Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

popajic

#76 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by popajic »

@spokojan
Prekinite se sablaznjavati i razmislite kako sami mozete pomoci mostaru da iskoristi cinjenicu da je jedini od vecih gradova koji nije jednonacionalni. U toj cinjenici je ogromna energija.
:? :?
ako izbrises Neretvu i spojis dvije obale ...nastalo bi nesto nalik na ovo o cemu govoris !
I sarajevo je multikulti :u gradu 90% Bosnjaka , a u istocnom Sarajevu (koje je predgradje jednog i jedinog Sarajeva :D )9o% Srba.
I Mostar i Sarajevo pruzaju cisto idilicnu sliku svjeze pecene demokratije nastale ratnim dejstvima, a potpomognute bolesnim ambicijama danasnjih vladara a dojucerasnjih nikogovica.
Uz nas amin, naravno !
spokojan

#77 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by spokojan »

@popajic

Zao mi je ali moram primjetiti da nemas jasnu i objektivnu predodzbu o mostaru i zivotu mostaraca.
popajic

#78 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by popajic »

spokojan wrote:@popajic

Zao mi je ali moram primjetiti da nemas jasnu i objektivnu predodzbu o mostaru i zivotu mostaraca.
daj boze da se varam i da si ti u pravu !
I da i Sarajevo i Mostar budu sto su nekad bili !
Pa , kako se zivi u Mostaru ? Zakopana neprijateljstva ? Neretva spaja , a ne dijeli ?
buna

#79 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by buna »

spokojan wrote:Ima jedna pojava koja je vidljiva i po komentarima na ovoj temi. Puno ljudi se kao nesto snebiva nad situacijom u mostaru, zgrazaju se nad pojavom da imamo skole s razdvojenim razredima po kriteriju nastavnog programa (bosnjacki i hrvatski) ... itd ...

Prekinite se sablaznjavati i razmislite kako sami mozete pomoci mostaru da iskoristi cinjenicu da je jedini od vecih gradova koji nije jednonacionalni. U toj cinjenici je ogromna energija. Istovremeno je to i prilika i prijetnja za sve gradjane mostara. Idemo se pobrinuti da to bude prilika umjesto da cmoljimo.
Mostaru ne moze niko pomoci ako to ne urade sami Mostarci. Niko se ne zgrazava zbog podijeljenog skolstva, zdravstva...to su stvari koje se politickim potezima mogu rijesiti, onda kad Mostarci budu glasali za ljude koji imaju volje za to.
Problem je u tome kako rastu nove generacije, djeca Mostara. Ja stvarno i pored najbolje volje ne vidim nikakvu multinacionalnost. Dobro je neko jednom rekao da ce djeca sa zapadne obale Neretve uskoro uciti u skolama da Neretva tece PORED Mostara. Isto tako i djeca sa istocne obale. Ne znam jesi li vidio film Mostar-united...poslusaj malo s kakvim idejama djeca rastu. A odrasli....tu si u pravu, samo zuganje,lajanje, kritikovanje....Grad nema gradonacelnika otkad ikad. I? Neka grupa mladih aktivista organizuje neki mirni protest, odazove se pozivu shachica penzionera.

Da zakljucim tako sto cu reci da ja zaista ne vidim nikakav realan suzivot, u Mostaru se trenutno zivi jedni blizu drugih, fizicki, ali je premalo dodirnih tacaka izmedju dvije obale Neretve.
spokojan

#80 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by spokojan »

popajic wrote:
spokojan wrote:@popajic

daj boze da se varam i da si ti u pravu !
I da i Sarajevo i Mostar budu sto su nekad bili !
Pa , kako se zivi u Mostaru ? Zakopana neprijateljstva ? Neretva spaja , a ne dijeli ?
Zivi se solidno. Kad bi se otvorilo 10ak hiljada stabilnih radnih mjesta zivjelo bi se sjajno.

Vjeruj da je fama o podijeljenosti grada prenapuhana. Da je na mjesto gradonacelnika postaviti jednog uspjesnog i energicnog covjeka i dati mu odrijesene ruke na 5 godina, ovaj grad bi procvjetao. Prica se o nekakvoj satro podijeljenosti a toliko jednostavnih (skoro banalnih) stvari ima za napraviti da ovaj grad postane pozitivan primjer u sirim okvirima.
palermo

#81 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by palermo »

buna wrote:
spokojan wrote:Ima jedna pojava koja je vidljiva i po komentarima na ovoj temi. Puno ljudi se kao nesto snebiva nad situacijom u mostaru, zgrazaju se nad pojavom da imamo skole s razdvojenim razredima po kriteriju nastavnog programa (bosnjacki i hrvatski) ... itd ...

Prekinite se sablaznjavati i razmislite kako sami mozete pomoci mostaru da iskoristi cinjenicu da je jedini od vecih gradova koji nije jednonacionalni. U toj cinjenici je ogromna energija. Istovremeno je to i prilika i prijetnja za sve gradjane mostara. Idemo se pobrinuti da to bude prilika umjesto da cmoljimo.
Mostaru ne moze niko pomoci ako to ne urade sami Mostarci. Niko se ne zgrazava zbog podijeljenog skolstva, zdravstva...to su stvari koje se politickim potezima mogu rijesiti, onda kad Mostarci budu glasali za ljude koji imaju volje za to.
Problem je u tome kako rastu nove generacije, djeca Mostara. Ja stvarno i pored najbolje volje ne vidim nikakvu multinacionalnost. Dobro je neko jednom rekao da ce djeca sa zapadne obale Neretve uskoro uciti u skolama da Neretva tece PORED Mostara. Isto tako i djeca sa istocne obale. Ne znam jesi li vidio film Mostar-united...poslusaj malo s kakvim idejama djeca rastu. A odrasli....tu si u pravu, samo zuganje,lajanje, kritikovanje....Grad nema gradonacelnika otkad ikad. I? Neka grupa mladih aktivista organizuje neki mirni protest, odazove se pozivu shachica penzionera.

Da zakljucim tako sto cu reci da ja zaista ne vidim nikakav realan suzivot, u Mostaru se trenutno zivi jedni blizu drugih, fizicki, ali je premalo dodirnih tacaka izmedju dvije obale Neretve.
To je ona priča o polupunoj i polupraznoj čaši vode. I naravno, pitanje sa čim upoređuješ, kojim vremenskim periodom.
However..........
spokojan

#82 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by spokojan »

@buna

Jel' ti zivis bas u mostaru ili negdje okolo?

Naime, ja u svom zivotu i u kontaktima s dugogodisnjim prijateljima i poznanicima ne vidim nikakve podjele te vrste.

Da li ti u svom zivotu osjetis takve podjele, odnosno da li su te devedesete razdvojile od nekih prijatelja? Izbjegavas li ti nekoga i izbjegava li tebe neko?
Kolekcionar

#83 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by Kolekcionar »

jel itko na ovoj temi ima iz Mostara ili ste svi dijaspora pa kakite gdje treba i ne treba
MFToonyo

#84 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by MFToonyo »

veca je interakcija izmedju istocnog sarajeva i sarajeva, nego izmedju dvije obale mostara.
Tomislav MO

#85 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by Tomislav MO »

MFToonyo wrote:

veca je interakcija izmedju istocnog sarajeva i sarajeva, nego izmedju dvije obale mostara.
Još da nam kažeš kad si zadnji put bio u Mostaru? :-)
ŠiŠ

#86 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by ŠiŠ »

Kolekcionar wrote:jel itko na ovoj temi ima iz Mostara ili ste svi dijaspora pa kakite gdje treba i ne treba
ako ti nisi podvelezac vec nadmostarac: znas i sam da ima nekoliko testova na osnovu kojih se "pravi" mostarci prepoznaju
djani s

#87 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by djani s »

ŠiŠ wrote:
Kolekcionar wrote:jel itko na ovoj temi ima iz Mostara ili ste svi dijaspora pa kakite gdje treba i ne treba
ako ti nisi podvelezac vec nadmostarac: znas i sam da ima nekoliko testova na osnovu kojih se "pravi" mostarci prepoznaju[/q

Stvarno ova dijaspora, samo smeta i nervira kulturne, obrazovane, vrijedne i nadasve postene "prave" mostarce.
buna

#88 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by buna »

Vazda ista prica...ne pada mi na pamet da se peglam oko uobicajene retorike i suplje price o "pravom" Mostarcu..o dijaspori...i ostalim podjelama u gradu.
Znaci da, ako kazem da osjetim podjelu u Mostaru (meni smijesno i pitanje Da li je Mostar podijeljen grad), onda nisam Mostarka. Je li pricamo o sadasnjem stanju u gradu ili o ljubavi prema istom?
Ako je o ljubavi, evo kako se voli Mostar. Izvinjavam se pravim Mostarcima, u tekstu se radi o jednom covjeku sto je rodjen ispod Grmeca..
http://www.barikada.com/vremeplov/mosta ... arenje.php

Vozdra.
djani s

#89 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by djani s »

buna wrote:Vazda ista prica...ne pada mi na pamet da se peglam oko uobicajene retorike i suplje price o "pravom" Mostarcu..o dijaspori...i ostalim podjelama u gradu.
Znaci da, ako kazem da osjetim podjelu u Mostaru (meni smijesno i pitanje Da li je Mostar podijeljen grad), onda nisam Mostarka. Je li pricamo o sadasnjem stanju u gradu ili o ljubavi prema istom?
Ako je o ljubavi, evo kako se voli Mostar. Izvinjavam se pravim Mostarcima, u tekstu se radi o jednom covjeku sto je rodjen ispod Grmeca..

Vozdra.
Buna, :thumbup:
ŠiŠ

#90 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by ŠiŠ »

buna wrote:Vazda ista prica...ne pada mi na pamet da se peglam oko uobicajene retorike i suplje price o "pravom" Mostarcu..o dijaspori...i ostalim podjelama u gradu.

Vozdra.
:thumbup:

Da si ti "prava" mostarka ne bi jamila nick buna. :D Buna nije vidila Mostara. To je skroz drugi vilajet- iza malte. Sto nisi jamila neki mostarski nick: Karasebes, Vrapcici, Cim, Rastani?
Mor'o sam.
:lol: :lol: :run:
buna

#91 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by buna »

ŠiŠ wrote:

Vozdra.
:thumbup:

Da si ti "prava" mostarka ne bi jamila nick buna. :D Buna nije vidila Mostara. To je skroz drugi vilajet- iza malte. Sto nisi jamila neki mostarski nick: Karasebes, Vrapcici, Cim, Rastani?
Mor'o sam.
:lol: :lol: :run:
Ma, jok, bolan, nije ovo buna sto se pise velikim slovom, nego malim. Ona buna Matije Gubeca. :lol: :lol:
P.s. `ta fali Karasebesu :D legendarno predgradje.
palermo

#92 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by palermo »

buna wrote:

Ma, jok, bolan, nije ovo buna sto se pise velikim slovom, nego malim. Ona buna Matije Gubeca. :lol: :lol:
Kakvo crno predgradje, karašebeš uvijek bio centar, za vijeke vijekova :D
:)
buna

#93 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by buna »

palermo wrote:
buna wrote:

Kakvo crno predgradje, karašebeš uvijek bio centar, za vijeke vijekova :D
:)
,

Jes', vala, nek si rek'o ovima sto ne znaju :-D :thumbup:
JohnnyS

#94 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by JohnnyS »

PipiDugaDevetka wrote:Možda će nekoga piknuti u mozak ova skoro morbidnost, ali i po smrtovnicama se raspoznaje multi-kulti.
Gdje Mostarci objavljuju čitulje, osmrtnice i smrtovnice?

Imaš i jednih i drugih i trećih s obje strane Neretve (fakat mi je glupo dijelit jedan grad na dvije strane, ali eto, za potrebe teksta). Dapače, vidio sam ih par sa zvijezdom i to je prvi put da sam vidio takvu osmrtnicu (u nas u Dubrovniku takvih nema :D ). Ali ne znam kakvo je baš to mjerilo, pa nitko nije toliki divljak da bilo čiju osmrtnicu čupa...
neretvanac

#95 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by neretvanac »

Mostar na žalost nije multikulturalan grad.
Iako je moj, rođen sam ovdje, živim i umrijet ću ovdje, to se mora priznati.
Nekih 30.000 Srba koji su živjeli u gradu ili je pobijeno,ili protjerano ili otišli sami.
Doselilo se dosta Bošnjaka iz istočne Hercegovine na istočnu stranu, na zapadnu dosta ljudi iz zapadne Hercegovine.

Zapadna strana prije rata: nekih 5-6 hiljada Srba i 10.000 Bošnjaka. Srbi već spomenuti, Bošnjaci većina razmjenila stanove za istočni dio grada.
Istočna strana prije rata: dobar dio naselja bio srpski, npr. Brankovac,Šehovina,Topli dol,Bjelušine...Danas sve čista bošnjačka naselja.

Elem: etnički jasno podjeljena općina 50:50% i teritorijalno i stanovništvom, gdje jedni druge nastoje nadmudriti, a ne zna se koji su gluplji i u vecim govnima.
neretvanac

#96 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by neretvanac »

karanana wrote:
palermo wrote:
karanana wrote:ali ako gledamo brojeve na papiru, covjek je u pravu, a drugo je to sto znamo da su to ustvari dva razlicita grada u jednom gradu.
nije to baš istina, ako si u glavi posložio stvari, ipak je to jedan grad.
jest na papiru. ali u stvarnosti je sve razdvojeno osim mozda policije i te neke ko fol administracije. i plus, da kontriram i postavljacu teme, sta je sa srbima mostara? njih je bilo 30ak posto sad ih nema ni 5%.
Nije 30%.
Bilo ih je 23-24%, ali su imali puno svojih većinskih naselja, pogotovo oko Pravoslavne Crkve koja je minirana 92.
neretvanac

#97 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by neretvanac »

palermo wrote:
karanana wrote: jest na papiru. ali u stvarnosti je sve razdvojeno osim mozda policije i te neke ko fol administracije. i plus, da kontriram i postavljacu teme, sta je sa srbima mostara? njih je bilo 30ak posto sad ih nema ni 5%.
Nije to baš tako, jeste mnogo šta je razdvojeno, ali ti ako Mostar gledaš kao jedan grad, zaista možeš i da imaš osjećaj da živiš u jednom gradu. Možeš da se liječiš u bilokojoj bolnici (po svom izboru) možeš da kupuješ gdje hoćeš,da ideš u kafanu koju hoćeš,sud je jedan, policija je jedna, katastar je jedan, ima nebuloza naravno. Recimo, ako živiš na desnoj strani ne možeš struju platiti na lijevoj obali (i obrnuto) al nije to baš do Mostara, koliko je do čitave Bosne i Hercegovine.
I jeste, Mostar je drugačiji nego što je bio, ali paušalne ocjene da su to dva različita grada su sasvim nepotrebne.

Ne shvatam pitanje šta je sa Srbima.Nema ih ni 5 % naravno, nema ih ni u sarajevu kao što ih je bilo (by the way, prije rata ih nije bilo 30 % nego prema popisu ih je bilo 19%, nemoj me hvatati baš za procenat, al to je tu negdje)
Probaj sljedeće dvije stvari: zovni sa istočne/zapadne strane Hitnu pomoć na "drugoj" strani, neće ti htjeti doći.
Zovni vatrogasce, neće htjeti doći.
Odgovor: "Vi ne pripadate našem teritoriju djelovanja". Čuo,vidio,doživio.
JohnnyS

#98 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by JohnnyS »

neretvanac wrote:
palermo wrote:
karanana wrote: jest na papiru. ali u stvarnosti je sve razdvojeno osim mozda policije i te neke ko fol administracije. i plus, da kontriram i postavljacu teme, sta je sa srbima mostara? njih je bilo 30ak posto sad ih nema ni 5%.
Nije to baš tako, jeste mnogo šta je razdvojeno, ali ti ako Mostar gledaš kao jedan grad, zaista možeš i da imaš osjećaj da živiš u jednom gradu. Možeš da se liječiš u bilokojoj bolnici (po svom izboru) možeš da kupuješ gdje hoćeš,da ideš u kafanu koju hoćeš,sud je jedan, policija je jedna, katastar je jedan, ima nebuloza naravno. Recimo, ako živiš na desnoj strani ne možeš struju platiti na lijevoj obali (i obrnuto) al nije to baš do Mostara, koliko je do čitave Bosne i Hercegovine.
I jeste, Mostar je drugačiji nego što je bio, ali paušalne ocjene da su to dva različita grada su sasvim nepotrebne.

Ne shvatam pitanje šta je sa Srbima.Nema ih ni 5 % naravno, nema ih ni u sarajevu kao što ih je bilo (by the way, prije rata ih nije bilo 30 % nego prema popisu ih je bilo 19%, nemoj me hvatati baš za procenat, al to je tu negdje)
Probaj sljedeće dvije stvari: zovni sa istočne/zapadne strane Hitnu pomoć na "drugoj" strani, neće ti htjeti doći.
Zovni vatrogasce, neće htjeti doći.
Odgovor: "Vi ne pripadate našem teritoriju djelovanja". Čuo,vidio,doživio.

Ne bi li bilo logično da zoveš hitnu koja ti je bliža? :?

Osim toga Hitna spada pod Dom zdravlja (barem sada, ne znam kako je prije bilo), pa kad zovneš Hitnu idu ti s Bulevara...
buna

#99 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by buna »

neretvanac wrote:Mostar na žalost nije multikulturalan grad.
Iako je moj, rođen sam ovdje, živim i umrijet ću ovdje, to se mora priznati.
Nekih 30.000 Srba koji su živjeli u gradu ili je pobijeno,ili protjerano ili otišli sami.
Doselilo se dosta Bošnjaka iz istočne Hercegovine na istočnu stranu, na zapadnu dosta ljudi iz zapadne Hercegovine.

Zapadna strana prije rata: nekih 5-6 hiljada Srba i 10.000 Bošnjaka. Srbi već spomenuti, Bošnjaci većina razmjenila stanove za istočni dio grada.
Istočna strana prije rata: dobar dio naselja bio srpski, npr. Brankovac,Šehovina,Topli dol,Bjelušine...Danas sve čista bošnjačka naselja.

Elem: etnički jasno podjeljena općina 50:50% i teritorijalno i stanovništvom, gdje jedni druge nastoje nadmudriti, a ne zna se koji su gluplji i u vecim govnima.
Kratko, jasno, objektivno :thumbup:
neretvanac

#100 Re: Mostar - zadnji multikulturalni grad u BiH

Post by neretvanac »

do_tokija wrote:
ŠiŠ wrote:
karanana wrote:ma vezano za srbe sam htio da kazem postavljacu teme, sve i da mostar jeste multi kulturalan i multinacionalan grad kad su hrvati i bosnjaci u pitanju, postavljac zaboravlja da su u mostaru postojali i srbi koji su procentualno bili tu negdje sa ostala dva naroda a sad ih nema, prema tome opet kazem, cak i da jeste mostar multi sa dva naroda, fali treci narod koji je prije bio tu.
Tacno je da Mostaru fale Srbi i da su oni bili znacajan dio onoga sto je Mostar bio prije 1992. iako ih je bilo oko 20 %. Mostarski Srbi su se odrekli Mostara -sto je jos jedna od tragicnih sudbina Mostara.
Po zadnjem popisu Mostar i Vukovar su bili dva grada sa najvise mjesanjih brakova u ex YU. Zato su i sravnjeni sa zemljom.

Sto se kulture i multikulture tice: Mostar je podjelen na cetiri dijela. Jednu polu djele nadmostarci i podvelesci a drugu dijele mostarci sa skutorima i konjicanima. Ovakvu podjelu Mostar ima bar jedno stoljece.
nije tacno, nevine srpske civile iz mostara su protjerali hrvati!
Nije istina potpuna.
Velik dio Srba jeste protjeran, ne samo od Hrvata, već i od Bošnjaka , ali je ogroman dio Srba odmah otišao čim su počela puškaranja. Sirotinja pobjegla u Brankovac i okolna naselja odakle su gruhali po gradu, a imućniji otišli prema Trebinju,Nevesinju, ili Srbiji.
Post Reply