Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#1 Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Baš razmišljam danas, nakon sjajnog niza vijesti u mom gradu, kako je nezamislivo koliko je ovaj grad otišao u kurac unutar zadnje dvije-tri godine. Kao neka paklena struja svijesti nižu se radosne vijesti:

Gradska uprava objavila natječaj za kupovinu dva Audija A6
Ustvari su objavili natječaj za neka dva automobila sa specifikacijama u kojima je margina duljinje, visine, kubikaže i cijene podešena tako da to može zadovoljiti na cijelom svijetu samo crni Audi A6 iz Auto kuće Jelić.

Gradonačelnik posjetio obnovljenu Gradsku vjećnicu
Ustvari je posjetio Treću osnovnu školu koju je zajedno sa žgadijom iz Gradske uprave ukrao i prozvao vjećnicom a da malo utlja soli u ranu sve to plaćamo mi - poreski obveznici kako bi im bilo što udobnije dok ne rade ništa.

Mo parking uskoro počinje s radom
Bez ikakvog natječaja za radna mjesta ona se u ovom fantomskom poduzeću daju višku kadrova iz Gradske uprave. Zatim to poduzeće uzima naš novac, iz Gradske blagajne i plaća tisuće maraka dizajnerskoj agenciji Smart koja osmišljava raznorazne plakate, city light reklame, internet reklame i slično za čiju se objavu, tisak, web prostor također plaća iz naše blagajne a sve u cilju omekšavanja javnosti prema novom javnom poduzeću koje za parking prostor ne snosi nikakvu odgovornost (ne održava ga, ne širi kapacitete) a uzima sav profit i to ponajviše od koga - pa naravno, opet od nas, građana Mostara.
Toliko providna kampanja da me stomak zaboli od pomisli na sve. Iako ne posjedujem automobil (besmislica u malom gradu kao Mostar) ovo je pljačka u sred bijela dana.

Ukida se besplatan đački prevoz
Valjda jer su spalili sav novac na Mo parking kampanju i lizanje guzica jedni drugima.

Uvodi se redukcija u javnoj rasvijeti
Čitaj gase se svjetla u skoro svim prigradskim naseljima kako bi lopovi koji inače operiraju slobodno znali kad im počinje radno vrijeme.

Zapaljeno 6 automobila
Svima poznata priča jer je dohvatila naslovnice. Mogu samo reći da je težak osjećaj probuditi se i da te dočeka ovakva vijest.

Gradska uprava se nije sastala već tri mjeseca - nepoznat datum naredne sjednice
Kao epilog gorenavedenim faktima.


Ove vijesti su ono čega se napamet mogu sjetiti iz unazad dvije-tri sedmice.

Ne znam ustvari zašto i pišem, nemam više mozga za provariti svo to sranje. Država je također paralizirana i nikakva, ali Mostar, Mostar je u stanju kliničke smrti kao grad, kao živa sredina.
Toliko je zapušten, toliko apatičan, toliko izmoren onim što su mu napravili SDA-HDZ lešinari da bi bilo najbolje spaliti ga da samo kamen i Neretva ostanu. Kao nekad lijepo lice koje su išaketali primitivni divljaci do neprepoznavanja.

A i dalje imaju one zmijske licemjerne snage govoriti o gradu, narodu i o njihovim interesima, govoriti o 'onoj strani' o 'onima koji koče' dok djele bratski dnevnice i komfor iza zatamnjenog stakla Audija kojeg sam im među ostalima i ja platio.

Mrtav grad, posjetite nas nekad, znamo se još ponekad i našaliti na vlastiti račun iako zaboli, kao kod Smithsa u 'That joke isn't funny anymore'.

PS - Moderatori prebacite ako mislite da ne pripada u Politiku, ja mislim da je sve u ovom gradu Politika i da od njega nema bolje slike ove zemlje. Popravi Mostar - popravio si BIH.
User avatar
vazi
Posts: 8814
Joined: 07/04/2010 15:31

#2 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vazi »

porpavi Mostar, poravio si BiH - slazem se skroz, samo to ovi iz "ventrale" ne mogu skontati ni razumjeti.

a kakav je to nekada grad bio, da samo znate....nigdje, cini mi se, nije bilo tako lijepo biti zaljubljen i mlad kao u Mostaru :thumbup:
neretvanac
Posts: 665
Joined: 23/03/2009 20:41
Location: Hercegovina

#3 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by neretvanac »

Mislim da nema grada koji je dozivio goru sudbinu od Mostara u bivsoj Jugoslaviji.
Jedan od najljepsih gradova-klimom, polozajem, historijom, mentalitetom, kulturom, ljudima pokusavaju pretvoriti u nebitnu kasabu.
Medjutim, ovo sto si opisao, nije snaslo samo Mostar vec otprilike sve gradove u BiH. Prodji Tuzlom, Zenicom, Banja Lukom, pa i samim Sarajevom pa pogledaj stanje medju ljudima- a oni cine jedan grad.
User avatar
Bosnolog
Posts: 8060
Joined: 07/09/2009 00:23
Location: Pod Suncem i Zvijezdama

#4 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Bosnolog »

neretvanac wrote:Mislim da nema grada koji je dozivio goru sudbinu od Mostara u bivsoj Jugoslaviji.
Jedan od najljepsih gradova-klimom, polozajem, historijom, mentalitetom, kulturom, ljudima pokusavaju pretvoriti u nebitnu kasabu.
Medjutim, ovo sto si opisao, nije snaslo samo Mostar vec otprilike sve gradove u BiH. Prodji Tuzlom, Zenicom, Banja Lukom, pa i samim Sarajevom pa pogledaj stanje medju ljudima- a oni cine jedan grad.
Mostr je grad koji je najvise stradao za vrijeme zdruzene velikosrpske i Tudzmanovobobanske agresije koji su HDZ-HVO-HV fasisti gore unakazili nego cetnici Vukovar,....Sarajevo treba staviti Mostar kao strateski prioritet razvoja i ulaganja,....Mostar treba da dozivi privrdnu i politicku renesansu,...SDA je izdala Mostar u ratu ali i poslije rata kao sto su izdali Stolac i ostale gradove Hercegovine i RBiH,.....
frombosna
Posts: 151
Joined: 07/01/2010 19:04

#5 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by frombosna »

Treba ukinuti i onaj nakaradni statut koji nigdje ne postoji osim u Mostaru i koji je još više podijelio Mostarce.
Mostar vratiti Mostarcima
User avatar
Skijaš
Posts: 12438
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#6 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš »

frombosna wrote:Treba ukinuti i onaj nakaradni statut koji nigdje ne postoji osim u Mostaru i koji je još više podijelio Mostarce.
Mostar vratiti Mostarcima
To kada se HDZ-ovci urazume. Ne može se prijetiti destabilizacijom i spominjati Mostar kao stolni grad a tražiti ukidanje statuta. Kada većina u političkom životu Mostara bude konstruktivna, ta će većina moći i da vlada tim gradom. Stvar je jednostavna, HDZ treba prestati sa borbom za etničku teritorijalizaciju i tek se tada vladavini HDZ-a može prepustiti one elemente koji su državu branili od HDZ-a. Lijeva obala Neretve je sveta zemlja koja je opstala između dva krvoločna neprijatelja sa jedne strane i ne baš zainteresovanog Sarajeva sa druge strane. Tek tako prepustiti te ljude ovakvom HDZ-u ne bi trebalo biti prihvatljivo bilo kome sa dva prsta čistog obraza. Tuzli je bilo teško, Sarajevo je bilo u užasnoj situaciji, Mostar, e Mostar je bio pakao. I zato treba imati obzira prema tim ljudima, ne možeš ih tek tako na tanjiru dati Bobanovcima da ih čerupaju kako žele.
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#7 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Skijaš wrote:To kada se HDZ-ovci urazume. Ne može se prijetiti destabilizacijom i spominjati Mostar kao stolni grad a tražiti ukidanje statuta. Kada većina u političkom životu Mostara bude konstruktivna, ta će većina moći i da vlada tim gradom. Stvar je jednostavna, HDZ treba prestati sa borbom za etničku teritorijalizaciju i tek se tada vladavini HDZ-a može prepustiti one elemente koji su državu branili od HDZ-a. Lijeva obala Neretve je sveta zemlja koja je opstala između dva krvoločna neprijatelja sa jedne strane i ne baš zainteresovanog Sarajeva sa druge strane. Tek tako prepustiti te ljude ovakvom HDZ-u ne bi trebalo biti prihvatljivo bilo kome sa dva prsta čistog obraza. Tuzli je bilo teško, Sarajevo je bilo u užasnoj situaciji, Mostar, e Mostar je bio pakao. I zato treba imati obzira prema tim ljudima, ne možeš ih tek tako na tanjiru dati Bobanovcima da ih čerupaju kako žele.
A SDA je neki konstruktivan element koji uvodi ravnotežu?
Načelno se slažem da bi sad, u ovom trenutku, desničarski hr-element i njegova kriminalna mašinerija za sekund progutao sve na lijevoj obali Mostara, obavljajući u rekordno kratkom vremenu totalnu "ekonomsku" rekonstrukciju tog dijela grada. Ali mora neko rješenje biti, nešto se mora pomaknuti jer ovako, ovako nema smisla. Najviše trpe građani jer nemaju načina da uzmu vlast za sebe. U Mostaru su HDZ i SDA potpuno isti, jednako se trude olakšati sebi i svojima i jednako ne rade ni minute za bilo kog drugog.
Statut se treba mjenjati hitno - ne ukidati, već mjenjati. Moraju se ukinuti šanse da nas godinu dana jebu u zdrav mozak ne formirajući Gradsko vijeće, moraju se nametnuti urbanistički planovi i stroga kontrola izgradnje. U biti neki protektorat kojim bi upravljao kogod stručan s čeličnom rukom bi bio idealan.
Okupacija Mostara u ime njegovih građana!
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#8 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by star(i)mo »

Propao eksperiment!?! Ovo me tako podsjeca na Milu Dodika i RS...
Susjed, sta predlazes? Ukidanje/ mijenjanje statuta (mada sumnjam da ce nas ovo lisiti problema) ili da podignemo novi berlinski zid na Bulevaru pa da jedni haraju na jednoj a drugi na drugoj "strani"?! Sve dok budemo glasali za "ADZ" i "zelene" bice nam onako kako smo i zasluzili.
User avatar
casa_vode
Posts: 271
Joined: 31/05/2011 13:00

#9 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by casa_vode »

za hercegcede, Mostar vam nikad nece biti nekakav glavni grad hercecedistona, nasi (pro BiH) Mostarci drzi te se :bih:
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#10 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

star(i)mo wrote:Propao eksperiment!?! Ovo me tako podsjeca na Milu Dodika i RS...
Susjed, sta predlazes? Ukidanje/ mijenjanje statuta (mada sumnjam da ce nas ovo lisiti problema) ili da podignemo novi berlinski zid na Bulevaru pa da jedni haraju na jednoj a drugi na drugoj "strani"?! Sve dok budemo glasali za "ADZ" i "zelene" bice nam onako kako smo i zasluzili.

Osim ako je smisao ovakvog modela upravljanja gradom bio sjebati grad, smatram da jeste propao eksperiment.
Predlažem da se u statut ubace stavke koje obvezuju Gradsko vijeće na rad i rezultate.
U ovakvom gradu su samo sretni oni koji nas muzu. HDZ i SDA ovdje neće nikad izgubiti većinu a radi ovakvog statuta ne moraju ništa ni za kog napraviti. Mostar je taoc politike na državnoj razini, potpuno paraliziran nepotizmom i neradom na lokalnoj.
Nikakav zid ne dolazi u obzir, svi normalni ljudi koje poznajem nemaju te zidove ni u očima ni u glavi.
Ne želim lopovima dati za pravo. Mostar nije podjeljen osim u propagandi onih koji od tog profitiraju, sve ostalo su laži.
Također ne znam koliko smo mi ovo 'zaslužili' i čime? Radim svaki dan, plaćam poreze, ne bacam smeće po ulici, ne parkiram na trotoar, ne gradim ilegalno dakle čime sam zaslužio ovakve štetočine i zašto nemam nikakv način da ih pozovem na odgovornost?
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#11 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by star(i)mo »

@di

Pisi odmah propalo! Nadolazece generacije su jos gore, maksimalno indoktrinirane, zadojene i radikalizovane do bola. Sto je najgore nemaju osjecaj niti pokazuju potrebu za nekim normalnim (su-)zivotom.
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#12 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

casa_vode wrote:za hercegcede, Mostar vam nikad nece biti nekakav glavni grad hercecedistona, nasi (pro BiH) Mostarci drzi te se :bih:
Nadam se da ovaj komentar nije bio upućen meni.
Ustvari ne vidim kakve veze ovo ima s temom.
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#13 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

star(i)mo wrote:@di

Pisi odmah propalo! Nadolazece generacije su jos gore, maksimalno indoktrinirane, zadojene i radikalizovane do bola. Sto je najgore nemaju osjecaj niti pokazuju potrebu za nekim normalnim (su-)zivotom.

Yep, ovo je najtužnija činjenica.
Grozni su, nemaju korijen u normalnom odrastanju, u kulturi suživota i poštovanja tuđeg (imovine i identiteta).
Većina je isprana, bahata i iskreno ih se malo plašim.
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#14 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by star(i)mo »

vaučer wrote:
Nikakav zid ne dolazi u obzir, svi normalni ljudi koje poznajem nemaju te zidove ni u očima ni u glavi.
Ne želim lopovima dati za pravo. Mostar nije podjeljen osim u propagandi onih koji od tog profitiraju, sve ostalo su laži.
Također ne znam koliko smo mi ovo 'zaslužili' i čime? Radim svaki dan, plaćam poreze, ne bacam smeće po ulici, ne parkiram na trotoar, ne gradim ilegalno dakle čime sam zaslužio ovakve štetočine i zašto nemam nikakv način da ih pozovem na odgovornost?
Prijatelju, pomiri se s tim da si manjina u gradu, pa i u drzavi... ili ga napustaj jer se bojim da ovako neces dugo biti medju nama.
frombosna
Posts: 151
Joined: 07/01/2010 19:04

#15 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by frombosna »

star(i)mo wrote:Propao eksperiment!?! Ovo me tako podsjeca na Milu Dodika i RS...
Susjed, sta predlazes? Ukidanje/ mijenjanje statuta (mada sumnjam da ce nas ovo lisiti problema) ili da podignemo novi berlinski zid na Bulevaru pa da jedni haraju na jednoj a drugi na drugoj "strani"?! Sve dok budemo glasali za "ADZ" i "zelene" bice nam onako kako smo i zasluzili.
Nije ni Berlinski zid bio vječan a kamoli onakav nakaradan statut. :D

A dok god je bilo berlinskog zida/statuta nije bilo ni napretka :thumbup:
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#16 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Možda sam manjina jer sam neki političko-nacionalni hibrid, ali kako mogu biti manjina u tom da hoću da stvari budu bolje? Prešutimo krivce ako treba, što su uzeli uzeli su, ali hajde više da nešto urade za sve.
User avatar
Skijaš
Posts: 12438
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#17 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš »

vaučer wrote:
Skijaš wrote:To kada se HDZ-ovci urazume. Ne može se prijetiti destabilizacijom i spominjati Mostar kao stolni grad a tražiti ukidanje statuta. Kada većina u političkom životu Mostara bude konstruktivna, ta će većina moći i da vlada tim gradom. Stvar je jednostavna, HDZ treba prestati sa borbom za etničku teritorijalizaciju i tek se tada vladavini HDZ-a može prepustiti one elemente koji su državu branili od HDZ-a. Lijeva obala Neretve je sveta zemlja koja je opstala između dva krvoločna neprijatelja sa jedne strane i ne baš zainteresovanog Sarajeva sa druge strane. Tek tako prepustiti te ljude ovakvom HDZ-u ne bi trebalo biti prihvatljivo bilo kome sa dva prsta čistog obraza. Tuzli je bilo teško, Sarajevo je bilo u užasnoj situaciji, Mostar, e Mostar je bio pakao. I zato treba imati obzira prema tim ljudima, ne možeš ih tek tako na tanjiru dati Bobanovcima da ih čerupaju kako žele.
Načelno se slažem da bi sad, u ovom trenutku, desničarski hr-element i njegova kriminalna mašinerija za sekund progutao sve na lijevoj obali Mostara, obavljajući u rekordno kratkom vremenu totalnu "ekonomsku" rekonstrukciju tog dijela grada. Ali mora neko rješenje biti
Pa eto, ti ga nađi. Ja sam siguran da rješenja ne može biti dok ne pobjedi jedna od koncepcija, suživot i tolerancija ili agresivno nametanje identiteta svog naroda kao jedinog službenog. Pitanje Mostara će se riješiti kada se na državnom nivou okonča taj okršaj između dvije suprotstavljene koncepcije. Do tada, stagnacija.
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#18 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by star(i)mo »

frombosna wrote:
star(i)mo wrote:Propao eksperiment!?! Ovo me tako podsjeca na Milu Dodika i RS...
Susjed, sta predlazes? Ukidanje/ mijenjanje statuta (mada sumnjam da ce nas ovo lisiti problema) ili da podignemo novi berlinski zid na Bulevaru pa da jedni haraju na jednoj a drugi na drugoj "strani"?! Sve dok budemo glasali za "ADZ" i "zelene" bice nam onako kako smo i zasluzili.
Nije ni Berlinski zid bio vječan a kamoli onakav nakaradan statut. :D

A dok god je bilo berlinskog zida/statuta nije bilo ni napretka :thumbup:
Oprosti, mozes li malo pojasniti? Po cemu je statut nakaradan (mada je daleko od savrsenog, priznajem) i kakav bi trebao da izgleda da bi se stanje markantno poboljsalo?
User avatar
casa_vode
Posts: 271
Joined: 31/05/2011 13:00

#19 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by casa_vode »

Skijaš wrote:
Pa eto, ti ga nađi. Ja sam siguran da rješenja ne može biti dok ne pobjedi jedna od koncepcija, suživot i tolerancija ili agresivno nametanje identiteta svog naroda kao jedinog službenog. Pitanje Mostara će se riješiti kada se na državnom nivou okonča taj okršaj između dvije suprotstavljene koncepcije. Do tada, stagnacija.
kao i uvjek :thumbup:

smrt fasizmu :bih:
User avatar
vaučer
Posts: 8897
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#20 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer »

Skijaš wrote: Pa eto, ti ga nađi. Ja sam siguran da rješenja ne može biti dok ne pobjedi jedna od koncepcija, suživot i tolerancija ili agresivno nametanje identiteta svog naroda kao jedinog službenog. Pitanje Mostara će se riješiti kada se na državnom nivou okonča taj okršaj između dvije suprotstavljene koncepcije. Do tada, stagnacija.
Stagnacija bi trenutno bila promjena nabolje s obzirom na to kojom brzinom ovaj grad propada.
Pizdi me jer je Mostar uvezan u državnu priču a ovi to itekako koriste na najsitnijim nivoima lokalne vlasti za potpunu blokadu rada, odgovornosti i razvoja. Slažem se potpuno da suživot nema alternativu (bar ne neku u kojoj bi htio živjeti) ali ovo je komedija totalna u šta se pretvorilo upravljanje gradom i život u istom.
star(i)mo wrote: Oprosti, mozes li malo pojasniti? Po cemu je statut nakaradan (mada je daleko od savrsenog, priznajem) i kakav bi trebao da izgleda da bi se stanje markantno poboljsalo?
Po tom jer mogu s bilo koje strane barikade blokirati stvari vitalne za život jedne urbane sredine radi političkog inata i prepucavanja. Ustvari samo to i znaju raditi + kupovati si aute i zgrade.
User avatar
rossoner
Posts: 499
Joined: 12/12/2004 01:29
Location: Država Željo

#21 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by rossoner »

Bosnolog wrote:SDA je izdala Mostar u ratu ali i poslije rata kao sto su izdali Stolac i ostale gradove Hercegovine i RBiH,.....
Da ne pricamo o HE Mostar i HE Prozor Rama... I smijesno i zalosno je sve to. Ali morate vec jednom shvatiti, vladajuce strukture ne mozete u sustini njihovoj mijenjati. Mijenjajte narod koji glasa za njih ilitiga animirajte slucajne prolaznike kojima je izlazak na izbore tezak kao robija (citaj:neglasači), kojih ima poprilican procenat, maltene 50 %. Mostar odavno vidim kao grad koji umire... Jedne te iste teze, iste priče, iste baze, isti stavovi... Može dovijeka što se njih tiče. Ali ono što ja zamjeram Mostarcima je što im je stanje ravno katastrofi ali on će radije čitav piti kafu u Fejićevoj ili u nekoj od "Kraljevih" ulica već uraditi nešto konkretno. Njima je najbitnije pričati kako je nešto katastrofa, kako ništa ne valja, najlakše se zgražati... Nisu to samo Mostarci, ali kod njih m ise to najviše uočava. Nekakvi su mrtvi brate dragi... Znam ja, dođe lik i kaže: "Jarane, šta ću ja glasati tamo za nekog osim SDA/HDZ kad će ona druga strana svi za HDZ/SDA i onda ga pušimo...". Mrtva razmišljanja do neba.
frombosna
Posts: 151
Joined: 07/01/2010 19:04

#22 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by frombosna »

star(i)mo wrote:
frombosna wrote:
star(i)mo wrote:Propao eksperiment!?! Ovo me tako podsjeca na Milu Dodika i RS...
Susjed, sta predlazes? Ukidanje/ mijenjanje statuta (mada sumnjam da ce nas ovo lisiti problema) ili da podignemo novi berlinski zid na Bulevaru pa da jedni haraju na jednoj a drugi na drugoj "strani"?! Sve dok budemo glasali za "ADZ" i "zelene" bice nam onako kako smo i zasluzili.
Nije ni Berlinski zid bio vječan a kamoli onakav nakaradan statut. :D

A dok god je bilo berlinskog zida/statuta nije bilo ni napretka :thumbup:
Oprosti, mozes li malo pojasniti? Po cemu je statut nakaradan (mada je daleko od savrsenog, priznajem) i kakav bi trebao da izgleda da bi se stanje markantno poboljsalo?
Pa podijelio je i grad i narode i samim time nije donio ništa dobro.
Trebao bi izgledati kao u svakom drugom gradu u BiH
User avatar
Skijaš
Posts: 12438
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#23 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš »

frombosna wrote:Pa podijelio je i grad i narode i samim time nije donio ništa dobro. Trebao bi izgledati kao u svakom drugom gradu u BiH
Nije problem, statut će se ukinuti kada HDZ prihvati BiH za svoju državu i kada prestanu trovati narod mržnjom. Ne mora im reprezentativac Džeko biti važniji od inostranog Dinama, ali neka prenos utakmice kluba iz Hrvatske ne predstavljaju vitalnim interesom hrvatskog naroda, ovo nije Hrvatska, ovo je Bosna i Hercegovina.
frombosna
Posts: 151
Joined: 07/01/2010 19:04

#24 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by frombosna »

Skijaš wrote:
frombosna wrote:Pa podijelio je i grad i narode i samim time nije donio ništa dobro. Trebao bi izgledati kao u svakom drugom gradu u BiH
Nije problem, statut će se ukinuti kada HDZ prihvati BiH za svoju državu i kada prestanu trovati narod mržnjom. Ne mora im reprezentativac Džeko biti važniji od inostranog Dinama, ali neka prenos utakmice kluba iz Hrvatske ne predstavljaju vitalnim interesom hrvatskog naroda, ovo nije Hrvatska, ovo je Bosna i Hercegovina.
ma nek gledaju ljudi šta hoče. Nije neprijatelj države ko ne prati svaki korak od Džeke, gdje je bio, šta je jeo...
User avatar
star(i)mo
Posts: 11062
Joined: 21/06/2010 14:25

#25 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by star(i)mo »

frombosna wrote: Pa podijelio je i grad i narode i samim time nije donio ništa dobro.
Trebao bi izgledati kao u svakom drugom gradu u BiH
I BIH bi trebala da izgleda poput ostalih drzava u regiji ali nije...
Moze li malo bolji argument ili cu poceti sumnjati da ti je samo stalo do toga da se od Mostara napravi "stolni" grad!?
Last edited by star(i)mo on 15/09/2011 13:33, edited 1 time in total.
Locked