Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
- Ali Kemal
#51 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
@Vivaldi, potpuno si u pravu, samo ne vidis da je iza svega religija, tako da je nemoguce da postoji multi-religijska stranka na prostoru gdje se religije bore za teritoriju.
Prema tome samo gradjanske, a ne multi-etnicke stranke mogu da donesu promjenu u naravno razgranicenim podrucjima. Inace mora se onda cekati da Bosnjaci potpuno savladaju Hrvate u Federaciji, a to ce da potraje ili se nece nikada ni desiti, ipak je iza njih Hrvatska i Vatikan.
Da su Srbi umjesto Hrvata, to bi do sada bilo gotovo, medjutim oni su u drugoj poziciji.
Prema tome samo gradjanske, a ne multi-etnicke stranke mogu da donesu promjenu u naravno razgranicenim podrucjima. Inace mora se onda cekati da Bosnjaci potpuno savladaju Hrvate u Federaciji, a to ce da potraje ili se nece nikada ni desiti, ipak je iza njih Hrvatska i Vatikan.
Da su Srbi umjesto Hrvata, to bi do sada bilo gotovo, medjutim oni su u drugoj poziciji.
- Skijaš
#52 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Reci ti, osnuj stranku i nastupi sa tim programom pa da vidimo kako bi ta inicijativa završila. Očekivati da dođe do dogovora oko toga šta bi bilo čije je maloumno, te podjele neće biti ne zato što je neko protiv podjele nego zato što ne može doći do dogovora šta kome pripada. Eto ti kolege forumaša koji gura ideju o podjeli, a koji bulazni o nekom samo bošnjačkom klinu prema Savi i izlasku na more. A to su samo dva pitanja od njih dvadesetak oko kojih dogovora jednostavno ne može biti. Prvo vi nađite svima prihvatljiv model podjele pa onda propagirajte podjelu, forsirati podjelu kao rješenje kada je nemoguće dogovoriti modalitete te podjele je kako rekoh, maloumno.Banksy wrote:podjela je apsolvirana ... Sve ok, samo morao bi to neko reći i naglas.
-
Bodkin
#53 Re: Multietničke stranke, jedini pravedarecept za stabilizaciju društva
evo npr u sarajevu. 2010 je masa moje raje glasalo za sdp. ja medju njima. znaci 50% ih je glasalo jer je tad bilo kul glasati za sdp, a ne sto su glasali za neku multietnicku stranku. opet pola moje raje koji su ajmo reci multi kulti na prvu provokaciju kazu mi trebamo misleci na bosnjake. i takvih je jako jako puno. dakle istinske multikulture nema jer cim zapne to se pretvori u mi i oni. i sanse da ovi sto si ih nabrojao uzmu vise od 15% glasova, pa makar i u koaliciji, su smijesno male. plus sto ovakve multi stranke ne mogu ici u koaliciju. znaci moraju uzeti vecinu da mogu sami vladati. inace nema svrhe.Danguba wrote:Kako? Gdje?Bodkin wrote:
Nemaju naravno zato sto i 50% onih sto glasaju za nazovi miltietnicke stranke nisu u stvari multietnicari. Na prvo mjesto stavljaju "svoje"
Evo ja bih volio vidjeti takvu jednu koaliciju sastavljenu od malih stranaka ili neku novu stranku. Sasvim svejedno.
Volio bih vidjeti sve umjerene politicare sirom BiH od M.Micica, Petrovica, Krsmanovica...Raguza. Bosnjake da ne nabrajam. Vjerovatno da ih ima malo vise. Logicno.
Mnogi su zarobljeni u neku stranku zbog funkcije koju obavlja ali se vidi da sa istima, mogla bi se graditi neka prosperitetnija buducnost.
a gledaj sad, mislis li stvarno da 50% ljudi u drzavi stvarno zeli da zivi sa onima anamo? da mu oni anamo uslovno kroje sudbinu i vladaju? kad kazem oni anamo, mislim na bilo koga cije ime nije iz "njegovog" naroda
- vivaldi
#54 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
jesi ovo na mene mislio?Skijaš wrote: a koji bulazni o nekom samo bošnjačkom klinu prema Savi i izlasku na more
- Skijaš
#55 Re: Multietničke stranke, jedini pravedarecept za stabilizaciju društva
Ili treća opcija, odbaciš dosadašnji model podjele tala i monopol stranaka nad narodima, te ih tako natjeraš da se konkretnim rješenjima bore za glas običnog čovjeka, nezavisno od njegove etničke pripadnosti. Sve dok HDZ i SDA imaju garancije za ulazak u vlast, te stranke nemaju ni potrebu da se bave stvarnim problemima društva. Naprotiv, njima je u interesu da održavaju polarizaciju, da brane segregaciju djece u školama itd. Odnosno, što više hrane međuetničke animozitete, to su im sigurnije pozicije ovnova predvodnika.cyprus wrote:Činjenica je da u ovakvim okolnostima stvarne multietničke stranke nemaju ni 100-ti dio manevarskog prostora, onog koji imaju nacionalističke... Jednostavno postoje pitanja na kojima nema srednje opcije: ili si za jedno ili si za drugo... Ako si za jedno, ovi neće glasati za tebe, ako si za drugo oni neće glasati za tebe...
Šta je rješenje? Brzog rješenja nema... Po opstojnost BiH postoje potencijalne dvije pozitivne tendencije:
1) Postepena marginalizacija nacionalizma - koja bi se ogledala u tome da birači sve više počinju glasati za stranke koje imaju blažu nacionalnu retoriku, a sve manje za ove hard core nacionaliste i tradicionalne pastire... Kroz relaksaciju odnosa bi se vremenom došlo do toga da je moguće formirati multietničku partiju koja bi u sva tri nacionalna korpusa mogla uzeti pristojan broj glasova...
2) Nagli pad nacionaizma - pičimo još dvije-tri decenije sa ovakvom zategnutom atmosferom povuci-potegni, dok narodu jednom ne dopizdi kad vidi da nema poente i sruši kompletan sistem... Ali se taj sistem neće rušiti ni trobojkom, ni šahovnicom, ni ljiljanima...
Ako se ne desi bilo prva bilo druga opcija, onda se bojim da će biti neki novi sukobi...
- Skijaš
#56 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Na drvosječu. I nije on jedini. Ima njih više koji bi da se kao dijelimo, ali se o tom modelu podjele ni sa vlastitim bratom ne bi mogli dogovoriti.vivaldi wrote:jesi ovo na mene mislio?Skijaš wrote: a koji bulazni o nekom samo bošnjačkom klinu prema Savi i izlasku na more
- vivaldi
#57 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
aha, ma ja nemam takav utisak. mislim da je to bio samo izraz frustracije jednom od najcescih definicija multikuture.Skijaš wrote:Na drvosječu. I nije on jedini. Ima njih više koji bi da se kao dijelimo, ali se o tom modelu podjele ni sa vlastitim bratom ne bi mogli dogovoriti.vivaldi wrote:jesi ovo na mene mislio?Skijaš wrote: a koji bulazni o nekom samo bošnjačkom klinu prema Savi i izlasku na more
ps. sto se tice boldanog dijela, mislim da bi on vise mogao sluziti kao kontraargument nego kao argument u korist tvoje teze i zalaganja mada ga cesto koristis pa me to cudi
- Skijaš
#58 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
To je, i ako si u pravu, samo izolovan slučaj i nekakva opipljiva politička inicijativa na tom fonu ne može zaživjeti. Frustracija bi se možda mogla manifestovati kroz priču o ukidanju konstitutivnosti naroda, ali podjela u Sarajevu nikad neće biti prihvaćena kao alternativa multietničkom modelu. Frustracije bi znači mogle voditi samo ka jačanju bošnjačkog nacionalizma koji teži ukidanju etničkog ključa, Doma naroda itd.vivaldi wrote:aha, ma ja nemam takav utisak. mislim da je to bio samo izraz frustracije jednom od najcescih definicija multikuture.Skijaš wrote:Na drvosječu. I nije on jedini. Ima njih više koji bi da se kao dijelimo, ali se o tom modelu podjele ni sa vlastitim bratom ne bi mogli dogovoriti.vivaldi wrote:
jesi ovo na mene mislio?
Tvrdnja da se ne može dogovoriti model podjele je argument za podjelu ?ps. sto se tice boldanog dijela, mislim da bi on vise mogao sluziti kao kontraargument nego kao argument u korist tvoje teze i zalaganja mada ga cesto koristis pa me to cudi
- Skijaš
#59 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Ko će ih razgraničiti ?Ali Kemal wrote:Prema tome samo gradjanske, a ne multi-etnicke stranke mogu da donesu promjenu u naravno razgranicenim podrucjima.
- vivaldi
#60 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
pa naravno da bosnjaci nikada nece prihvatiti podjelu, potpuno se slazem.
ali isto tako za ovih 20 godina se pod patronatom mz orgnazivonao 1000 pregovora u cilju funkcionalnije drzave i svi su bili bezuspjesni sto govori i od odlucnosti drugih.
zakljucak je status quo - niti moze biti dogovora o podjeli, niti moze biti dogovora o funkcionalnoj drzavi, a sve govori u prilog tome da ce se to tako nastaviti i u narednim decenijama.
ali isto tako za ovih 20 godina se pod patronatom mz orgnazivonao 1000 pregovora u cilju funkcionalnije drzave i svi su bili bezuspjesni sto govori i od odlucnosti drugih.
zakljucak je status quo - niti moze biti dogovora o podjeli, niti moze biti dogovora o funkcionalnoj drzavi, a sve govori u prilog tome da ce se to tako nastaviti i u narednim decenijama.
-
almir90
#61 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Kad se pojave stranke koje pričaju o ekonomiji i radu, i kad za iste većinom glasaju Bošnjaci (koliko vidimo realnost je da ostala dva naroda to i ne zanima), odjednom kod ostalih naroda te stranke dobiju epitet bošnjačkih nacionalnih stranaka. Dakle, kad se priča o radu i novcu (što nam i treba biti najvažnije) to je pretvaranje i foliranje za široke mase od strane Bošnjaka. Mene samo zanima kakva bi reakcija bila da je stranka Sefera Halilovića dobila recimo 150-200 000 glasova.Danguba wrote:Tako nekako a i ti imas opciju da se opet vratis HDZ-u.Leons wrote:
Znači da ,osim deklarativno, nisu multietničke stranke. Uglavnom se radi o nekim bošnjačkim jugo-sekularnim politikama.
Što se tiče teme, do stabilizacije društva i države može doći samo sa jakim Bošnjacima.
- Drvosjeca iz Dejcica
#62 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Podjela prihvaćena 1995. godine pa i imamo ovo stanje danas.Skijaš wrote: To je, i ako si u pravu, samo izolovan slučaj i nekakva opipljiva politička inicijativa na tom fonu ne može zaživjeti. Frustracija bi se možda mogla manifestovati kroz priču o ukidanju konstitutivnosti naroda, ali podjela u Sarajevu nikad neće biti prihvaćena kao alternativa multietničkom modelu. Frustracije bi znači mogle voditi samo ka jačanju bošnjačkog nacionalizma koji teži ukidanju etničkog ključa, Doma naroda itd.
- vivaldi
#63 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
upravo to je zajednicka stvar i nacinalnim i nenacionalnim strankama. i jedne i druge o ekonomiji samo pricaju, a slabo sta urade. zato nacionalne ponudu pojacajau sa nacionalizmomalmir90 wrote:Kad se pojave stranke koje pričaju o ekonomiji i radu
- vivaldi
#64 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
cisto sumnjam da bi se upalila lampica, to bi bilo objerucke prihvaceno iz rs-a.Drvosjeca iz Dejcica wrote: možda se tamo nekom upali lampica
-
almir90
#65 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Ali problem je taj kada za iste glasaju samo Bošnjaci, i po automatizmu ta stranka odmah postaje bošnjačka nacionalna stranka. I krive se Bošnjaci za nacionalizam i za lažno foliranje pred strancima. Odmah ide nastavak, lobiranje kod stranaca u stvaranju islamske države u centru Evrope. Ne ne pišem više, valjda se može shvatiti o čemu pričam.vivaldi wrote:
upravo to je zajednicka stvar i nacinalnim i nenacionalnim strankama. i jedne i druge o ekonomiji samo pricaju, a slabo sta urade. zato nacionalne ponudu pojacajau sa nacionalizmom
- Skijaš
#66 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Pa hajde, po kojem modelu ? Kome Brčko, kome Neum, kome Srebrenica, Kiseljak, Stolac, Vitez, itd itdDrvosjeca iz Dejcica wrote:Podjela prihvaćena 1995. godine pa i imamo ovo stanje danas.Skijaš wrote: To je, i ako si u pravu, samo izolovan slučaj i nekakva opipljiva politička inicijativa na tom fonu ne može zaživjeti. Frustracija bi se možda mogla manifestovati kroz priču o ukidanju konstitutivnosti naroda, ali podjela u Sarajevu nikad neće biti prihvaćena kao alternativa multietničkom modelu. Frustracije bi znači mogle voditi samo ka jačanju bošnjačkog nacionalizma koji teži ukidanju etničkog ključa, Doma naroda itd.Ja ne znam zašto se neki toliko boje podjele. Ako ćemo se dijeliti hajmo se dijeliti.
-
artime
#67 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Pa svaka vladajuca nacionalna stranka jeste multietnicka sa rezervom, ali jeste. Ovdje bi jedino izuzela SNSD. Kazem vladajuća. Pogledajte im članove i ustanovit cete to. Samo je fazon proklamovati taj multikulturalizam sto nijedna od nacionalnih ne cini. I ako cemo iskreno ovdje se niko NE BORI ZA INTERES JEDNOG NARODA KOJEG ZASTUPA. Ali to je vec sve ispisano. Ko se bori za Bosnjake radi njih? I to isto vazi za Hrvate i Srbe. Sto se tice te politike.
No, za stabilizaciju drustva? To je druga prica. Sta se pod tim podrazumijeva?
Historijski postojale su tri stranke. I to nam je arhetipski sto bi se reklo. Znaci da se mora desiti nesto fantasticno revolucionarno da se takva svijest promjeni. Kao navika. Bas bas treba vremena i sabura da se otkloni. Ukoliko je losa naravno
Za multi kulti sam, ali poznavajuci par faktora, ne prolazi to kod nas lako. Iako bi bilo super naravno da barem nesto krene. Radi nase djece ako nista
eto ne moramo je mi docekati, a ja sam jos mlada 
No, za stabilizaciju drustva? To je druga prica. Sta se pod tim podrazumijeva?
Historijski postojale su tri stranke. I to nam je arhetipski sto bi se reklo. Znaci da se mora desiti nesto fantasticno revolucionarno da se takva svijest promjeni. Kao navika. Bas bas treba vremena i sabura da se otkloni. Ukoliko je losa naravno
Za multi kulti sam, ali poznavajuci par faktora, ne prolazi to kod nas lako. Iako bi bilo super naravno da barem nesto krene. Radi nase djece ako nista
- vivaldi
#68 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
u pravu si, ali postoji nekoliko razloga zasto je to tako. bosnjacka i bosanska ideja se dobrim dijelom poklapaju - najvaznija zajednicke karaktarestike su drazava u sadasnjim granicama i gradjanski model jedan covjek jedan glas, od kojeg se naravno najvise jeze hrvati kao najmalobrijniji.almir90 wrote:Ali problem je taj kada za iste glasaju samo Bošnjaci, i po automatizmu ta stranka odmah postaje bošnjačka nacionalna stranka. I krive se Bošnjaci za nacionalizam i za lažno foliranje pred strancima. Odmah ide nastavak, lobiranje kod stranaca u stvaranju islamske države u centru Evrope. Ne ne pišem više, valjda se može shvatiti o čemu pričam.vivaldi wrote:
upravo to je zajednicka stvar i nacinalnim i nenacionalnim strankama. i jedne i druge o ekonomiji samo pricaju, a slabo sta urade. zato nacionalne ponudu pojacajau sa nacionalizmom
druga stvar su i neki politicki potezi koje prave multi stranke jer im u federaciji reforme uvijek pocinju od mostara i hrvata. kada se sjetis sdp-a i njihove price bili su srmtni neprijatelji nacionalnim strankama, ali su u vlasti zavrsili sa sda, a izbacili hdz.
i kako ti sada i nekom umjerneom hrvatu objasniti da je to nije neki tajni plan? ljudi kod nas prave zavjeru i kad im se golub posere na auto, a kamoli od ovih stvari. isto sada je uradio i df. opet su refrome trebaal krenuti od alumunija i eroneta. iskreno govoreci, oni u svakom slucaju imaju male sanse da se probiju u zap hercegovinu, a sa ovkavim potezima te male sanse postaju nikakve. zasto? nemam pojma
- vivaldi
#69 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
nemoj dvaput reci. ko moze garantovati da mile ili dragan ne bi mnogo toga otpisali kada bi stvarno postojala realna mogucnost za takvo nesto, a uz zvanicnu podrsku beograda/zagreba, crkve i ponekog obecanja za one sto ostanu iza crte to ne bi i progurali na nekom plebiscitu.Skijaš wrote:Pa hajde, po kojem modelu ? Kome Brčko, kome Neum, kome Srebrenica, Kiseljak, Stolac, Vitez, itd itd
-
almir90
#70 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
vivaldi wrote: u pravu si, ali postoji nekoliko razloga zasto je to tako. bosnjacka i bosanska ideja se dobrim dijelom poklapaju - najvaznija zajednicke karaktarestike su drazava u sadasnjim granicama i gradjanski model jedan covjek jedan glas, od kojeg se naravno najvise jeze hrvati kao najmalobrijniji.
druga stvar su i neki politicki potezi koje prave multi stranke jer im u federaciji reforme uvijek pocinju od mostara i hrvata. kada se sjetis sdp-a i njihove price bili su srmtni neprijatelji nacionalnim strankama, ali su u vlasti zavrsili sa sda, a izbacili hdz.
i kako ti sada i nekom umjerneom hrvatu objasniti da je to nije neki tajni plan? ljudi kod nas prave zavjeru i kad im se golub posere na auto, a kamoli od ovih stvari. isto sada je uradio i df. opet su refrome trebaal krenuti od alumunija i eroneta. iskreno govoreci, oni u svakom slucaju imaju male sanse da se probiju u zap hercegovinu, a sa ovkavim potezima te male sanse postaju nikakve. zasto? nemam pojma
Isto kao i trenutni problem sa DF-om, iako Bošnjaci jesu većinski glasači, mada ima tu i Srba i Hrvata koji žive u Federaciji, stranka je odmah postala "bošnjačka nacionalna stranka", i odmah ona dva čmara izađu i javno kažu da ne mogu oni (DF) predstavljati nikakve Hrvate, jer Hrvate samo može predstavljati HDZ BiH. I, ja se onda pitam kako se smatra Hrvat i Srbin koji su glasali za DF? Jesu li to oni Bošnjaci pravoslavci i katolici?
-
hAZNADAR
#71 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Multietnicnost u politici nema perspektivu i taj projekat je davno propao, odbacen i napusten.
Multietnicnost je dio kulture i identiteta drzave,.. ali tome nije mjesto u politici niti ima sanse.
Buducnost BiH je u dominaciji jedne nacije na odredjenom teritoriju i sukob oko teritorija na ovaj ili onaj nacin.
Multietnicnost je dio kulture i identiteta drzave,.. ali tome nije mjesto u politici niti ima sanse.
Buducnost BiH je u dominaciji jedne nacije na odredjenom teritoriju i sukob oko teritorija na ovaj ili onaj nacin.
-
almir90
#72 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Šta rekoše, demografijom do konačne pobjede? 
- vivaldi
#73 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
neosprona je cinjenica da ni dodik ni bakir ni bilo ko ima takvu podrsku unutar jednog naroda ko hdz sto ima. samim tim, iz njihove perspetkive (a i logike) svi drugi su gubitnici pa tako i hrvati u df. isti ti je slucaj i sa dodikom. glasovi srba u df su mu beznacajni bas kao je nevazno i nekoliko desetina hiljada glaova koliko su dobile kojekave ultraradikalne i cetnicke stranke u rs, ali nisu presle cenzus. znaci, nebitno je sta misle.almir90 wrote:jer Hrvate samo može predstavljati HDZ BiH. I, ja se onda pitam kako se smatra Hrvat i Srbin koji su glasali za DF?
- Skijaš
#74 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Šta bi otpisali ? Srebrenicu i Neum uz koridore do ta dva mjesta ?vivaldi wrote:nemoj dvaput reci. ko moze garantovati da mile ili dragan ne bi mnogo toga otpisali kada bi stvarno postojala realna mogucnost za takvo nestoSkijaš wrote:Pa hajde, po kojem modelu ? Kome Brčko, kome Neum, kome Srebrenica, Kiseljak, Stolac, Vitez, itd itd
- Skijaš
#75 Re: Multietničke stranke, jedini pravedan recept za stabilizaciju društva
Moguće, i u tom će se slučaju nastaviti dalje propadanje. Ali je u redu biti i optimista, vjerovati da se ipak može izaći iz tog paklenog kola.hAZNADAR wrote:Buducnost BiH je u dominaciji jedne nacije na odredjenom teritoriju i sukob oko teritorija na ovaj ili onaj nacin.