morsko prase
Moderator: anex
-
MontBlanc
#201 Re: morsko prase
I ja sam to slučajno otkrila 
- Friesian
#202 Re: morsko prase
Pet shop "Cesar" na Dobrinji poklanja abisinijskog zamorca, muzijaka starog 9 mjeseci...
detalje mozete saznati na istoimenoj grupi na facebook-u
detalje mozete saznati na istoimenoj grupi na facebook-u
- Svemirco
#204 Re: morsko prase
Njuška dragaMontBlanc wrote:Novogodišnji styling![]()
- kockica_kockica
#205 Re: morsko prase
MontBlanc wrote:Novogodišnji styling![]()
-
MontBlanc
#206 Re: morsko prase
@Svemirco
Opet ja sa svojim pitanjima
S koliko mjeseci/godina zamorci dostignu dvoju punu veličinu/težinu?
Moja gica ima nekih 10 mjeseci i teži 550 gr. Je li to OK za tu starost?
Opet ja sa svojim pitanjima
- Svemirco
#207 Re: morsko prase
+
Prema literaturi koju sam ja uspio pronaći zamorci bi trebali dostići veličinu odrasle jedinke sa navršenom godinom života. Ovo znači prosječnu zdravu težinu od 700-900 grama za djevojčice i 900-1200 grama za frajere.
Moje lično iskustvo je da su moje cure rasle do neke navršene dvije godine, ili se to bar meni tako činilo a one se zapravo samo "širile u bokovima"
Uz redovnu i raznovrsnu ishranu (peleti+sijeno+povrće/voće i naravno sviježa voda) ne trebaš se brinuti bez nekih posebnih simptoma kao što su depresivno ponašanje (ležanje na jednom mjestu i nezainteresovanost za hranu), nenormalan hod (problemi sa uraslim noktima ili žuljevima), nenormalno opadanje dlake (pojavljivanje ćelavih tačaka na tijelu).
Ako pretjeraš sa određenim vrstama hrane (lisnato povrće) može doći do proliva ali on uglavnom brzo prolazi kad im uskratić povrće i ostaviš njuške na "suhoj" hrani
Konkretna težina mojih cura? Pojma nemam, nisam nikada našao za shodno da ih vagam jer su blentave i razigrane i nista im ne fali. Budem ih izvagao kad dodje vrijeme da pravim papuče od njih
Its a jooooke
Dr in da hauzzz...MontBlanc wrote:@Svemirco
Opet ja sa svojim pitanjima![]()
Prema literaturi koju sam ja uspio pronaći zamorci bi trebali dostići veličinu odrasle jedinke sa navršenom godinom života. Ovo znači prosječnu zdravu težinu od 700-900 grama za djevojčice i 900-1200 grama za frajere.
Moje lično iskustvo je da su moje cure rasle do neke navršene dvije godine, ili se to bar meni tako činilo a one se zapravo samo "širile u bokovima"
Uz redovnu i raznovrsnu ishranu (peleti+sijeno+povrće/voće i naravno sviježa voda) ne trebaš se brinuti bez nekih posebnih simptoma kao što su depresivno ponašanje (ležanje na jednom mjestu i nezainteresovanost za hranu), nenormalan hod (problemi sa uraslim noktima ili žuljevima), nenormalno opadanje dlake (pojavljivanje ćelavih tačaka na tijelu).
Ako pretjeraš sa određenim vrstama hrane (lisnato povrće) može doći do proliva ali on uglavnom brzo prolazi kad im uskratić povrće i ostaviš njuške na "suhoj" hrani
Konkretna težina mojih cura? Pojma nemam, nisam nikada našao za shodno da ih vagam jer su blentave i razigrane i nista im ne fali. Budem ih izvagao kad dodje vrijeme da pravim papuče od njih
Its a jooooke
-
MontBlanc
#208 Re: morsko prase
Ja ne znam šta bih bez tebe Svemirco...ako se kad sretnemo, imaš piće od mene.
Hvala po tisuću puta
Hvala po tisuću puta
-
MontBlanc
#209 Re: morsko prase
Otkrili smo novu poslasticu: ROTKVICA 
- Svemirco
#210 Re: morsko prase
MB, nisam nikada probao evo sada sam malo nasurfao i uglavnom se pominje zeleni, nadzemni dio biljke tj listovi.MontBlanc wrote:Otkrili smo novu poslasticu: ROTKVICA
Na nekim mjestima sam nasao da im se može davati i korjen ali u ograničenim količinama s obzirom da je bogat šećerom a previše šećera nije dobro za male guze
-
MontBlanc
#211 Re: morsko prase
Ja sam svojoj primadoni dala polovicu rotkvice, i to upravo onaj dio sa zelenilom, i prvo je pojela to zeleno, a onda i ostatak...Svemirco wrote:MB, nisam nikada probao evo sada sam malo nasurfao i uglavnom se pominje zeleni, nadzemni dio biljke tj listovi.MontBlanc wrote:Otkrili smo novu poslasticu: ROTKVICA
Na nekim mjestima sam nasao da im se može davati i korjen ali u ograničenim količinama s obzirom da je bogat šećerom a previše šećera nije dobro za male guze
Sad ćeš ti mene vjerovatno ružiti što ću ja ovo napisati, ali...ja sam svojoj probala davati i neku "ljudsku" hranu, tipa krofne, palačinke (bez namaza), sir, salamu, pitu, špagete...i sve to reda veličine malo veće mrvice, čisto da vidim voli li...i ne da voli, nego je luda za svim i svačim, ne znam da sam joj išta dala, a da nije u slast pojela
Prava je poguzija (s kim se druži, nije ni čudo)
I karfiol je isto tako prava slastica, ne prestaje sve dok ne pojede i zadnji komadić (nadam se da toga može u malo većim količinama)
- Svemirco
#212 Re: morsko prase
Salamu biljojedu? No commentMontBlanc wrote: Sad ćeš ti mene vjerovatno ružiti što ću ja ovo napisati, ali...ja sam svojoj probala davati i neku "ljudsku" hranu, tipa krofne, palačinke (bez namaza), sir, salamu, pitu, špagete...i sve to reda veličine malo veće mrvice, čisto da vidim voli li...i ne da voli, nego je luda za svim i svačim, ne znam da sam joj išta dala, a da nije u slast pojela
Prava je poguzija (s kim se druži, nije ni čudo)![]()
I karfiol je isto tako prava slastica, ne prestaje sve dok ne pojede i zadnji komadić (nadam se da toga može u malo većim količinama)
Ako voliš svoju njušku onda joj ni slučajno nemoj davati "ljudsku" hranu. Veće količine kompleksnih ugljikohidrata pogoduju razvoju crijeve mikroflore koja može dovesti do toksičnog šoka i smrti.
Nemoj, bona
-
MontBlanc
#213 Re: morsko prase
@Svemirco: Nisam joj davala to kao obrok, nego da proba i da vidim kako će reagovati. Sve je to bilo po jedan njen zalogaj, doslovno. Znam da su biljojedi i zato me je pravo iznenadilo što je uopšte i primirisala, al' eto.
Što se tiče trave, u početku sam joj jednom kupila onu travu u Pet Shopu, kad sam je tek dobila i jela ju je. Međutim, naredni put smo joj nabavili svježu travu, pa kasnije i sijeno, sa sela, koje je kudikamo "ukusnije"...jednom nešto zafalilo tog sijena i ja joj dam te kupovne trave, uopšte nije htjela da jede. Navikla se na tu "domaću" i nema govora da ovu sad jede. Pravi razmaženko. (doduše ona kupovna je pravo žilava nekakva, ne možeš rukom prekinuti jednu travku, onda joj ni ukus sigurno nije bolji)
Šta ti svojim gicama daješ od voća, ja svojoj dajem jedino jabuke povremeno, ostalo što sam probala baš i ne voli (bananu, crveno voće, krušku).
Sjemenke uredno jede, bademe, lješnike...
P.S. Volim ja svoju njuškicu puno puno
Što se tiče trave, u početku sam joj jednom kupila onu travu u Pet Shopu, kad sam je tek dobila i jela ju je. Međutim, naredni put smo joj nabavili svježu travu, pa kasnije i sijeno, sa sela, koje je kudikamo "ukusnije"...jednom nešto zafalilo tog sijena i ja joj dam te kupovne trave, uopšte nije htjela da jede. Navikla se na tu "domaću" i nema govora da ovu sad jede. Pravi razmaženko. (doduše ona kupovna je pravo žilava nekakva, ne možeš rukom prekinuti jednu travku, onda joj ni ukus sigurno nije bolji)
Šta ti svojim gicama daješ od voća, ja svojoj dajem jedino jabuke povremeno, ostalo što sam probala baš i ne voli (bananu, crveno voće, krušku).
Sjemenke uredno jede, bademe, lješnike...
P.S. Volim ja svoju njuškicu puno puno
-
Dendrlix
#214 Re: morsko prase
Kako cetkate ove zivotinjice? Uz dlaku ili niz dlaku? Ja svog iscesljao uz dlaku jer se linja i sada skvici kad ga mazim. I prije je skvicao (ili cvrkutao)ali tek nakon sto se malo smiri u krilu. Sad nakon cesljanja pocne cim ga uzmem u ruke.
Kao da je postao skakljiviji. 
-
MontBlanc
#215 Re: morsko prase
Zašto bi ga češljao uz dlaku?Dendrlix wrote:Kako cetkate ove zivotinjice? Uz dlaku ili niz dlaku? Ja svog iscesljao uz dlaku jer se linja i sada skvici kad ga mazim. I prije je skvicao (ili cvrkutao)ali tek nakon sto se malo smiri u krilu. Sad nakon cesljanja pocne cim ga uzmem u ruke.Kao da je postao skakljiviji.
Moja skviči i skakuće kad je diram po stomaku, biće da je škakljiva
-
Dendrlix
#216 Re: morsko prase
Kad ga cesljam niz dlaku, spadne vrlo malo dlake. Sad kad sam ga iscesljao uz dlaku ne opada ni jedna dlaka sa njega. Ostala na ceslju sva stara dlaka.
-
MontBlanc
#217 Re: morsko prase
Puna vreća svježe pokošene trave samo za mene

-
MontBlanc
#218 Re: morsko prase
Jedno pitanje...
Moja zamorčica je imala bijelu dlaku na glavi (prednji dio), ali je u zadnje vrijeme to prešlo u neku sivu boju, kao da joj je dlaka prljava.
Zbog čega je to tako?
Moja zamorčica je imala bijelu dlaku na glavi (prednji dio), ali je u zadnje vrijeme to prešlo u neku sivu boju, kao da joj je dlaka prljava.
Zbog čega je to tako?