nokia6170 wrote:
mostar je grad, sarajevo je grad, banja luka je grad i istocno sarajevo je grad. to su jedini gradovi u bosni i hercegovini, a sve ostalo su opstine ili ti opcine.
dakle, ne moze se porediti mostar sa zenicom, sa tuzlom, sa trebinjem, sa bihacem, sa sirokim brijegom...jer to nisu istog nivoa administrativne jedinice.
Jooooj bas sam razmisljao koji ce se smijesni argument naci da se opravda jedna nelogicnost primjene dobro zamisljenog statuta samo u Mostaru, i stvarno ovo nisam ocekivao. Ne mogu shvatiti koliko daleko se moze ici samo da bi se opravdalo nesto toliko nelogicno i nenormalno. Vece ja slicnost i po ovlastenjima i po uradjenju, a i po nacinu izbora vijecnika izmedju grada Mostara i opcina Novi Travnik, Travnik, Zenica, Jajce, Orasje i ne znam kojih vec nego sa gradovima Istocno Sarajevo i Sarajevo jer se spomenuti gradovi sastoje od nekoliko opcina u svom sastavu, a Mostar ne i spomenutim gradovima kljucnu ulogu imaju opcine, a ne gradovi. Pa se u GRADU Mostaru vijecnici biraju neposredno na izborima, kao i u OPCINAMA Neum, Kladanj, Posusje ili Kalesija, a u GRADU Sarajevu posredno iz OV-a. Osim toga i grad i opcina su najnize jedinice lokalne samouprave i barem kod nas, izuzev vec spomenutih IS i Sa, imedju njih ne postoji neka razlika. Eto cini mi se da vlasti u Jajcu namjeravaju proglasiti Jajce gradom, i koliko ja znam da li ce se za jednu jedinicu lokalne samouprave primjenjivati naziv grad ili opcina ovisi prvenstveno o lokalnim vlastima, barem kod nas. Tako da je ovaj argument, blago receno, totalno bez veze.[/quote]
Nije mi bas jasno sta si sa ovim svojim zelio reci...tj. dal se slazes sa necim sto sam napisao ili ne, ali ja opet naglasavam:
Jedno je grad, jedno je opcina. Dva razlicita administrativno-pravna pojma i nivoa vlasti. Zaista nema smisla uporedjivati nesto sto se ne moze uporedjivati.
Takodjer, nacin biranja vijecnika za opcine i gradove nije isti. Gradske opstine delegiraju odredjen broj gradskih vijecnika, a ostatak se bira sa podrucja cijelog gradskog podrucja.[/quote]
Nokia, po Zakonu o lokalnoj samoupravi grad koji ima samo jednu opcinu i opcina su jedno to isto. Samo su nazivi titula gradonacelnik odnosno nacelnik razliciti.. Vec treci put ponavljas kako to nije isto, kao da si otkrio Mars, a jeste isto. Razlika nastaje kada vise opcina odluci da se udruzi u grad a to Zupanija odobri. Tada opcine dio svojih ovlasti i obveza prebacuju na grad, i to ne automatski nego po medjusobnom dogovoru.