Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

MMM1977

#7226 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MMM1977 »

anex wrote: 26/09/2024 08:23 Jok.
Ovo je jedan od nacina za poceti za mršanjem.. :lol:
Nije strašno, meni je cak i extra...zob, lan, suncokret, chia...jogurt do 2% masnoce. :gladna:
Jel sjediš na WC šolji dok ovo jedeš :D
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#7227 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by anex »

Možemo se mi zezati ali onaj ko hoce može sve.
Naslovnica

#7228 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Naslovnica »

Nije strašno, meni je cak i extra...zob, lan, suncokret, chia...jogurt do 2% masnoce. :gladna:
Ma normala ba, zdrav doručak, energija, probava.
Ne fali ništa ni punomasnom jogurtu, minorne su razlike a neće škoditi, dapače.
Meni je bitnija raznovrsnost.
Ne mogu da se zamislim da svako jutro ili svako drugo doručkujem isto.
Međutim, ako je potreba i zdravlje u pitanju, alternative nema nego disciplina i samokontrola.
Sanjarko

#7229 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

Ja godinama petit kes s mlijekom jeo ali sad sam odvikao od toga, kasno ga, navece kao veceru, jeo pa bi me drzao budnim do kasno, navece do 1 ili skoro 2 sata, sinoc opet komadic sira i malo cvekle, znaci nista hljeb i sl, legao oko ili prije 23 sata.

@anex Dok sam i kad sam jeo petit keks s mlijekom nalazi krvi bili uredni, urin ne znam, ne sjecam se, sad ne znam kakvi su, ne vade mi nalaz krvi, niti nalaz urina itd, a trebalim bi. Po zakonu i pravilima u HR svako 6 mjeseci trebaju mentalno bolesni da rade nalaze ove osnovne, a godisnje sistematski.

Ne znam kako je kod nas. Ali barem jednom u godini bi me trebali poslati da radim te osnovne nalaze. Nista niko, ni psihijatar, a ni iz porodicnog.
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: točak skot
Horoskop: imam

#7230 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by anex »

Nece te ni poslati ovi iz porodicne ambulante...Traži sam. Odeš i kažeš dajte mi uputnicu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7231 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Truba »

Voziti bajk na poso dnevno 23 km
S 103 na 96 a jucer sam 2 pizze pojo na poslu dzabaloke

Samo kretanje
Sanjarko

#7232 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

anex wrote: 26/09/2024 11:27 Nece te ni poslati ovi iz porodicne ambulante...Traži sam. Odeš i kažeš dajte mi uputnicu.
Ma psihijatar po pravilu valjda treba uputiti porodičnom, a oni dalje.

Svako godinu dana po nekom pravilu, a u HR i kraće, svako 6 mjeseci.

Jer bosaurin i ove ostale tablete utiču na krv i ostalo.

Piše čak na njima da se trebaju kontrolisati nalazi, na tabletama.
manuchao91

#7233 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manuchao91 »

nema niušta bez fizicke aktivnosti
trčanje ,bicikl,plankovi i ostale vjezbe naravno uz umjerenu prehranu
ne postoje magicni čajevi ni tablete s kojim ces izgubiti kilograme
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#7234 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Chmoljo »

Sa posebnim rezimom prehrane uz roditeljsku aktivnost trcanja za bebom 9 kila za mjesec dana.

Bez gladi :) nekad nisam mogao ni pojesti sve.

Da fale ona slatka sranja, fale itekako.

Ako ostvarim cilj od 15kg za dva mjeseca vjetovatno bih sebi dao oduska 1 sedmicno.
Bluemore

#7235 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bluemore »

vjeshalica wrote: 25/09/2024 08:53
Optimus09 wrote: 24/09/2024 23:02 Sto ae tice sirove i svjeze hrane,najvise volim svjeze peceno janje :mrgreen:
Ja sam ovisnik o slatku,dakle jeo ili ne jeo ujutro,uhvati me glad oko 9 ujutro ili 13 sati.Vecinom udarim po slatkisima.Probao sam i one protein plocice,nema neke velike fajde.Kako ovo sprijeciti ili sta probati da sprijeci glad do sljedeceg obroka?
Dijabetes nemam.
Nemas ali imas inzulinsku rezistenciju. To ti je put u dijabetes.
uglavnom se drugacije radi nego sada... kad si gladan jedi hranu a ne slakise...
vaučer

#7236 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vaučer »

manuchao91 wrote: 29/09/2024 14:59 nema niušta bez fizicke aktivnosti
trčanje ,bicikl,plankovi i ostale vjezbe naravno uz umjerenu prehranu
ne postoje magicni čajevi ni tablete s kojim ces izgubiti kilograme
Hodanje je jedina potrebna vježba za gubitak kila. A prehrana je 99% faktor uspijeha.
merk030

#7237 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by merk030 »

Istina je da manje hrane znači i gubitak kilograma, ali kad gubiš kilograme idu i snaga i mišići, zbog toga je idealno mršati uz trening snage.

Ne mora to biti teretana, sklekovi (starije osobe mogu i stojeći raditi gurajući se od zid, pa sve do horizontalnog skleka), iskoraci, stepenice su super za noge.
vaučer

#7238 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by vaučer »

merk030 wrote: 30/09/2024 11:05 Istina je da manje hrane znači i gubitak kilograma, ali kad gubiš kilograme idu i snaga i mišići, zbog toga je idealno mršati uz trening snage.
Ne mora to biti teretana, sklekovi (starije osobe mogu i stojeći raditi gurajući se od zid, pa sve do horizontalnog skleka), iskoraci, stepenice su super za noge.
Da, možeš i hoćeš gubiti i mišićnu masu uz salo, to je drugi problem i više je vezan za brzinu kojom gubiš kile, u kolikom si deficitu i s koliko mišićne mase počinješ proces gubljenja kila. Ali vježbe ti neće puno ubrzati sam proces mršavljenja - to je gotovo pa skroz definirano prehranom. Vježbanje ti može pomoći s nešto dodatnih potrošenih kalorija i naravno ako si već aktivan i imaš solidnu mišićnu masu - pomaže ti da sačuvaš više nego bi inače. Ali masu ćeš gubiti sigurno, što ne znači da moraš izgubiti snagu i pokretljivost. Upravo zato mislim da je hodanje, bržim tempom i ako je moguće uzbrdo, najbolja vježba i sve što ti treba ako nisi od teretane ili sporta. To je vježba za cijelo tijelo, jednostavna, jeftina i svima dostupna. Nabij dnevno 10-15 tisuća koraka i ne treba ti ništa drugo.
nepass1

#7239 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nepass1 »

Samo smanjiti kasiku. Ja prestao pusiti i odmah idu grickalice i druga sranja, bonbone me ubise. Pored svog trcanja nabacio sam 6kg. Od 14.08. imam 281km pretrcan sa pejsom 5:39
Malo jace od 8km dnevno
manuchao91

#7240 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by manuchao91 »

mali_balon wrote: 24/09/2024 20:34 dzaba vam je raja to sve......kada se dodje u odedjene godine i casa vode se primi....dzaba jednostavno metabolizam uspori.....sta nam je radit..duplo vise vjezbat a manje jest :D sto bi se reklo ganjat kalorisjki deficiti i ne jest gluposti....
samo smanjiti kolicine....umjesto dva tanjira graha sa suhim kostima kobasicom i pola hljeba, pojesti pola tanjira sa kriskom hljeba i bez kostiju i kobasice.....
nije istina,znam ljudi u 50-ti i 60-tim ko čačkalice .Komsija 1945 godište radi od jutra do mraka na svojoj njivi i oko zivotinja na farmi.Vitak i u kondiciji.
A znam momaka koji se ne cuvaju pa stomačine izvalili sa 28 godina.
Ništa se ne moze primati ako vjezbas i regulišeš ishranu.Nemojte se izvlačiti na godine bezveze
okanomalo

#7241 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by okanomalo »

manuchao91 wrote: 02/10/2024 11:55
mali_balon wrote: 24/09/2024 20:34 dzaba vam je raja to sve......kada se dodje u odedjene godine i casa vode se primi....dzaba jednostavno metabolizam uspori.....sta nam je radit..duplo vise vjezbat a manje jest :D sto bi se reklo ganjat kalorisjki deficiti i ne jest gluposti....
samo smanjiti kolicine....umjesto dva tanjira graha sa suhim kostima kobasicom i pola hljeba, pojesti pola tanjira sa kriskom hljeba i bez kostiju i kobasice.....
nije istina,znam ljudi u 50-ti i 60-tim ko čačkalice .Komsija 1945 godište radi od jutra do mraka na svojoj njivi i oko zivotinja na farmi.Vitak i u kondiciji.
Ništa se ne moze primati ako vjezbas i regulišeš ishranu.Nemojte se izvlačiti na godine bezveze
zaboravljas genetiku. vecina zena se sa godinama udeblja a to krece sa menopauzom.ko ima srece pa mu genetika pomogne taj je odrzi liniju.
Sanjarko

#7242 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sanjarko »

okanomalo wrote: 02/10/2024 14:17
manuchao91 wrote: 02/10/2024 11:55
zaboravljas genetiku. vecina zena se sa godinama udeblja a to krece sa menopauzom.ko ima srece pa mu genetika pomogne taj je odrzi liniju.
Ne samo genetika, nego i hormoni, preciznije hormonalni disbalans zbog necega, od stitne pa nadalje.
Post Reply