Mucanje
Moderator: anex
-
milenium69
#126 Re: Mucanje
Hvala dragi Filter, trudim se na sve nacine da ne pokazujem svoju zabrinutost pred njim,ali stresova je previse- skola, drugovi, zadirkivanje... Za sada se dobro drzi i inteligencijom nadoknadjuje problem koji cemo ,ako ne u potpunosti resiti,onda bar staviti pod kontrolu nekim tehnikama koje on bas i ne primenjuje. Hiper aktivan je, samo nesto brza , pa tako i prica. Nadam se boljitku. Pozdrav i svako dobro, jos cemo biti u kontaktu.

-
ZAGORS
#127 Re: Mucanje
Pozdrav.
Ja u drustvu ne mucam mozda 10-tak rijeci na dan,ali zato kada odgovaram neke predmete onda pocnem mucati.Mucanje mi se pojavilo prije jedno 2 mjeseca kada sam odgovarao biologiju i od tada polahko sve vise.Akada sam bio odgovarao fiziku jedva recenicu da sam spojio, i dobio 2 mislim znao sam sve odgovore ali nemogu da kazem a i nastavnik mi se smijao zbog mucanja.Mislim koliko ljudi moraju glupi i primitivni da se smiju tudjeoj muci.Pa nevolim ja sto mucam.aAli hvala Bogu procu sa 5.Na pocetku razreda i u prvom polugodistu,i u polovini drugog uopce nisam mucao ali se to javilo 2 mjeseca prije kraja ( zbog velike treme koje me drma prije odgovaranja...ali kada odgovaram naprimjer engleski i matematiku i geografiju uopce ne mucam ).Ono sto hocu da kazem je da je najvaznija samo kontrola i samopouzdanje.Kazes sam sebi ma je*** profesore i druge ljude koji mi se smiju ja sam jaci,bolji,pametniji od njih.Nadam se kada krenem opet u skolu da vise necu mucati dok odgovaram i dacu se znati kontrolirati.Vjezbacu tehnike disanja,citanja na glas,recitovanja,cuo sam da je dobra i usna harmonika za sviranje.I nek se zna zajedno smo jaci
Ja u drustvu ne mucam mozda 10-tak rijeci na dan,ali zato kada odgovaram neke predmete onda pocnem mucati.Mucanje mi se pojavilo prije jedno 2 mjeseca kada sam odgovarao biologiju i od tada polahko sve vise.Akada sam bio odgovarao fiziku jedva recenicu da sam spojio, i dobio 2 mislim znao sam sve odgovore ali nemogu da kazem a i nastavnik mi se smijao zbog mucanja.Mislim koliko ljudi moraju glupi i primitivni da se smiju tudjeoj muci.Pa nevolim ja sto mucam.aAli hvala Bogu procu sa 5.Na pocetku razreda i u prvom polugodistu,i u polovini drugog uopce nisam mucao ali se to javilo 2 mjeseca prije kraja ( zbog velike treme koje me drma prije odgovaranja...ali kada odgovaram naprimjer engleski i matematiku i geografiju uopce ne mucam ).Ono sto hocu da kazem je da je najvaznija samo kontrola i samopouzdanje.Kazes sam sebi ma je*** profesore i druge ljude koji mi se smiju ja sam jaci,bolji,pametniji od njih.Nadam se kada krenem opet u skolu da vise necu mucati dok odgovaram i dacu se znati kontrolirati.Vjezbacu tehnike disanja,citanja na glas,recitovanja,cuo sam da je dobra i usna harmonika za sviranje.I nek se zna zajedno smo jaci
-
ero:pero
#128 Re: Mucanje
milenium69 wrote:Hvala dragi Filter, trudim se na sve nacine da ne pokazujem svoju zabrinutost pred njim,ali stresova je previse- skola, drugovi, zadirkivanje... Za sada se dobro drzi i inteligencijom nadoknadjuje problem koji cemo ,ako ne u potpunosti resiti,onda bar staviti pod kontrolu nekim tehnikama koje on bas i ne primenjuje. Hiper aktivan je, samo nesto brza , pa tako i prica. Nadam se boljitku. Pozdrav i svako dobro, jos cemo biti u kontaktu.![]()
![]()
Samo mu reci dva imena - Slaven Bilic i Gibonni
ljudi su to rijesili disanjem i pravilnim nacinom izgovora,imam strica koji muca od djetinjstva to mu je bas velika trauma bila i tek prije par godina naucio da se prvo poslozi u glavi..bas to sto kazes, usporiti sve, smiriti..i polako..
sretno vam i zelim sve najbolje!
-
milenium69
#129 Re: Mucanje
Dragi Zagors, samo hrabro sreco i ne daj se. Kao mama i kao drugar u potpunosti te razumem. Drzi do sebe, glavu gore i probaj malo da vezbas disanje i opustanje. Neka to pobedi tvoju tremu i uzbudjenje. Pozdrav. Hvala ostalim saborcima na savetima.
- Sentinel
#130 Re: Mucanje
ne pričaj gluposti. Izliječiti mucanje za jedan sat ili dan? Treba vas u zatvor poslati zbog ovoga.Lud i ponosan wrote:http://mitech-dizajn.com/0baravos/iskustva.html
Liječi mucanje za samo jednu terapiju
Osim razgovora sa pacijentima, antistresne i vježbe pravilnog disanja, ne upražnjava nikakve druge komplikovane zahtjeve. Pacijenti tečno progovore već nakon prve terapije za što dobiju i ugovor koji im garantuje nepromijenjeno stanje do kraja života
Ono što je ruska čudotvorka Džuna (Jevgenija Juvaševna Davitašvili) nekada dosezala u polju bioenergije, to je danas Nišljanin Borivoje Stoilković dosegao u polju logopedije. Mucanje i druge govorne mane otklanja za jednosatnu terapiju koja osim razgovora sa pacijentima, antistresne i vježbe pravilnog disanja, ne podrazumijeva nikakve druge komplikovane zahtjeve.
Na desetine pacijenata posjećuju njegove seanse koje redovito organizira u Beogradu i Sarajevu. Dolaze mu ljudi iz svih krajeva svijeta. Neki prevale stotine pa i hiljade kilometara samo da bi proveli jedan sat u njegovom društvu. Jednako je uspješan kod liječenja pacijenata svih uzrasta.
"Baravos" protiv mucanja
Liječenjem mucanja, ovaj 69-godišnji logoped počeo se baviti prije deset godina. Do tada se proslavio kao odličan kiropraktičar i bioenergičar. Terapiju je otkrio slučajno, nakon što je pomogao jednom desetogodišnjem dječaku da se riješi svog mucanja. Nazvao ju je "Baravos terapija za liječenje mucanja". Ime je dobila po njegovoj istoimenoj logopedskoj ordinaciji iz ulice 27. marta u Beogradu.
- Baravos ne znači ništa. To je izmišljenja reč. Jer, Amerikanci kažu da nove - izmišljene reči brže ulaze u uši ljudi nego one poznate i ustaljene. Tako sam i ja izmislio Baravos koja nema svoje značenje - objasnio je Stoilković u nedavnom razgovoru za Auru.
U Srbiji, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj, vlada najveće interesovanje za njegov rad ali mu pacijenti dolaze i iz ostalih zemalja. To što osim srpskog ne govori niti jedan drugi jezik, ne znači da je kod pacijenata sa drugih govornih područija manje uspješan.
Mucao zbog psa
- Mucati sam počeo kada sam bio osnovna škola. Susjedov pas je skočio na mene. Htio je da se igramo ali sam se ja uplašio. Sjećam se da sam mnogo plakao i da nakon toga više nisam mogao fino pričati. Naročiti ako imam tremu ili ako sam u društvu sa nepoznatim ljudima, tad sam najteže izgovarao. To su jako nelagodne situacije. Mislio sam da se toga više nikada neću riješiti. Zbog toga sam imao osjećaj niže vrijednosti, ali evo, izgleda da mi se nakon terapije kod Borivoja sreća ipak osmijehnula - ispričao nam je Srđan Krajišnik, 25-godišnji Visočanin koji od '92. godine živi u Bijeljini. Njemu je u septembru mjesecu prošle godine, Općinski sud u Bijeljini izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci jer je u noći subotu na nedjelju 16. avgusta iste godine, automobilom usmrtio 76-godišnjeg starca, izvjesnog Lekovića, također iz Bijeljine. Zbog toga je danas na odsluživanju kazne u Okružnom zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu. Zbog stresa kojeg je doživio te nesretne večeri, njegovo mucanje je bilo još izraženije pa često nije mogao izgovoriti ni vlastito ime. Sreća mu se osmijehnula kada je logoped Borivoje odsjeo jedne prilike u poznatom restoranu Kula, u kojem Srđan, kao primjeran zatvorenik, danju radi kao konobar. Nakon terapije, na kojoj su prisustvovali i naši reporteri, Srđan niti jednom nije zamucao.
- Sve mi je ovo kao san. Ne smijem još ništa komentirati. Vidjeli ste i sami - kazao je Srđan kratko nakon terapije, šaleći se da se u zatvoru okoristio za dvije stvari: naučio je konobarski zanat i izliječio mucanje.
Interesantno svjedočenje o Borinim uspjesima kod liječenja mucanja ispričao je i Mladen Kozak, 27-godišnji student elektrotehnike sa jednog američkog univerziteta. Mucati je, kaže, počeo nakon što je pao sa kreveta kada je imao svega tri godine. Liječio se dvije godine u Americi ali terapije nisu uspijevale. Progovorio je tek kada je posjetio Borivoja Stoilkovića, polovinom prošle godine. Sličnu sudbinu je imala i Borislava Šarić iz Srbije, koja je mucala čak 70 godina. Već je, kaže, bila izgubila i posljednju nadu da će ikada progovoriti kako treba. Sat vremena razgovora i ukazivanjem na greške koje pravi prilikom disanja, učinili su da i Borislava tečno progovori.
Besplatno liječenje
Terapije Borivoje izvodi grupno ili pojedinačno u trajanju od jednog sata. Ponekad i kraće. Nakon terapije, pacijent je izliječen u što se i sam može uvjeriti. Uz to, dobije i ugovor u kojem Borivoje garantira da pacijent više nikada neće mucati. Ako ipak zamuca, sve naredne terapije su besplatne.
"Ako ipak zamuca, sve naredne terapije su besplatne:.." fuj
- drag_gost
#131 Re: Mucanje
Mucanje dolazi cesto sa manjkom samopouzdanja, a obicno je uzrokovano nekom traumom iz djetinjstva: razvod braka, gubitak jednog roditelja, gubitak drage osobe, bolest, itd. Treba napasti uzrok problema, dakle, djetetu posloziti "kockice" u glavi. Djeca obicno sama sebe krive za neke traume, a roditelji im cesto pomazu u tome. Nakon sto djetetu bude jasno i stvore se nove sinapticke veze u mozgu (posloze se kockice), onda ce dijete cesto i samo prestati da muca. Ovo je u vecini, mada postoji i onaj drugi uzrok - fizicki, koji je rjedji.
Ovo sto sam napisao, je iz vlastitog iskustva, jer sam i sam mucao i hvala Bogu vise ne.
Ovo sto sam napisao, je iz vlastitog iskustva, jer sam i sam mucao i hvala Bogu vise ne.
- Sentinel
#132 Re: Mucanje
ljudi koji mucaju su razmažene kukavice. Sve ostalo je sporedna stvar. Kada im narastu muda progovoriće
- Sentinel
#133 Re: Mucanje
trast mi, aj nou vat ajm duinLud i ponosan wrote:Mislim da je ovo daleko od istine, a mnogo blize gluposti.Sentinel wrote:ljudi koji mucaju su razmažene kukavice. Sve ostalo je sporedna stvar. Kada im narastu muda progovoriće
-
*mima*
#134 Re: Mucanje
Sentinel wrote:ljudi koji mucaju su razmažene kukavice. Sve ostalo je sporedna stvar. Kada im narastu muda progovoriće
nidje veze
- Sentinel
#135 Re: Mucanje
čini ti se. Znas da sam u pravu. Pitaj Cicu Tafro*mima* wrote:nidje vezeSentinel wrote:ljudi koji mucaju su razmažene kukavice. Sve ostalo je sporedna stvar. Kada im narastu muda progovoriće
- drag_gost
#136 Re: Mucanje
Naravno da je glupost. Ja znam decka koji je odrastao u ratu, ostao bez oca (poginuo), i opet uspio da iz svega toga izraste u kvalitetnog covjeka. Sada ima svoju firmu i uspjesan je biznismen. Tesko da je mogao sebi priustiti razmazenost i kukavicluk u svom putu.
- shape of despair
#137 Re: Mucanje
Jel to ona sa svojim sinčičem u Vrazovoj ulici što me je slagala da ću prestati mucati,hiptotizirala me(kako to glupo i naivno zvuči),klepila trocifrenu brojku i na kraju izveo vuk magarca.Sentinel wrote:čini ti se. Znas da sam u pravu. Pitaj Cicu Tafro*mima* wrote:nidje vezeSentinel wrote:ljudi koji mucaju su razmažene kukavice. Sve ostalo je sporedna stvar. Kada im narastu muda progovoriće
I ono priča je,ako neuspje sa tri tretmana treba doći na još koji
- Sentinel
#138 Re: Mucanje
eee ta. Na prvom tretmanu ona odmah kaze da su svi ljudi koju mucaju velike kukavice
Jel to ona sa svojim sinčičem u Vrazovoj ulici što me je slagala da ću prestati mucati,hiptotizirala me(kako to glupo i naivno zvuči),klepila trocifrenu brojku i na kraju izveo vuk magarca.
- shape of despair
#139 Re: Mucanje
Kako se zvao onaj čikica što je dolazio u Sarajevu.Držao je svoje seanse na pumpi Imzit na dobrinji.Sentinel wrote:eee ta. Na prvom tretmanu ona odmah kaze da su svi ljudi koju mucaju velike kukavice
Jel to ona sa svojim sinčičem u Vrazovoj ulici što me je slagala da ću prestati mucati,hiptotizirala me(kako to glupo i naivno zvuči),klepila trocifrenu brojku i na kraju izveo vuk magarca.
On kaže ovako: "Mucavci su velike kukavice po pitanju govora.Mogu biti najbolji u svemu ali kada treba pričati onda ih nema na mapi."
Inače,ima tu istine ali niko od tih pametologa da me izliječi a puna im usta
- Sentinel
#140 Re: Mucanje
moraju jaja narasti malo, džaba je
-
crazyMADRFAKER
-
Great Cornholio
#142 Re: Mucanje
Evo ovako:milenium69 wrote:Sve vas pozdravljam iz Beograda i zamolila bih gospodina koji je objasnjavao vezbe disanja u tri polozaja da mi kaze koje to reci treba da se izgovaraju prilikom izdisaja ( samoglasnici, suglasnici ili bilo koje pocetno slovo). Moj sin ima deset godina i muca. Tri godine smo proveli kod logopeda bez nekog veceg uspeha, imao je i uspone i padove. Na kraju je receno da se posveti citanju na glas i prepricavanju. Godinu dana ne idemo i on te vezbe citanja radi skoro svakodnevno i pomaci su minimalni. Razmisljam da ga ponovo ukljucim na neke vezbe na institutu za fonetiku i patologiju govora. Vidim da vec duze vreme nema nikog a forumu,ali bih zamolila za neki savet, misljenje osoba kada su deca u pitanju. Mnogo mi je tesko, a mom sinu jos teze
1. Osoba stoji, ruke su uz tijelo.
2. Osoba udiše zrak istovremeno dižući ruke dok ne budu u potpunosti uspravne.
3. Ne praveći pauzu između udisaja i izdisaja osoba polako izdiše spuštajući ruke , istovremeno izgovarajući samoglasnik "A", što duže može, dok se ruke ne vrate u prvobitni položaj.
Poslije ovoga slijedi kratka pauza, pa se postupak ponavlja i sa ostalim samoglasnicima, E, I, O, U.
Kad se postupak izvrši za sve glasove, onda se ono što piše pod 1. 2. ponavlja, ali se radnja pod 3. mijenja, umjesto laganog spuštanja ruku i produženog izgovaranja vokala A, E, I, O, U, ruke se puštaju da "padnu niz tijelo" izgovarajući pri tom AH, EH, IH, OH, UH.
Ovo možda zvuči komplikovano, ali nije, zamisliš npr. da mašeš rukama kao da želiš da poletiš, pa kad "krila"dižeš gore ti polako udišeš, a kad se spuštaju ti ih polako spuštaš, i foniraš ( produženo izgovaraš) vokale A, E, I, O, U, dok "imaš" zraka.
A u drugoj fazi, kad "krila" idu gore ti opet lagano udišeš, ali kad ih spuštaš, pustiš ih da padnu i naglo izdahneš, izgovarajući AH, EH, IH, OH, UH.
Vježbe usporenog čitanja su jedna od metoda koju logopedi koriste prilikom tretmana mucanja, postoje i druge, evo npr. ja bih ti predložio metodu pjevanja, jer osoba koja muca ne muca dok pjeva, pa neće ni tvoj sin, evo npr. nek pjeva onu Brankovu " U svijetu postoji jedno carstvo"
Mucanje se ne može tako lako "pobijediti", ovi što kažu da mogu praviti čuda i mucanje "izliječiti" jednom kraćom "terapijom", lažu, ali simptomi mucanja se mogu ublažavati, eto npr. kad slušaš popularnog pjevača Džibonija, i kad pjeva i kad govori, ne bi nikada rekla da je on patio od teškog oblika mucanja, a jeste, tako da nemoj gubiti nadu, može se olakšati i tebi i tvom sinu. Možda simptomi mucanja nikada u poptpunosti ne iščeznu, ali uz vašu volju i trud, i uz stručnu pomoć, moraju se postepeno ublažavati.
- Sentinel
#143 Re: Mucanje
hahah, čuj oko disanja. Dišite vi koliko hoćete, mucanje nećete izliječiti.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili hećima.
Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili hećima.
-
walter 77
#144 Re: Mucanje
pozdrav svima stid me da pricam o mucanju,mucam od 8 godine. cesto sam bio predmet zezanja.volio bih da cujem kakva su vasa iskustva kako se vi nosite stim.
-
kerima1
#145 Re: Mucanje
A kako bi te tek bilo stid da si gluhonijem ili od neke bolesti glasne zice presjecene,cega se ljudi sve stide Boze me sacuvaj!walter 77 wrote:pozdrav svima stid me da pricam o mucanju,mucam od 8 godine. cesto sam bio predmet zezanja.volio bih da cujem kakva su vasa iskustva kako se vi nosite stim.
Nije mucanje nista strasno,niti bolest,opusti se i zivi svoj zivot.
-
PurpurHazel
#146 Re: Mucanje
Bez ikakve potrebe te je stid, ali istina je da živimo u ružnim vremenima gdje se ljudi često ismijavaju s tim, ali možda se više i tebi to čini, zbog toga jer si time opterećen. Sjeti se samo poznatih ljudi koji su mucali ili mucaju, od Bruce Willisa do Gibonnija itd., koji često o tome pričaju, imaš ovdje cijelu emisiju o tome, konkretno bivši nogometaš i selektor hrvatske reprezentacije Slaven Bilić kako priča o svojim problemima s mucanjem, to su sve javni ljudi koji su pobijedili sebe i svoje strahove, zato nemoj se brinuti, niti predstavljati to kao problem, prihvatiš sebe kakav jesi i voliš se takvog, a to će i drugi osjetiti, sretno!walter 77 wrote:pozdrav svima stid me da pricam o mucanju,mucam od 8 godine. cesto sam bio predmet zezanja.volio bih da cujem kakva su vasa iskustva kako se vi nosite stim.
Link pa malo pogledaj, imaš i sve druge dijelove cijele emisije - https://www.youtube.com/watch?v=22yM0Kml1zY
- Russki
#147 Re: Mucanje
Purpur objasnio!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#148 Re: Mucanje
što ne odeš kod logopeda
-
eldinnidle
#149 Re: Mucanje
Zdravo, interesuju me neke konkretne neugodne situacije u koje ste dolazili zbog mucanja, ja često dolazim i takve kada odgovaram ili pričam pred razredom, pa me interesuju vaša iskustva i kako se nosiite s tim 
-
MaglajBH
#150 Re: Mucanje
Pozdrav. Interesuje me da li je neko imao iskustva sa dr. Darko Novosel iz Varazdina i njihovom 14dnevnom terapijom. Slaven Bilic je govorio o njima.