Mrznja na relaciji Zenica-Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Chischo

Post by Chischo »

DaysleepeR wrote: @Chischo

svako ima pravo na misljenje, ja sam rekao da nisam 100% siguran, ali sam tu pricu cuo.
A evo potvrda je stigla da su se Markale psovale.
Joj i ti bi sad osudio citave zenicane zbog par cigana iz blatuse(za neupucene bolje je da ne znaju sta je blatusa)
St.Germain

Post by St.Germain »

a sta znaci biti cigan :?
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Ako vam to nesto znaci

Sjecam se kao da je jucer bilo..

Negdje pred sami rat kada je postalo jasno da bivsu drzavu vise nece sastaviti ni najbolji sajdzija u meni se pojavio patriotski zanos: imacemo svoj novac, reprezentaciju, pasose, zastavu.

pazi sad ovo sarajevo ce biti glavni grad drzave, u njemu ce biti sve institucije, ambasade.....

Prvi dio me jos uvijek lozi, ali drugi.. kada moram stajati pola sata na ulici po najvecoj vrucini dok se u saobracaj ukljuci neki sa diplomatskim tablicama, kada moram ici pjesice kuci zato sto autobusi ne voze jer su drzavne institucije blokirali strajkaci, veoma bih se rado odrekao tog dijela u korist npr. Zenice pa da i vi malo pjesacite, a da mi opet malo uzivamo u prijeratnom rahatluku :lol:

Za utjehu iako su sve drzavne institucije u Sarajevu, regionalni sastav uposlenika je veoma sarolik. ima tu Gacana, Rogaticana, Visegradjana, sandzaklija, Krajisnika..pa s te strane mislim da niko nije ugrozen. Cisto ne vjerujem da bi, kada bi npr neka institucija koja je sada u Sarajevu bila u npr. Mostaru u njoj bilo zaposleno manje ljudi iz tog kraja nego sto je sada (ovo je samo primjer, moze se uzeti bilo koji grad u BiH).

Usput, treba nam pod hitno Zakon o sportu sa ugradjenim mehanizmima za zastitu od huliganstva jer su sportski tereni, na zalost, postali rasadnici gdje se mladi ljudi uce nacional sovinizmu...A onda vjerovatno nece biti ni Markala, mozda cak ni onog ogavnog Noz, Zica, a nadam se ni Gazi gazi ustase...

Ruzno je i jedno i drugo a meni iskreno i trece..
violentjack

Post by violentjack »

glupost samo retardirana osoba moze mrziti drugi grad

moze da ga ne voli

ali mrznja

zenica, sarajevo, (beograd), podgorica su bosnajcki gradovi, i nema mrznje

trebaju se mrziti pravoslavni vlasi, ostalo je relativno
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Chischo wrote:
DaysleepeR wrote: @Chischo

svako ima pravo na misljenje, ja sam rekao da nisam 100% siguran, ali sam tu pricu cuo.
Joj i ti bi sad osudio citave zenicane zbog par cigana iz blatuse(za neupucene bolje je da ne znaju sta je blatusa)
Ja bi najradije da ih Zenica i Zenicani osude, a ne da ti sad nesta meni skaces na sve sto ja napisem, cime odajes utisak da mi bas nebi psovao Markale, ali majku i blizu mi familiju bi svakako.

Tim momcima koji su psovali Markale ste trebali odmah metak u celo po kratkom postupku, jer nedo Bog nikom da je poginuo, da mu je neko poginuo, ili da je samo bio tu kad se to desilo.
Sretan je svako ko nije bio tu.
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

ja uvijek konto da je mrznja na relaciji banja luka - sarajevo
auf

Post by auf »

DaysleepeR wrote:
coltrane wrote:Vjerujte price je isla ovako:
grupica KRETENA sa juga (znaci ne svi) je navijala :"ale ale, ale ale jebemo vam Markale..."
Istog trenutka je nastala neugodna tisina na stadionu i onda je ostatak stadiona poceo zvizdati i negodovati (cijeli stadion, mislim).

Dobro su momci prosli, mogo im je jos neko nesto opsovat :D

@Chischo

Markale su se psovale na prvom gostovanju Sarajeva poslije rata, 1996., isto kao sto su se psovale na posljednjem, 2003. godine. Posto su psovke dosle sa vase navijacke tribine, ti su likovi trebali biti odvaljeni od batina tako da im nikad vise ne padne na pamet da to ponove. Kako se to nije desilo, da se zakljuciti kako vam i nije to bas previse smetalo.

Iako sam zadnje gostovanje, jedva izvukao zivu glavu iz Ze, nemam nista protiv iste, osim na dan utakmice, sto je sasvim normalna stvar.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Nemam ni ja nista protiv Zenice, ali Chischo je pitao na pocetku o mogucim razlozima, i ja naveo neke koji su mi pali na pamet.

Zenici nije trebala ta mrlja psovanja Markala.

Cim se to jednom desi, ostane u necijoj praznoj glavi da odjekuje i opet ce se ponoviti od strane nekog djeteta koje se ni ne sjeca rata niti zna sta su to Markale.

Nije to trebalo dozvoliti, neugodna tisina i glasno negodovanje je premalo.
nineac

Post by nineac »

Imal kakvih mrlja Sarajevo naspram Zenice? stoga ne serite! Sve je OK za to o maralama, ali da slučajno i ve malo neserete kada igra čelik stoga ovo je rasprava u prazno!
Onom ekonomskom stručnjaku koji je reko da najviše poreskih obveznika ima u SA: Potpuno si u pravu! Ali 95% je ugostiteljstvo i uslužne djelatnosti, dok poizvođačka industrija se svodi na Brajlović, Coca Colu (prerađivačka), I ko fol nešto malo VW, i par satelita još! Sve ostalo je U ZE,TZ,Vioko, Mostar! O tome pričam! A to nama sada ne odgovara, ali za 10 godina gledajući dugoročno zbog takve situacije bi mogli sami sebi u stomak skočiti!
Tako da mene pravo da ti kažem boli k...., ali Sarajevo će morati više ulagati u industriju, a manje u nekakve bespravno sagrađene hotele!
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

CHISCHO evo ovaj Nineac ti je najbolji primjer otkud dolazi ta netrpeljivost..ovo je neki lik koji je pogledo dvje-tri one ekonomske emisije na Federalnoj TV pa konta da je neki sad strucnjak..i da stvar bude jos gora poredi nekakvu Zenicku industriju za koju svi znamo da u najboljem slucaju vrijedi 2.000 radnika u zeljezari sa Sarajevskom.
Pa glupane jaca je pijaca Arizona od Zenice, sto se tice ekonomije..i prestani da trpas Tuzlu i Mostar i sve ostale gradove u isti kos sa Zenicom..jer nas ne mrze oni i nisu se oni javili i zapoceli ovu temu, znaci nisi im ti glasnogovornik i nije ovo cijela Bosna protiv Sarajeva nego je tema Zenica-Sarajevo. Ja sam proputovo cijelu BH i nigdje..ponavljam NIGDJE nema te netrpeljivosti prema Sarajevu u ostatku Federacije..
naravno ne racunam nacionalnu netrpeljivost, jer nje ima u istoj ulici.
Znaci papak ne laprdaj..po tebi ispade sve Sarajlije konobari i granaplije..
i ne lazi narod za to da vas ne docekamo kako treba kad dodju navijaci Celika..kolko ja znam dolazite svake prijestupne godine a i kad dodjete murija vas uvede blindirane u autobusima i tako vas i otprate..dok nisi poceo lagat kako vi serbez dodjete o svom trosku..pjehe..aha..sta ima?
Prince

Post by Prince »

Ja mislim da je ta mržnja prešla u bolest.
Bio sam mnogo puta u Zenici, izlazio sam tamo jedno vrijeme stalno, išao sam na sva Željina i Bosnina gostovanja, tako da vrlo dobro znam o čemu pričam.
U svim tim situacijama, upoznao sam samo jednu osobu koja ne mrzi Sarajevo. Svi ostali imaju nevjerovatnu netrpeljivost. Standardna im je priča Zenica radi, a vi uživate, ponašaju se kao da smo mi bogataši, a oni nemaju ni za hljeba. Toliko laži serviraju u priči, da je to više smiješno. Najzanimljivije među svim lažima je ona da se Zetra trebala graditi u Zenici, pa su je prebacili u Sarajevo, zatim da su Horde Zla ubili nekog lika u tunelu na Ciglanama, a to se vješto zataškalo i slične nebuloze. Kada ih pitaš za razloge te mržnje, svaki će ti pričati iste stvari.
Kad sam bio na Bosninim utakmicama, naježio sam se, kakvih je tu gadosti bilo. Lik koji je stajao iza mene je 3 debela sata psovao Markale, žrtve sa Špicaste stijene i sl., niko (ali baš niko) od prisutnih Zeničana mu nije prišao i rekao bilo šta, a kamoli da ga neko udari.
Zatim, kad su izlazili igrači Bosne, cijela (ali baš cijela) dvorana je pjevala pjesmu "Uvijek si nam mrsko bilo, što te nije porušilo, mrzim Saraj'vo, mrzim Saraj'vo", u melodiji "Od Vardara, pa do Triglava", među svim tim navijačima su bili Danijela Vinš, Tarik Filipović, čak i neki političari... Svi su pjevali pomenutu pjesmu.
Moja rodica je jedan dio rata provela u Zenici, i ona kao žensko, je dobila nekoliko puta batine samo zato što je Sarajka, iako bila dijete tada.
Naslov je jako dobar, ta mržnja postoji samo u jednom smijeru, mi se u Sarajevu uopšte ne obaziremo na njih, i njima to još teže pada. Slično je sa Tuzlom, s tim da tamo ipak ima više normalnih. Svaki drugi grad je normalan, u tom pogledu, s tim da su nam dva velika grada, Banjaluka i Mostar, postali nacionalistička legla, ali ipak prave raje tamo dosta ima.
coltrane

Post by coltrane »

Prince, supljak brate dragi.
eto, nemaju ljudi drugog posla u Zenici , nego samo da pljuju SArajevo.
Evo ja sam iz ZE (logo), pa mi je Sarajevo drugi najdrazi grad. Naravno CELIK je druga prica. Imam dva ili tri najdraza grada, ali jebaji ga, samo jedan najdrazi tim.
elektropotrosac

Post by elektropotrosac »

mani kartone, imal kakva da bi se udala?
Monsignor

Post by Monsignor »

Mislim da mnogi od Vas vide stvari dosta iskrivljeno, ja cu pokusati biti sto kraci.
Zenica jeste BILA okosnica BH privrede do 92' ali budimo realni od tada pa do danas taj grad je jedna socijalna katastrofa, ne krivicom njenih gradjana nego spleta okolnosti i "dragog" nam rata. Grad koji je zivio od zeljezare sad prezivljava jer je nezaposlenost ogormna, sigurnosna situacija je extremno zabrinjavajuca, pa otvorite samo novine i crnu hroniku nema dana kad se nesto tipa, kradja, ubistvo, otimanje itd ne desi u Zenici.
Sarajevo s druge strane ima puuuno povoljniju klimu za zivot iz mnogo razloga jer se sve moze objasniti statusom glavnom grada (sve institucije, bolnice, univerziet, predstavnistva, ambasade, NGO-i, itd itd) sve ovo u zagradi znaci PARE u mozda drugom obliku ali su pare...
Sarajevo isto tako ne zaostaje sa kriminlom u odnosu na Zenicu ali se sve to nekako utopi u moru desavanja.
Izlaz iz krize ne vidim ali jedino znam da Sarajevu fali vise sarajlija a Zenici zenicana.
nineac

Post by nineac »

Ja one dvojice kretena prinaca i onog sa fundamentalističkim nickom!
A kakvu to Sarajevo industriju ima?
Nažalost kao što sam reko radi ono što radi, znači ništa, poredeći šta je prije rata bilo! U tim slinim upravnim odborima jednog Energoinvesta sjede ljudi u najboljem slučaju sumnjive prošlosti! Ahmede.ibn.falah ili kako već, znaš li ti (trebo bi znati eto ti si stručnjak) koliko je energoinvest u svom najboljem vremenu imao prometa, od toga izvoza u ex-yu?
Jaro prije rata su Zenički RMK i Energoinvest bili okosnica privrede BiH, s tim što je RMK bio 3 najjača firma u ex-Yu jer je obuhvatala dosta preduzeća širom ex-yu! Sada, taj isti Energoinvest je 1981 činio 5% izvoza biše nam države, a sada polagano propada u svojoj muci, dok će BH Steel na kraju izaći iz svog čemera konačno nakon 12 godina!
Šta je sada sa Energoinvestom? Propo, nešto rade, ali je BH STEEL za njih sada nedostižan san! EP, fol se bave nafotm, a ustvari švercaju! neki dan sam morao rezervoar čistiti zbog njihovog goriva! A to su firme koje trebaju da zasjene sve te ambasade, NGO, vladine organizacije, institucije! jedina firma u SA kojoj treba kapu skinuti je Bosna Lijek!
Takođe, u Željezari je prije rata radilo 22.000 radnika, a sada 5000! I činili su 45% zaposlenih u ZE, što znači da baš nije to tako kao što ti kažeš!

Nemožete graditi glavni grad ove naše države tako što ćemo dozvoliti da vode dnevnu politiku ljudi poput Hasana Čengića, Ejupa Ganića Ismeta Bajramovića!
Neko reče da je u zenici zabrinjavajuće! Zenica je extremno siguran grad naspram sarajeva! U SA se vodi najgori oblik organizovanog kriminala koji očigledno ova nacionalistička vlast podržava!
Ako se ovo sada zove glavnim gradom, onda se mi stvarno nemamo čime ponositi! ja bi se trebo ponositi glavnim gradom, ali se ne ponosim! Ne zbog nekakve netrpeljivosti koja ni ne postoji, osim ovako razglabajući na forumima! Eto ja imam 7 dana slobodno i nemam šta raditi i čitam ovakve gluposti, ko je šta kome opsovo itd! tarik Filipović psovo itd! Djete prvo školu završi pa onda se lati interneta!
J... se nekome i u SA i u ZE za nekakvu netrpeljivost!
Ali što jest jest ovakav glavni grad nismo zaslužili! Gl.grad treba da bude primjer, a ne da Ejup Ganić može napraviti vilu u po sarajeva, a onda NTV Hayat doći i snimati kako njegova kćerka čisti kuću i nezna kuhati! Ili kako "najutjecajniji i najtiražniji" list u BiH koji je iz SA pravi od Ćele glavnu medijsku ličnost u državi!
To se sve dešava u SA, i to je slika glavnog grada, a odmah i države!
I to ljudi poistovjećuju onda sa sarajevom! To je tako, i možete horski pjevati kako nije, ali Vama u sarajevu politiku uređuje Foča, tj. ljudi iz Foče i Bjelog Polja!
I sve ovo je presipanje iz šupljeg u prazno! Dok se sarajelije i zeničani svađaju, oni "seljaci" u Vitezu rade! tako čito sam prijedlog mjera da od jeseni u Vitezu bude iskorjenjena nezaposlenost!!!
Gledajući procentualno nezaposlenost, Vitez je dalekoooooo ispred Zenice, a i sarajeva, ma kakvo to selo bilo, ali očito su pametniji!
Npr. od moje djevojke mam živi u SA, i ima svoju firmu, koju po novom zakonu mora preregistrovati! ta procedura u KS traje već 5 mjeseci, i sve stoji zbog toga!
To bi se u Vitezu rješilo za 7 dana!
Mi smo budale! Umjesto da se načelnici Zenice i Sa, premijeri ZE-DO i sarajevskog kantona sastanu pa počnu praviti dugoročne planove kako da se zenica i sarajevo povežu, pa da što prije ako treba sami finansiramo taj jebeni auto put, kantoni, kad već neće federacija, itd,itd!
A ne jel bolji čelik ili sarajevo! Gluposti, a raja ni u sarajevu niti u zenici nema šta jesti!
A dok ja dođem do glavnog grada treba mi 2 sata! Manje se umorim do zagreba!
Ali je zato Ćelo slobodan!
E to se treba mjenjati! Kada sarajevo se uredi, tada će se i cjela država urediti! Jer glavni grad nemora biti ekonomski najjači, ali pravno mora biti svim primjer u svojoj uređenosti!
Chischo

Post by Chischo »

Tako je,slažem se!
reci im nineac
Ahmed.ibn.Fahalan

Izvini jarane sto se ovako ocito moramo prepucavati..jer ako procitas moj prvi post na ovu temu vidjeces da sam naglasio kako sam jednom prilikom boravio u Zenici i upoznao pravo dobru raju koja niti je mene mrzila niti ja njih..ali o ekonomiji ocito nemas pojma!!!
Prvo brkas podatke kojima baratas a drugo iznosis neistine..da te pitam kad si vec spomenuo Bosnalijek, sta bi sa Elektroprivredom, Fabrikom Duhana Sarajevo, BH Telekomom..koji godisnje ostvaruje oko 300 miliona
KM PROFITA..a to je preko 1/4 budzeta cijele Federacije, ASA Auto, sve vodece banke HVB, Raifaisen, itd.., Triglav-BH Osiguranje..najjaca osiguravajuca firma u zemlji sa preko 1 milijarde KM vrijednosti, Sarajevska Pivara..jedna od najprofitabilnijih firmi u zemlji..a sve ovo su samo velike firme..a gdje su brate one srednje kao..
Teloptic, Ilidzanski Dijamant, nekoliko izuzetno profitabilnih gradjevinskih firmi..i jos bezbroj malih i srednjih preduzeca koja posluju pozitivno.
I ti sve ovo zanemarujes i nije te stid da kazes kako cijelo Sarajevo zivi od 5000 radnika BH Steel-a. I taj si broj slagao jer sam je u vise navrata cuo i procitao da ih nema vise od 2000 od kojih ce jos 600 da izgubi pos`o
poslije ove nove privatizacije.
Ja u svakom slucaju nisam kreten koji likuje zbog toga sto je toliko ljudi u Zenici izgubilo pos`o ali mislim da vam je ta prica kako mi zivimo na vas racun, suplja prica brate. To je samo-zavaravanje da imate cime da opravdate cinjenicu da vam je trenutno zivot crnjak i neko u Sarajevu mora biti kriv. Kriv je komunizam, kriv je rat, kriva je nefer privatizacija,
krivi su domaci izdajnici k`o Ejup Ganic koji su pokrali sve nas..a od tih smo para svi mogli stat na noge, ali nije vam krivo Sarajevo!!!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Ahmed.ibn.Fahalan wrote:Izvini jarane sto se ovako ocito moramo prepucavati..jer ako procitas moj prvi post na ovu temu vidjeces da sam naglasio kako sam jednom prilikom boravio u Zenici i upoznao pravo dobru raju koja niti je mene mrzila niti ja njih..ali o ekonomiji ocito nemas pojma!!!
Prvo brkas podatke kojima baratas a drugo iznosis neistine..da te pitam kad si vec spomenuo Bosnalijek, sta bi sa Elektroprivredom, Fabrikom Duhana Sarajevo, BH Telekomom..koji godisnje ostvaruje oko 300 miliona
KM PROFITA..a to je preko 1/4 budzeta cijele Federacije, ASA Auto, sve vodece banke HVB, Raifaisen, itd.., Triglav-BH Osiguranje..najjaca osiguravajuca firma u zemlji sa preko 1 milijarde KM vrijednosti, Sarajevska Pivara..jedna od najprofitabilnijih firmi u zemlji..a sve ovo su samo velike firme..a gdje su brate one srednje kao..
Teloptic, Ilidzanski Dijamant, nekoliko izuzetno profitabilnih gradjevinskih firmi..i jos bezbroj malih i srednjih preduzeca koja posluju pozitivno.
I ti sve ovo zanemarujes i nije te stid da kazes kako cijelo Sarajevo zivi od 5000 radnika BH Steel-a. I taj si broj slagao jer sam je u vise navrata cuo i procitao da ih nema vise od 2000 od kojih ce jos 600 da izgubi pos`o
poslije ove nove privatizacije.
Ja u svakom slucaju nisam kreten koji likuje zbog toga sto je toliko ljudi u Zenici izgubilo pos`o ali mislim da vam je ta prica kako mi zivimo na vas racun, suplja prica brate. To je samo-zavaravanje da imate cime da opravdate cinjenicu da vam je trenutno zivot crnjak i neko u Sarajevu mora biti kriv. Kriv je komunizam, kriv je rat, kriva je nefer privatizacija,
krivi su domaci izdajnici k`o Ejup Ganic koji su pokrali sve nas..a od tih smo para svi mogli stat na noge, ali nije vam krivo Sarajevo!!!
Koliko si ti ogranicen lik :-) da stavljas Elektroprivredu i BH Telekom kao sarajevske firme.
A i taj Bosnalijek sta radi..mijesha uvozne komponente po licenci...ja industrije i ku*ca.
Tvornica duhana...umotava u papiriche duhan koji nije iz Sarajeva...i truje bosance....fakat zrela industrija...i jos se neko fali s njom... :-)
Banke...uf...financiraju potroshnju ne proizvodnju...fakat zrela djelatnost ali samo za njih.
Osiguravajuche kuce...Triglav...1 milij. vrijednost :-) ...stvarno si leFat i ne govori drugima da shire neistine ako vec ne znas o chemu pishesh.

A za sve nije kriv komunizam,Ejup Ganic i losha privatizacija nego LeFati kao ti sto su se dohvatili tastature... :D
nineac

Post by nineac »

BH telecom je sarajevski koliko i zenički i tuzlanski i mostarski i kakanjski itd,itd! Ko ovdje od pušača puši drinu? Možete odmah svi rak dobiti! Niko nevodi računa o kvaliteti itd! Banke imaju sjedište u sarajevu, ali Raiffeisen u mostaru, ali opet sve su one strane banke i izrabljuju nas bosance i nama daju povoljne evropske kredite od mizernih 11%kamate!
Gdje je Privredna banka, UPI banka, Central profit itd banke iz Sarajeva, nema pokradene jaro!
Triglav osigurnaje? pa jarane ja koliko znam triglav je u Sloveniji pa pretpostavljam da je i to osigurnje slovenačko, pa kad registruješ auto daš pare slovencima da grade auto puteve do svoji sela, jer davno su završili izeđu gradova! A naše mlijeko nemožeš izvest u Sloveniju!
Jaro ja vrlo dobro znam koliko radnika radi u BH Steel, 4.650 da budem baš precizan, plus od septembra kada proradi nova elektro lučna peć još dodatnih 500, a kada se upali visoka peć, koksara,kovačnica i integralna proizvodnja broj bi trebo doći na 10000!
Eh sada, ova e. peć je koštala 80 miliona eura bosanskih para, ne kuvajtskih i indijskih, nego su stručnjaci iz ZE digli kredit u italiji i radili na tome, a indijci će uložiti još oko 120 miliona KM!
Plus 120 miliona km u drvnu industriju što turci ulažu!
jaro u zenici će se mnogo šta promjeniti od iduće godine!
Ali, pazi te pare su ulažu u proizvodnju koja će 90% ići u izvoz, i živa para će dolaziti u bosnu!
EP,BH TELECOM oni su javna preduzeća, i Ep posluje sa gubitkom, dok BH Telecom zarađuje normalno od naših para!
VW ništa ne izvozi, a i malo sklapa!
Ilidžanski dijamant zapošljava ljudi kao neki bolji shoping centar!
A sve one banke ulažu u poslovne prostore, i poslovne prostore širom BiH! Uložili npr. 100 miliona, a za 10 godina će isisati 1 milijardu iz BiH!
To nije baš zdravo ulaganje!
IK Banka iz Ze je jedna od malo onih 100 % domaćih banaka, sve ostale sišu naš novac, i samo još više deficit povećavaju!
Ahmed.ibn.Fahalan

Elektroprivreda i BH Telekom naplacuju struju i telefon i vama i nama, ali pare drze u Sarajevu i imaju najveci broj radnika u Sarajevskom Kantonu jer im je tu centrala..papak.
FDS `umotava papirice i truje raju`..ti mora da imas zavrsen ekonomski fakultet..al` negdje u inostranstvu..pa majmune sta radi zeljezara BH Steel..preciscava rijeku Bosnu..pa prije rata je ta rijeka bila mrtva zbog zeljezare..a vama eto puna usta BH Steela..papak.
Banke su razlog zbog kojeg je Kanton Sarajevo najjaci u zemlji jer ima najjaci platni i transakcijski promet..i sve firme koje koriste strane banke da cuvaju svoju lovu u njima i da vrse transakcije preko njih, a to su poslije ukidanja Zavoda za platni promet, zaista sve firme..imaju tu lovu depozitovanu na racunima u Sarajevu..a da i ne spominjem Centralnu Banku koja je temelj za sav platni promet u zemlji, budzet, strane kredite, depozite u zlatu koji drze kompletan fiskalni sektor u Federaciji.
Pa glupane samo neskolovan klosar moze reci da banke nisu nikakav faktor u ekonomiji..ali kad skonta covjek da vi imate samo filijale sa po 10 radnika..onda si u pravu..papak.
Triglav Osiguranje je Slovenacka firma koja je vecinskim dijelom u vlasnistvu Njemackog ALLIANZ-a..koji je NO.1 osiguravajuca firma u EU sa preko 40 milijardi EURA likvidnih para..a likvidne pare su lova koju imaju na raspolaganju, koja nije u nekretninama vec se za te pare uvijek nesto kupuje i one sluze kao garant da mogu da isplate sva potrazivanja svojih klijenata..znaci ne mogu propast. A Triglav je najjaci na Balkanu i imaju 1 milijardu KM..iliti oko 450 miliona EURA u toj likvidnoj lovi jer je kao osig. firma moraju imati. E sad oni ne drze te pare u Sarajevu..ali po zakonima trzisne ekonomije njihova finansijska stabilnost, jaca finansijsku stabilnost Kantona Sarajevo i cijele Federacije..a da ne spominjem kako su preporodili Sarajevo Osiguranje i niz drugih manjih firmi kao sto su firme za tehnicki pregled i registraciju automobila po cijeloj BH..gdje su zatvorili krug od vozaca koji kod njih dolazi na tehnicki pregled, kod njih placa registraciju i osigurava auto..a u Kantonu ima 100.000 auta pa ti sad prebroj koliko ih ima tablice na kojima pise Triglav.
Znaci oni imaju te pare..a to sto je tebi to naucna fantastika samo potvrdjuje konstataciju da mi hranimo vas a ne vi nas..papak. :D
Ahmed.ibn.Fahalan

Ovaj predhodni post je namijenjen BOBI-ju.
A s tobom se Nineac slazem za banke..zato treba donijeti zakon da sve firme a pogotovo banke koje rade na teritoriji BH moraju drzati najmanje 90% sredstava koje okrenu ovdje kod nas..znaci po pravilu banka bi trebala da onu lovu koju zaradi od malih kredita..a kod nas su dosta zaradili..da uloze u nasoj zemlji. jer u svijetu nije neobicno da banka finansira izgradnju parka, ceste, stambene i poslovne objekte itd..ali oni to kod nas ne rade ne zato sto nas pljackaju vec zato sto u zemljama u tranziciji banke moraju da stvore klimu da dodje neko sa parama i pravi velike stvari a ne da one grade zemlju. Te visoke kamate nam je nametnula nasa vlada..u Njemackoj je ta kamata max. 4.5%..i to kad bas zagusti. To ti je politika gdje se nasa drzava vadi iz govana preko nasih ledja, jer im je jasno da im niko nece ulagati u zemlju dok su lopovi na vlasti a maticari predsjednici..a o Paravcu necu ni da pocinjem. Znaci puno je to komplikovanije nego sto izgleda..ali niko nije prosao tranziciju bez toga.
A to za zeljezaru je vec i bilo vrijeme..pa daj Boze da to proradi jer ja znam za taj plan o novim pecima da su ga sami radnici smislili jos prije 5 godina.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Je*te ..sad i Centralna Banka BiH postala sarajevska... :lol:
A taj tvoj Triglav,koji posluje na cijeloj teritoriji BiH,ne boj se...ako posluje sa gubitkom nece centrala u Ljubljani placati dugove :-)
grungy

Post by grungy »

Meni smeta sto nase glavonje sa vlasti iz Zenice su samo saljaci godinama za redom, i glavni im je cilj da se ulizu kojem glvonji u Sa. I sta ocekivati od tih izmucenih zenicana koji nemaju ni pojma ko im je gradonacelnik? Glavna nam je industraija sezonsko vracanje komsja iz hapanja iz Holandije...

A sta da ocekujes od nekog klosara iz blatuse, ciji je stari Limar, mama pjeva u kafani, koji ne jebe ni drzavu ni zakon, pola rodbine cigani, pola predaka crnogorci.....
glasnost

Post by glasnost »

Kupoprodaja "BH Steel Željezare Zenica"

Potpisivanje ugovora do kraja sedmice
ZENICA - Najkasnije do kraja ove sedmice trebalo bi da bude potpisan kupoprodajni ugovor o kupovini 51 odsto kapitala u "BH Steel Željezari Zenica" od strane britanske kompanije LNM, koja je u pokretanje integralne proizvodnje u BHS-u obećala investirati oko 200 miliona dolara.

Grupa stručnjaka Vlade Federacije BiH i predstavnici Kuvajtske investicione agencije (KIA) završavaju tekst ugovora kojim će 41 odsto kapitala ostati u vlasništvu Kuvajćana, a Vlada FBiH će imati kontrolu nad preostalih osam odsto dionica.

Kako saznajemo, postignuti stepen međusobnog razumijevanja između predstavnika LNM, Vlade FBiH i KIA je na visokom nivou, što bi trebalo rezultirati ovosedmičnim potpisivanjem ugovora.

Potpisivanjem tog ugovora, kako saznajemo, stekli bi se uslovi za prvi potez većinskog vlasnika Lakimija Nivasa Mitala.

Vlasnik druge kompanije u svijetu po proizvodnji čelika najavio je da će interventno u gotovom novcu u BHS investirati oko 80 miliona dolara i da će u kratkom vremenskom periodu biti zaposleno oko 3.000 radnika.

Vrijednost godišnje proizvodnje do 2006. godine trebalo bi da iznosi oko dvije milijarde KM, a u tom periodu indirektno bi u posao u i oko današnje "BH Steel Željezare" trebalo da bude uključeno oko 20.000 metalaca, rudara, željezničara, transportnih i drugih radnika.

A. MUJKIĆ
Nezavisne novine
nineac

Post by nineac »

U ovoj nesretnoj državi postoji nekakva banka koja se ja mislim zove federalna banka za razvoj, tako nešto! Njena kamata na kredite je oko 3%! Naravno treba doći sa finim planom razvoja, npr. da neka konsultanska firma to uradi i dobiješ kredit, a ne da dođe neko i kaže "ja mislio kupit 100 krava"
Eh, sada to radi, donekle naravno (neće normalno radiri kod nas)! međutim, u ovoj našoj nesretnoj držvai postoji i udruženje koje štiti interese naših vrlih banaka! To udruženje su osnovale banke čije pare dolaze (zapravo dolazile su) iz inostranstav! Šta mislite kada bi sada jedna banka odlučila da dadne kredit sa kamatom kao u USA, od 2.5%??? Pa poludili bi ostali! Stoga su oni fino takvo udruženje napravili, a koje je nezakonito na zapadu jer protežira monopol! Tako da država baš i nije toliko kriva, osim što kao što sam već spomenuo prije nema pravne države!
E sad ahmede super si to spomenuo! BH TELELECOM,EP,BANKE sve one većinom imaju sjedište u Sarajevo (osim Raiffeisen) i pare prolaze tuda! Međutim kao što sam reko pravno uređenje, i vladavina prava u glavnom gradu, je slika i prilika stanja u ostatku zemlje! Znači, pošto Sarajevo ima tu odgovornost da ima sve te firme i institucije, kantonalna tužiteljstva, općinska tužiteljstva, sudovi, inspekcije itd,itd, znači sve što čini vladavinu prava mogućom, mora raditi bolje nego u ostatku zemlje, što opet, možete srati koliko hoćete, nije slučaj! jer Sarajevo je, čime ste Vi postali živući svjedoci, postalo El dorado u ovoj državi! pa pijaca Arizona ima bolje uređen pravni sistem!
Znači, kada Vi to stanje u svom dvorištu sredite, bit će i meni zeničanu bolje!
Rekao si za trovanje BH Steela, pa jarane to svugdje imaš, u cijelom svijetu!
Jer osnovu industrije jedne države čini čelik! Da čelik, kojeg mi sada ne proizvodimo, jer ništa nmegradimo! Gradimo jedino one bosmalove nebodere sumnjivog kapitala, a BH Steel za 1 dan može isporučiti sav čelik za tu građevinu! Stoga, da država krene u gradnju koridora Vc, itd, itd, Bh Steel je taj koji će biti okosnica toga,ali tako je u normalnim državama!
Ali, FDS pravi grozan kvalitet, i živi na muci bosanaca, jer nemaju pare za skuplje cigarete, a šta se bolje kupuje u jednoj depresivnoj zemlji nego cigarete! Stoga, ako bog da kada dođe normalno vrijeme, FDS će se potruditi da stigne kvalitetom ostale, što dosada nije bio slučaj!
Post Reply