spokojan wrote:Ima jedna pojava koja je vidljiva i po komentarima na ovoj temi. Puno ljudi se kao nesto snebiva nad situacijom u mostaru, zgrazaju se nad pojavom da imamo skole s razdvojenim razredima po kriteriju nastavnog programa (bosnjacki i hrvatski) ... itd ...
Prekinite se sablaznjavati i razmislite kako sami mozete pomoci mostaru da iskoristi cinjenicu da je jedini od vecih gradova koji nije jednonacionalni. U toj cinjenici je ogromna energija. Istovremeno je to i prilika i prijetnja za sve gradjane mostara. Idemo se pobrinuti da to bude prilika umjesto da cmoljimo.
Mostaru ne moze niko pomoci ako to ne urade sami Mostarci. Niko se ne zgrazava zbog podijeljenog skolstva, zdravstva...to su stvari koje se politickim potezima mogu rijesiti, onda kad Mostarci budu glasali za ljude koji imaju volje za to.
Problem je u tome kako rastu nove generacije, djeca Mostara. Ja stvarno i pored najbolje volje ne vidim nikakvu multinacionalnost. Dobro je neko jednom rekao da ce djeca sa zapadne obale Neretve uskoro uciti u skolama da Neretva tece PORED Mostara. Isto tako i djeca sa istocne obale. Ne znam jesi li vidio film Mostar-united...poslusaj malo s kakvim idejama djeca rastu. A odrasli....tu si u pravu, samo zuganje,lajanje, kritikovanje....Grad nema gradonacelnika otkad ikad. I? Neka grupa mladih aktivista organizuje neki mirni protest, odazove se pozivu shachica penzionera.
Da zakljucim tako sto cu reci da ja zaista ne vidim nikakav realan suzivot, u Mostaru se trenutno zivi jedni blizu drugih, fizicki, ali je premalo dodirnih tacaka izmedju dvije obale Neretve.