Moral i ljudska sebicnost

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
murat arslan

#101 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by murat arslan »

NIN wrote:Evo ja cu zapoceti temu, ako administracija nemanista protiv.

Zaista mi nije namjera kvariti temu i iskreno je podrzavam ali ne mogu a da se ne osvrnem na @Azamovu repliku o dobrocinstvu.

@Azamo, kazes da nevjernik cini dobro iz razloga da bude vidjen i na taj nacin prikupi drustvene simpatije svoje okoline dok s druge strane vjernik to cini iskreno iz zelje da pomogne drugom u nevolji i nije ga briga sta ce komsije reci? U nastavku ti pokazem koliko si zapravo kontradiktoran.

Skrenuo bih ti paznju na jednu cinjenicu koju nonsalantno ignorises i tako sebe postavljas u kontradiktornu poziciju: imamo nevjernika i vjernika koji cine dobrocinstvo prema drugom u nevolji. Po tvom nahodjenju i shvatanju, nevjernik to cini iz zelje da mu se djelo dobrocinstva zapazi kao dobra karakteristika od strane drustva....
Da i ja nešto kažem o ovome, premda su mnogi već puno toga objasnili i rekli.
Nije to baš tako tako kako ti govoriš (ono 50% vs 25% i to).
Glupa je postavka kada neko kaže da su religije izmišljene bajke, ali obzirom da je kontrastav upravo takav krenut ću obrnutim redom.
Vjernicima je dijeljenje n a r e đ e n o. Sistemom. Promisli malo o razlici između zajednice u kojoj je milostinja obavezna i one gdje je ostavljena na izbor - slobodnu volju.
Ne znam za cjelokupnu historiju, ali u nama bliskoj, jedino u islamskoj državi, za vrijeme nekih halfa je bilo takvo stanje da nisi imao kome dati milostinju. Koliko danas ima ljudi, svugdje na svijetu, koji jedva da imaju šta jesti? A nauka je toliko olakšala mogućnost proizvodnje i distribucije hrane.
Zašto je naređeno? Koliko sam ja razumio suština ove naredbe je da se ljudi izliječe od ŠKRTOSTI, koja je okarakterisana kao velika bolest duše. Osnova dijelenja je ovo, a društvena korist za pojednica je od sporednog značaja, mada se ni ova korist ne zanemaruje. Ova neškrtost treba da proizvede u čovjeku osjećaj nezavisnosti od materijalnog, tako da se isto osjećaš i kada posjeduješ neki imetak, a i kada si bez ikakve imovine. Da dijeliš i kada imaš i kada nemaš. Ovu dimenziju mislim da nećeš naći kod nekoga ko nije vjernik. Da ne gomilaš imovinu i stvaraš na taj način globalnu ekonomsku krizu, nego da je valuta stalno u opticaju - da kruži.
I sada ono gdje se ne možemo nikako naći, ali moram da spomenem.

Ključna stvar kada vjernik nešto radi, pa i daje milostinju je u onome BISMILLAH - sa Allahovim imenom. Takvo djelo, obzirom da je urađeno sa imenom Vječnog, Koji svemu daje postojanje, dobija epitet vječnosti. Znači ono traje, živi, uvećava se, za razliku od onog djela koje ima epitet prolaznosti, kao što ima i svaka ljudska intencija, nastojanje, želja. Bog neće ničije dobro zaboraviti. Onaj ko radi u ime sebe dobit će ovosvjetsku korist za to djelu. Kaže se da su perzijski vladari dugo živjeli zato što su mnogo sadili drveće pored puta. A vjernikovo djelo biva sačuvano za vječnost.
Ako sam negdje pogriješio, do mene je - nisam konsultovao nikakvu literaturu.
ljubav_aha

#102 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

murat arslan wrote:

Zaista mi nije namjera kvariti temu i iskreno je podrzavam ali ne mogu a da se ne osvrnem na @Azamovu repliku o dobrocinstvu.

@Azamo, kazes da nevjernik cini dobro iz razloga da bude vidjen i na taj nacin prikupi drustvene simpatije svoje okoline dok s druge strane vjernik to cini iskreno iz zelje da pomogne drugom u nevolji i nije ga briga sta ce komsije reci? U nastavku ti pokazem koliko si zapravo kontradiktoran.

Skrenuo bih ti paznju na jednu cinjenicu koju nonsalantno ignorises i tako sebe postavljas u kontradiktornu poziciju: imamo nevjernika i vjernika koji cine dobrocinstvo prema drugom u nevolji. Po tvom nahodjenju i shvatanju, nevjernik to cini iz zelje da mu se djelo dobrocinstva zapazi kao dobra karakteristika od strane drustva....
Glupa je postavka kada neko kaže da su religije izmišljene bajke, ali obzirom da je kontrastav upravo takav krenut ću obrnutim redom.
Vjernicima je dijeljenje n a r e đ e n o. Sistemom. Promisli malo o razlici između zajednice u kojoj je milostinja obavezna i one gdje je ostavljena na izbor - slobodnu volju.
Ne znam za cjelokupnu historiju, ali u nama bliskoj, jedino u islamskoj državi, za vrijeme nekih halfa je bilo takvo stanje da nisi imao kome dati milostinju. Koliko danas ima ljudi, svugdje na svijetu, koji jedva da imaju šta jesti? A nauka je toliko olakšala mogućnost proizvodnje i distribucije hrane.
Zašto je naređeno? Koliko sam ja razumio suština ove naredbe je da se ljudi izliječe od ŠKRTOSTI, koja je okarakterisana kao velika bolest duše. Osnova dijelenja je ovo, a društvena korist za pojednica je od sporednog značaja, mada se ni ova korist ne zanemaruje. Ova neškrtost treba da proizvede u čovjeku osjećaj nezavisnosti od materijalnog, tako da se isto osjećaš i kada posjeduješ neki imetak, a i kada si bez ikakve imovine. Da dijeliš i kada imaš i kada nemaš. Ovu dimenziju mislim da nećeš naći kod nekoga ko nije vjernik. Da ne gomilaš imovinu i stvaraš na taj način globalnu ekonomsku krizu, nego da je valuta stalno u opticaju - da kruži.

Ključna stvar kada vjernik nešto radi, pa i daje milostinju je u onome BISMILLAH - sa Allahovim imenom. Takvo djelo, obzirom da je urađeno sa imenom Vječnog, Koji svemu daje postojanje, dobija epitet vječnosti. Znači ono traje, živi, uvećava se, za razliku od onog djela koje ima epitet prolaznosti, kao što ima i svaka ljudska intencija, nastojanje, želja. Bog neće ničije dobro zaboraviti. Onaj ko radi u ime sebe dobit će ovosvjetsku korist za to djelu. Kaže se da su perzijski vladari dugo živjeli zato što su mnogo sadili drveće pored puta. A vjernikovo djelo biva sačuvano za vječnost.

pogresno mislis kolega :D ;-)

opisujes iskljucivo dobre vjernike,a nisu svi vjernici tako dobri ,naravno,isto misljenje ukljucuje i nevjernike,sto god,ali ti si u svom postu podvukao sve vjernike kao dobre ljude

dijelnje,pomaganje > takve stvari se uce od malih nogu,ne od dobi kad tek saznas da kao vjernik moras TO/pomoci/ uraditi jer ti je naredjeno,plus kao nagrada na ovom i onom svijetu,plus: vjernik ocekuje nagradu jer je slijedio naredjenje,a drugi vjernik pomaze ali i dalje u njemu cuci skrtost,znaci,laze i sebe i Boga,zar ne;dok kod ostlaih/ drugih ne postoji takav uzrocno posljedicni proces ,ali ostali mogu pomagati iz mutnih interesa

moje poenta,kao i svaka do sad: ne uce se dobre stvari iz jednog izvora
just_think

#103 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

murat arslan wrote:Ne znam za cjelokupnu historiju, ali u nama bliskoj, jedino u islamskoj državi
E vidis to je dio koji se treba detaljno izuciti, ljudi ga konstantno preskacu, a tu se kriju odgovori na sva pitanja oko tvrdnji vjera i jos mnogo toga. U historiji vjerovanja covjecanstva je ta kvaka samo je treba izuciti, gore sam ukratko napisao kako je sve teklo. ;-)
murat arslan

#104 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by murat arslan »

just_think wrote:
murat arslan wrote:Ne znam za cjelokupnu historiju, ali u nama bliskoj, jedino u islamskoj državi
E vidis to je dio koji se treba detaljno izuciti, ljudi ga konstantno preskacu, a tu se kriju odgovori na sva pitanja oko tvrdnji vjera i jos mnogo toga. U historiji vjerovanja covjecanstva je ta kvaka samo je treba izuciti, gore sam ukratko napisao kako je sve teklo. ;-)
Ne, ne. Ti si meni opširno opisao kako si ti mlad i zelen. A Boga mi i neiskusan. Rekao si da nemaš svoj vlastiti stav o životu, nego se povodiš za drugima. Detaljno si mi opisao da ne posjeduješ dovoljno životnog iskustva, zato što si, je'l, mlad. Doduše, ovo neiskustvo se može sakriti jednom jako dobrom osobinom, koju si ti, vidi apsurda, naveo u svome imenu, ali je očito nemaš.
Priupitaj svoga profesora, ili ti ga tutora, koji ti je objasnio kako sve funkcioniše na ovom svijetu, a i šire: kako to da se religija i danas drži, kada je društvo ostvarilo ovoliki napredak na svim poljima? Ili barem da ti kaže kada će, već jednom, religija leć'. Pa dosta je bilo više bajki i pričica, majka mu stara. Daj da jednom živimo k'o ljudi.
murat arslan

#105 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by murat arslan »

ljubav_aha wrote:
Ovo plus/minus ne želim komentarisati. No, svi koji govore kao ti žele da dokažu da može biti nešto dobro mimo Boga. Ne znam samo kome to dokazuju - sebi ili nekome drugom. A ne može biti hajra, očito je, je'l. A mislim da nikoga nije briga kakva, neko drugi, "sebi" opravdanja iznalazi za "svoje" postupke u životu.
ljubav_aha

#106 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

murat arslan wrote:
ljubav_aha wrote:
Ovo plus/minus ne želim komentarisati. No, svi koji govore kao ti žele da dokažu da može biti nešto dobro mimo Boga. Ne znam samo kome to dokazuju - sebi ili nekome drugom. A ne može biti hajra, očito je, je'l. A mislim da nikoga nije briga kakva, neko drugi, "sebi" opravdanja iznalazi za "svoje" postupke u životu.
murat arslan,nadji bilo koji post na pdf religija,u kojem sam pokusala dokazati da ima nesto drugo za/protiv Boga,a drugo,moj cilj nije dokazivanje necega za/protiv Boga,kolega ,pogresno me optuzujes :!:
o kakvim opradvadnjima za licne postupke uopste pises :!: gdje si procitao da trazim opravdanje :?:
a sad molim argumente sto sam tacno pokusala nekoga uvjeriti ;-)
kiseljak

#107 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by kiseljak »

just_think wrote: Nisam primjetio ovu temu. To je sjajno ispricano, ali sve pada u vodu. Zasto? Pa to je samo gomila primjera istih onih tvrdnji. Ako nesto tvrdimo treba ici do samih izvora o onome sto tvrdimo i od koga tvrdimo, u ovom slucaju ta sjajna prica Bog - Covjek i zahvali covjeka prema Bogu je nastala na osnovu stvarnog zivota (roditelji, dijete, bijeli svijet koja se proteze od samog nastanka covjeka). Ponovo, same tvrdnje o Bogu i njegovim zapovjedima itd. je ponovo samo prica nastala na osnovu stvarnog zivota tacnije personifikacije iz treceg lica (On je rekao, On je zapovjedio itd.). A takve price i pojmovi zasnovani na stvarnom svijetu mogu samo i doci odatle, personifikaciju Boga je napravio covjek, svojom mastom, a sve tvrdnje su bazirane i pisane shodno ljudima u vremenu u kojem su zivjeli pa imamo pojmove tipa Pokori se, Bit ces kaznjen, zrtovavanja, Velicanstveni, pravedni itd.

Od necega sto covjek ne poznaje i sto ne zna nastupit ce u njemu strah, pa mu se javlja potreba za sigurnost.

Ako ja sad izmislim pojam koji cu nazvati na primjer "Uiop", znaci potpuno izmisljena rijec (cetiri slova na tastaturi ako pogledate), i kazem da ce to predstavljavljati sve, tvoj zivot, prirodu i njene sile, kamen, planete, univerzum i apsolutno sve sto padne na pamet i da je to razlog svega sto se pokrece i ne pokrece itd. itd., to ce zvucati zastrasujuce, narocito ljudima u tom vremenu koji nisu ni znali osnove nauke koja danas sve to objasnjava pa im je i svaki zemljotres, obicna kisa, grmljavina, krvolocnost i snaga zivotinja svime su bili ocarani i tih prirodnih sila su se bojali, pa bi najlakse bilo izmisliti da neko time upravlja i takvu pricu plasirati masi koja se svega bojala jer nije nista znala. I kada bi taj izmisljeni pojam "Uiop" predstavio masi ljudi oni bi povjerovali jer bi im imalo smisla u ono sto su sumnjali, da neko tim strasnim pojavama, snagom kontrolise i taj pojam bi im ulio sigurnosti jer bi barem imao smisla sto znaci nesto su malo saznali i strah im je malo i nestao. Znaci potvrdjujemo onu stavku da je ljude strah ako nesto ne znaju i ako ne poznaju, makar to bio i izmisljen pojam ako ce uliti sigurnost i nadu dobrodosao je bez obzira da li je ispravan ili ne itd. I tako su i nastale malo po malo price zasnovane na stvarnosti i koristeni termini o tom pojmu koja je personifikacija iz treceg lica (On je stvorio nebo, grmljavinu, on sve pokrece itd.) koji je ulio nadu i predstavljao je te nepoznate i snazna desavanja oko ljudi. Tako su i nastale vjere na osnovu straha ljudi od nepoznatog,

Znaci jedna od glavnih ljudskih potreba je znanje koje daje sigurnost. E sada kada pogledamo vremenski tok nastajanja vjera mozemo vidjeti da do nastanka Islama je trebalo da prodje vise od 2.600 godina (mjerim od nastanka Judizma 2.085. god prije Krista), a od Krscanstva skoro 600 godina. A ako pogledamo i prije Judizma vjerovanja su bila u punom mahu, Grcka, Egipat, pa i prije njih kad su ljudi vjerovali u zivotinje itd. Znaci skoro od samog nastanka covjeka posto mu je nivo znanja o njegovoj okolini bio jako nizak to ga je i strasilo, nepoznate sile prirode i kosmosa (neba). Tako da mu je bilo nesto potrebno sto ce mu uliti nadu, pa je tako kao na primjeru o izmisljenoj rijeci "Uiop" koja je predstavljala sve nepoznato oko njega dobio je neku vrstu sigurnosti, nade u pojmu Boga, to je cisto psihicki. Da se vratimo vremenskom toku vjera, znaci proslo je 2600 godina od Judizma i jos puno vise prije toga dok nije nastao Islam kao jedna od najmljadjih vjera. E za tih 2600 godina i plus povecim kusurom sasvim je bilo dovoljno vremena da se na temelju prijasnjih vjera i vjerovanja napravi samo jos u nizu takva, samo naravno se ponekim izmjenama tako da nije ni cudno sto imamo sve atribute prijasnjih vjerovanja od istog pojma obozavanja, svetaca, objekata samo drugog dizajna, obicaja itd. Jedan sjajan dokaz da su se vjerovanja samo nadogradjivala vremenom od davnina daje primjer Isus - Horus pa procitaje ovdje - http://www.nevandjelje.com/page3.html, a krscanstvo je nastalo 600 godina prije Islama. Znaci u potpunosti je sve isto samo sa drugim pricama ali vec sam rekao isti pojmovi obozavanja i prakticiranja.

Da imate uvid sta znaci 2600 godina i kusur, ako uzmemo danasnje vrijeme i uporedimo u nazad 2000 godina, od stapova, konjeva, kamenja, do auta, zgrada, tehnike itd. Znaci kada covjek uzme nesto da na tome radi nije mu potrebno puno da napravi revoluciju, pa i u danasnje vrijeme vidimo to u obliku nauke i tehnologije, dok prije covjek se bazirao na razna vjerovanja jer nije znao za pravi pristup istrazivanja necega kao sto je to nauka danas uspjela, znaci iz straha od ne znanja i nepoznatog lakse je bilo izmisiliti price koje ce predstavljati i obuhvatiti sve ono sto mu je bil nejasno. Pa sada mozete i zamsliti koliko je mogao detaljno da opisuje zivot na temelju stvarnog zivota i povezuje ga sa onim izmisljenim pojmom svega tj. "Boga" za tih 2600 godina, a to ti sada uprao cinis tim primjerima. Ali kada je nauka dosla do izrazaja sa njenim pristupom zivotu i svemu, vidjela se ogromna razlika. Vjerovanja su ostala tu gdje jesu i dalje se u krug vrtilo povezivanje pojma svega i i tih prica zasnovanih sa stvarnim zivotom, ali nauka se nije zasnivala na izmisljenom pojmu i pricama, vec je detaljno istrazivala svaku cesticu ne bi li se doslo do tacnih shvatanja u cemu je uspjela u tolikoj mjeri da se nezaustavljivo razvija, objasnjava sve i pokusava da objasni bez izmisljanja prica i davanja lazne sigurnosti ljudima. Zato ne kazem da vjerovanja nisu bila potrebna, naprotiv, dobro je sto su bila da mozemo uvidjeti sta su pogresna izmisljena shvatanja, koja se trebaju prevazici u okviru nauke. Tako da vjera nije potrebna pored nauka kao sto je psihologija, sociologija, generalno receno svih nauka jer u njima nema nesto izmisljeno kako bi dalo sigurnost vec se sa preciznoscu sve objasnjava i pristupa nepoznatom.

Eh dovoljno o tome jer bilo ko pokusa da iskoristi mozak i razmisli na osnovu historije vjerovanja sto sam naveo moze lagano da zakljuci da je Bog izmisljeni pojam svega, a vjerska nacela price povezane na temelju stvarnog zivota sa tim pojmom svega da bi dao sigurnost od ne znanja covjeka od svega nepoznatoga. Tako da bilo ko se sluzi izmisljenim pojmom Boga i svih ostalih izmisljenih pojmova koji se temelje na stvarnosti (raj - koji se opisuju kao pejzazi i ljepote prirode, pakao - kao vatra, mucenja koje i vidimo na ovom svijetu, sotona - kao krvolocna zivotinja i obliku predavanja ljudi grijehovima, andjeli - kao nasi roditelji koji nas cuvaju i odgaju i jos tonu stvari). Tako da ko se koristi tim izmisljenim terminima u vidu duhovnog koje je utemeljeno na stvarnosti njegova izlaganja naspram naucnih psihologije, filozofije i bilo koje nauke ne piju vodu jer kako smo vec rekli Bog je izmisljeni pojam svega. Posto su vjerovanja ostala na nivou svojstvenom tadasnjih ljudi upotrebom nauke je isplivao ogroman broj greski koje se nalaze u tim vjerovanjima, a jedan od njih sam i bio dokazao u vezi ne vjernika gdje se tvrdi da ce biti kaznjeni iako budu cini dobra djela na ovom svijetu. Normalno i onaj svijet je izmisljen na temelju stvarnog zivota vec sam opisao pojmove raja, pakla itd. Pristup vjere ka covjeku je takodjer mizeran jer kada se rodi dijete roditelji ga nece pitati koje ces vjere da bude sine? Nego ce mu oni odrediti, dati da proucava vjeru koje su oni sami, tako da vjera ne daje izbora i tako se prenosi sa koljeno na koljeno, pa mu roditelji pricaju od malih nogu razne price izmisljenih pojmova, tako da tesko da ce kad odrast iako budu postojali jasni dokazi da je to izmisljeni iz postovanja prema roditeljima i korijenima iz inata stovati tu vjeru.

Da zavrsim, znaci te izmisljene pojmove temeljene na stvarnom zivotu kao "Robovi, stvoritelj, Allah, raj, pakao i sve ostalo duhovno" mozes slobodno prekriziti jer su izmisljeni tako da citava koncepcije tvoje tvrdnje koja se zasniva na tim pojmovima pada u vodu i nista ne preostaje. Znaci sada vam je jasno zasto ne vjernik pored znanja nauke (psihologija, filozofija i sve ostale) nema potrebu za vjerom koja je temeljena na izmisljenim pojmovima iz stvarnog zivota i shvatanja shodna ljudima iz doba koja je nastala, da cini dobra djela i kloni se losih jer nauka daje razum, logiku objasnjavajuci svaku cesticu svega, a ne vjera koje se temelje na izmisljenim pojmovima i zaostalih shvatanja kao na primjer bas to o ne vjernicima koje je poistovjetila sa svim losim na svijetu.
Odlicno i konstruktivo izlaganje koje se zasniva na logici, znanosti i racionalnosti. Antropologija je jedna od kljucnih znanosti koja detaljno i uz empirijske dokaze pokazuje kako su se razvijala razna vjerovanja od samog nastanka covjeka, koja su evoluirala od politeizma do monoteizma. U sadrzaju monoteistickih religija vidljive su razlike, ali forma vjerovanja jednog subjekta ostala je ista od prapovijesti i vremena procvata politeizma. Dakle, trebala su proci stoljeca da bi kroz drustvenu evoluciju dosli do monoteizma, tj. Allaha.

Na zalost, mnogi ovo ne mogu da shvate, problem je cisto intelektualne prirode, a tu je i indoktrinacija religijom koja one koji bi mogli ovo da shvate onemogucava u "sirenju vidika".
just_think

#108 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

@ kiseljak

Ma siguran sam da veliki broj shvata sve ovo jer je tako prosto za shvatiti, ali svjesno negira sto je uzasno. Stavljati vlastite interese i potrebe ispred istine kakva god ona bila je moralni zlocin, a to se dogadja vijekovima i dalje nastavlja, nazalost.
Last edited by just_think on 10/12/2010 15:05, edited 1 time in total.
citroen

#109 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by citroen »

Kraljevi ste :lol: :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#110 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

[quote="kiseljak]
Na zalost, mnogi ovo ne mogu da shvate, problem je cisto intelektualne prirode, a tu je i indoktrinacija religijom koja one koji bi mogli ovo da shvate onemogucava u "sirenju vidika".[/quote]

:-) :lol:

sto mislis kakav bi ogovor dobio od inteletktualca vjernika :D ;-) jesu li i oni ,prema tvm misljenju.emocionalni zombici :?:
HZArnel

#111 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote:
murat arslan wrote:

pogresno mislis kolega :D ;-)

opisujes iskljucivo dobre vjernike,a nisu svi vjernici tako dobri ,naravno,isto misljenje ukljucuje i nevjernike,sto god,ali ti si u svom postu podvukao sve vjernike kao dobre ljude

dijelnje,pomaganje > takve stvari se uce od malih nogu,ne od dobi kad tek saznas da kao vjernik moras TO/pomoci/ uraditi jer ti je naredjeno,plus kao nagrada na ovom i onom svijetu,plus: vjernik ocekuje nagradu jer je slijedio naredjenje,a drugi vjernik pomaze ali i dalje u njemu cuci skrtost,znaci,laze i sebe i Boga,zar ne;dok kod ostlaih/ drugih ne postoji takav uzrocno posljedicni proces ,ali ostali mogu pomagati iz mutnih interesa

koristiti kao referencu vise izvora(editovat se moram)proturijecnih,kao sto ti radis, znaci biti covjek bez svog stava :mrgreen: (sala)
nego,da se nadovezem na temu...
U svijetu zivi milijarde ljudi i da bi reorezentativni zakljucak donijeli o svemu trebalo bi da ispitamo svakog pojedinca do najmanje zivotne podrobnosti,nazalost ostaje nam samo kombinacije,kao pripomoc da okvirno "skontamo" kakvi su ateisti a kakvi vjernici.Vjernika je toliko puno,da najpre trebamo definisat taj pojam u nasim glavama.Aj eto da su svi ljudi koji vjeruju u bozansko bice,bilo kojeg oblika,iz bilo cega,zivi bilo gdje,su vjernici,a oni koji u potpunosti odbacuju stavove da Boga nema i njima je strano sve sto je povezano sa obredima,dogmama i bogom,su ateisti.Kolika je mogucnost onda nakon svega da ateist ili vjernik pomogne siromasnom?50-50!
Motiv prije svega proizilazi iz kucnog odgoja,ja recimo,imam obicaj da kad znam da ce me nesreca doletjet il kad me je doletjela vec,dam prosjaku na ulici,ne bitno koliko...pa sam vjernik-muslimian.
Pored ovog motiva imas i u religijskim institucijama i razne "humanitarne organizacije".Nisam cuo ni za jedno ateisticku humanitarnu organizaciju,jesam za islamske,pa i manastir u neku ruku je nesto slicno tome,pored njih postoje posvetne humanitarne organizacije,tj.one koje nisu vezane za vjeru.Znaci,ako stvar obrnemo imamo stanje svijesti ateistickog drustva koji nemaju ama bas nikakvih humanitarnih pokreta i njihove donacije zavise samo od njihovog raspolozenja i dobre volje a po drugoj strani postoje organizacije koje su namjenjene pomaganju covjecanstva.A to je u suprotnosti sa onim sto je neko pisao o motivima udjeljivanja neimucnim.Sve je opet diskutabilno,jer sve,svaki vid razumijevanja /shvatanja proizilazi iskljucivo iz kuce.
ljubav_aha

#112 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote:pogresno mislis kolega :D ;-)

koristiti kao referencu vise izvora(editovat se moram)proturijecnih,kao sto ti radis, znaci biti covjek bez svog stava :mrgreen: (sala)
U svijetu zivi milijarde ljudi i da bi reorezentativni zakljucak donijeli o svemu trebalo bi da ispitamo svakog pojedinca do najmanje zivotne podrobnosti,nazalost ostaje nam samo kombinacije,kao pripomoc da okvirno "skontamo" kakvi su ateisti a kakvi vjernici.Vjernika je toliko puno,da najpre trebamo definisat taj pojam u nasim glavama.Aj eto da su svi ljudi koji vjeruju u bozansko bice,bilo kojeg oblika,iz bilo cega,zivi bilo gdje,su vjernici,a oni koji u potpunosti odbacuju stavove da Boga nema i njima je strano sve sto je povezano sa obredima,dogmama i bogom,su ateisti.Kolika je mogucnost onda nakon svega da ateist ili vjernik pomogne siromasnom?50-50!
Motiv prije svega proizilazi iz kucnog odgoja,ja recimo,imam obicaj da kad znam da ce me nesreca doletjet il kad me je doletjela vec,dam prosjaku na ulici,ne bitno koliko...pa sam vjernik-muslimian.
Pored ovog motiva imas i u religijskim institucijama i razne "humanitarne organizacije".Nisam cuo ni za jedno ateisticku humanitarnu organizaciju,jesam za islamske,pa i manastir u neku ruku je nesto slicno tome,pored njih postoje posvetne humanitarne organizacije,tj.one koje nisu vezane za vjeru.Znaci,ako stvar obrnemo imamo stanje svijesti ateistickog drustva koji nemaju ama bas nikakvih humanitarnih pokreta i njihove donacije zavise samo od njihovog raspolozenja i dobre volje a po drugoj strani postoje organizacije koje su namjenjene pomaganju covjecanstva.A to je u suprotnosti sa onim sto je neko pisao o motivima udjeljivanja neimucnim.Sve je opet diskutabilno,jer sve,svaki vid razumijevanja /shvatanja proizilazi iskljucivo iz kuce.
upravo jedan od izvora je porodica,porodicu uvijek stavljam na prvo mjesto ;-) stoga razmisli sto si napisao u prvoj recenici :-) :D

ukucaj u google : Atheist, non-theistic, freethinking and secular charities
charities without religious affiliation

npr. : EARTHWARD, Inc.
Earth's Atheist Resistance To Holy Wars And Religious Devastation or EARTHWARD provides humanitarian aid to victims of religiously motivated violence. EARTHWARD provides aid suited to the victims usually in the form of food, clean drinking water, temporary shelters and medical aid.

Foundation Beyond Belief
Foundation Beyond Belief is a brand new atheist charity which launched January 1, 2010. Each quarter Foundation Beyond Belief will feature ten charitable organizations, one each in the categories of animal protection, child welfare, education, environment, health, human rights, Foundation Beyond Belief itself, peace, poverty, and The Big Bang Fund - a small charity with a big impact. Members can choose which cause or causes to support from the featured causes

Kiva Lending Team: Atheists, Agnostics, Skeptics, Freethinkers, Secular Humanists and the Non-Religious has provided $2,919,750 in loans to small business owners in the developing world at the time of this writing. They have helped 95680 business owners since the group formed in August of 2008.
just_think

#113 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

HZArnel wrote:koristiti kao referencu vise izvora(editovat se moram)proturijecnih,kao sto ti radis, znaci biti covjek bez svog stava :mrgreen: (sala)

http://www.squidoo.com/Atheist-Charities

Autor sajta: "Is That All? Nope, this page doesn't even begin to scratch the tip of the iceberg. There are hundreds of atheist, secular, and humanist run charities. As time allows, I will be adding more to this page."
E HZarnele pravo si informisan i upucen, sjajno. Toliko o nametnutoj ljudskoj sebicnosti ateistima. Kao drugo ateista i slicnih je brocajno mnogostruko manje u odnosu na druge populacije neke pripadnosti. Evo u nasoj zemlji ja se ne sjecam da je neko govoreci o ljudskim pravima ili medjuljudskim odnosima pomenuo ateiste, ako jeste to je bilo u negativnom kontestu. Naravno da nece spomenuti pored populacija koje su brojcano vece i vjerski su opredjeljene (troglavi zmaj popularno receno kod nas), cak bi rekao da su ostale populacije - nacionalisti, Romi, Jevreji, homoseksualci prihvaceniji od ateista, sto ih stavlja u najugrozeniju brojacnu i moralnu populaciju u nasoj zemlji, a znamo kakva je predrasuda kad nekom pomenes da je ateist ko da si spomenuo djavola, toliki je taj stereotip. Zadnja smo rupa na sviralu sto bi rekli. Toliko o pogresno nametnutoj moralnoj slici o ateistima.
Last edited by just_think on 11/12/2010 15:11, edited 2 times in total.
HZArnel

#114 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

ljubav_aha wrote: upravo jedan od izvora je porodica,porodicu uvijek stavljam na prvo mjesto ;-) stoga razmisli sto si napisao u prvoj recenici :-) :D
ma samo mala opaska i sala,sa tobom se moze,nisi ti od onih koji ti na prvu odbruse :D
dakako je porodica na prvom mjestu,iza nje mi je domovina a iza toga vjera :-)
just_think

#115 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

HZArnel wrote:
ljubav_aha wrote: upravo jedan od izvora je porodica,porodicu uvijek stavljam na prvo mjesto ;-) stoga razmisli sto si napisao u prvoj recenici :-) :D
ma samo mala opaska i sala,sa tobom se moze,nisi ti od onih koji ti na prvu odbruse :D
Svjestan si koliko si se provalio u svojim anti-ateistickim iskazima, nema sad izvlacenja, sam pao sam se ubio. :-D :-D :-D
HZArnel

#116 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

just_think wrote:E HZarnele pravo si informisan i upucen, sjajno. Toliko o nametnutoj ljudskoj sebicnosti ateistima. Kao drugo ateista i slicnih je brocajno mnogostruko manje u odnosu na druge populacije neke pripadnosti. Evo u nasoj zemlji ja se sjecam da je neko govoreci o ljudskim pravima ili medjuljudskim odnosima pomenuo ateiste, ako jeste to je bilo u negativnom kontestu. Naravno da nece spomenuti pored populacija koje su brojcano vece i vjerski su opredjeljene (troglavi zmaj popularno receno kod nas), cak bi rekao da su ostale populacije - nacionalisti, Romi, Jevreji, homoseksualci prihvaceniji od ateista, sto ih stavlja u najugrozeniju brojacnu i moralnu populaciju u nasoj zemlji, a znamo kakva je predrasuda kad nekom pomenes da je ateist ko da si spomenuo djavola, toliki je taj stereotip. Zadnja smo rupa na sviralu sto bi rekli. Toliko o pogresno nametnutoj moralnoj slici o ateistima.
To bi rekli da gledamo samo i iskljucivo bliski istok i vatikan :mrgreen:
Ateisti su jedna od namjasovnijih skupina na cijeloj zemlji i jos su uporastu,pored islama najbrze rastuca ideologija(namjerno ideologija-marksisti,seriat).Stupanj zastupljenosti ateizma medju zapadnim stanovnistovom je veoma visok,samo u skandinaviji,beneluxu,VB i Njemackoj ih je orgomno,sto im daje znacajajan postotak udjela u religijskim strukturama tih zemalja.
BiH,ako na nju mislis,je zemlja treceg svijeta,prema tome,povlaciti paralelu izmedju vjerske tolerancije na zapadu i u Bosni je malko apsurdno.Iz razloga jer smo mi samo na papiru sekularna zemlja,u sustini smo teokratska(pr.SDA-reis).
Drugi razlog zasto Bosnu nemozes usporedjivat sa Zapadom je samo identificiranje Bosanskog stanovnistva sa vjerom,pa imamo (kako si i sam rekao) stereotipna misljenja,Bosnjak=musliman,Srb=pravoslavac,Hrvat=katolik,sto je opet po mom misljenju nametnutno sa (bliskog nam)istoka,onog sto je odmah preko Drine.Oni su dominantni na svim nivoima posebno u strukturama organizacije zemlje.
Primjera radi,kod nas je u RS slava/bozic praznik u FBIH bajram ili sto li vec.
Svijet je mnogo kompleksna stvar,pored visih sila imas ustavna uredjenja raznih drzava,treci svijet,teokratski,da ne recem svakakvih drustvenih sistema i poredaka u kojima su iskljucivo zapadne zemlje uz mozda UAE;Rusiju i Japan/Koreja dominantni.Stoga i nemozes tako usko da gledas i da se osredotocis samona BiH,jer mi nismo nikakva slika svijeta.Mi smo mi,mali,beznacajni pionir na bjelosvjetskoj sceni,kojim upravljaju velike sile i po njihovim pravilima moramo da igramo.U globalu,ateistickih organizacija za humanitarne pomoci nema,imas one cija je prva i osnovna zadaca sirenje vjere,mira i ljduske tolerancije.Kazem za njihove sam cuo,za ateisticke ne.I stoga uz svo ukalkuliranje svog poredka na Zemlji,sam izveo zakljucak da je jedini presudan faktor u tome dali ce covjek pomoci ili ne njegova savjest i njegova moralna nacela.
Preprostim rijecniikom receno.Vjernici imaju veci motiv,mozda,al' vjernici i vise rade za dobrobit zajednice(oni imaju institucije koje pomazu,plus odgoj,za razliku od ateista kojima je samo njihov odgoj onaj faktor koji ce odluciti pomoci ili ne) u kojoj zive.Pa je stoga njihov udio u svemu tome jednak.
Obicaj je npr kada odes u neku vjersku ustanovu ostaviti koji dinar,namjenjem gladnim/bolesnim itd.
HZArnel

#117 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

just_think wrote:
HZArnel wrote:
Svjestan si koliko si se provalio u svojim anti-ateistickim iskazima, nema sad izvlacenja, sam pao sam se ubio. :-D :-D :-D
jok,nisam anti-ateista nikakav,vjera je stvar svakog covjeka posebno i upravo sam u ova dva posta to i rekao,vjera na stranu,udio je(uz hipoteticku pretpostvaku da su dobri ljudi)jednak :)
JThomas

#118 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by JThomas »

a zašto bi i postojale ateističke humanitarne organizacije? koja bi bila svrha takve organizacije? šta, ja bi treb'o nekome kome pomognem usput nabijati na nos da sam ateista? jebo takvu pomoć i humanitarnu organizaciju, to bi bila propaganda, a ne humanitarna djelatnost. jebo te ta pomoć ako te neko mora vući za rukav da pomogneš ili ti prijetiti paklom ako ne pomogneš, to i nije pomoć...
HZArnel

#119 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by HZArnel »

JThomas wrote:a zašto bi i postojale ateističke humanitarne organizacije? koja bi bila svrha takve organizacije? šta, ja bi treb'o nekome kome pomognem usput nabijati na nos da sam ateista? jebo takvu pomoć i humanitarnu organizaciju, to bi bila propaganda, a ne humanitarna djelatnost. jebo te ta pomoć ako te neko mora vući za rukav da pomogneš ili ti prijetiti paklom ako ne pomogneš, to i nije pomoć...
pa moram da dam jednu opasku,vjera kao vjera ima svoje simbole,normalno je da hodza u dzamiji bude u svom mantilu,svecenik u svom,po cemu ces i prepoznat da li je islam ili krscanstvo ili pak neka druga vjera,metaforicki receno.
Mozda i jest propaganda,da neulazim dublje u diskusiju jeli ili nije,al' samim time oni rade vecu korist za drustvo u odnosu na ateiste.Sto je opet napominjem uzmemo li u obzir cinjenicno stanje "na terenu" i same motive,jednak udio u svemu tome.
Imas i primjera gdje vjerska zajednica donira nesto nekom,bez da bi propagirali bilo sta.Npr. jedna zabacena vjerska zajednica koja ujedno i prestavlja 100% udio u demografskoj strukturi te iste (neke) mjesne zajednice.Pa u ime te iste zajednice,koju vodi vjerski vodja,donira se odredjeni resurs potreban za zivot ili bolji zivot,nebitno.
JThomas

#120 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by JThomas »

ti misli da rade, to je tvoje pravo. teorija je jedno, stvarni život je drugo, i ja iz onoga što vidim u stvarnom životu - ne mislim tako. al' zašto bi postojale bilo kakve ateističke organizacije? koji bi bio smisao takvih organizacija? pa nije to vjera da se propagira.
just_think

#121 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

JThomas wrote:ti misli da rade, to je tvoje pravo. teorija je jedno, stvarni život je drugo, i ja iz onoga što vidim u stvarnom životu - ne mislim tako. al' zašto bi postojale bilo kakve ateističke organizacije? koji bi bio smisao takvih organizacija? pa nije to vjera da se propagira.
U pitanju je iskrena pomoc i ujedno dokaz da covjeku nije potrebna vjera i tvrdnje oko nagrada i kazni da bi se cinilo dobro djelo, vec da se moze iskreno pomoci od sebe cisto za drugoga kome je pomoc potrebna.
just_think

#122 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by just_think »

HZArnel wrote:
just_think wrote:E HZarnele pravo si informisan i upucen, sjajno. Toliko o nametnutoj ljudskoj sebicnosti ateistima. Kao drugo ateista i slicnih je brocajno mnogostruko manje u odnosu na druge populacije neke pripadnosti. Evo u nasoj zemlji ja se sjecam da je neko govoreci o ljudskim pravima ili medjuljudskim odnosima pomenuo ateiste, ako jeste to je bilo u negativnom kontestu. Naravno da nece spomenuti pored populacija koje su brojcano vece i vjerski su opredjeljene (troglavi zmaj popularno receno kod nas), cak bi rekao da su ostale populacije - nacionalisti, Romi, Jevreji, homoseksualci prihvaceniji od ateista, sto ih stavlja u najugrozeniju brojacnu i moralnu populaciju u nasoj zemlji, a znamo kakva je predrasuda kad nekom pomenes da je ateist ko da si spomenuo djavola, toliki je taj stereotip. Zadnja smo rupa na sviralu sto bi rekli. Toliko o pogresno nametnutoj moralnoj slici o ateistima.
To bi rekli da gledamo samo i iskljucivo bliski istok i vatikan :mrgreen:
Ateisti su jedna od namjasovnijih skupina na cijeloj zemlji i jos su uporastu,pored islama najbrze rastuca ideologija(namjerno ideologija-marksisti,seriat).Stupanj zastupljenosti ateizma medju zapadnim stanovnistovom je veoma visok,samo u skandinaviji,beneluxu,VB i Njemackoj ih je orgomno,sto im daje znacajajan postotak udjela u religijskim strukturama tih zemalja.
BiH,ako na nju mislis,je zemlja treceg svijeta,prema tome,povlaciti paralelu izmedju vjerske tolerancije na zapadu i u Bosni je malko apsurdno.Iz razloga jer smo mi samo na papiru sekularna zemlja,u sustini smo teokratska(pr.SDA-reis).
Drugi razlog zasto Bosnu nemozes usporedjivat sa Zapadom je samo identificiranje Bosanskog stanovnistva sa vjerom,pa imamo (kako si i sam rekao) stereotipna misljenja,Bosnjak=musliman,Srb=pravoslavac,Hrvat=katolik,sto je opet po mom misljenju nametnutno sa (bliskog nam)istoka,onog sto je odmah preko Drine.Oni su dominantni na svim nivoima posebno u strukturama organizacije zemlje.
Primjera radi,kod nas je u RS slava/bozic praznik u FBIH bajram ili sto li vec.
Svijet je mnogo kompleksna stvar,pored visih sila imas ustavna uredjenja raznih drzava,treci svijet,teokratski,da ne recem svakakvih drustvenih sistema i poredaka u kojima su iskljucivo zapadne zemlje uz mozda UAE;Rusiju i Japan/Koreja dominantni.Stoga i nemozes tako usko da gledas i da se osredotocis samona BiH,jer mi nismo nikakva slika svijeta.Mi smo mi,mali,beznacajni pionir na bjelosvjetskoj sceni,kojim upravljaju velike sile i po njihovim pravilima moramo da igramo.U globalu,ateistickih organizacija za humanitarne pomoci nema,imas one cija je prva i osnovna zadaca sirenje vjere,mira i ljduske tolerancije.Kazem za njihove sam cuo,za ateisticke ne.I stoga uz svo ukalkuliranje svog poredka na Zemlji,sam izveo zakljucak da je jedini presudan faktor u tome dali ce covjek pomoci ili ne njegova savjest i njegova moralna nacela.
Preprostim rijecniikom receno.Vjernici imaju veci motiv,mozda,al' vjernici i vise rade za dobrobit zajednice(oni imaju institucije koje pomazu,plus odgoj,za razliku od ateista kojima je samo njihov odgoj onaj faktor koji ce odluciti pomoci ili ne) u kojoj zive.Pa je stoga njihov udio u svemu tome jednak.
Obicaj je npr kada odes u neku vjersku ustanovu ostaviti koji dinar,namjenjem gladnim/bolesnim itd.
Ponovo lupas, 2.5% svjetske populacije cine ateisti, a ostale ne-religijske skupine cinje 12.7%, tako da se moze reci da je BiH slika svjetske populacije samo u malom. Jedina razlika je u sirenju odredjene populacije koja ovisi o medju-ljudskim odnosima kakva vladaju u odredjenoj zemlji. Na primjer negdje ce homoseksualci biti zgazeni i potpuno drustveno odsjeceni, negdje ce normalno zivjeti bez skrivanja i biti prihvaceni kao dio drustva itd. Tu se vidi razlika izmjedju nas Istocnjaka i Zapadnjaka, gdje je tako i temelj za sirenje ateizma pogodniji, ali uopste nije toliki kao sto si naveo, statistika je rekla svoje, samo 2.5%. Ali da bi dobili realnu sliku da li je nesto produktivno ne moze se uzeti samo pozitivni atributi nego i negativni, podjeliti i dobiti reciprocnu vrijednost koja je prava slika. Posto je religija brojcano nadmocnija od svih ostalih koji nisu dio nje, normalno brojcanom nadmoci mogu imati vise humanitarnih organizacija, ali kad bi pogledali negativnu stranu, ratove i podjele nastale na religioznim osnovama koje su puno izrazajnije na covjecanstvo, reciprocna vrijednost kazuje da nisu nista uradili ili stavise negativne posljedice su ostale. Npr. u ratu poruse kuce, humanitarna organizacija pomogne u izgradnji, medjutim rat je ostavio trajne posljedice mrznje i nakon nekog vremena ponovo dolazi do rata i rusenja i tako u krug, znaci reciprocna vrijednost pozitivnih i negativnih strana religija je negativna ili jednaka 0 tj. nicemu. Sa druge strane ateisti koji su brojcano puno manja skupina imaju dosta humanitarnih organizacija naravno ne toliko kao sto religiozne imaju jer su brojcano nadmocniji, ali za razliku od religioznih ateizam nema negativnih strana kao sto su ratovi i podjele niti temelja za takvo nesto pa tako reciprocna vrijednost ateizma vuce na pozitivnu stranu tj. produktivnost. Nazalost stereotipi koji dolaze iz religioznih pravaca prema ateizmu su ogromni i zato je tesko da opstane tako brojcano nadjacan.
ljubav_aha

#123 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

JThomas wrote:a zašto bi i postojale ateističke humanitarne organizacije? koja bi bila svrha takve organizacije? šta, ja bi treb'o nekome kome pomognem usput nabijati na nos da sam ateista? jebo takvu pomoć i humanitarnu organizaciju, to bi bila propaganda, a ne humanitarna djelatnost. jebo te ta pomoć ako te neko mora vući za rukav da pomogneš ili ti prijetiti paklom ako ne pomogneš, to i nije pomoć...
isti problem se pojavljuje i kod religjskih organizacija koje pruzaju pomocu,one takodjer imaju svoje prioritete,i cesto puta upravo pokusavaju privuci ljude svojoj vjeri,jedan o prpimjera su danjasnji misionarske organizacije,zato uporno pisem,rado bih da postoji univerzalna organizacija pomoci umjesto ovakvog cirkusa i kvazi pomaganja :|

sincoa sma postavila par organziacija je spomenuta njihova neprisutnost kao organiziranih donatora,da ist alles
ljubav_aha

#124 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

HZArnel wrote:
iz inostrnastva mnogi placu za domovinom,u domovini mnogi placu za isnotrnastvom,ljubav je cudna sorta :D
ljubav_aha

#125 Re: Moral i ljudska sebicnost

Post by ljubav_aha »

lilla wrote:
ljubav_aha wrote: iz inostrnastva mnogi placu za domovinom,u domovini mnogi placu za isnotrnastvom,ljubav je cudna sorta :D
Nadam se da mi niko neće zamjeriti, ali me tvoj post podsjeti na jedan dio iz Tvrđave koji govori upravo o tome:

Čovjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vežući se za jedno mjesto, čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne, i sam sebe plaši neizvješnošću koja ga čeka. Promjena mu liči na napuštanje, na gubitak uloženog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on će počinjati iznova. Ukopavanje je prvi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametnute uslove. Kuda da ode? Nemoj da se smiješiš, znam da nemamo kud. Ali možemo ponekad, stvarajući privid slobode. Tobože odlazimo, tobože mijenjamo. I opet se vraćamo, smireni, utješljivo prevareni.
- Onda, treba li da idem ili da ostanem? Jer je svejedno, izgleda. Ako sam vezan, nisam slobodan. A ako je vraćanje cilj, čemu onda odlaženje?
- Pa u tome i jeste sve: vraćati se. S jedne tačke na zemlji čeznuti, polaziti i ponovo stizati. Bez te tačke za koju si vezan, ne bi volio ni nju ni drugi svijet, ne bi imao odakle da pođeš, jer ne bi bio nigdje. A nisi nigdje ni ako imaš samo nju. Jer tada ne misliš o njoj, ne čezneš, ne voliš. A to nije dobro. Treba da misliš, da čezneš, da voliš. Bez te tačke za koju si vezan, ne bi volio ni nju ni drugi svijet, ne bi imao kud da odeš, jer ne bi bio nigdje.

M. Selimović

Neke dijelove sam izostavila, preskočila ili im zamijenila mjesto, ali to je uglavnom to 8-)
:thumbup:

ima jos jedna mudra izjava,koju procitah prije nekoliko godina: svoju zemlju najbolje upoznas kad vise ne zivis u njoj :-D ipak,kako Mesa rece:treba ostati mlad :-D
Post Reply