Može li religija pomoći državi BiH ?!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#526 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
odr0n wrote:Opet se ovaj provaljuje sa klipovima :lol:, onako gubitnički da se utješi malo. :lol:
Hajd' ti nama ovdje otvoreno reci koji ti je to 'bradonja' odveo curu pa ta trauma od vjere i vjernika? :mrgreen:
Jesmo li to došli do pominjanja bliskih osoba?

Nisam ja za tebe ... OVAJ. Zna se u našem jeziku šta u ovakvoj formulaciji znači. A priznaj da si opterećen i previše religijom kao ateista. Nekakav motiv mora postojati.
pussysmoke

#527 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

@vatrogasac

Ništa nisi dokazao sa ovim klipovima, osim toga da pojedinci u određenim slučajevima prelaze sa jedne religije na drugu. Dokaz si ti i ljudi kao što si ti. Da su tvoji roditelji bili budisti, i ti bi bio budista. Da li uopšte shvataš koliko je to jednostavno? Ljudi se rađaju bez religijskih uvjerenja koja im roditelji s vremenom nametnu. Ti nisi izabrao islam zato što nisi bio u mogućnosti da biraš. Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji nisu u stanju da shvate logične stvari.
vatrogasac

#528 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

Ugljesa_ wrote: Stvarno il se pravis il si stvarno spor.

Ti si znaci u, ne znam, 15oj godini postao musliman, apsolutno bez ikakvog uticaja i nametanja sredine.

Jesi, jasta si.
Da li tražim mnogo kada tražim način i metodu koja te dovela do takvog zaključka? Kašike i tarot se ne broje.
vatrogasac

#529 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:@vatrogasac

Ništa nisi dokazao sa ovim klipovima, osim toga da pojedinci u određenim slučajevima prelaze sa jedne religije na drugu. Dokaz si ti i ljudi kao što si ti.
Oni ljudi, a i ja čovjek. Pogađaj šta si preskočio ako ti je teško skontati.
pussysmoke

#530 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

vatrogasac wrote:
pussysmoke wrote:@vatrogasac

Ništa nisi dokazao sa ovim klipovima, osim toga da pojedinci u određenim slučajevima prelaze sa jedne religije na drugu. Dokaz si ti i ljudi kao što si ti.
Oni ljudi, a i ja čovjek. Pogađaj šta si preskočio ako ti je teško skontati.
Vadiš stvari iz konteksta samo zato da bi ono što sam ja rekao izgubilo smisao. Zašto ti je toliko teško priznati da je ono što sam napisao istina?
Kroksica

#531 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:
vatrogasac wrote:Ko mi je nametnuo?
Roditelji koji su ti religiju dali u "naslijeđe", bez obzira što nisi imao pravo glasa.
pa i tebi je ateizam istom metodom nametnut.
Ugljesa_

#532 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

vatrogasac wrote:
Ugljesa_ wrote: Stvarno il se pravis il si stvarno spor.

Ti si znaci u, ne znam, 15oj godini postao musliman, apsolutno bez ikakvog uticaja i nametanja sredine.

Jesi, jasta si.
Da li tražim mnogo kada tražim način i metodu koja te dovela do takvog zaključka? Kašike i tarot se ne broje.
Obrazovanje o socijalizaciji od rodjenja do smrti.
Zrav razum.
Logika.
Opazanje.
Licno iskustvo.

Je li ti dosta?
vatrogasac

#533 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

Ugljesa_ wrote: Obrazovanje o socijalizaciji od rodjenja do smrti.
Zrav razum.
Logika.
Opazanje.
Licno iskustvo.

Je li ti dosta?
I to si sve primijenio na osobu o kojoj nemaš pojma ni kada se rodio ni gdje ni da li je imao roditelje ili nije ili ...ili...? Čisti tarot. :mrgreen:
pussysmoke

#534 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:
vatrogasac wrote:Ko mi je nametnuo?
Roditelji koji su ti religiju dali u "naslijeđe", bez obzira što nisi imao pravo glasa.
pa i tebi je ateizam istom metodom nametnut.
Daleko od istine. Davno sam već rekao da sam odgojen i da sam odrastao u porodici u kojoj su ljudi veoma posvećeni religiji. Međutim, kada sam počeo da shvatam kako određene stvari u životu funkcionišu, shvatio sam i to da je religija način na koji se ljudi drže "na uzici". Bio sam musliman prije dosta godina, što znači da sam sam izabrao u šta želim da vjerujem.
Ugljesa_

#535 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Ugljesa_ »

vatrogasac wrote:
Ugljesa_ wrote: Obrazovanje o socijalizaciji od rodjenja do smrti.
Zrav razum.
Logika.
Opazanje.
Licno iskustvo.

Je li ti dosta?
I to si sve primijenio na osobu o kojoj nemaš pojma ni kada se rodio ni gdje ni da li je imao roditelje ili nije ili ...ili...? Čisti tarot. :mrgreen:
E jebi ga... :roll:

Nebitno jel imao roditelje il nije, imao je nekog, ne mozes izbjeci socijalizaciju, da rastes s vukovima pocet ces zavijati.
dustaban

#536 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by dustaban »

Kao sto vidimo religije imaju prakticnu ulogu u BH drustvu identicnu politickim strankama.
Vecini nasih stranaka je clanstvo rodjenjem predodredjeno, ali eto ima i ovih izuzetaka, nadje se neki Desnica radivojevic koji rusi pravilo da je SDA bosnjacka stranka.
Malo kasnije taj isti predje u neku drugu stranku, pa u trecu...

I vi ovdje umjesto da nam date odgovor KAKVA JE KORIST i od nasih religijskih stranaka i od nasih stranackih religija, vi sad nas ovdje davite nebitnim primjerima nakih pojedinacnih konvertita.

I dok nam vatrogasac objasnjava svoju i nasu vjeru, vatra bukti niko je ne gasi...
Last edited by dustaban on 13/01/2013 20:21, edited 1 time in total.
odr0n

#537 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Hajd' ti nama ovdje otvoreno reci koji ti je to 'bradonja' odveo curu pa ta trauma od vjere i vjernika? :mrgreen:

Nisam ja za tebe ... OVAJ. Zna se u našem jeziku šta u ovakvoj formulaciji znači. A priznaj da si opterećen i previše religijom kao ateista. Nekakav motiv mora postojati.
Šta to ti izmišljaš? To ti bio povod da pominješ bliske osobe i to u takvom kontekstu uvrjedljivom, bravo vjerniče pokaži nam odgoj. :thumbup:
vatrogasac

#538 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

Ugljesa_ wrote: E jebi ga... :roll:

Nebitno jel imao roditelje il nije, imao je nekog, ne mozes izbjeci socijalizaciju, da rastes s vukovima pocet ces zavijati.
Ne klizi. :mrgreen: Možeš to primijeniti na nekoga u svom okruženju, ali ne znam kako si uspio na mene?
amazon

#539 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by amazon »

Mislim da same religije nisu toliki problem, vec covjekova svijest koja to zloupotrebljava, nesto kao komunizam, dobro zamisljen, ali covjekova svijest nije na tom nivou...otud sve zloupotrebe..i covjek je jednostavno, nesavrsen, tako da sta god bio, ateist, vjernik, ili nesto trece..u svakom covjeku postoji dobro i zlo, samo zavisi u kojoj se situaciji nadje,i sta ce isplivati..
vatrogasac

#540 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
odr0n wrote:

Šta to ti izmišljaš? To ti bio povod da pominješ bliske osobe i to u takvom kontekstu uvrjedljivom, bravo vjerniče pokaži nam odgoj. :thumbup:
Ti voliš psihoanalizirati teiste koji pišu na PDF Religija pa da vidimo kakav je motiv tvog pisanja. Ti si bitan, a ne ta tvoja bivša. Hipotetički....naravno.
Kroksica

#541 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:
Daleko od istine. Davno sam već rekao da sam odgojen i da sam odrastao u porodici u kojoj su ljudi veoma posvećeni religiji. Međutim, kada sam počeo da shvatam kako određene stvari u životu funkcionišu, shvatio sam i to da je religija način na koji se ljudi drže "na uzici". Bio sam musliman prije dosta godina, što znači da sam sam izabrao u šta želim da vjerujem.
Ako je tako onda ti ovaj prethodni argument ne pije vode. Znaci, covjek u zivotu samo moze skontat da Bog ne postoji, sve ostalo je neko skont'o za njih sto ih cini slijepim sljedbenicima ili ovcama. Odakle ti znas da ja nisam sama skontala ovo sto sad praktikujem? Odakle ti znas da ja nisam iz "ateisticke" porodice?
odr0n

#542 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
vatrogasac wrote:
Ti voliš psihoanalizirati teiste koji pišu na PDF Religija pa da vidimo kakav je motiv tvog pisanja. Ti si bitan, a ne ta tvoja bivša. Hipotetički....naravno.
Opet ti nastavljaš sa pominjanjem? Mislio si da ćeš na taj pogan način uspjeti me spustiti na tvoj neodgojeni nivo? Nažalost samo si sebe ukopao sa tim pokušajem psihoanalize kojom si otkrio sebe, nastavi dalje... :thumbup:
pussysmoke

#543 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:
Ako je tako onda ti ovaj prethodni argument ne pije vode. Znaci, covjek u zivotu samo moze skontat da Bog ne postoji, sve ostalo je neko skont'o za njih sto ih cini slijepim sljedbenicima ili ovcama. Odakle ti znas da ja nisam sama skontala ovo sto sad praktikujem? Odakle ti znas da ja nisam iz "ateisticke" porodice?
Da li si iz ateističke porodice, ili katoličke, pravoslavne, budističke...?
Kroksica

#544 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

dustaban wrote:Kao sto vidimo religije imaju prakticnu ulogu u BH drustvu identicnu politickim strankama.
Vecini nasih stranaka je clanstvo rodjenjem predodredjeno, ali eto ima i ovih izuzetaka, nadje se neki Desnica radivojevic koji rusi pravilo da je SDA bosnjacka stranka.
Malo kasnije taj isti predje u neku drugu stranku, pa u trecu...

I vi ovdje umjesto da nam date odgovor KAKVA JE KORIST i od nasih religijskih stranaka i od nasih stranackih religija, vi sad nas ovdje davite nebitnim primjerima nakih pojedinacnih konvertita.

I dok nam vatrogasac objasnjava svoju i nasu vjeru, vatra bukti niko je ne gasi...
Bosnjacka stranka =/= islamska stranka.
Nema u BiH stranke kojoj je temelj politike Islam. NEMA. To sto Sule ide na dzumu ne cini SDA islamskom strankom.
Kroksica

#545 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:
Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:
Nije ni bitno jer nisam mislila samo na sebe.
vatrogasac

#546 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

odr0n wrote:
Opet ti nastavljaš sa pominjanjem? Mislio si da ćeš na taj pogan način uspjeti me spustiti na tvoj neodgojeni nivo? Nažalost samo si sebe ukopao sa tim pokušajem psihoanalize kojom si otkrio sebe, nastavi dalje... :thumbup:
Neuspio pokušaj. Razmišljaš li ti nekada o uzrocima i posljedicama? Ako sam ja teista nemoj mi vrijeđati inelekt jer baš tolika ovca nisam kako pokušavaš nas prikazati.
vatrogasac

#547 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:
Kakva ti je garancija da ovo nije @kroksica ili @nasa? :mrgreen:

pussysmoke

#548 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by pussysmoke »

Kroksica wrote:
pussysmoke wrote:Da li si iz ateističke porodice, ili katoličke, pravoslavne, budističke...?
Nije ni bitno jer nisam mislila samo na sebe.
Naravno da za tebe nije bitno, zato što ukoliko bi rekla istinu, moj argument bi bio ispravan. Ali ne, vi ne želite da vjerujete u ono za što znate da je istina, u ono što je evidentno, a to je da je velika većina pripadnika bilo koje religije nastala tako što im je religija nametnuta od strane roditelja.

Ma koga ja lažem, ti si u pravu. Svi ste vi bili ateisti do osamnaeste godine, kada ste pročitali sve o svim religijama i sami odlučili šta je najbolje za vas.
vatrogasac

#549 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote: Naravno da za tebe nije bitno, zato što ukoliko bi rekla istinu, moj argument bi bio ispravan. Ali ne, vi ne želite da vjerujete u ono za što znate da je istina, u ono što je evidentno, a to je da je velika većina pripadnika bilo koje religije nastala tako što im je religija nametnuta od strane roditelja.
Mogu li ja večeras postati to što si ti i šta me u tome sprječava i šta misliš zašto neću?
odr0n

#550 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!

Post by odr0n »

vatrogasac wrote:
odr0n wrote:
Neuspio pokušaj. Razmišljaš li ti nekada o uzrocima i posljedicama? Ako sam ja teista nemoj mi vrijeđati inelekt jer baš tolika ovca nisam kako pokušavaš nas prikazati.
Sada iz tog niskog napada krećeš u nisku odbranu praveći od sebe žrtvu i to ponovo neosnovano, podmečući riječi sagovorniku koje nisu ni izgovorene kao ni mišljene, čime i pored nanešene direktne uvrede i dalje ne posustaješ u vlastitoj agoniji, hajde nastavi još da vidimo koji će ti biti sljedeći korak u potkopavanju samog sebe... :)
Post Reply