nasa wrote:
Naravno da u nizu evropskih zemalja imaju vjeronauku I naravno da je ovo koju sam pomenula drzavna jer emisija nije o receptima za domacice vec o vrlo korisnom projektu kojem je cilj u drzavnim skolama Engleske uvesti zdravu ishranu.Vidis, ti se brines o vjeronauku i istrazujes folklor engleske provincije, a ne znas recimo za ovaj vrlo uspjesan poduhvat kojim se itekako poboljsala ishrana malisana u engleskim skolama.
Ali meni je to sasvim ocekivano jer poznavajuci nase drustvo znam da cemo jako tesko dobaciti dalje od price o Titi I vjeronauku...
Segregacija?Ja sam kontala da je to u BiH recimo dvije skole pod jednim krovom ali more biti i da je vjeronauka veci problem od toga....
Vjeronauka i sexualni odgoj, taj na koji ti ciljas, nemaju nista zajednicko. Ako ti vidis vezu izmedju apstinencije i maloljetnicke trudnoce, do tebe je, definitivno

Nisam ni rekao da nema vjeronauke. Ima je i treba je biti. Ali ne na nacin kako se to radi kod nas. To je sustina.
Dakle sasvim je nelogicno da se ista finansira novcem poreskih obveznika, a vjerske institucije su oslobodjene placanja poreza. Nadalje, pravi se segregacija djece i tu cinjenicu ne moze relativizovati postojanje jos gore prakse-2 skole pod jednim krovom. Bespotrebno mi trpas rijeci koje nisam rekao.
U praksi svi iz vjeronauke uglavnom imaju 5, te taj predmet sluzi za popravljanje prosjeka. Ja sam u gimnaziji npr morao ganjati ili 3 iz fizike ili 4 iz hemije da bih prosao vrlodobrim, dok je kolega iz klupe sa identicnim ocjenama, dakle bez ganjanja visih, ali sa peticom iz vjeronauke bio vrlodobar. Kome je bilo lakse, lako je zakljuciti.
Ne vidim ja nikakvu vezu izmedju apstinencije i maloljetnicke trudnoce, ali itekako vidim vezu izmedju nepostojanja zdravstvenog odgoja i neznanja kako se npr. pravilno stavlja kondom na spolovilo. Od te banalne stvari, do ozbiljnih poput edukacije o rizicima spolno prenosivih bolesti i nezeljene trudnoce.
I ja, kao i mnogi, sam imao spolne odnose kao maloljetnik i to je sasvim normalna stvar, ali da se ne bi desavale ovakve stvari potrebna je edukacija.