nisu mainstream.

Uzmi samo dva primjera, jedan sa ovog foruma i jedan moj licni.

Na ovom forumu, vecina je gradjansko-ljevicarski nastrojena. Sudeci po anketama prije izbora, vlast sigurno formiraju Ibro Spahic, SDP i Nasa stranka. Dodju izbori i vecina glasa za desnicare.

Moj primjer: dugo vremena sam mislio da mladi u Sarajevu super govore engleski. Jer sam se kretao u takvom krugu ljudi. Od 20-30 osoba sa kojima sam se po raznim osnovama vidjao, svi su govorili solidan do perfektan engleski. Medjutim, kada sam silom prilika upao u neke drugacije krugove, skontao sam a) da je njih vise, b) da ne govore ni bosanski kako treba, a ne engleski.

Za boldirano, ovaj forum apsolutno nije ama bas nikakvo mjerilo sta gradjani BiH misle o nekoj temi. Kao prvo, na forumu je samo mali dio onih koji imaju pristup internetu. A pristup internetu ima manje od 40% stanovnistva. Pa cak i u tom malom dijelu se nadju fasisti, nacionalisti i razni sovinisti. Sta je tek sa onima koji za internet nisu ni culi?
Skijaš

#1168 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Skijaš »

vox-populi wrote:
Skijaš wrote:
Zato sto se i ti i ja krecemo u relativno malim krugovima ljudi. Sa pretpostavljam istim profilom. Koliko sam uspio upratiti tvoje postove, mogu zakljuciti da tvoj nacin razmisljanja (ili moj nacin razmisljanja) ipak ne predstavlja bosanski mainstream. Isto tako, mogu pretpostaviti da ni krugovi ljudi u kojima se krecemo nisu mainstream.
Naše društvo ima problema, ali počne da se gubi u močvarama mržnje samo kada tu mržnju siju politički elementi koji opstoje na ksenofobiji, poput recimo SDS-a. Izbaci iz kalkulacije te političke elemente i biće puno manje srpske djece koja osjećaju antagonizam prema drugim i drugačijim. Kod nas je uvijek bilo različitosti, to je uvijek bilo dio našeg duha, a mržnja je nešto vještačko i nešto što se narodu servira iz političkih centrala a ne kroz kućni odgoj.
vox-populi

#1169 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Skijaš wrote: Naše društvo ima problema, ali počne da se gubi u močvarama mržnje samo kada tu mržnju siju politički elementi koji opstoje na ksenofobiji, poput recimo SDS-a. Izbaci iz kalkulacije te političke elemente i biće puno manje srpske djece koja osjećaju antagonizam prema drugim i drugačijim. Kod nas je uvijek bilo različitosti, to je uvijek bilo dio našeg duha, a mržnja je nešto vještačko i nešto što se narodu servira iz političkih centrala a ne kroz kućni odgoj.
Ma slazem se ja s tim. Nisam ni rekao da je mrznja urodjena, daleko od toga. Ali gledaj jednu stvar, BiH ima slobodne i demokratske izbore. Na vlasti nisu diktatori nego izabrani predstavnici naroda. A ti izabrani predstavnici naroda su SDS, SNSD, HDZ, SDA....

Dok god ti politicki elementi zauzimaju 75% politickog prostora, ne mozes ih izbaciti iz kalkulacije. Ocigledno je da narod tako zeli. A narod zna. :D

Nego, da ne idemo previse u offtopic, izvinjavam se na ovom izletu :)
pirmin

#1170 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by pirmin »

"Svabe" :D , kakvo je vase misljenje o Serdaru?

Mene je covjek u vecim dijelovima svojih nastupa prosto odusevio.
Post Reply