Mostar-glasanje

mostarac

#26 Re: Mostar-glasanje

Post by mostarac »

osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?

naravno da jeste, ukoliko nije pokusana biti istrijebljena genocidom i najcrnjim oblicima fasizma i zlocina :)

Mislis da u Tuzli nije prednost?
Kopenhagen

#27 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

osa wrote:da li još uvijek vjerujete da je multietničnost u ovim našim krajevima prednost?
svugdje na svijetu je to prednost samo "voj" nije :D
osa

#28 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

mostarac wrote:

naravno da jeste, ukoliko nije pokusana biti istrijebljena genocidom i najcrnjim oblicima fasizma i zlocina :)

sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.
osa

#29 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

Kopenhagen wrote:

kao u sjevernoj irskoj, baskiji, vidimo pomalo u kataloniji, belgiji, o zemljama bivšeg sssr-a i africi da ne govorimo, slabi argumenti danče.
Kopenhagen

#30 Re: Mostar-glasanje

Post by Kopenhagen »

osa wrote:
Kopenhagen wrote:

kao u sjevernoj irskoj, baskiji, vidimo pomalo u kataloniji, belgiji, o zemljama bivšeg sssr-a i africi da ne govorimo, slabi argumenti danče.
Ovdje je to najbolje "rodilo".Porediš Baskiju,Kataloniju,Belgiju sa BiH ? Putuj malo,kreći se :P
mostarac

#31 Re: Mostar-glasanje

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:

sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.

Ako su imali stavove ko ti ne cudi me da su se iselili :D Njima bi samo Zagreb 1942. bio multietnican po njihovom ukusu :D
osa

#32 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

mostarac wrote:
osa wrote:
mostarac wrote:

Ako su imali stavove ko ti ne cudi me da su se iselili :D Njima bi samo Zagreb 1942. bio multietnican po njihovom ukusu :D

čudilo te ili ne, ljudi otišli, mislim njihov izbor, punoljetni su, samo nemoj o multietničnosti tuzle.
mostarac

#33 Re: Mostar-glasanje

Post by mostarac »

nije do tuzle nego do daidza ili ujaka :D

takvima nista osim posusja i gruda nije dovoljno multietnicno po njihovom ukusu
osa

#34 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

mostarac wrote:nije do tuzle nego do daidza ili ujaka :D

ja mislim ipak da je do tuzle.
buzzer

#35 Re: Mostar-glasanje

Post by buzzer »

osa wrote:
mostarac wrote:
osa wrote:[sumnjam tri ujaka imam u tuzli, pardon , imao sam, svi se iseliše, jedan u ratu, kad je ukinut hvo, a druga dvojica nakon rata, kažu "ošli od ljepote", a uzgred i multietničnost gdje nekog ima 70 i više % također je dobar preduvjet stabilnosti.

čudilo te ili ne, ljudi otišli, mislim njihov izbor, punoljetni su, samo nemoj o multietničnosti tuzle.
samo nam je falio tudjmanov etnicki cistac da nam naprdjuje o multietnicnosti.
mostarac

#36 Re: Mostar-glasanje

Post by mostarac »

osa wrote:
mostarac wrote:nije do tuzle nego do daidza ili ujaka :D

ja mislim ipak da je do tuzle.

danas svak ima pravo da misli i iznese svoje misljenje javno :D
Haris.ba

#37 Re: Mostar-glasanje

Post by Haris.ba »

travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes
Sjeća li se ko Općine Mostar Jug, Mostar Istok...?

Ovaj statut je ujedinio grad Mostar (bez njega bi danas imali nekoliko općina na tom području). Niko nije rekao da ce biti lahko. I ko hoće da vidi - uvidjeće da je problem u raspodjeli političke moći (u strankama), a ne u statutu. Jer kada je postojala politička volja ( 2004. -2008.) statut nije bio problem da se izabere gradonačelnik i buđet.

Pričao sam "dole" sa mostarcima. I sami su sebi krivi. Prvo jer neće da se bune(grad je u totalnom rasulu), a drugo jer bi sutra jopet glasali za iste (nadam se da griješim). Jer ono što su vatrogasci pokušavali je meni sitno. Vjerujem da bi u Sarajevu, da je slična situacija, ako ništa bila konstantno blokirana cesta kroz grad.
Geronimo81

#38 Re: Mostar-glasanje

Post by Geronimo81 »

Haris.ba wrote:
travnik wrote:Pa sta je onda problem da se taj isti statut primijeni u Travniku, Novom Travniku, Jajcu i itd. pa da se i tamo sprijeci preglasavanje i vladavina "jednih" kako ti kazes
Sjeća li se ko Općine Mostar Jug, Mostar Istok...?

Ovaj statut je ujedinio grad Mostar (bez njega bi danas imali nekoliko općina na tom području). Niko nije rekao da ce biti lahko. I ko hoće da vidi - uvidjeće da je problem u raspodjeli političke moći (u strankama), a ne u statutu. Jer kada je postojala politička volja ( 2004. -2008.) statut nije bio problem da se izabere gradonačelnik i buđet.

Pričao sam "dole" sa mostarcima. I sami su sebi krivi. Prvo jer neće da se bune(grad je u totalnom rasulu), a drugo jer bi sutra jopet glasali za iste (nadam se da griješim). Jer ono što su vatrogasci pokušavali je meni sitno. Vjerujem da bi u Sarajevu, da je slična situacija, ako ništa bila konstantno blokirana cesta kroz grad.
2004 je gradonacelnik izabran nakon 8 mjeseci i tada su jedni druge jebavali.
BHCluster

#39 Re: Mostar-glasanje

Post by BHCluster »

Geronimo81 wrote:ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
Znaci ovo je najbolje rijesenje.
BHCluster

#40 Re: Mostar-glasanje

Post by BHCluster »

osa wrote:
Kopenhagen wrote:

A svi lete u Europsku Uniji i Africku Uniju zavsi na kojeme su kontinentu. Slaba tebi konstatacija.
BHCluster

#41 Re: Mostar-glasanje

Post by BHCluster »

Srz ovoga pitanja jeste FOTELJA svko je hooce hebe se njima za narod a bio on Hrvatski/Srpski ili Bosnjacki da nepricam o Drugima...
Geronimo81

#42 Re: Mostar-glasanje

Post by Geronimo81 »

BHCluster wrote:
Geronimo81 wrote:ne dragi moj BH to nece nitko ko je u vecini a ne samo srbi.znaci nece ni bosnjaci ni hrvati a ni srbi.Za su samo tamo gdje su u manjini a gdje su u vecini protiv toga su i tako u krug kao kad macka lovi svoj rep.
Znaci ovo je najbolje rijesenje.
pa i nije recimo da gradonacelnik nemoze biti neki nezavisni kandidat a sto se tice raspodjela novca i gradskog vijeca ok je ali ga treba u svakom gradu primjeniti a ne samo u Mo.
Geronimo81

#43 Re: Mostar-glasanje

Post by Geronimo81 »

BHCluster wrote:Srz ovoga pitanja jeste FOTELJA svko je hooce hebe se njima za narod a bio on Hrvatski/Srpski ili Bosnjacki da nepricam o Drugima...
upravo tako zato sam ja za to da građani biraju gradonacelnika.
BaileyS

#44 Re: Mostar-glasanje

Post by BaileyS »

Statut grada Mostara je rezultat rata, kao sto je sve u BiH rezultat rata...

Eh sad, rezultat rata je i to da su Hrvati u Mostaru od relativne manjine postali nadpolovicna vecina. Taj rezultat rata se dopada dijelu bh Hrvata (pitajte Osu, geronima, travnika) ali im nikako ne odgovara rezultat rata zbog kojeg jedino Mostar ima specijalni status s obzirom da se radi o gradu gdje su se teritorije pod kontrolom dvije vojske ujedinile. Jasno je ovo i njima ali se prave ludi.

ps. Kad se i ako se ujedine Sarajevo, Lukavica, Kiseljak i glavni grad ce dobiti specijalni status.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#45 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

kv99 wrote:
Socijalista wrote:Ja ne znam sto se ovdje neko buni, meni je ovo najnormalnija stvar da se nacelnik bira prosto vecinom.
Nije problem sto se nacelnik bira prostom vecinom vec je problem sto se do promjene doslo poslije blokade gardskih institucija a razlog je ...zato sto neki tvrde da u Mostaru MORA da bude gradonacelnik Hrvat. Znaci nije im zelja da grad funkcionise vec da imaju vlast u gradu za kojeg smatraju da treba da bude glavni grad novostvorene HB a svi vec znamo u sta to vodi. Poslije Mostara ce se isto tako krenuti u trazenje da se MORA stvoriti treci entitet, da se MORA treci entiti stvoriti i u vecem dijelu Srednje Bosne i da ce MZ sa OHR na celu popustati onom koje je najbezobrazniji ili ko najvise opstruise.
I prosta vecina i dvotrecinska vecina su legitimni alati demokratskih sistema. Ne postoji mehanizam da prosta manjina diktira prostakluk najprostijoj vecini. Oni koji misle da ce iz mostarskog prostakluka proste vecine jamit neki sicar za Herceg Bosnu grdno se varaju. Ne postoji prosta vecina za Herceg Bosnu. Herceg-Bosna je imala sanse samo u paritetnom modelu. U modelu proste vecine HB je prosta manjina. Princip proste vecine ce se za HB pretvoriti u princip proste sirine pa ce se HB, u svojo zelji za siremenjem, prosiriti samo na Siroki Brijeg. Herceg-Bosna bi se odmah sad mogla preimenovati u Sirokobrijezija, ne samo zato sto naziv Herceg-Bosna podsjeca na nesto sto je brze nestalo nego postalo, nego i zato: sto je to relan domet koju prosta manjina moze dobaciti.
Last edited by Toto on 15/12/2009 08:59, edited 1 time in total.
pure_love

#46 Re: Mostar-glasanje

Post by pure_love »

mostarac wrote:

kako je Tuzla multi kada bosnjaci cine preo 80%

Mostar je jedini pravi multi grad u BIH
Socijalista

#47 Re: Mostar-glasanje

Post by Socijalista »

pure_love wrote:
mostarac wrote:

To sto se desava u Mostaru je zivi primitivizam, i jednih i drugih i nista vise. Kao ako bude Bosnjak nacelnik onda je to Bosnjacki grad ili obrnuto Hrvatski :D JAd i cemer, kakve veze ima ko je kakve nacionalnosti? Primitivizam jos jednom, fuj fuj bljak bljak
Geronimo81

#48 Re: Mostar-glasanje

Post by Geronimo81 »

BaileyS wrote:Statut grada Mostara je rezultat rata, kao sto je sve u BiH rezultat rata...

Eh sad, rezultat rata je i to da su Hrvati u Mostaru od relativne manjine postali nadpolovicna vecina. Taj rezultat rata se dopada dijelu bh Hrvata (pitajte Osu, geronima, travnika) ali im nikako ne odgovara rezultat rata zbog kojeg jedino Mostar ima specijalni status s obzirom da se radi o gradu gdje su se teritorije pod kontrolom dvije vojske ujedinile. Jasno je ovo i njima ali se prave ludi.

ps. Kad se i ako se ujedine Sarajevo, Lukavica, Kiseljak i glavni grad ce dobiti specijalni status.
o cemu ti pricas ??? Pa majka mu stara sto ja trazim da gradonacelnika biraju građani mostara a ne stranke (HDZ i SDA) odamh pises gluposti a i veze nemas o Mostaru.Nemora znaciti kad bi građani birali gradonacelnika da bi bio hrvat bas u ovim izborima kad gledas gradsko vijece ocigledno bi bio bosnjak jer SDA je pobrala sve bosnjacke glasove i ima najvise svoji prestavnika u gradskom vijecu.Zelim samo da ga biraju Mostarci pa mozda nekad i bude neko ko nije iz HDZ ili SDA ili netko ko ne zavisi od politicki stranaka.

Onako usput hrvati nisu bili relativna manjina u mostaru ni prije rata.

Stanoništvo općine Mostar
godina popisa 1991. 1981. 1971.
Muslimani 43.856 (34,63%) 34.247 (31,02%) 33.645 (37,55%)
Hrvati 43.037 (33,98%) 36.927 (33,45%) 32.782 (36,59%)

bunim se protiv ovakvog nacina biranja i bunicu se vazda jer samo mostar mora da bude ekspiriment radi kojeg ja moram svaki put da cekam gradonacelnika jedno godinu dana da se izabere radi ovih debila od politicara koji se moraju dogovarati.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#49 Re: Mostar-glasanje

Post by Toto »

cyprus wrote:Ovo je dokaz da kod nas nije problem državno i administrativno uređenje, nego međuetnički odnosi. Kakav god sistem bio, dok je ovako shvatanje među političarima i narodima uvijek će bit sranja, navlačenja, preglašavanja, nepravdi, minoriziranja, majoriziranja, ugroženosti, aparthejda, diskriminacije...
Medjuetnicki odnosi su bili problem prije koju godinicu. Sad se upetljala demokratija i imamo ovo sto sto se jasno vidi u Mostaru. Po onome sta se desava u Gradskom vijecu Mostara tamo je problem demokratija a ne medjuetnika.
Posto su za gradonacelnika kandidate istakli HDZ, SDA i NSRB (Lijanovici) demokratski princip proste vecine ce nalagati da se stranke udruze u dvije koalicije i istaknu dva kandidata.
Kad se vidi sastav gradskog vijeca jasno se vidi kakvi koalicijski potencijal mogu da budu. Ako se krene od naciona jasno je da koalicijski potencijal imaju samo stranke sa hrvatskim predzanakom. Kad bi se one udruzile istakle jenog kandidata i glasale za njega imali bi prostu vecinu od 18 glasova naspram 14 glasova stranaka sa bosnjackim predzankom.
Iste ove stranke su mogle to uraditi i prije ali nisu. Zatsto nisu? Hoceli to one sad uraditi?
Glavni razlog ovog mostarskog problema je HDZ i njegov veliki poraz u Mostaru na posljednjim izborima. iako hdz ima isti broj vjecnickih mjesta kao i Lijanovici 7 to je istorijeki poraz HDZ i to u mjegovom bastionu. HDZ nije porazen od SDA ili SDP. HDZ je porazen od hrvatskih strananaka i to je glavni razlog zasto HDZ blokira Mostar. Da je HDZ pobjednik medju hrvatskim strankama mogao bi da diktira rjesenje koje bi njemu odgovaralo. A to je ono sto se HDZ dogovorio sa SDA prije nekoliko godina. Dogovor je bio da prvi gradonacelnik bude Hrvat a da ovaj put gradonacelnik u Mostaru bude Bosnjak. Na osnovu ovoga mostarskog tala HDZ je dobio dosta po Bosni.
Posto je HDZ porazen u Mo od strane Hrvata on ne smije da primjeni dogovor sa SDA tj. da na mjesto gradonacelnika bude neko iz SDA.To bi znacilo da ja HDZ u koaliciji sa SDA - sto on u stvarnosti i jeste- a protiv ostalih stranaka sa hrvatskim predzankom. To bi HDZ jos vise srozalo medju Hravatima BiH a ojacalo ostale stranke, sa hrvatskim predznakom- sto je Lijanovicima strateski cilj. Lijanovici se ne bore protiv SDA i SBH vec HDZ-a. SDA nije suparnik HDZ-a. Oni su partneri. NSRB ne pikira na glasove SDA vec racuna da glasove preotme HDZ-u. Tako je i sa ostalim strankama sa hrvatskim predzankom.
HDZ je sada u jako inferiornoj poziciji naspram svih politickih protivnika. HDZ je u rasulu. Slagao je SDA za mjesto gradonacelnika u Mo - sto ce ga dobro kostati po Bosni. NSRB mu puse za vratom kao najljuci protivnik, a u politici nema plaho pardona. Ne postoji ni jedan valjan razlog da Lijanovici svoje glasove daju HDZ-. Da bi se napravio razlog da se se Lijanovici i ostali Hrvati prepanu i priklone HDZ-u vrsi se radikalizacija politicke situaciju u BiH od strane HDZ-a. Sve sto radi HDZ u zadnje vrijeme u BiH je samo odraz unutarhrvatske borbe za politicku prevalast medju hrvatskim narodom. Pozicija Hrvatskog naroda nicim nije ugrozena u odnosu na ono sto oni sad imaju. Tu se nista ne moze promjeniti na gore. Ugrozen je samo HDZ i to od Hrvata.

Ako presaberemo brojeve vijecnickih mjesta u Gradskom vijecu Mostara lako je uociti da postoje kapaciteti i za druge koalicije. Ako bi SDA i NSRB napravile koaliciju imale bi jaku prostu vecinu koju niko ne moze ugroziti. To je tako opasna situacija za HDZ da ce on sve uciniti da sprijeci ovu koaliciju. To je karta na koju igra i SDA i NSRB. SDA-u vise odgovara da mjesto gradonacelnika i vlast u Mo imaju Lijanovici nego HDZ. Izbor gradonacelnika Mo iz reda Narodne stranke radom za boljitak bi bila pobjeda demokratije, BiH a ujedno poraz HDZ i pobjeda SDA nad HDZ-om koji je prevario SDA u Mostaru i SDA ce to da mu vrati.
Cak ako bi i neka koalicija hrvatskih stranaka izabrala gradonacelnika mostara iz redova Lijanovica to bi bilo jako dobro za Hrvatski narod BiH, Mostar, Federaciju i BiH. HDZ je u rasulu i treba mu prepustiti onoliko vlasti koliko on i zaslusuje. Koliko on zasluzuje rekao je hrvatski narod sto se vidi prema rezultatima glasanja.
Glavni problem grada Mostara je HDZ i problem treba rijesiti tako sto na mjesto gradonacelnika Mo treba dovesti nekoga od Lijanovica.

Postoji kapacitet i za trecu koaliciju. Kolacija SDA i HDZ a protiv NSRB. Ako HDZ pristane na tu koaliciju pozakazat ce se koliko je nisko pao. U politici je sve moguce.
Po meni je najbolje rjesenje da ovaj plut vlast u Mostaru dobiju Lijanovici.
A gradjani se mogu vjencavati kod popa i hodze. Sta ce im gradonacelnik.

P.S.
Struktura vijecnika u Mo.
HDZ...............7 punata
NSRB..............7 -II- (Lijanovici)
HDZ 1990 cca... 3 -II-
HSP................1 -II-
SDA................12
SBiH................ 2
SDP...................3
Last edited by Toto on 15/12/2009 11:53, edited 2 times in total.
osa

#50 Re: Mostar-glasanje

Post by osa »

pure_love wrote:
mostarac wrote:

zato što je u njoj 80% bošnjaka da je toliko hrvata ili srba bila bi vjerojatno bastion fašizma.
Post Reply