Monoteizam: Kada postaje rasprostranjen?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderator: anex

Post Reply
marvelous
Posts: 96
Joined: 20/06/2021 09:55

#1 Monoteizam: Kada postaje rasprostranjen?

Post by marvelous »

Trenutno sam u pisanju romana sa elementima fantazije i naučne fantastike. Ima puno elemenata mitologije...U početku romana Zemlju posjećuju mnoge vanzemaljske vrste koje pomažu čovječanstvu u razvoju koje ljudi smatraju bogovima...

Zanima me kada u historiji monoteizam (vjera u jednog Boga) postaje rasprostranjena?
User avatar
studiorum_tuzlaensis
Posts: 5938
Joined: 08/07/2015 11:06
Location: dogodine u Mariupolju

#2 Re: Monoteizam: Kada postaje rasprostranjen?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Zvanična historija kaže da je prvo bio politeizam sa bogovima vezanim za astronomiju, Zemlju i elemente. Abrahamski monoteizam je nastao krajem bronzanog doba (1400-1100 god. p.n.e.) na području današnje Turske (Kudristana) i Sirije. To je zavrsna faza dugog procesa nastajanja priče o vrhovnom Božanstvu, a izmjenjene priče iz kojih je nastao su sadrzane u prva četiri poglavlja Starog zavjeta. Poslije se sirio južno prema Izraelu i Egiptu. Sa druge strane u Aziji se razvijaju i druge forme politeizma i idolopokloništva.

Priče na kojim je zasnovan monoteizam su uglavnom na sumerskim i babilonskim izvorima i bozanstvima u kombinaciji sa animizmom i raznim kulturama misterioznih naroda koji su tada živjeli kao sto su npr. Egipćani, Minojani, Hititi ili Feničani.

Postaje pravo rasprostranjen tek u ranom Srednjem vijeku 4-5 stoljeće n.e. jačanjem crkve, a poslije i sirenjem Islamske drzave.


E sad šta ja mislim je nebitno, a to je da je to sve puno puno starije nego što iko moze i zamisliti.
User avatar
AleksoMKD
Posts: 7491
Joined: 01/03/2012 15:03
Location: Tamo gdje vjecno sunce sja

#3 Re: Monoteizam: Kada postaje rasprostranjen?

Post by AleksoMKD »

Honorable mention.

Akhenaten, Egipatski faraon 18te dinastije koji je uvao prvu monotaisticku religiju do sada zabiljezenu u istoriji, bog je Athen koji predstavlja sunce. Zabranjeno je stovanje drugih egipatskih bogova.

Posle faraonove smrti Egipat se vraca staroj religiji.

https://en.wikipedia.org/wiki/Akhenaten

https://en.wikipedia.org/wiki/Atenism

Link to monotheism in Abrahamic religions
See also: Akhenaten § Akhenaten and monotheism in Abrahamic religions

Because of the monolatristic or monotheistic character of Atenism, a link to Judaism (or other monotheistic religions) has been suggested by various writers. For example, psychoanalyst Sigmund Freud assumed Akhenaten to be the pioneer of monotheistic religion and Moses as Akhenaten's follower in his book Moses and Monotheism (see also Osarseph).

The modern Druze regard their religion as being descended from and influenced by older monotheistic and mystic movements, including Atenism.[24] In particular, they attribute the Tawhid's first public declaration to Akhenaten.[25]
User avatar
stubrijez
Posts: 1070
Joined: 09/11/2012 11:12

#4 Re: Monoteizam: Kada postaje rasprostranjen?

Post by stubrijez »

Sta je ovo...
Pobrisani postovi sa topica????????
Post Reply