vox-populi wrote:NIN wrote:Nuke wrote:Djeca, dok jos ne mogu da shvate taj koncept vjeroispovjesti, ne mogu biti muslimani (to vazi i za ostale religije), jer to se ne naslijedjuje, niti to odredjuju roditelji, niti ime, to je stvar licnog izbora i licnog uvjerenja.
Sa prvim dijelom se u potpunosti slazem. Suludo bi bilo tvrditi suprotno ali tvoji argumenti su totalno oprecni od stanja na terenu, druze moj. Recimo, da bi opravdao svoj stav iznesen u prvom dijelu recenice kazes da je vjeroispovjest nenasljedna. Mozda ovo vazi u teoriji i u prirodnim naukama ali po socijalnim normama
ovi drustveni modeli su itekako nasljedni! Navedi mi znacajan broj primjera (narocito u ovoj turbo-religijskoj pomami u nas) koji bi mogli ovo opovrgnuti? Onda kazes da to ne odredjuju roditelji. Ovdje ili se salis ili je nesto drugo u pitanju. Socijalizacija, edukacija i vaspitanje kroz koje se dijete upoznaje sa tradicijom i ritualima sredine u kojima odrasta za tebe nemaju uticaja na njegov psihorazvoj? Daj molim te... Pa onda navodis ime kao nebitno u svemu tome. To bi
mozda negdje i moglo proci prije jedno 30-tak godina (ili da to pricas nekom Inuitu) ali na danasnjem Balkanu ime ti je licna karta/osobna iskaznica. Na Balkanu ime determinira pripadnost odredjenoj grupaciji, htio ti to ili ne, a ime si dobio u amanet od onih koji te donesose na svijet - roditelja. Ako mi ne vjerujes i ako si spreman na eksperiment samo javi.
I sada, sta ostaje licnom izboru?
...da ne kazem...!

NIN, cini mi se da je ovo drugi put da pohvaljujem tvoje postove. Zaista doktorski napisano. Svaka cast.
Na temu:
vec sam se spremao da postavim slicno pitanje. Naime mene zanima koliko su muslimani u BiH zaista muslimani? Naravno, ne svi ali vecina onih koje ja poznajem. Situacija je slijedeca: Ramazan je i moj dobar prijatelj ne pije, kaze "jarane Ramazan, gdje cu". OK kazem ja ali mi malo cudno jer smo se prije tri dana nalili ko kamile. I onako sporadicno pijemo i nemamo problem s tim ali kad je Ramazan onda: "jarane ja ne pijem". Isti taj prijatelj za vrijeme Ramazana gladuje po cijeli dan. Namijerno necu da kazem da posti jer post nije samo puko suzdrzavanje od jela i pica vec podrazumijeva i odredjeni duhovni zivot. Treba li da napomenem da taj isti prijatelj nikada ili gotovo nikada u zivotu nije klanjao niti isao u dzamiju, te da jos za Ramazana planira i raduje se kako cemo se samo napiti za Bajram.
Ovo jeste primjer samo jednog mog prijatelja ali znam dosta ovakvih likova a cini mi se da postoji jos ogromna masa sa istim ili slicnim razmisljanjem.
Mene zanima jesu li ovakve osobe muslimani? Mislim svjesno piju, ne klanjaju te pridrzavaju se drugih naredbi.
Serenity on 29/08/2008 07:30
turban wrote:
Zanima me sta znaci biti"musliman"i sta se podrazumjeva pod tima pojmom?!Je li dovoljno samo ime i jos neki elementi pa da se odredjena osoba nazove muslimanom,ili moras biti pravi i istinski vjerenik da bi se osjecao i bio musliman?!
Poslanik je rekao:
"Istinski musliman je o naj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani." (Buharija i Muslim)
U drugom hadisu:
"Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi. Mumin je onaj od koga su sigurni ljudi za svoje živote i imetke. Muhadžir je onaj ko napusti ono što je Allah zabranio. Mudžahid je onaj ko se bori protiv svojih strasti i prohtjeva u ime Allaha."
Dakle musliman je niži stepen od mu'mina (vjernika). Da bi bio vjernik treba mnogo više ispunjavati osim posjedovati iman (vjeru), što je preduslov za biti musliman. Vjernik ispunjava sve propisane propise, ali i dalje štošta griješi, samo ne može slagati.
Serenity on 29/08/2008 09:01
WizzardFromBOZ wrote:
Dakle musliman je niži stepen od mu'mina (vjernika). Da bi bio vjernik treba mnogo više ispunjavati osim posjedovati iman (vjeru), što je preduslov za biti musliman. Vjernik ispunjava sve propisane propise, ali i dalje štošta griješi, samo ne može slagati.
dakle, prema tebi, musliman nije vjernik, jer je "nizi stepen". postoje li onda i visi stupnji od vjernika?
nije mi to gore najjasnije. ustvari, podsjeca me na neke koje isto tako propisuju sve i svasta u ime onoga koji sam o tome jos nije rekao nista...
Nije to prema meni, to je prema Allahovim mjerilima koje nam je Poslanik s.a.w.s. objasnio.
Musliman je svako ko izgovori šehadet (svjedočenje da je Allah jedan i da je Poslanik Muhammed njegov rob i poslanik), dok je vjernik onaj koji klanja 5 vakata namaza, daje zekat, posti ramazan i po mogučnosti ode na hadždž. Uz to ispunjava imanske šarte.
Stepeni iznad vjernika postoje. Stepen iznad mu'mina je muhsin.
1. Muhsin (ihsān) – obožavati Allaha kao da ga vidiš;
2. Mu'min (imān) – riječi, djela i ubjeđenja;
3. Muslim (islām) – pokornost.
Svaki muhsin je i mu'min i musliman.
Svaki mu'min je musliman, ali nije muhsin.
To je podjela po djelu. Ima još podjela po duši:
1. Nefsi-emmare (duša sklona zlu)
2. Nefsi-levvame (duša koja sebe kori)
3. Nefsi-mulhime (duša nadahnuta)
4. Nefsi-mutmeinne (duša smirena)
5. Nefsi-radije (duša zadovoljna)
6. Nefsi-merdijje (duša s kojom je Bog zadovoljan)
7. Nefsi safije (Duša potpuno čista)
Nadam se da je bilo od pomoći.
...dovoljno onima koji zele da im se pomogne, na svim stranama!!!