Mostar - avionska nesreca

Zanimljivosti i zbivanja u Mostaru, Čapljini, Ljubuškom, Stocu, Trebinju, Bileći, Gacku i drugim mjestima u regionu.
Post Reply
preludezalude
Posts: 5570
Joined: 07/03/2012 00:09

#1 Mostar - avionska nesreca

Post by preludezalude »

I sta bi na kraju? Gdje su rezultati istrage? Zar javnost ne treba da zna? Ocigledno nekome ne odgovara rezultat istrage pa se sad zavlaci, stimaju rezultati, mozda zatrazi i drugo misljenje drugog vjestaka. Da ne bude na kraju, pojeo vuk kenjca?
User avatar
mayab
Posts: 27017
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#2 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by mayab »

Danas javili, rezultati u ponedeljak!
19.6.2017
User avatar
seoBIH
Posts: 8414
Joined: 22/03/2003 00:00

#3 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by seoBIH »

Avionska nesreca nije nesto sto se lahko moze zataskati pa ni u BIH. Dosta je tu faktora, ali i izvjestaja koji moraju biti podneseni.
preludezalude
Posts: 5570
Joined: 07/03/2012 00:09

#4 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by preludezalude »

Istraga je zavrsena prije par nekoliko dana a rezultati se kriju.
User avatar
seoBIH
Posts: 8414
Joined: 22/03/2003 00:00

#5 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by seoBIH »

Ne kriju se vec imaju procedure jbo te. Bosnjo zivi u teoriji zavjere cijeli zivot!
preludezalude
Posts: 5570
Joined: 07/03/2012 00:09

#6 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by preludezalude »

Kao sto rekoh, istraga je zavrsena prije makar 5 dana. Rezultati istrage postoje i bilo kakve procedure ne uticu na rezultat istrage. Uostalom procedure postoje u toku istrage. Istraga kad zavrsi, rezultat je donesen. Naravno da svako odlaganje objavljivanja rezultata budi sumnju.
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#7 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by O'zone »

preludezalude wrote:Kao sto rekoh, istraga je zavrsena prije makar 5 dana. Rezultati istrage postoje i bilo kakve procedure ne uticu na rezultat istrage. Uostalom procedure postoje u toku istrage. Istraga kad zavrsi, rezultat je donesen. Naravno da svako odlaganje objavljivanja rezultata budi sumnju.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/avion-k ... /170619014
"Na posljednjem redovnom pregledu za dobijanje liječničkog uvjerenja, pilot nije prijavio zdravstvene probleme od zadnjeg pregleda, čime je svjesno prikrio ozbiljne zdravstvene probleme. Pilot je izjavio i svojeručno potpisao da nema nikakvih srčanih problema, te da u proteklom periodu nije imao nije imao nijednu posjetu kod izabranog ljekara, a istragom je utvrđeno da nije iznosio istinu", stoji u sažetku izvještaja istrage.

On je prije par godina imao infarkt koji nije prijavio nadležnoj komisiji, a obdukcijom je potvrđeno da je preminuo prije pada aviona.
pilot je nakon 11 letanja otišao prema platformi i bez gašenja motora uzeo četiri putnika. Pilot je bez zasustavljanja na liniji polijetanja krenuo s polijetanjem što je prva greška, ali nije utjecala na udes. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio probleme.

Zadnji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru. Kontrola letenja uputila oko 10 poziva, ali bez odgovora. U 16:00 sati je javljeno da je avion pao.
"Posljednji servis navedenog aviona rađen je 5. aprila 2017. godine o čemu postoji dokumentacija u BHDCA, kao i certifikat ovlaštenog aviomehaničara koji potvrđuje da je izveden servis", navodi se u odgovoru.

Pali avion Fuji FA 200-160 imao je tipski certifikat TCDS A4PC u kojem je navedeno da ima četiri sjedišta, dok je u njemu boravilo pet osoba.

Istraga o nesreći je završena u prvoj polovini juna i obrazložena je za 67 strana. Nakon istrage državnog tužilaštva komentar su dali predstavnici BHDCA, Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) te Aerodroma Mostar.
preludezalude
Posts: 5570
Joined: 07/03/2012 00:09

#8 Re: Mostar - avionska nesreca

Post by preludezalude »

Naravno...i moglo se misliti da ce sva krivica biti prebacena na pilota. Naravno postoji neka i odgovornost pilota zbog nepostivanja procedure u slucaju njegove bolesti, ali u ovom slucaju je krivac onaj ko mu je dao dozvolu za letenje. Pilot nije taj koji izdaje ljekarsko uvjerenje niti izdaje pilotsku dozvolu niti donosi sud da li ima ili nema srcanih problema. Mozda se on i osjecao dobro i nije imao tegoba, ali postoji ljekarski pregled i komisija koja donosi sud. Postoji stroga procedura prilikom ljekarskog pregleda. Sta radi ljekarska komisija??? Ljekarska komisija je ta koja kaze da zadovoljava ili ne!!! Ocigledno da nije radila svoj posao i sada se to zataskava. Uostalom ima tu jos stvari koje se presucuju i stite odgovorni. Sta kaze pravilnik koliko maksimalno osoba moze biti u tom avionu??? Ko je izdao dozvolu za polijetanje aviona koji je prekrsio pravilnik o maksimalnom broju osoba u avionu??? Sve su to stvari preko kojih se olako prelazi i stite se odgovorni.
Post Reply