MOST

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

michio

#26 Re: MOST

Post by michio »

Oscar je OK ako je zasluzen ali Tanovicev nije. Los film od kojeg je Savrseni krug dosta bolji.
mirash

#27 Re: MOST

Post by mirash »

Stara wrote:Pa i Danis i Jasmila dolaze iz BiH i kad kažem za našu kinematografiju mislim na njih jer koliko me pamćenje služi susjedi i pored silnih filmova i "talenta" još nisu digli oskara i rekli ovo je za ....
kinematografija nije skup rezisera, niti zbirka filmova iz neke zemlje.
kinematografija je sistem u kojem se proizvode filmovi, i taj sistem, izmedju ostalog, podrazumjeva postojanje fondova koji se pune iz drzavnog proracuna.
mi u bosni nemamo kinematografiju kao takvu, nego imamo niz incidenata koji su dali fantasticne rezultate.
Stara

#28 Re: MOST

Post by Stara »

Sve je meni jasno al pošto sam patriota ne volim da neko vrijeđa bosansko pa makar bilo i nakaradno!
sarlo

#29 Re: MOST

Post by sarlo »

No Man's Land je nesto posebno.
U mnogo cemu radjen minimalisticki, nije mnogo dug, sve se desava na livadi, nem mnogo efekata, nema statista. Imamo samo dva-tri lika koji su temeljnije prikazana... A opet...detalji, dijalozi, tragedija bez patetike, ne osjeti se pretencioznost a o svemu govori, dokumentaristicki dio koji govori o ratu u BiH - govor sotone u skupstini...
Meni se posebno dopada sto radnja filma traje jedan dan, zapravo dnevni dio dana. Radnja pocinje izlaskom sunca, a zavrsava zalaskom. Lutanje u magli je samo uvod u radnju. Zasto se sve dogodilo? Zato sto je magla bila gusta a vodja nesposoban.
Most je simpatican film i ima dosta western scena. Tigar-bata ubija njemackog oficira na mostu. Kad trzaju automata i Bata bude brzi.
mirash

#30 Re: MOST

Post by mirash »

Stara wrote:Sve je meni jasno al pošto sam patriota ne volim da neko vrijeđa bosansko pa makar bilo i nakaradno!
ja sam isto patriota i koristim svaku priliku da uprem prstom u sve sto ne valja. nekako mi je glupo, a valjda i nepatriotski, da lazem sebe i druge i ignorisem sranja koja nam se desavaju.
Jazz_Junkie

#31 Re: MOST

Post by Jazz_Junkie »

Stara wrote:Pa i Danis i Jasmila dolaze iz BiH i kad kažem za našu kinematografiju mislim na njih jer koliko me pamćenje služi susjedi i pored silnih filmova i "talenta" još nisu digli oskara i rekli ovo je za ....
Oscar nije mjera za kvalitet.
ahuseino

#32 Re: MOST

Post by ahuseino »

Jazz_Junkie wrote:Da, da, obavezno filmove puniti psovkama da se vidi kako su smijesni ti Jugoslaveni, samo sto jedino oni i misle da ispadaju cool. :D Kada smo vec kod ratnih filmova, "Savrseni krug" se moze smatrati jednim od najboljih. Mislim da je Kenovic donekle na malo surealan nacin prikazati svakodnevnicu usamljenog covjeka u ratnom Sarajevu, jos sa "pravim" kulisama" posto je snimljen odmah poslije rata. Film se, istina, ne moze svrstati u ratni genre, ili pak moze koliko i npr. "The Deer Hunter". No ljudi hoce da gledaju i slusaju psovke, stereotipe, jasno prikazivanje "nasih" i "njihovih", pucnjavi i eksplozija, zapravo trash u stilu "Lepa sela, lepo gore". Kada se vec snima film sa ratnom tematikom, interesantniji je kada se pozabavi uzrocima, odnosima ljudi na mikro-nivou, posljedicama po pojedince, njihov okolis ili drustvo generalno. Recimo snimiti jedan film o grupi prijatelja uoci rata, njihovom odnosu prema tada aktualnim problemima i slutnjama, odnosima medju njima, rastancima i slicnim temama koje se ticu obicnog covjeka. Takav jedan pokusaj vec postoji. Film se zove "Shot Through The Heart", samo sto je previse povrsan, a i jeste u TV produkciji.
Ne bih se slozio da je previse povrsan. Tema je kompleksna do boli i da se krene presiroko film bi ispao blijed kao onaj sa Woody Harlesonom (jel' no bijase Welcome to Sarajevo??).
Problem je u tome sto film "o ratu" nema smisla, jer je to presiroko kao kad bi se reklo filmo "o istoriji", sto Woodijev film pokusava (ispricati ultimativnu istinu i sustinu u sat i po).

Shot Through the Heart mi je dooobro dobar film, upravo sto se fokusirao na jednu porodicu, jedno prijateljstvo (mozda cak reci i jednog covjeka i njegov gubitak humanog) i transformaciju pred/tokom/zbog rata. Da ne govorim kako su atmosferu pogodili 100%.
Imam VHS i cuvam je ko abuzenze.
Pustao sam je prijateljima koji nisu "imali prilike" iskusiti ta vremena, i u glavnom nisu impresionirani kao ja :-)
jebes ga... nerealno Him valjda...

Remake mi se bas ne da pogledati. Narucio DVD, pa ne radi (a imam cracked region free player), traka takodjer... moram naci da daunlodiram i to ti je.
ahuseino

#33 Re: MOST

Post by ahuseino »

mirash wrote:
kinematografija je sistem u kojem se proizvode filmovi, i taj sistem, izmedju ostalog, podrazumjeva postojanje fondova koji se pune iz drzavnog proracuna.
mi u bosni nemamo kinematografiju kao takvu, nego imamo niz incidenata koji su dali fantasticne rezultate.
Zasto bi drzavljani, gradjani placali taxe da se prave izdvajanja za "kinematografiju"... kao drzavni sistem? :-)

Kinematografija je kao i svaki drugi marketing materijal - biznis za profit.
Better Man

#34 Re: MOST

Post by Better Man »

mirash wrote:taj remake je stvarno trecerazredna patetika. prica je trivijalna, gluma je ocajna, utjecaj rezima vidljiv iz aviona.
nicija zemlja se najbolje moze predstaviti jednacinom: nicija zemlja - branko djuric = kurac od ovce

nas najbolji ratni film je go west. jedina slaba tacka filma je moj zemo i drug tarik filipovic.
Tvoje misljenje za Remake, ali je sigurno daleko bolji od filma Go West.
high_volume

#35 Re: MOST

Post by high_volume »

michio wrote:Partizanski filmovi su super za djecu, tj djecake :D Meni je nevjerovatno da su odrasli ljudi stvarno isli to gledati :lol:
Slijed različitih ideologija zahtijeva i različito posmatranje i poimanje poruka koje šalju te ideologije. Nekad, a i danas mnogi u našem zapadnobalkanskom području su slijedili antifašizam i gledali filmove koji su nosili takvu poruku.

Neki nisu, a ne slijede ga ni danas :(
mirash

#36 Re: MOST

Post by mirash »

ahuseino wrote:
mirash wrote:
Zasto bi drzavljani, gradjani placali taxe da se prave izdvajanja za "kinematografiju"... kao drzavni sistem? :-)

evo intelektualca iz dijaspore.... kod nas se ne kaze taxa, nego porez.

pa zato sto je izdvajanje za kulturu civilizacijska tekovina, kao i, stajaznam, izdvajanje za zdravstvo.
ahuseino

#37 Re: MOST

Post by ahuseino »

mirash wrote:
ahuseino wrote:
mirash wrote: kinematografija nije skup rezisera, niti zbirka filmova iz neke zemlje.

evo intelektualca iz dijaspore.... kod nas se ne kaze taxa, nego porez.

pa zato sto je izdvajanje za kulturu civilizacijska tekovina, kao i, stajaznam, izdvajanje za zdravstvo.
Zaboli me Qrcina kako se kod vas kaze... ono intelektualno, kako samo Mi znamo, sto psujemo po filmovima.

A lupetat o izdvajanju za kulturu u ravni sa zdravstvom, moze samo nas nacitani nadri-intelektualac, cinjenica znalac.

Nego, sta da ti se vise svidja balet, recimo, bi li da ti se i za to izdvaja' od TAXI? Ili slikarstvo, da ne spominjem muziku, koja i ne moze zaradit?

Reci nam O pametni maticaru, svega ti svetog... sto mlatis milione pa ti nije zao... dat' za uzdizanje, kulturne bastine i narodnog folklora. Daj tu balvan-teoriju na vidjelo.
mirash

#38 Re: MOST

Post by mirash »

koliko je poznato svima, osim tebi, u evropskoj uniji, a ranije u drzavama koju tu uniju danas cine, u bivsoj jugoslaviji i danasnjoj bosni i hercegovini postoje fondovi za kulturu iz kojih se, izmedju ostalog, finansiraju ili sufinansiraju autorski filmovi. normalno, velika je disproporcija izmedju evrospske unije i bosne i hercegovine u kolicini tih sredstava kao i kriterijima po kojima se dodjeljuju.
kad vec pominjes balet i slikarstvo, iz ovoga iznad, ako pazljivo procitas, mozes vidjeti da se iz fondova za kulturu izdvaja novac i za balet i slikarstvo.
shodno ovome ispada da, ako si ti dijasporac koji vegetira u nekoj od zemalja eu ili bilo kojoj civilizovanoj zemlji, sasvim sigurno placas "taxu" za film, balet i operu.
ne znam sasigurno, ali mi se cini da su neki od nasih filmova sufinansirani novcem iz evropskih fondova. BNP se sufinansira iz proracuna, zenicko narodno pozoriste se sufinansira iz proracuna, slikarska kolonija u pocitelju se sufinansira iz proracuna, sff se sufinansira iz proracuna, opera bnp se sufinansira iz proracuna, sarajevska zima se sufinansira iz priracuna... itd.

s postovanjem, joeaziz
USAblues

#39 Re: MOST

Post by USAblues »

Stara wrote:
karanana wrote:i ja ga pogledah. nisam od pocetka. gdje je onaj most?

ma u jugi sto se pravilo partizanskih filmova, napravljeno je dok je tito bio ziv. vec u ranim 80im su se poceli zajebavati sa partizanima i ne znam da je i jedan dobar partizanski film napravljen u 80im, tako da pitanje uopste nije na mjestu.

Most je u Crnoj Gori.
Tacno, kanjon Rijeke Tare......Most jedan od mojih najdrazih partizanskih filmova..Igor Galo :thumbup:
ahuseino

#40 Re: MOST

Post by ahuseino »

...
Last edited by ahuseino on 08/08/2010 20:20, edited 1 time in total.
ahuseino

#41 Re: MOST

Post by ahuseino »

mirash wrote:koliko je poznato svima, osim tebi, u evropskoj uniji, a ranije u drzavama koju tu uniju danas cine, u bivsoj jugoslaviji i danasnjoj bosni i hercegovini postoje fondovi za kulturu iz kojih se, izmedju ostalog, finansiraju ili sufinansiraju autorski filmovi. normalno, velika je disproporcija izmedju evrospske unije i bosne i hercegovine u kolicini tih sredstava kao i kriterijima po kojima se dodjeljuju.
kad vec pominjes balet i slikarstvo, iz ovoga iznad, ako pazljivo procitas, mozes vidjeti da se iz fondova za kulturu izdvaja novac i za balet i slikarstvo.
shodno ovome ispada da, ako si ti dijasporac koji vegetira u nekoj od zemalja eu ili bilo kojoj civilizovanoj zemlji, sasvim sigurno placas "taxu" za film, balet i operu.
ne znam sasigurno, ali mi se cini da su neki od nasih filmova sufinansirani novcem iz evropskih fondova. BNP se sufinansira iz proracuna, zenicko narodno pozoriste se sufinansira iz proracuna, slikarska kolonija u pocitelju se sufinansira iz proracuna, sff se sufinansira iz proracuna, opera bnp se sufinansira iz proracuna, sarajevska zima se sufinansira iz priracuna... itd.

s postovanjem, joeaziz
U pravu si ne znas... ali nalazis za shodno da drobis i lupetas. Vidis ti 'drzavni' (a VISE privatni) fondovi, ne daju ublehasima i nepotistima po 'imal' tu mene?" sistemu, nego nagradjuju nadasve meritorno, ali i samo djelomicno, sve je ipak sve - biznis model (il' ti je draze poslovni model?). Izdvajanja su vise u akademske svrhe, kontas.

Ako si ti domaci kojem samo mogu biti mokri snovi da vegetira kao ja, onda bujrum, zivi ublehe i prodaji maglu o civilizovanoj zemlji svojoj koni uz kaHvu... i dok si na minderu, reci joj kako treba namah izdvajati jos vise u TAXAMA zarad' kulture (vidi oximorona) od naroda sa prosjecnom platom od 600KM i 40% nezaposlenoscu, dok ti je vlada pred raspadom i ekenomskim bankrotom - mojne ovuda, postovani, dinat' tvog'.

Ko kome ti - meni!!!!!! - o civilizaciji.
Nidze veze...

P.S. Zivi si dokaz naseg seljakluka, na jednostavno pitanje odgovaras atakom licne prirode, u nedostatku argumenta pribjegavas principu 'hamo vid' mu glave'. Slabo je to slabo... al civilizovano :wink:
mirash

#42 Re: MOST

Post by mirash »

ne kaze se nidze nego nigdje.
ahuseino

#43 Re: MOST

Post by ahuseino »

mirash wrote:ne kaze se nidze nego nigdje.
Recenica se pocinje velikim slovom. :-)

... Kazem - dokaz... :P :wink:
mirash

#44 Re: MOST

Post by mirash »

idi bolan glasaj za savez dijaspore i fahru. nije umjetnost za tebe.
ahuseino

#45 Re: MOST

Post by ahuseino »

mirash wrote:idi bolan glasaj za savez dijaspore i fahru. nije umjetnost za tebe.
Hamo vid' mu glave ocat'... a umjetnik, sjoooooo... sto me ispreskaka.

Baz balavo zvucis, koliko ti je godina umjetnik?
nellington

#46 Re: MOST

Post by nellington »

Kad neko od moderatora naleti, neka samo promijeni naslov teme - da se možemo snaći o čemu se govori :)
SanskiBiser

#47 Re: MOST

Post by SanskiBiser »

Most je Djurdjevica most na rijeci Tara u Crnoj Gori, akcija partizana na tom mostu jeste bila samo ne na nacin bas kako je prikazano u filmu, Krvavac je samo iskoristio to kao ideju koju je dobro obradio i napravio blagu dramatizaciju. Slicno je uradio i sa Diverzantima gdje je stvarnu operaciju,( potpuno samostalno i samoinicijativno bez znanja vrhovne komande) odradila 5 Krajiska Divizija i 1 Krajiske Brigada na Rajlovcu, a u filmu kao odradila je akciju grupica diverzanata, a ustvari citav bataljon je uletio na aerodrom dok je ostatak brigade simulirao napad na grad iz nekog pravca. Film Most je posluzio kao inspiracija u dobroj mjeri za film Force 10 Navarone koji je bas ono potpuno fiktivna prica...
Đurđevića Tara Bridge WIKIPEDIA
Much of Montenegro, including the Tara Canyon, came under Italian occupation following the German-led invasion of Yugoslavia in April 1941. As the mountainous terrain made it suitable for guerilla warfare, a Partisan uprising occurred in the area. Italian forces aided by Serb-nationalist Chetniks took control of the Tara Bridge during an Italian-Chetnik offensive in 1942.

But a Partisan raiding party blew up the central arch with the aid of one of the bridge engineers, Lazar Jauković. The attack cut the only feasible crossing over the Tara Canyon halting the Italian/Chetnik advance. But when Jauković was eventually captured, the Italians executed the engineer.

These events were made into a 1969 Yugoslav film "Most".
Dakle Italijani i cetnici su drzali most a ne svabe a Lazara Jaukovica, inzinjera, su streljali Italijani i nije se raznio na mostu... :roll:

reklamna Slika iz Force 10 from Navarone
Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: MOST

Post by Truba »

meni je Savršeni krug možda najbolji BH fil ikada
zomri

#49 Re: MOST

Post by zomri »

komi wrote:meni je Savršeni krug možda najbolji BH fil ikada
cirkus kolumbija ga po meni dere u 16. najjači naš film još od kuduza!
i što je najbolje (ili najžalosnije) ni jedne sekunde nisi svjestan da gledaš domaći film :D
johnnykola

#50 Re: MOST

Post by johnnykola »

zomri wrote:
komi wrote:meni je Savršeni krug možda najbolji BH fil ikada
cirkus kolumbija ga po meni dere u 16. najjači naš film još od kuduza!
i što je najbolje (ili najžalosnije) ni jedne sekunde nisi svjestan da gledaš domaći film :D
slazem se, onaj dio s pejakovicem i drvcetom je bio malo nategnut u
krugu i odmah je zbog toga savrseni losiji od cirkusa, jer u njega nema tenzija
tog tipa.
Post Reply