i kazu kava!theTruePath wrote:Pa i filipinci su katoliciNIN wrote:...kao recimo i kod Filipinacakerima1 wrote:Cornholio kod vas katolika se kaze kava![]()
jao komedije matero!
Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
- NIN
#151 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
- Kikibombona
#152 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Jos nisam cuo 'pravoslavca' da kaze kava.kerima1 wrote:Kod nas katolici i pravoslavci kazu kava.
Jesu vehabije nesto kao amiši?
E fakat, da nisu agresivni i nametljivi mogli su vaziti za interesantnu pojavu. Niko protiv njih ne bi imao nista protiv.
Svojim ponasenjem su prouzrokovali odbojnost i prezir mnogih ljudi. A ima i medju njima normalnih, ne moze biti da nema. Sada su svi baceni u isti kos.
-
node1
#153 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
wehabiti ce u konacnici ojacati bosanski islam, ovom se narodu tesko ista instalira pogotovo to.
-
Great Cornholio
#154 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Nisam četnik, nisam pravoslavac, nisam katolik, nisam ni adventista, a tema su vehabije, pa nastavite 
-
kerima1
#155 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Zadevera me sad sta jesiGreat Cornholio wrote:Nisam četnik, nisam pravoslavac, nisam katolik, nisam ni adventista, a tema su vehabije, pa nastavite
-
kerima1
#156 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Kao ti ne znas da ja mislim na bosanske katolikeNIN wrote:...kao recimo i kod Filipinacakerima1 wrote:Cornholio kod vas katolika se kaze kava![]()
jao komedije matero!
-
Great Cornholio
#157 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Nezavisni vjernik, iz reda Ostalih.kerima1 wrote:Zadevera me sad sta jesiGreat Cornholio wrote:Nisam četnik, nisam pravoslavac, nisam katolik, nisam ni adventista, a tema su vehabije, pa nastavite
-
silm
#158 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Great Cornholio wrote:Nisam četnik, nisam pravoslavac, nisam katolik, nisam ni adventista, a tema su vehabije, pa nastavite
"Nisam kršćanin,nisam židov,nisam
zaratrustovac,nisam čak ni musliman
Ne pripadam zemlji ni ma kojem znanom
ili neznanom moru
Priroda me ne može ni posjedovati ni
svojatati,a ne mogu ni nebesa
Ne može me to ni Indija,ni Kina,ni Bugarska
Moje mjesto rođenja je neprostorno
Moj je znak nemati i ne davati znaka
Kažeš da vidiš moja usta,moje uši,moj nos
nisu oni moji
Ja sam život života
Ja sam ona mačka,onaj kamen,nitko
Odbacio sam dualnost,poput stare krpe
Vidim i poznajem sva vremena
i sve svjetove
Kao jedan,jedan,uvijek jedan
što dakle moram učiniti da priznaš
tko to govori
Priznaj to i promijeni sve
Ovo se tvoj glas odbija od zidova Božjih
(RUMI)
-
Great Cornholio
#159 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Joj ovih pjesnika, samo bi da komplikuju
E ovako, vjerujem u Isusa, ne vjerujem u đavola (đavo je za mene samo simbol zla), nemam dilema da su zapovjedi koje je Bog dao Mojsiju nešto čega se moramo striktno pridržavati, ne konzumiram ništa za šta postoje dokazi da je štetno za naš organizam, kad imam dilemu šta da uradim u pomoć "pozovem" Boga, osluškujem šta će mi "reći" i poslušam ga. Ne vjerujem da pakao postoji, vjerujem da Raj postoji, od Boga zavisi ko će ući u Raj. Ne obavljam nikakve vjerske rituale, ne slavim nikakve svece, ne očekujem pomoć od njih ili od nekakvih gospa i ajvaz deda, Bogu se obraćam kako osjetim da trebam.
E ovako, vjerujem u Isusa, ne vjerujem u đavola (đavo je za mene samo simbol zla), nemam dilema da su zapovjedi koje je Bog dao Mojsiju nešto čega se moramo striktno pridržavati, ne konzumiram ništa za šta postoje dokazi da je štetno za naš organizam, kad imam dilemu šta da uradim u pomoć "pozovem" Boga, osluškujem šta će mi "reći" i poslušam ga. Ne vjerujem da pakao postoji, vjerujem da Raj postoji, od Boga zavisi ko će ući u Raj. Ne obavljam nikakve vjerske rituale, ne slavim nikakve svece, ne očekujem pomoć od njih ili od nekakvih gospa i ajvaz deda, Bogu se obraćam kako osjetim da trebam.
-
kerima1
#160 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Bog je vec dao,ne treba tu vise mijesati Boga,nego upotrijebiti vlastiti razum.Isto kad mi muslimani kazemo za vecinu stvari u zivotu Insallah ili ako Bog da sutra cu to uraditi,a Bog je vec dao,sve sto je nama ljudima potrebno na zemlji je spustio,a ostalo je na nama da uradimo.kad imam dilemu šta da uradim u pomoć "pozovem" Boga, osluškujem šta će mi "reći" i poslušam ga.
- Kroksica
#161 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
A jeste se natovarili na GC-a... 
-
kerima1
#162 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Kako pobijediit vehabije.NIKAKO!!Isto ko ni bilo koju drugu grupaciju,sve dok se ljudi budu medjusobno mrzili,zavidili ko ce bolje grupe ce nastajati,a ummet se razjedinjavati.Izlaz je jedino vracanje na znanje,ucenje i istrazivanje proslost islama.
- Kroksica
#163 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Sve dok se previse paznje posvecuje proslosti, nema tu sjajne buducnosti.kerima1 wrote:Kako pobijediit vehabije.NIKAKO!!Isto ko ni bilo koju drugu grupaciju,sve dok se ljudi budu medjusobno mrzili,zavidili ko ce bolje grupe ce nastajati,a ummet se razjedinjavati.Izlaz je jedino vracanje na znanje,ucenje i istrazivanje proslost islama.
-
kerima1
#164 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Navodim radi primjera u proslosti kad su muslimani ucili,istrazivali i radili za razliku od danasnjice.Nije se lose uciti na prolsostimako ima na cemu.Kroksica wrote:Sve dok se previse paznje posvecuje proslosti, nema tu sjajne buducnosti.kerima1 wrote:Kako pobijediit vehabije.NIKAKO!!Isto ko ni bilo koju drugu grupaciju,sve dok se ljudi budu medjusobno mrzili,zavidili ko ce bolje grupe ce nastajati,a ummet se razjedinjavati.Izlaz je jedino vracanje na znanje,ucenje i istrazivanje proslost islama.
-
Great Cornholio
#165 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Ti nikad u životu nemaš nikakvu dilemu, ne zapitaš se da li da uradiš nešto, ili nešto drugo, a ni u jednom slučaju, bilo šta da uradiš, ne kršiš ono za šta vjeruješ da su striktne Božije odredbe kojih se moraš pridržavati?kerima1 wrote:Bog je vec dao,ne treba tu vise mijesati Boga,nego upotrijebiti vlastiti razum.Isto kad mi muslimani kazemo za vecinu stvari u zivotu Insallah ili ako Bog da sutra cu to uraditi,a Bog je vec dao,sve sto je nama ljudima potrebno na zemlji je spustio,a ostalo je na nama da uradimo.kad imam dilemu šta da uradim u pomoć "pozovem" Boga, osluškujem šta će mi "reći" i poslušam ga.
Blago tebi ako si toliko sigurna u sebe, i u vlastitu moć donošenja ispravnih odluka
-
kerima1
#166 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
I one glasove sto "cujes" ti ne dolaze od Isusa nego iz tvog mozga.Bog nas je dovoljno razumne stvorio i dao sve potrebno da smo u stanju sami prosuditi sta bi zeljeli.Great Cornholio wrote:Ti nikad u životu nemaš nikakvu dilemu, ne zapitaš se da li da uradiš nešto, ili nešto drugo, a ni u jednom slučaju, bilo šta da uradiš, ne kršiš ono za šta vjeruješ da su striktne Božije odredbe kojih se moraš pridržavati?kerima1 wrote:Bog je vec dao,ne treba tu vise mijesati Boga,nego upotrijebiti vlastiti razum.Isto kad mi muslimani kazemo za vecinu stvari u zivotu Insallah ili ako Bog da sutra cu to uraditi,a Bog je vec dao,sve sto je nama ljudima potrebno na zemlji je spustio,a ostalo je na nama da uradimo.kad imam dilemu šta da uradim u pomoć "pozovem" Boga, osluškujem šta će mi "reći" i poslušam ga.
Blago tebi ako si toliko sigurna u sebe, i u vlastitu moć donošenja ispravnih odluka
-
Great Cornholio
#167 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Kako znaš, kako možeš isključiti mogućnost da nam i Bog ponekad može nešto "šapnuti" ?kerima1 wrote: I one glasove sto "cujes" ti ne dolaze od Isusa nego iz tvog mozga.Bog nas je dovoljno razumne stvorio i dao sev potrebno da smo u stanju sami prosuditi sta bi zeljeli.
Vidiš, 100% sigurni u sebe, u svoj "razum" mogu biti jedino vehabije, oni se nikad ne zapitaju da li je dobro to što čine, nikad im savjest ne proradi,nikad ne posumnjaju da u nečemu možda griješe, i zato su oni dobri jedino za vojsku i ratove, za život u kome se čovjek mora svakodnevno prilagođavati, dolaziti u konfliktne situacije u kojima mora donositi odluke koje neće nikoga "zakinuti", oni nisu sposobni, i zbog toga su odlučili da žive u izolaciji, da žive sa onima koji su kao i oni, sa onima koji ne žele da se prilagođavaju, s onima koji bi sve da prilagode sebi.
-
semirizsvemira
#168 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Cuj vehabije najveca prijetnja Bosnjacima Ko je nad nama napravio deset genocida . Pogadjam :Great Cornholio wrote:Da, zabrinjavajuće je da vehabije, njihovo ponašanje i djelovanje, ne nailaze na oštre kritike i osudeod strane IZ BiH, a i "običnih" bošnjaka (bosanskih muslimana) a moralo bi tako biti, jer vehabije možda sada nisu velika prijetnja opstanku sekularne države BiH,nema ih dovoljan broj, ali ako ih IZ i bošnjaci budu podržavali, ako ne budu činili ništa da ih spriječe u njihovoj "misiji stavaranja "države u državi", u budućnosti će njihov broj rasti, a pošto znamo da oni žele da žive u državi u kojoj će na snazi biti šerijatski zakoni, i pošto znamo da Evropa neće dozvoliti da se u "srcu Evrope" stvori takva država, onda je lako zaključiti da ako se vehabizam ne pobijedi, ako se vehabizam proširi među bošnjacima (bosanskim muslimanima), u pitanje dolazi opstanak Države BiH, i jednog naroda koji živi u toj državi, a taj narod, sa svojim poimanjem Islama, i svojom vjerskom praksom, može živjeti u Evropi, nije inkopatibilan sa stilom života koji Evropa propisuje.asurbanipal wrote:m_l wrote:
I iskopa temu iz 2006. da covjeka to pitas!? Ne radi pp?![]()
Kako god, tekst je odlican.
Jeste. Čitava poenta teksta je "ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se..."
Vehabije su najveća prijetnja Bošnjacima, i zato Bošnjaci moraju naći načina kako da pobijede vehabizam, pokret koji predstavlja "strano tijelo" u Državi BiH.
1. vehabije ,
2 Saudijska Arabija
3.selefije Samim tim sto se IZ nikad nije ogradila od pripadnika hanbelijskog mezheba ( za neupucene vahbizam je izm isljen naziv, od strane neprijatelja Islama, za muslimane koji dosljedno slijede svoj mezheb i vjeru ) je potvrdila postojanjenistog i razlicith razmisljanja u vjeri sto uopste nije lose
-
kerima1
#169 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Upravo suprotnoKako znaš, kako možeš isključiti mogućnost da nam i Bog ponekad može nešto "šapnuti" ?
Vidiš, 100% sigurni u sebe, u svoj "razum" mogu biti jedino vehabije, oni se nikad ne zapitaju da li je dobro to što čine, nikad im savjest ne proradi,nikad ne posumnjaju da u nečemu možda griješe, i zato su oni dobri jedino za vojsku i ratove, za život u kome se čovjek mora svakodnevno prilagođavati, dolaziti u konfliktne situacije u kojima mora donositi odluke koje neće nikoga "zakinuti", oni nisu sposobni, i zbog toga su odlučili da žive u izolaciji, da žive sa onima koji su kao i oni, sa onima koji ne žele da se prilagođavaju, s onima koji bi sve da prilagode sebi.
Kao sto rekoh Bog Svevisnji je spustio sve sa nebesa,zemlju i sve sto se nalazi na njoj,vodu,floru,faunu sve,sve nama dao razum i volju.Sta sad Bog jos treba da ti 'sapće sta ces raditi i da nas jos uzme za ruke i vodi do cilja!! Dovoljno je vec dao.
-
kerima1
#170 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Zna Cornholio Bog mu šapćeCuj vehabije najveca prijetnja Bosnjacima Ko je nad nama napravio deset genocida . Pogadjam :
1. vehabije ,
2 Saudijska Arabija
3.selefije Samim tim sto se IZ nikad nije ogradila od pripadnika hanbelijskog mezheba ( za neupucene vahbizam je izm isljen naziv, od strane neprijatelja Islama, za muslimane koji dosljedno slijede svoj mezheb i vjeru ) je potvrdila postojanjenistog i razlicith razmisljanja u vjeri sto uopste nije lose
- NIN
#171 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
...znaci, sufizam, siizam, itd. sve cool i sve 5!?semirizsvemira wrote:...za muslimane koji dosljedno slijede svoj mezheb i vjeru ) je potvrdila postojanjenistog i razlicith razmisljanja u vjeri sto uopste nije lose
-
Great Cornholio
#172 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
"Kad nas "napadaju" zbijmo redove pa zajednički odgovorimo na napad, kad nas ne napadaju tad vodimo konstruktivan i miroljubiv "dijalog" " - ja to tako vidim.NIN wrote:...znaci, sufizam, siizam, itd. sve cool i sve 5!?semirizsvemira wrote:...za muslimane koji dosljedno slijede svoj mezheb i vjeru ) je potvrdila postojanjenistog i razlicith razmisljanja u vjeri sto uopste nije lose
-
underwater
#173 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
Eh ... moglo bi se reci da je bas je sve suprotno od toga sto govoriskerima1 wrote:Sta sad Bog jos treba da ti 'sapće sta ces raditi i da nas jos uzme za ruke i vodi do cilja!! Dovoljno je vec dao.
Prvo Tvorac nekog uzme za ruku i pokaze mu put, pa se onda taj uopce dosjeti (sebe) zapitat jel Tvorac postoji.
Dok god nesto trazis, ti ga ne nalazis ... osim Njega, Njega ne zapocinjes traziti prije nego Ga nadjes.
Ti me ne bi trazio da me vec nisi nasao ...
Vidi bona kakoo to opisuje Mr. Maximus (Ibn Arebi):
Počuj, o voljeni!
Ja sam Stvarnost svijeta,
središte i obodnica,
Ja sam mu i dijelovi i cjelina.
Ja sam Volja ustanovljena između neba i zemlje,
Ja sam u tebi stvorio dar opažanja
samo da bi ti bio predmet Moga opažanja,
Ako Me dakle opažaš, ti opažaš samoga sebe
ali ti Me ne bi mogao opaziti preko sebe.
Ti Mojim okom vidiš i Mene i sebe,
Svojim okom ti Me ne možeš pojmiti.
Voljeni,
Toliko sam te puta zvao,
i nisi me čuo!
Toliko sam ti se puta pokazao
a ti Me nisi vidio!
Toliko sam te puta dragao blagostima,
a ti nisi osjetio,
ukusnu branu
ti nisi ni kušao.
Zašto Me ne možeš dosegnuti
preko predmeta koje pipaš?
Ili Me udahnuti s mirisima?
Zašto Me ne vidiš?
Zašto me ne čuješ?
Zašto? Zašto? Zašto?
Za tebe Moje slasti premašuju
sve druge slasti,
i užitak koji ti Ja pružam
premašuje druge užitke.
Za tebe Ja sam poželjniji
od svih drugih dobara.
Ja sam Ljepota,
ja sam Milost,
Voljeni, voli Me,
voli samo Mene,
voli me s ljubavlju.
Nitko nije usrdniji od Mene.
Drugi te vole zbog samih sebe:
ja, Ja te volim zbog tebe,
a ti, ti bježiš daleko od Mene.
Voljeni,
ne jednači se sa Mnom,
jer približiš li se Meni,
znači da sam se Ja približio tebi.
Bliže sam tebi od tebe samoga,
od tvoje duše, tvoga daha.
Voljeni, pođimo k sjedinjenosti . . .
S rukom u ruci,
uđimo u prisutnost Istine,
neka nam ona bude sudac
i utisne svoj pečat na Našu sjedinjenost
zauvijek.
-
Great Cornholio
#174 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
'Šapće' treba biti pod navodnicima, jer ne čujem ja nikakve glasove koji mi daju upute šta da činim, nego onda kad se razum dvoumi, kad mu emocije govore da nešto učini, a on kaže da to nije baš najrazumnije, onda ja zamolim Boga da mi pomogne, da mi pomogne da nešto pojača, ili razum ili emocije, da mi pomogne da nešto od to dvoje pobijedi, pa da učinim ono što On smatra razumnim. Npr. nisam jednom bio baš najspremniji za jedan ispit, i zbog toga sam se dvoumio da li da izađem na polaganje, ili ne, i tako lomim se ja u holu, pokušavam da donesem odluku da li da odustanem ili ne, i odlučim da odustanem, krenem prema izlazu i na hodniku sretnem asistenticu sa tog predmeta, koja je izašla da nešto donese profesorici koja je bila u kancelariji u kojoj se ispit održavao, i upita me ona " Kolega vi ste sigurno položili, koju ste ocjenu dobili?" a ja odgovorim da nisam, nego ne želim da izađem na ispit, jer nisam siguran u svoje znanje, pa ne bih da se sramotim", a ona meni na to " Ma nema šanse da te pustim da odustaneš, sigurna sam ja da ti to znaš i da ćeš položiti".kerima1 wrote: Zna Cornholio Bog mu šapće
I tako vrati ona mene, ja položih taj ispit, osmicu dobih, i da nisam tada položio taj ispit ne bih mogao ostvariti uslov za prelazak u treću godinu , i najvjerovatnije bih odustao od fakulteta, zato što sam već tri puta obnavljao drugu godinu.
Eto, ja mislim da je tada mene Bog "pogledao", asistentici sa tog predmeta "šapnuo" da me treba zaustaviti, da treba uticati na mene da promijenim odluku, kojom bi sebi promijenio čitav tok života.
A možda je u pitanju bila samo sreća, možda Bog s tim ništa nije imao, ali eto ja vjerujem da jeste, iako možda i nije.
U svakom slučaju, za ono dobro što mi se dešavalo u životu ja sam zahvalan i Bogu, i drugima i sebi, a za ono loše krivim samo sebe, ne želim da krivicu svaljujem na bilo koga, zato i nevjerujem u postojanje đavola koji navodno ljude nagovara da čine ono što će ih odvesti u propast.
Bilo je u mom životu još situacija kad mi se Bog "odazvao", ali eto ne bih više o svom privatnom životu.
-
underwater
#175 Re: Mr. Ahmet Alibašić za Preporod: Kako pobijediti "vehabi
To o chemu govoris zove se Isareti ... i to je hakk (istina) samo treba cisto srce da se prepozna.Great Cornholio wrote:'Šapće' treba biti pod navodnicima, jer ne čujem ja nikakve glasove koji mi daju upute šta da činim, nego onda kad se razum dvoumi, kad mu emocije govore da nešto učini, a on kaže da to nije baš najrazumnije, onda ja zamolim Boga da mi pomogne, da mi pomogne da nešto pojača, ili razum ili emocije, da mi pomogne da nešto od to dvoje pobijedi, pa da učinim ono što On smatra razumnim. Npr. nisam jednom bio baš najspremniji za jedan ispit, i zbog toga sam se dvoumio da li da izađem na polaganje, ili ne, i tako lomim se ja u holu, pokušavam da donesem odluku da li da odustanem ili ne, i odlučim da odustanem, krenem prema izlazu i na hodniku sretnem asistenticu sa tog predmeta, koja je izašla da nešto donese profesorici koja je bila u kancelariji u kojoj se ispit održavao, i upita me ona " Kolega vi ste sigurno položili, koju ste ocjenu dobili?" a ja odgovorim da nisam, nego ne želim da izađem na ispit, jer nisam siguran u svoje znanje, pa ne bih da se sramotim", a ona meni na to " Ma nema šanse da te pustim da odustaneš, sigurna sam ja da ti to znaš i da ćeš položiti".kerima1 wrote: Zna Cornholio Bog mu šapće
I tako vrati ona mene, ja položih taj ispit, osmicu dobih, i da nisam tada položio taj ispit ne bih mogao ostvariti uslov za prelazak u treću godinu , i najvjerovatnije bih odustao od fakulteta, zato što sam već tri puta obnavljao drugu godinu.
Eto, ja mislim da je tada mene Bog "pogledao", asistentici sa tog predmeta "šapnuo" da me treba zaustaviti, da treba uticati na mene da promijenim odluku, kojom bi sebi promijenio čitav tok života.
A možda je u pitanju bila samo sreća, možda Bog s tim ništa nije imao, ali eto ja vjerujem da jeste, iako možda i nije.
U svakom slučaju, za ono dobro što mi se dešavalo u životu ja sam zahvalan i Bogu, i drugima i sebi, a za ono loše krivim samo sebe, ne želim da krivicu svaljujem na bilo koga, zato i nevjerujem u postojanje đavola koji navodno ljude nagovara da čine ono što će ih odvesti u propast.
Bilo je u mom životu još situacija kad mi se Bog "odazvao", ali eto ne bih više o svom privatnom životu.
Jer ima i vesvesa shaytania (saputanje sejtana).
GC, men'se cini da si iskren insan, pa te rado citam. Obradovalo bi me da uspijes u svojoj potrazi, al to ti nista ne znaci jer se moja nimalo ne pika
Nej se, ostavi se nekavih religija, Njega ti potrazi, Njega ...