Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4426 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Sto jest jest, ja sam 2 mjeseca sanjao da narucim dvije porcije cevapa i prekjucer narucio, ali sad ne mogu pojesti toliko smanjio se zeldac, nastao drugi problem, pojedem prvu porciju ali na drugu desetku ni zinuti. Jedva pojeo, muka mi bilo, treci dan evo nista ne jedem, jos sit od cevapa.

Ali jebiga, mora covjek sebi oduska dati. Nagrada za skinute kilograme, dva somuna i 20 cevapa sa po kile luka.
User avatar
pirmin
Posts: 11199
Joined: 18/02/2006 23:50
Location: Ciganluk

#4427 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pirmin »

dječak sa šibicama wrote:Ljudska saka kao cca mjera za meso, orasaste polodove i slicno :D
Moze li saka Kawhi Leonarda? :D
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4428 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Njemu da, na njegovu konstituciju :D
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4429 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

dječak sa šibicama wrote:Njemu da, na njegovu konstituciju :D
Propade mi plan :|
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4430 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

"Nakapajte mi jednu casu rakije" plan :D
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4431 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

Može li se kako šaka nabildati i povećati :D
ono da bude ko lopata :mrgreen:
moonca
Posts: 88063
Joined: 20/12/2016 20:16

#4432 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by moonca »

pirmin wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ljudska saka kao cca mjera za meso, orasaste polodove i slicno :D
Moze li saka Kawhi Leonarda? :D
:)
U principu možeš pri svakom obroku jesti što god hoćeš ako se držiš formule šake i dlana. Ta formula je centralna kod Sashine metode. Svaki obrok trebao bi otprilike sadržavati:

bjelančevinaste namirnice veličine jednog dlana,
jednu šaku namirnica s pretežnim udjelom ugljikohidrata kao što su žitarice ili krumpir,
plus još dvije šake povrća.
To je osnovno i centralno pravilo formule šake i dlana.
User avatar
pici
Posts: 43569
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4433 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

jedite kalju i bitnucete prekaljeni
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4434 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Bloo wrote:Može li se kako šaka nabildati i povećati :D
ono da bude ko lopata :mrgreen:
Mozemo Karabegu dati ideju, povecanje sake usljed potrebe deba da jedu vise.

dobar posao, a trazimo mu i postotak.

Nego, jel se pod ovaj "dlan" kao mjera, podrazumjevaju i prsti, rasireni ili skupljeni? nikada mi to nije bilo jasno, je li dlan samo ono do prstiju ili do kraja prstiju :D
emmir1
Posts: 4488
Joined: 07/06/2013 15:28

#4435 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

Ja sam se totalno odviknuo od tjestenina, hljeba i jako dosta drugih jela.

Održavam kilažu na 83 kg do 85 kg....visok 183cm.


Dok sam mršao porcije su bile jako male, malo voća, malo ribe, malo povrća, malo orašastih plodova, malo piletine...

Sada su porcije povelike

Juce sam manju tikvu stambolku ispekao i pojeo.

Pojeo glavicu cvjetaće i brokule sa sirom i domaćim ajvarom.

To u 3 obroka.

Prije su mi salate bilo glavno jelo a sada sam se navukao na cvjetaću, svaki dan bih je mogao jesti

Jedem je sirovu sa pavlakom, sirom, sa ajvarom.

Izblendam je pa pomiješam jaja i chia sjemenke, razljepim po tepsiji pa ispećem
Na nju dodam sir gaudu, sos od paradajza napravim od svježeg paradajza i tunjevinu ili piletinu

Ljudi mi se smiju ali meni extra

I ko proba kaže extra
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4436 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

pici wrote:jedite kalju i bitnucete prekaljeni
Ja ovo najgorem neprijatelju ne bih rekla :D
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4437 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

dječak sa šibicama wrote:
Bloo wrote:Može li se kako šaka nabildati i povećati :D
ono da bude ko lopata :mrgreen:
Mozemo Karabegu dati ideju, povecanje sake usljed potrebe deba da jedu vise.

dobar posao, a trazimo mu i postotak.

Nego, jel se pod ovaj "dlan" kao mjera, podrazumjevaju i prsti, rasireni ili skupljeni? nikada mi to nije bilo jasno, je li dlan samo ono do prstiju ili do kraja prstiju :D
glasam za raširene prste kad se mjeri šnicla :D
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4438 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

moonca wrote:
U principu možeš pri svakom obroku jesti što god hoćeš ako se držiš formule šake i dlana. Ta formula je centralna kod Sashine metode. Svaki obrok trebao bi otprilike sadržavati:

bjelančevinaste namirnice veličine jednog dlana,
jednu šaku namirnica s pretežnim udjelom ugljikohidrata kao što su žitarice ili krumpir,
plus još dvije šake povrća.
To je osnovno i centralno pravilo formule šake i dlana.
Ne znam, meni je vecina nutricionista koje sam konzultirao, dalo savjet da nikako ne mijesam meso/bjelancevine sa ugljikohidratima.

Preporucuju samo kombinacije meso/povrce i UH/povrce. Recimo, nikako ne jesti krompir i pecenje, ili rizu i gulas, samo rizu sa povrcem, integralne tjestenine sa povrcem ne i sa mesom, krompir sa povrcem, jesti meso i povrce u kombinaciji, nikako meso i pecivo. Pecivo (bijelo brasno) ne jesti nikako, u sustini, osim onog strogo integralnog kruha sto kosta ko pticije mlijeko ali malo se jede, kriska za dorucak sa puterom, nikako margarin i slicna fabricka otrov sranja.

Vecina, par njih sam konzultirao. I to je neko zlatno pravilo zdrave ishrane, uz ostala dodatna pravila.

Navodno kombinacija mesa i UH aktivira gusteracu, sto vodi u cijeli proces pretjeranog lucenja inzulina i stvaranja masnih naslaga.

A secere ne treba jesti nikako. Mada vecina nutricionista preporucuju po kasiku meda, neko voce u toku dana ali jednu vocku, dvije eventualno. Kivi, mandarina, limun obavezno, kruska ili jabuka ali po jednu, zbog secera. Ne treba se nicega odricati, ali mjera je bitna.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4439 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

Bloo wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Bloo wrote:Može li se kako šaka nabildati i povećati :D
ono da bude ko lopata :mrgreen:
Mozemo Karabegu dati ideju, povecanje sake usljed potrebe deba da jedu vise.

dobar posao, a trazimo mu i postotak.

Nego, jel se pod ovaj "dlan" kao mjera, podrazumjevaju i prsti, rasireni ili skupljeni? nikada mi to nije bilo jasno, je li dlan samo ono do prstiju ili do kraja prstiju :D
glasam za raširene prste kad se mjeri šnicla :D
Ja glasam za "do lakta" mjeru, ali sumnjam da ce moj prijedlog biti prihvacen.
User avatar
pici
Posts: 43569
Joined: 19/07/2007 23:17
Location: zbrinut u kupleraju...
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4440 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by pici »

Bloo wrote:
pici wrote:jedite kalju i bitnucete prekaljeni
Ja ovo najgorem neprijatelju ne bih rekla :D
Bosanska kalja

Sastojci 6 osoba
Osnovne namirnice:
600 g goveđeg mesa sa kostima
1 glavica kupusa
2 mrkve
4 krompira
3 češnjaka
2 lovorova lista
1 svežanj peršuna
1 paradjz
1 dcl paradjz sosa
1 kašika crvene slatke paprike
1 kašika crvene ljute paprike
biber mljeveni i u zrnu
Vegeta
sol
ulje
malo brašna

Priprema
1.
Kupus prvo oprati, izrezati na veće komade i 10-tak min kuhati u samoj vodi. Zatim ga izvaditi i staviti da se cijedi.
2.
Na vrućem ulju upržiti: luk, češnjak, mrkvu, paradajz, lovorov list, krompir i meso uz dodatak malo vode. Kad ova smjesa prokuha dodati: 1 l vode, paradjz sos, ljutu papriku, Vegetu, sol, biber i kupus. Na kraju dodati isjeckani peršun.
Pustiti da se kuha sve dok se krompir ne rashuha (probosti je viljuškom).
Zatim napraviti zapršku: u tavu staviti malo ulja, 1 kašiku brašna i crvenu slatku papriku, kad se zaprška fino sjedini umiješati je u kalju. Promiješati i ostaviti na vatri još 15-tak minuta.
Poslužiti vruće uz domaći hljeb sa sjemenkama.
Image
mah ima da me spomenesH za mjesec dana sva prekaljena :kiss: :mrgreen:
User avatar
skafiskafsnjak
Posts: 31536
Joined: 16/04/2011 18:46

#4441 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

amko761 wrote:Haha vidi stvarno :lol: Lol prije 7 godina i opet isti problem.

Ne mogu to debe, njima je to sve mučenje i jedva čekaju da završe, i onda opet po žderanju i ležanju, zato i imaju jo jo efekt. To je ili lifestyle ili nije.
Stvorio sam ja bio taj nacin zivota, nije mi se ni jelo nista sto ne valja .
Trening 4-5 puta sedmicno - dolazio mi je kao odmor a ne umor ...

Al jbg neke stvari se u zivotu dese koje te sjebu ... ALi nema veze, bitna je bolja, sad ispocetka .
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40758
Joined: 29/06/2011 23:39

#4442 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dječak sa šibicama »

emmir1 wrote:Ja sam se totalno odviknuo od tjestenina, hljeba i jako dosta drugih jela.

Održavam kilažu na 83 kg do 85 kg....visok 183cm.


Dok sam mršao porcije su bile jako male, malo voća, malo ribe, malo povrća, malo orašastih plodova, malo piletine...

Sada su porcije povelike

Juce sam manju tikvu stambolku ispekao i pojeo.

Pojeo glavicu cvjetaće i brokule sa sirom i domaćim ajvarom.

To u 3 obroka.

Prije su mi salate bilo glavno jelo a sada sam se navukao na cvjetaću, svaki dan bih je mogao jesti

Jedem je sirovu sa pavlakom, sirom, sa ajvarom.

Izblendam je pa pomiješam jaja i chia sjemenke, razljepim po tepsiji pa ispećem
Na nju dodam sir gaudu, sos od paradajza napravim od svježeg paradajza i tunjevinu ili piletinu

Ljudi mi se smiju ali meni extra

I ko proba kaže extra
Ovo je pametna ishrana, i ja volim cvjetacu/karfiol, cesto jedem, nekad obarim pa u manjoj tepsiji zalijem jajima, malo susama od gore, malo kurkume, zacina, bude odlicno.

U supu uvijek stavljam cvjetacu. Pravim i krem corbu od cvjetace, brokule, mrkve, onako povrtna. Bez mesa.

Uglavnom dosta povrca treba jesti, po mogucnosti sto vise sirovog, ili "nedokuhanog", to je dobro i za kiselost krvi odnosno organizma. Povrce je najbolji lijek za kiseljenje organizma, cemu sa druge strane najvise pogoduju seceri. A PH vrijednost krvi je navodno bitna i kod razvoja tumora.
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4443 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote:
amko761 wrote:Haha vidi stvarno :lol: Lol prije 7 godina i opet isti problem.

Ne mogu to debe, njima je to sve mučenje i jedva čekaju da završe, i onda opet po žderanju i ležanju, zato i imaju jo jo efekt. To je ili lifestyle ili nije.
Stvorio sam ja bio taj nacin zivota, nije mi se ni jelo nista sto ne valja .
Trening 4-5 puta sedmicno - dolazio mi je kao odmor a ne umor ...

Al jbg neke stvari se u zivotu dese koje te sjebu ... ALi nema veze, bitna je bolja, sad ispocetka .
Ne daj se škafi :D
Zajedno smo jači
User avatar
skafiskafsnjak
Posts: 31536
Joined: 16/04/2011 18:46

#4444 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Bloo wrote:
Ne daj se škafi :D
Zajedno smo jači
Fali ono, "ne moze nam niko nista" :D

Najjaci sam, dizem 45 kg na benchu :D :D :D :D
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4445 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

skafiskafsnjak wrote:
Bloo wrote:
Ne daj se škafi :D
Zajedno smo jači
Fali ono, "ne moze nam niko nista" :D

Najjaci sam, dizem 45 kg na benchu :D :D :D :D
:lol: :lol:
Ne dižem ništa :D
pokušavam uvesti vježbe koje koriste težinu tijela :D
znači ko da dižem na benču 100 :mrgreen:
User avatar
skafiskafsnjak
Posts: 31536
Joined: 16/04/2011 18:46

#4446 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4447 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

Meni u suštini treba moralna podrška...:D neko da hoda za mnom i govori, ostavi te uštipke kravo debela :|
emmir1
Posts: 4488
Joined: 07/06/2013 15:28

#4448 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by emmir1 »

dječak sa šibicama wrote:
emmir1 wrote:Ja sam se totalno odviknuo od tjestenina, hljeba i jako dosta drugih jela.

Održavam kilažu na 83 kg do 85 kg....visok 183cm.


Dok sam mršao porcije su bile jako male, malo voća, malo ribe, malo povrća, malo orašastih plodova, malo piletine...

Sada su porcije povelike

Juce sam manju tikvu stambolku ispekao i pojeo.

Pojeo glavicu cvjetaće i brokule sa sirom i domaćim ajvarom.

To u 3 obroka.

Prije su mi salate bilo glavno jelo a sada sam se navukao na cvjetaću, svaki dan bih je mogao jesti

Jedem je sirovu sa pavlakom, sirom, sa ajvarom.

Izblendam je pa pomiješam jaja i chia sjemenke, razljepim po tepsiji pa ispećem
Na nju dodam sir gaudu, sos od paradajza napravim od svježeg paradajza i tunjevinu ili piletinu

Ljudi mi se smiju ali meni extra

I ko proba kaže extra
Ovo je pametna ishrana, i ja volim cvjetacu/karfiol, cesto jedem, nekad obarim pa u manjoj tepsiji zalijem jajima, malo susama od gore, malo kurkume, zacina, bude odlicno.

U supu uvijek stavljam cvjetacu. Pravim i krem corbu od cvjetace, brokule, mrkve, onako povrtna. Bez mesa.

Uglavnom dosta povrca treba jesti, po mogucnosti sto vise sirovog, ili "nedokuhanog", to je dobro i za kiselost krvi odnosno organizma. Povrce je najbolji lijek za kiseljenje organizma, cemu sa druge strane najvise pogoduju seceri. A PH vrijednost krvi je navodno bitna i kod razvoja tumora.


Kuhanu je ne mogu nešto.

Ali svježa i pećena extra

Stavi jednu u bledner i pomiješaj jaje i chia sjemenke, sve to bude kao smjesa i razljepi je po tepsiji i poredaj sira gaude ili edamera i stavi da se peće jedno 25 min.

Uzmi jedno 4 paradajza izdinstaj na maslinivom ulju jedno 20 minuta i dodaj malo začina i peršun lista suhog.

Kada bude gotov istresi tunjevinu i pomiješaj i onda sve to po tepsiji i neka se još peće 5-6 min.

Meni predobro.

A sve namirnice gotovo da i nemaju ugljikohidrata, zanemarivo
User avatar
dobar osjecaj
Posts: 3957
Joined: 01/08/2014 11:31

#4449 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by dobar osjecaj »

Bloo wrote:Meni u suštini treba moralna podrška...:D neko da hoda za mnom i govori, ostavi te uštipke kravo debela :|
Je li se ti osjecas odlicno nakon sto se najedes koliko zelis, hrane koju volis? Ne mislim na opravdanja samoj sebi ili razmisljanja o fizickom izgledu. Mislim, da li se stvarno osjecas dobro nakon sto jedes? Nemas osjecaj usporenosti, opstu tromost, ne muci te stomak, ne boli glava, osjecas se ostro, bistro i poletno? Probava ti je odlicna? Misli su ti jasne? Dobijas iz hrane koju jedes savsenu dozu energije koju trebas za rad tvog mozga i ostalih organa? Sve sto unosis u sebe oslikava tvoje potrebe za energijom koju trosis svakodnevno?
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50431
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#4450 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Bloo »

dobar osjecaj wrote:
Bloo wrote:Meni u suštini treba moralna podrška...:D neko da hoda za mnom i govori, ostavi te uštipke kravo debela :|
Je li se ti osjecas odlicno nakon sto se najedes koliko zelis, hrane koju volis? Ne mislim na opravdanja samoj sebi ili razmisljanja o fizickom izgledu. Mislim, da li se stvarno osjecas dobro nakon sto jedes? Nemas osjecaj usporenosti, opstu tromost, ne muci te stomak, ne boli glava, osjecas se ostro, bistro i poletno? Probava ti je odlicna? Misli su ti jasne? Dobijas iz hrane koju jedes savsenu dozu energije koju trebas za rad tvog mozga i ostalih organa? Sve sto unosis u sebe oslikava tvoje potrebe za energijom koju trosis svakodnevno?
Naravno da se ne osjećam :D Zadovoljstvo je kratkotrajno :D

Jer meni hrana nije fuel, već sredstvo za rješavanje problema i emocionalnih stanja. :D
Post Reply