banjaluka078 wrote: ↑24/11/2023 12:30
edo82 wrote: ↑24/11/2023 12:12
I kako si riješila ovo?
Meni toliko zadnjih 13-14 godina (od kada sam prvi put mjerio). Vadio milion nalaza, i sve kao ok.
Ne pijem neke tablete. Sad samo neku suplementaciju, ali je nisam pio ranije, pa vjerujem da mi je zbog toga.
A inače za mršanje, samo kalorijski deficit.
Izbačen siofor iz upotrebe odmah, ali i sve ostale tablete osim neophodnih (terapija za štitnu), kuhanje na lešo, pečenje u pek-papiru, izbacivanje mliječnih proizvoda.
ALT i AST se brzo počeli vraćati u normalu, poslije nekih mjesec su bili u referentnim vrijednostima, GGT ostao povišen i nikad se nije vratio u normalu, ali smo naknadno pronašli da je riječ o problemu s gustom žuči.
Drago mi je da se vratilo unormalu.
Moja teorija je, što reče i Pici gore, da je meni to od slatka, i u zadnje vrijeme od ovog gaziranog zero smeća. Realno je to jedino što mi je kontanta svih ovih godina. Nisam ni primjetio koliko ga pijem do unazad dvije sedmice. Sad sam ga izbacio, odnosno smanjio za bar 90%. Sa slatišima vodim bitku 10ak godina. Malo jedem, malo ne jedem, malo smanjim pa povećam...ubjeđen sam da bi se lakše sa heroina skinuo nego sa slatka (odnosno sa čokolade i slatkiša na bazi kakaa), al hajd.
Malo sam počeo više da pazim na ove stvari, pa ću onda vaditi nalaze za dva mjeseca da vidim ima li pomaka.
Što se tiče slanog, tu sam manje više ok. Nije top, ali poprilično pazim, tako da sam na nekih 60-70% "pravilne" ishrane.