Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH

Rasprave o vjerskim temama.
forUMASH

Post by forUMASH »

ragib wrote:
luciferino wrote:Generalno, uvijek je problem kada se pojavi neko ko vam želi nametnuti nešto svoje i ko vas demonizira zbog toga što radite ovo ili ono (ili možda neradite). To je napad na sam integritet ličnosti i naravno da niko normalan to neće tolerisati. Sjećam se scene kada je vehabija prije par godina dobacio jednoj jaranici "Pokrij se sestro, ovo je Iran!" Samo ću reći da ga je sestra poslala tamo gdje sunce ne sija, a do fizičkog obračuna ipak nije došlo.

Vehabije prvenstveno štetu nanose Islamu. Zašto? Pa niko ne voli da mu se nešto nabija na nos, a ako je "agresivni komunizam" doveo do određene situacije, zamislite tek šta "agresivni vehabizam" može donjeti. Povratak vjeri? I do not think so. Inat je čudo jedno.
Jah tzv"vehabije" vise mrze Iran nego Izrael i Ameriku zajedno.
.....cak sam i ja, kjafir, toliko upucen..... :D .....dajte ljudi, kad "shiljite", "shiljite" kako treba.... :D
danas

Post by danas »

forUMASH wrote:
ragib wrote:
luciferino wrote:Generalno, uvijek je problem kada se pojavi neko ko vam želi nametnuti nešto svoje i ko vas demonizira zbog toga što radite ovo ili ono (ili možda neradite). To je napad na sam integritet ličnosti i naravno da niko normalan to neće tolerisati. Sjećam se scene kada je vehabija prije par godina dobacio jednoj jaranici "Pokrij se sestro, ovo je Iran!" Samo ću reći da ga je sestra poslala tamo gdje sunce ne sija, a do fizičkog obračuna ipak nije došlo.

Vehabije prvenstveno štetu nanose Islamu. Zašto? Pa niko ne voli da mu se nešto nabija na nos, a ako je "agresivni komunizam" doveo do određene situacije, zamislite tek šta "agresivni vehabizam" može donjeti. Povratak vjeri? I do not think so. Inat je čudo jedno.
Jah tzv"vehabije" vise mrze Iran nego Izrael i Ameriku zajedno.
.....cak sam i ja, kjafir, toliko upucen..... :D .....dajte ljudi, kad "shiljite", "shiljite" kako treba.... :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
luciferino

Post by luciferino »

danas wrote:
forUMASH wrote:
ragib wrote: Jah tzv"vehabije" vise mrze Iran nego Izrael i Ameriku zajedno.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ja vam ispričam šta je bilo, a vi meni tako... :(
Fulili ste poentu priče. :roll:
Vehabija ili ne (Preuzimam na sebe lapsus i izvinjavam se vehabijama za pripisivanje privrženosti Iranu. Jel' vam sada lakše?), radi se o bradatoj osobi koja je širila ekstremizam nasred Titove. To se desilo prije par godina i bile smo mlade i neupućene. Jedino što sa sigurnošću mogu reći da ta osoba nije bio Deda Mraz. :P
Ipak, princip je isti. Neko nameće svoje, nekome to jako smeta i neko to ne želi tolerisati.

@ragib
Ekstremisti su problem, njih uvijek ima i oni su dobrim dijelom krivci za stavove koji ljudi imaju prema određenim grupama. Drugi problem je sklonost generaliziranju. Opet, teško je ostati objektivan u situaciji kada osjećaš da su tvoja ubjeđenja (i još mnogo toga) ugrožena. Ako vehabije, ili bilo koja druga grupa (ili pojedinci), imaju običaj da moraliziraju i smatraju druge inferiornim (pročitala sam malo o Nedžadu kojeg si spomenuo), vrlo je logično da će naići na negodovanje i jak otpor. Ponavljam, ekstremisti samo štete Islamu i ništa drugo.
ja71

Post by ja71 »

_BosanaC wrote: Osvrnuh se na Srebrenicu jer na njoj sve na kraju zavrsi.

Alija je govorio da rata nece biti - pa se desilo to sto se desilo. Vehabije kuhaju li kuhaju a ti pricas da im trebamo poklanjati cvijece i smjeskati im se. Sorry ali izgleda da istorija neke nikada nece nauciti pameti. Ne kazem da treba uzeti puske i krenuti pucati u jednog po jednog, ali onaj ko je na mene fizicki nasrnuo samo zato sto nisam kao on taj ne zasluzuje ni jednu lijepu s moje strane ni bilo cije druge.

Da ne ulazimo u pozadinu ciji je interes uopste bio nastanak vehabijskog pokreta, ali to je nekim ovdje dzaba uopste pricati...
ja ne tvrdim da vehabijama treba poklanjati cvijece !
JASNO ?

Ja tvrdim da se jedino kako da kazem "pozitivnom popagandom" moze neki ekstremizam pobijediti.
ekstremizam nastaje u glavi i tu ga prvo treba pobijediti.
Sa vehabijama se mora pricati pa cak i kad oni to nebi hjeli.
to je demokratija i pluralizam misljenja, koliko god nam se neko ne svidjao.
Sila jedino moze doci u obzir kao krajnje sredstvo.
Dzaba je npr. zatvarati ljude (da ne pricam o oblicima borbe poput spominjanja majki, protjerivanja, ili nedaj boze "sve to treba pobiti" a to se vec sve culo) ako se ta ideja i dalje siri i prima nove clanove-simpatizere itd.

treba npr. nekog vehabiju pitati zato je postao vehabija ?
zasto mu se zena morala zamotati ?
pa ce te da vidite kako su tanke price tih ljudi.
ponavljam to je najvise odraz revolta i nezadovoljstva (kao i svaki drugi ekstremizam).

Sto se tice Alije to je potpuno druga prica. On tada nije mozda imao drugaciji t sto je moguce duze. POnavljam, tesko je povlaciti paralele jer vehabije nemaju oruzje.

Pitanje za kraj:

Da li je moguc suzivot sa vehabijama, naravno pod uslovom da i oni nas "ne diraju" t.j. tolerisu ovakvi kakvi smo (sta god da se pod tim podrazumijevalo)
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Naravno da je moguc suzivot, meni je svejedno da li je komsija do mene vehabija, budista, beduin, to mi ne brani da mu se nasmijem kada ga pozdravim i da zivimo normalno i ja i on. U krajnjem slucaju - ne moramo se ni poznavati ni pozdravljati, a ni znati jedan za drugog i opet imati normalne zivote.

Ali ovo sto se desava sa vehabijama uslo je na mala vrata i nece se tako lako rijesiti, a sto vise vrijeme prolazi i sto im se vise popusta uzima sve vise maha. Drzavi trebaju zakoni, trebaju revizije mnogih zakona i rjesenja, medjutim oni koji mogu donjeti zakone svjesni su da bi fasovali jer imaju svoje prste u ovakvoj situaciji kakva je sada, s bilo koje strane. Vehabije silom namecu svoj stil zivota, cetnici se postrojavaju u Srebrenici, ustaska obiljezja na utakmicama... A mi sutimo. I trazimo vazda razlog da sutimo i dalje...
danas

Post by danas »

ja71 wrote: Pitanje za kraj:

Da li je moguc suzivot sa vehabijama, naravno pod uslovom da i oni nas "ne diraju" t.j. tolerisu ovakvi kakvi smo (sta god da se pod tim podrazumijevalo)

interesantno pitanje...
ovo boldirano -- kako 'znas' da se ovaj uslov podrazumijeva... kome se podrazumijeva? njima? da se istinski 'podrazumijeva', mozda ovakva pitanja ne bi bilo ni potrebno postavljati...
i da odgovorim protu-pitanjem -- da li je moguc suzivot sa hare-krisnama ili subotarima? sa katolicima? sa jevrejima? sa 'nasim' muslimanima? sa kinezima budistima? ili jos bolje -- zasto niko ne postavlja ova pitanja?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

danas wrote:

interesantno pitanje...
ovo boldirano -- kako 'znas' da se ovaj uslov podrazumijeva... kome se podrazumijeva? njima? da se istinski 'podrazumijeva', mozda ovakva pitanja ne bi bilo ni potrebno postavljati...
i da odgovorim protu-pitanjem -- da li je moguc suzivot sa hare-krisnama ili subotarima? sa katolicima? sa jevrejima? sa 'nasim' muslimanima? sa kinezima budistima? ili jos bolje -- zasto niko ne postavlja ova pitanja?
Slazem se u potpunosti. Ni Jehovini svjedoci ne odustaju, ali barem ne udaraju okolo (jos uvjek), ne razbijaju auta, ne hvataju za usi (jer od masnog tkiva pomisle da je mindjusa) itd.

Uostalom, koliko je sa svakim od nas, nervoznim i nadrkanim kakvi smo postali, suzivot uopste moguc?
tempora

Post by tempora »

danas wrote:

interesantno pitanje...
Necu stvarno nikako bagatalizirati ljudske strahove, ali je li se samo meni desava da mi Jehove skoro svaki dan zvone na vrata i nude razgovor? :?
danas

Post by danas »

tempora wrote:
danas wrote:

interesantno pitanje...
Necu stvarno nikako bagatalizirati ljudske strahove, ali je li se samo meni desava da mi Jehove skoro svaki dan zvone na vrata i nude razgovor? :?
dolaze i meni mormoni i jehove, stalno... do te mjere da sam ih morala kuranom strasit :D :D ali jedno je biti dosadan ko caksire bez uckura i zvoniti nekome na vrata, a jedno je samarati neciju djecu i ne dati im da prolaze ili sta ja znam sta vec... a nesto sasvim trece je aktivno raditi ne samo na sirenju svoje religije vec i na radikalnoj izmjeni drustva... danas sigurno ima vise kineza budista nego vehabija u BH pa njihovo pitanje i pitanje 'sigurnosti' niko ne poteze... zasto? to je moje pitanje...
forUMASH

Post by forUMASH »

danas wrote:
tempora wrote:
danas wrote:

interesantno pitanje...
dolaze i meni mormoni i jehove, stalno... do te mjere da sam ih morala kuranom strasit :D :D ali jedno je biti dosadan ko caksire bez uckura i zvoniti nekome na vrata, a jedno je samarati neciju djecu i ne dati im da prolaze ili sta ja znam sta vec... a nesto sasvim trece je aktivno raditi ne samo na sirenju svoje religije vec i na radikalnoj izmjeni drustva... danas sigurno ima vise kineza budista nego vehabija u BH pa njihovo pitanje i pitanje 'sigurnosti' niko ne poteze... zasto? to je moje pitanje...
....kod mene su dosli samo jednom..... :oops:
danas

Post by danas »

forUMASH wrote:
danas wrote:
tempora wrote: Necu stvarno nikako bagatalizirati ljudske strahove, ali je li se samo meni desava da mi Jehove skoro svaki dan zvone na vrata i nude razgovor? :?
....kod mene su dosli samo jednom..... :oops:
ja moram priznat da je kuran bio efikasan :D :D da mi jehove poslije nisu dolazili :D :D ali mormoni... :roll: :roll: :roll: :roll: ubij boze, valjda se sad okurazili od romnija i njegove kandidature... :roll:
tempora

Post by tempora »

danas wrote:
tempora wrote:
danas wrote:

interesantno pitanje...
Nisam ni mislila porediti "djelovanje" ovih "sekti" ( neka mi oproste oni koji ce se naci uvrijedjeni rjecju sekta) -vec upravo ono o cemu govoris- postojanje i jednih i drugih.
U tu svrhu bilo bi lijep da mi neko objasni kakav utjecaj imaju sljedbenici Bahai-a u BiH ( valjda sam ispravno napisala?) i da li je poznato o kojoj skupini se radi-tj o kojem broju sljedbenika?
danas

Post by danas »

ok, ne skontah odmah... a onda nije ni bitno ko meni kuca na vrata jer ne zivim u BH a tvoje se pitanej odnosilo na tamnosnju situaciju...

znam da ima evandjelista kojekakvih i mormona u BH, vjerovatno ima i bahaija, a ono u sta sam 100% sigurna je da niko ne zna tacan broj ovih 'sekti' i njihovih pripadnika... :-?
black

Post by black »

danas wrote:ok, ne skontah odmah... a onda nije ni bitno ko meni kuca na vrata jer ne zivim u BH a tvoje se pitanej odnosilo na tamnosnju situaciju...

znam da ima evandjelista kojekakvih i mormona u BH, vjerovatno ima i bahaija, a ono u sta sam 100% sigurna je da niko ne zna tacan broj ovih 'sekti' i njihovih pripadnika... :-?
kazu da u bosni trenutno 'ordinira' oko 300 sekti..prije mozda nekih 4-5 mjeseci su evangelisti kupili zemljiste blizu borackog jezera...
tempora

Post by tempora »

black wrote:
danas wrote:ok, ne skontah odmah... a onda nije ni bitno ko meni kuca na vrata jer ne zivim u BH a tvoje se pitanej odnosilo na tamnosnju situaciju...

kazu da u bosni trenutno 'ordinira' oko 300 sekti..prije mozda nekih 4-5 mjeseci su evangelisti kupili zemljiste blizu borackog jezera...
Imas li podataka o Bahaiama i kako "operiraju"? :) Nisam vidjela do sada nista u javnosti, moguce da mi je promaklo, a znam da ih ima dovoljno?
danas

Post by danas »

black wrote:

znas li da li je ovo neki zvanicni broj, da je neko isao i popisivao (ili se moraju registrovati kao vjerska zajednica)... ili je neka procjena... fakat me zanima...
black

Post by black »

danas wrote:
znas li da li je ovo neki zvanicni broj, da je neko isao i popisivao (ili se moraju registrovati kao vjerska zajednica)... ili je neka procjena... fakat me zanima...
naravno nezvanicni podaci...
ja71

Post by ja71 »

danas wrote:

interesantno pitanje...
prvo da rscistimo nejasnoce , posto se ili ja neprecizno izjasnavam ili si ti moju argumnetaciju izvrnula naopacke.
ja nisam napisao da se suzivot podrazumijeva nego da bi trebalo da se podrazumijeva da oni nas tolerisu.

ono "sta god da se pod tim podrazumijevalo" se odnosi na nas, ovakvi kakvi smo.

pa ja mislim da si ti svojim "protupitanjem" u stvari podrzala moje pitanje:
u nasoj zemlji treba da ima za sve ljude mjesta koji su spremni na suzivot. paralelne kulture su moguce i sigurno bi obogatile bi nasu "starosjedilacku" kulturu.

preduslov: svi se moraju pridrzavatinekog minimuma zajednickih normi au tu prvo spada npr. i oni sve ostale tolerisu.

necija sloboda prestaje tamo gdje ugrozava tudju slobodu.
danas

Post by danas »

ja71 wrote:
danas wrote:

interesantno pitanje...
prvo da rscistimo nejasnoce , posto se ili ja neprecizno izjasnavam ili si ti moju argumnetaciju izvrnula naopacke.
ja nisam napisao da se suzivot podrazumijeva nego da bi trebalo da se podrazumijeva da oni nas tolerisu.
mozda ja nisam bila jasna u svom izrazavanju (jer sam, koliko vidim, shvatila sta zelis reci u samom pocetku). poenta je upravo u tome sto se nekim vehabijama nista od ovoga sto navodis u svom postu NE podrazumijeva. i nije mi jasno kako ces nekoga ko svijet gleda samo kroz sopstveni odraz (pa bio to vehabija ili cetnik) prisiliti ili nagovoriti da te 'tolerise' i 'prihvati' ako je osnova njegove ideologije upravo u neprihvatanju 'drugacijeg' cak i kada to 'drugacije' njega ne ugrozava direktno. sa tim da ta ideologija ne zagovara prosto odbacivanje tog "drugacijeg' ili tog 'modernog svijeta' (kao sto recimo rade amisi) vec aktivno i svim silama nastoji drustvo prekrojiti u ekskluzivnu zajednicu istomisljenika. drugim rijecima, na koji nacin se neko manje-vise normalno i heterogeno drustvo treba nositi sa ekspanzionistickim totalitarnim ideologijama i pripadnicima iste?

sa ostatkom tvoga posta se slazem, a i sama sam vec nesto slicno napisala... ali ja opet pitam, zasto se narod u bosni ne 'boji' kineza na ovaj nacin na koji se 'boji' vehabija? zasto se u USA niko ne boji amisa ili budista ili ortodoksnih jevreja, a boje se radikalnih born-again hriscana?
manijak1

Post by manijak1 »

Ja sam klasični mudžahedin ali vehabija nisam još manje četnik jesam..... :oops: :D
Leonid Breznjev

Post by Leonid Breznjev »

manijak1 wrote:Ja sam klasični mudžahedin ali vehabija nisam još manje četnik jesam..... :oops: :D
:lol: :lol:

sin ne kcerka
malcolm_xxl

Post by malcolm_xxl »

....cccc.....javascript:emoticon(':-)')
Roll
KOGOD KADGOD

#323 Re: Moje vidjenje "problema" Vehabije u BiH

Post by KOGOD KADGOD »

freakizdosade wrote:Nikada prije nije bilo ovoliko svađa i nesuglasica među muslimanima! Činimo baš suprotno od onoga što nam Kur'an govori da činimo; ne razmišljamo dovoljno o svojim djelima i posljedicama tih djela, ne ukazujemo dovoljno poštovanja ni prema Bogu, a ni prema narodu. Takvo djelovanje je u ovosvjetskom nazoru vjerovatno i opravdano jer ni nama se baš nije ukazalo neko poštivanje, od pamtivjeka.
Međutim, musliman baš i ne bi trebao biti orijentisan na ovaj svijet, njega interesuje više duhovni (barem bi tako trebalo biti; jer ukoliko pravilno shvatimo duhovni svijet lakše ćemo se snaći u objektivnom).

Ovih dana se u medijima spominje „problem“ nazvan „Vehabije u BiH“. Smatram da određene nesuglasice među vjernicima u tamo nekoj Kalesiji ne zaslužuju ovoliku pažnju i definitivno ne zaslužuju status općeg problema svih bošnjaka. Utjecaj svađom ispunjenih reportaža se posebno osjeća na prostorima gdje do sada nije bilo sukobljavanja i nesuglasica među muslimanima. Stvaraju se razne predrasude i generalizacije, a samim tim nastaju i sukobljavanja. Da bi izbjegli generaliziranje i stvaranje predrasuda baziranih na prikazima iz medija moramo sami sebi stvoriti sliku o Vehabizmu i mišljenjima koje on zastupa.

Vehabizam zastupa mišljenje tradicionalnog interpretiranja Islama odbijajući znanstveni, teorijski i sl. utjecaj na interpretiranje. (Mislim da je ovo veoma jasna i prihvatljiva definicija vehabizma)

Odakle „Vehabije“ baš na ovim prostorima? Postoje brojni odgovori na ovo pitanje. Ja sam pristalica onih što smatraju da su određeni političari doveli te „zloglasne“ ljude na ove prostore. Zašto? Samom pojavom „Vehabija“ dolazi do konflikata među narodima, stvaraju se različiti stavovi itd; mnogo je lakše manipulisati društvom u kojem se stavovi sukobljavaju.

Njihovim dolaskom stiglo je i njihovo uvjerenje da su jedino njihova shvatanja Islama ispravna. Također sa sobom nose izrazito jaku želju za dokazivanjem i potvrđivanjem svojih stavova. Tu nastaje problem jer takav način shvatanja Islama se ne podudara sa mišljenjima Islamske zajednice BiH. Reakcija IZ BiH baš i nije u skladu sa Islamskim načinom; odbijajući bilo kakvu vrstu dijaloga i dogovora nam neće donijeti dugo očekivani mir. Naprotiv, posljedica takvog stava jeste podijeljenost među narodima i sve učestalije sukobljavanje. Vjerujem da se rješenje može naći i to nekakvom vrstom obavezujućeg ugovora koji bi nam obezbjedio međusobno poštovanje i razumjevanje.

Veliki posrednik u stvaranju ovih sukoba među muslimanima su mediji. Prihvatanjem demokratskog načina vladavine smo također prihvatili i jednu od bitnih osnova demokratskog društva, a to je pravo na slobodu izražavanja. Međutim, mediji često zloupotrebljavaju pravo na slobodu izražavanja, radi ostvarivanja vlastitih ciljeva, posebno ako je urednik ovisan o politici ili orijentisan na kapital zanemarujući posljedice objavljivanja određenih izjava. Međutim, 2002. god se jednim dijelom stalo na kraj takvom rukovođenju medija. Donesen je Zakon o zaštiti od klevete. Doduše građani kao da nisu dovoljno upućeni u taj zakon i svrhu tog zakona.
Prije nekoliko dana sam gledao na tv-u emisiju o Srebrenici i njenom statusu. Urednik, znajući da je to trenutno jedna od najaktuelnijih tema u BiH (što garantuje ogroman broj gledalaca), „ubacuje“ u emisiju izjave neke, vjerovatno nepismene žene, koja izjavljuje da „Vehabije“ smatra vukovima i sl. Teško je očekivati da osobe, koje nisu upućene u Zakon o zaštiti od klevete, a kojima su upućeni takvi komentari ne ustanu i ne podignu glas, sasvim logična reakcija.
Nedavno smo i mi sami dizali glas protiv režima koji nas je omalovažavao.

Po vjeri smo braća i sestre i trebamo jedni druge da poštujemo, ukoliko dođe ponekad do nesuglasica i svađa po Islamu smo dužni da se pomirimo, jer je to ispravna stvar.
Upravo tako, i hvala Bogu koji na ispravne zakljucke navodi one koji iskreno ZELE da ispravno zakljucuju. Slazem se sa ovim komentarom

Nazalost, sejtan prokleti odvajkada trazi nacine da razjedini vjernike (kao i opcenito, bracu, supruznike, itd) jer se u jedinstvenosti "krije" tajna Bozijeg zadovoljstva (rizaluka).

Svaki ummet, svakog Poslanika ili Vijesnika je "uspjesno" razoren kada su u vjeru unijeli, pored Bozijih "zapovijesti" tj. objavljenih zakona i propisa, ljudske (narodne) price i mudrosti, pogresna tumacenja zatvorena za objektivnu kritiku, i napokon, kada su protivrijecne ideje pripisane Bozijem Poslaniku tog ummeta. Tako i sa muslimanima.

Dokle god su se drzali Bozije Objave kao JEDINOG autoriteta za vjerske propise, i UPUTU za zivot opcenito koja je izrazena u svojim osnovama na koje se od ljudi ocekuje da nadogradjuju koristeci svoj (Bogom-dati) intelekt a svakodnevni zivot ovisio o okolnostima i nivou drustvene svijesti toga doba - MUSLIMANI, vjernici, su mogli da odrze dozu JEDINSTVENOSTI.

Makar se i razilazili u nekim misljenjima, ipak bi se okrenuli Qur'anu, nasli da je drustveni zivot vjernika podlozan PRIORITETIMA, tj. da su neke stvari VAZNIJE od drugih, i kada se vec mora izabrati, bira se ono VAZNIJE makar ono drugo bilo "vazno" i "dobro" ali ne i jednako vazno.

Tako da, kada je doslo do konflikta oko toga npr. kako ce se organizovati samoodbrana u nadolazecoj bitci, i jedni drze da je bolje ovako a drugi onako (kao na Uhudu), umjesto da se tvrdoglavo drze svoga i razjedine, na korist neprijatelju, oni su odlucili da je VECI prioritet da ostanu UJEDINJENI nego KAKO ce se organizovati bitka.
Manjina bi se naklonila stavu vecine, makar se i ne slagali, jer UJEDINJENI imaju bolje sanse opstanka nego razjedinjeni i svako na svoj nacin "bitku bije".
Iako su izgubili tu bitku na Uhudu, JOS BI GORE PROSLI da se nisu slozili da je PRIORITET ujedinjenost (jer je Objavom naglaseno).

Kada su (muslimani) izgubili taj zajednicki CILJ iz vida, i okrenuli se raznim verzijama izreka koje je, navodno, Poslanik rekao (a koje su protivrijecne jedna drugoj) i podijelili se u stranke gdje jedna tvrdi da je rekao "ovako" a druga "onako", navodeci ko je prenio koju verziju i ko je "vrijedniji" prenosilac - umjesto da su se obratili Qur'anu i nasli da je to oko cega se ne slazu "vazno" ali NIJE VAZNIJE od zajednistva - kada su iz vida, dakle, izgubili PRIORITETE - sejtan prokleti je "jedva docekao" i sa svojom vojskom (dzinna i insana) zamaglio umove i razuzdao nefsove (egoizam) tako da se niko nije osvrtao na mali broj onih koji su potsjecali na Qur'an i na JEDINSTVENOST.

Jedan od prvih incidenata je bio spor oko toga ko ce biti halifa (vodja) vjernika nakon Poslanikove tjelesne smrti.

Umjesto da su konsultovali Boziju Objavu, nasli da je vazno imati dobrog vodju ali je VAZNIJE da ostanu ujedninjeni, i onda organizovali glasanje pri kojem bi se manjina priklonila vecini - oni su se fakticki medjusobno "pomlatili" (a da se Poslanikov mejjit nije jos rahat ni ohladio), jedni tvrdeci da je Poslanik odabrao ovog ili onog za svog nasljednika, navodeci njegove izreke koje su ISARETILE (ukazivale) indirektno na odredjenu osobu.

Da je Poslanik HTIO, on bi JASNO i pred svima rekao ko bi trebao da bude vodja nakon njega a ne davao "isarete" i nejasne "kandidate" zbunjujuci svoje sljedbenike za koje je znao da su se jedva ujedinili plemenski pod okriljem Islama, i da je neophodno izbjegavati bilo kakve nejasnoce za dobrobit svih vjernika i sugradjana. On sigurno ne bi namjerno stvorio nejasnoce oko tako vazne odluke.

On NIJE jasno imenovao nikoga jer je UPUTA u Qur'anu dovoljna - glasanje daje odraz stava VECINE i manjina ima svoje prijetstavnike ali je prioritet JEDINSTVENOST i interes UMMETA ima PRIORITET nad interesom pojedinaca.
Imao je povjerenja u to da su sljedbenici dovoljno puta bili izlozeni metodi prioriteta tokom zbivanja i donosenja odluka za vrijeme 23 godine Objave (npr. iz pocetka se nije davalo vaznosti, mada je veoma vazno, namazu, nego stvaranju shvatanja Jednoce Boga u mnogobozackom drustvu - dakle PRIORITET davao onome hitnijem i vaznijem, i tako tokom svih godina Objave).

I, to nije bila dovoljna POUKA za daljnje drustvene odnose - podjele i stari, pred-islamski nerijeseni konflikti su postajali sve cesci i glas onih koji su pozivali na Qur'an sve necujniji...

BILO I PROSLO.

Ali, barem DANAS, u dobu vrhunca civilizacije i napretka, barem sada bi trebali da se potsjetimo na metode PRIORITETA, da se okanemo rekla-kazala (kada se nisu mogli sloziti oni koji su SVJEDOCILI ocima i usima pa drugacije "culi" i "vidjeli" kako mozemo biti sigurni mi, koje dijele stoljeca uspona i padova, pisanih i spaljivanih spisa, od vremena prvih nesuglasica a kamoli od vremena Poslanstva i 23 godine po 365 dana u kojima su se zbivale i govorile stvari koje ne mozemo rekonstruisati) i da se prihvatimo onoga za sta ZNAMO da je autenticno i odrzano od prvog dana, zasticeno Bozijom Zastitom.

Jeste, vazno je da znamo kako se zivjelo u doba Objave Qur'ana i kako su se drustveni poredak i obicaji postepeno mijenjali i "cistili" vjeru od natruha i sujeverja - ali je VAZNIJE da proucavamo, shvatimo i primjenimo Uputu Qur'ana u savremenom zivotu.

Jeste, vazno je da znamo historiju od pocetka Objave, zbivanja nakon sto se Poslanik vratio svom Gospodaru, podjele i sukobe kao i nagli napredak muslimana u oblastima nauka i slicno - ali je VAZNIJE da iz svega toga izvucemo POUKU i da shvatimo da nikakvog hajira nije proizaslo iz podjela na sljedbenike ove ili one verzije prica pripisanih Poslaniku. VAZNIJE je da se suocimo sa cinjenicom da NISMO bili svjedoci niti ocevitci tih vremena i da je BESMISLENO da se i dan-danas prepiremo oko necega sto nismo svjedocili ni mi niti nasi roditelji a ni njihovi!...

Jeste, vazno je da znamo da li je i sta rekao/uradio Poslanik, ali je VAZNIJE da se UJEDINIMO oko onoga sto je rekao Uzviseni BOG!... Prioritet dajemo vaznijem i, ako ne korisnim, barem manje stetnom.

Vehabije su samo jedna od mnogih grupa koje sejtan prokleti koristi da nas drzi "na uzdi" i razjedinjene - samo sto su njihove pare omogucile da lakse prodru u BiH uz, i nakon, rata (sa Shiijama odmah iza njih) - tako su se vecinom i "ugurali" u muslimanske zemlje - tokom nekog rata ili tragedije su, uz finansijsku pomoc, dolazile prikacene i njihove ideje.

U svakom slucaju, "originalni" Islam koji je "reformisao" Muhammed ibn Abdul-Wehhab je zasnovan na selekciji hadisa (predaja/djela pripisanih Poslaniku) koji imaju nista manje niti vise autenticnosti nego hadisi na koje se oslanjaju druge sekte i skole tumacenja (mezhebi).

Kako god gledano, RAZLICITOSTI su ogranicene na hadise i tumacenja nekih ajeta Qur'ana zasnovanih na hadisima.

Po pitanju Qur'ana u cjelosti, SVE se grupe u osnovi SLAZU, tako da JEDINI nacin da se UJEDINE i jedino rjesenje rasparcanosti je da se "poniste" sve grupe i da se SVI muslimani identifikuju SAMO kao MUSLIMANI a ne vehabije, hanefije, sunnije, shiije, shaafije, itd. i da se vjerski zakoni i propisi zasnivaju SAMO na Qur'anskim ajetima, dok se ostali aspekti zivota ostave na volju pojedinaca (kako nam Bog i jeste dao slobodnu volju, i intelekt) ovisno o njihovim okolnostima i standardima raznih zemalja u kojima prebivaju.

Drugim rijecima, da svako zivi kako mu najbolje odgovara - pod uslovom da ne krsi, i pridrzava se, osnova navedenih u Qur'anu, kao i da svoje stavove NE NAMECE DRUGIMA KAO VJERSKI "OBAVEZNE" ili "bolje" od ostalih (npr. gdje ce staviti ruke na namazu i slicno), - dokle god se namaz sastoji od osnovnih pozicija navedenih jasno u Qur'anu (stajanje, naklon i prostracija). Tako i sa abdestom i ostalim aspektima ibadeta (bogosluzenja).

Sva nasa djela ibadeta ili svakodnevnih interakcija (postenje, iskrenost, blagost i sl.) ovise vise o nasem stanju uma i srca nego vanjskih aspekata .

Veci PRIORITET se daje koncentraciji, skrusenosti i pokornosti u namazu, iskrenost pri davanju milosrdja, ljubavi prema svim Bozijim stvorenjima a narocito braci i sestrama muslimanima bez "zadnjih misli" itd. nego vanjskom stavu pri namazu (dok su misli razuzdane), pokazivanju kako smo "darezljivi" da bi nas ljudi vidjeli takvima (dok u sebi ocekujemo nesto zauzvrat, i "zaduzenje" onih kojima dajemo/pomazemo), otvoreno "prijateljsko" ponasanje i laskanje drugima (dok u sebi o njima mislimo lose i ogovaramo ih pred drugima) i slicno - sva se ova UNUTARNJA STANJA pominju u Qur'anu dok se "detaljima" vanjskih aspekata daje manje vaznosti, sto ukazuje na to da i nama treba da je PRIORITET ono cemu Bog u Svojoj Objavi daje PRIORITET.

Nista novo. Vehabije (koji sebe ne nazivaju "vehabijama" nego sebe smatraju "istinskim" i "autenticnim" muslimanima) su samo jos jedna grupa sa svojim zbirkama prica i djela pripisanih Poslaniku (Shiije imaju hejbet svojih isto "autenticnih") i pod-grupe (sekte i mezhebi) opet svoje - pa biraj k'o na pijaci...

"Problem" Vehabija u BiH nije jedini problem niti je problem samo u BiH.
Problem razjedinjenosti i rasparcanosti ummeta u cijelom svijetu se ne moze rijesiti preko noci - napokon on se razvijao i pustao korijenje stoljecima - ali nije nerjesiv, sto je najbitnije.

Kao i sve drustvene pa i globalne promjene, i ove pozeljne promjene pocinju sa POJEDINCIMA.

Na individualnom nivou, obrazovanost i sto sire poznavanje prirode i ideologije svih grupa naporedo sa proucavanjem Qur'ana da bi se razlucilo STA je STA, tj. cemu je Bog dao prioritet a cemu su prioritet dali LJUDI, sta je VAZNIJE na kraju krajeva, nam omogucava da nadjemo RAVNOTEZU i sposobnost da PRIHVATIMO izbor drugih da praktikuju kako smatraju da je "bolje" i cvrsto stajati za svoje pravo na isto.

Nase ponasanje i iskrenost, ukoliko su stvarni, ZRACE pozitivnom energijom i ostavljaju pozitivan utisak na sve oko nas - koji ce se prije ili kasnije (ako im je stalo do istine) da se upitaju STA je osnov naseg uravnotezenog, sretnog, pozitivnog gledanja na zivot - i dati nam priliku da im objasnimo nas stav UJEDINJENOSTI i time ih potstaknemo na razmisljanje da i sami, otvorena uma i trazeci pomoc i uputu od Uzvisenog Boga, uvide da je Islam mnogo laksi, ljepsi i prirodniji nego sto ga pretstavljaju raznorazne grupe bez tolerancije za bilo koga sa razlicitim pogledima.

Prenosenjem na mladje generacije, ne to da su "sve grupe u krivu" nego da zadrze otvoren um i nikada ne prestanu uciti i proucavati, pitati i preispitivati, voljeti Bozija stvorenja i sve ljude (ne neophodno njihova DJELA), barem cemo obezbjediti da VRIJEME ucini svoje, i da nadolazece generacije ne budu vezane predrasudama i drevnim nesuglasicama na svom putu ka spoznavanju sebe i svoje svrhe u zivotu, kao Bozijih stvorenja sa velikom odgovornoscu.

I, kao sto pominjes, veliki utisak na promjenu kolektivnog razmisljanja i drustvene svijesti imaju MEDIJI, narocito u ovom dobu privatizacije i sponzorisanja istih, i ljudi kojima je data sposobnost da mogu manipulisati medije (jer kao i sva znanja, i napredak efikasnosti komunikacije je Boziji dar, za koji smo odgovorni) snose dio te odgovornosti, tj. da sami budu nepristrasni i otvorena uma i da SVU informaciju pretstave na takav nacin da ljudi mogu da donesu sami svoje zakljucke u vezi svih drustveno-politickih i vjerskih stavova.
malcolm_xxl

Post by malcolm_xxl »

kogod kadgod...ima stvari koje kad pises milina ih citat i slazem se sa tvojim studijama...neke stvari mi opet nijesu jasne u vezi sa tobom...mislim da ako vec hoces odnosno imas ambicije da uradis nesto na ujedinjavanju muslimana onda su vehabije posljednja od tvojih "grupa" ili "sekti" ili kako ih svi vec zovete , koje treba nauciti jedinstvu...zar nijesu sufije kad vec govoris o nekim ljudima koji se drze kojekakvih sumnjivih prica i hikaja te koje su mozda i najrasprostranjenije i s najvise uticaja u masama sa svojom sarenilosti pogleda vezanih za islam...opet neki tvrde da su oni ti koji su sacuvali islam u bosni i hercegovini...sada ispada jel de da ja napadam al mi Bogami to nije nijet...vec samo iznosim misljenja...za mene su svi braca...al mi smeta kada islamska zajednica ne rjesava ovaj problem ujedinjavanja muslimana jer smatram da je ona jedina mocna da stvari dovede u suru...mora i ona malo popustit jer je svjesna cinjenice da nije u svemu u pravu...valjda ce neki drugi rejis raditi na tome pa da nas ovdje sjedini jer ovaj toliko putuje da i nezna sta se u zajednici desava...a o nekom svjetskom jedinstvu medju vjernicima tesko je i pricati...to prepustam sestri KGKG....
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

malcolm_xxl wrote:kogod kadgod...ima stvari koje kad pises milina ih citat i slazem se sa tvojim studijama...neke stvari mi opet nijesu jasne u vezi sa tobom...mislim da ako vec hoces odnosno imas ambicije da uradis nesto na ujedinjavanju muslimana onda su vehabije posljednja od tvojih "grupa" ili "sekti" ili kako ih svi vec zovete , koje treba nauciti jedinstvu...zar nijesu sufije kad vec govoris o nekim ljudima koji se drze kojekakvih sumnjivih prica i hikaja te koje su mozda i najrasprostranjenije i s najvise uticaja u masama sa svojom sarenilosti pogleda vezanih za islam...opet neki tvrde da su oni ti koji su sacuvali islam u bosni i hercegovini...sada ispada jel de da ja napadam al mi Bogami to nije nijet...vec samo iznosim misljenja...za mene su svi braca...al mi smeta kada islamska zajednica ne rjesava ovaj problem ujedinjavanja muslimana jer smatram da je ona jedina mocna da stvari dovede u suru...mora i ona malo popustit jer je svjesna cinjenice da nije u svemu u pravu...valjda ce neki drugi rejis raditi na tome pa da nas ovdje sjedini jer ovaj toliko putuje da i nezna sta se u zajednici desava...a o nekom svjetskom jedinstvu medju vjernicima tesko je i pricati...to prepustam sestri KGKG....
Mozda ce te zbuniti ovo, ali, iz iskustva (o kojima, kada bih otvoreno pisala, mnogi bi mi rado skinuli glavu s ramena, narocito vehabije) mogu da kazem (naravno kao svoje misljenje) da su SUFIJE najblizi originalnom Islamu, ne neophodno u vanjskim obavljanjima nekih stvari, ali definitivno u DUHOVNOM smislu su najtolerantniji sto se tice svih ogranaka muslimana kako i nemuslimana koji traze duhovnu spoznaju Realnosti.

Medju sunni muslimanima se zovu sufijama (mada tako ne zovu sami sebe, neophodno), raznih tariqata, veoma tolerantnih medjusobno, jer je tariq (put) mozda razlicit ali CILJ je isti.

Medju shiija muslimanima se nazivaju arifima takodje raznih pristupa i ARIFI su najoslobodjeniji od politickog shiizma - sebe smatraju jednostavno muslimanima i SVE prihvataju sa vise tolerancije i ljubavi (Murtaza Mutahhari i njegov sejih Tabatabai su najskoriji primjeri shiitske uleme koji su visoko iznad toga da negativno, ili uopste, diskutuju sljedbenike i zene Poslanika, kao sto je slucaj u politickom shiizmu).

Duhovni Islam, kao vjera, ima najjacu zajednicku osnovu sa duhovnim hriscanstvom, jevrejstvom (Kabbala), hinduizmom, itd. Ako igdje postoji OSNOVA za ujedinjenje vjernika - to je u duhovnom Islamu, kako god da se putevi (tariqati) razlikuju CILJ (zadovoljstvo Bozije i spoznaja Realiteta stvari i zbivanja u njihovim stepenima) je ISTI.

Puteva do Spoznaje je koliko i ljudi, ali su svi oni samo sretstva a ne ciljevi sami po sebi (o tome se pominjalo u prijesnjim postovima, u slucaju ibadeta, pa i Dzenneta, tj. da nisu sami po sebi CILJ).

O ovoj temi bih mogla unedogled (a s obzirom na moje postove u vezi tema koje mi nisu prioritet, mozes zamisliti koliko toga bi bilo napisano), medjutim, ne samo da me vezuju odredjene tajne (koje su na raspolaganju svima koji iskreno traze, ali nisu za davanje nego za sticanje) nego i cinjenica da se vecina konkretnih iskustava na Putu jednostavno ne mogu adekvatno izraziti rijecima (stoga i sklonost poeziji kada su u pitanju stvari ma'rifeta)...

O ovome sam vec malo ranije pisala, izmedju ostalog i, vrlo povrsno, o stvarnom znacenju RASTANKA (za koji se cesto smatra da se odnosi na rodjenje duse u fizickom tijelu, buduci "otrgnuti" od Izvora - to je Prvi Rastanak ali ne onaj o kojem se govori u Mesneviji i slicnim poemama)...

Jedno ce se redovno primjetiti u mojim postovima na bilo koju temu, a to je naglasenost ISKRENOSTI (ikhlaas), jer bez obzira sta i kako jedni drugima ovdje "objasnimo" ili "opravdamo" svoje stavove - iskrenost je jedini nacin da se spozna Realnost, jer Bog ZNA, i Njemu nema svrhe ista objasnjavati i opravdavati - On ZNA bolje od nas samih (jer cesto ljudi sami sebe zamajavaju i ubjedjuju u ono sto njima odgovara da vjeruju) - tako da ni u kom smislu nije u mom interesu da nekoga "ubjedjujem" ili da "opravdavam" svoje misljenje - prvo stoga sto ce iskrenima Bog otvoriti oci uma, a drugo stoga sto i sama konstantno ucim i nadogradjujem na svoja shvatanja tako da je apsurdno tvrditi da je odredjeni stav "oformljen", "u potpunosti ispravan" i da mu se "ne moze nista dodati" - to moze tvrditi samo neznalica (kako kaze izreka "ko kaze 'ja znam' to je dokaz da ne zna"(naravno misli se na "znam u potpunosti").

I ne, nemam uopste utisak da "napadas" jer to nije moje shvatanje izrazavanja necijeg misljenja koje se razlikuje od mog ili mi ukazuje na nesto sto izgleda nelogicno ili neispravno u mom postu - stavise, cijenim svaku kritiku koja je dobronamjerna jer je to prilika da se popravimo i, drugi put, bolje i jasnije izrazimo. Hvala.

U pravu si, treba da IZ radi na ovom konceptu ujedinjenja, ali kao sto pomenuh, "zec lezi" u grmu ISKRENOSTI - a koliko je "velikih" ucenjaka spremno da rizikuje status, postovanje, ugled medju ljudima i sl. koje im daje polozaj "imama", "alima","reisa" itd?
I to ne samo religiozni nego i politicki kao i drustveni uticaj...

Koliko je njih (uticajnih religioznih "profesionalaca") spremno da KAZE ono sto veoma dobro vec ZNAJU, tj. da je rasparcanost ummeta direktno uzrokovana odredjenim faktorima i time sebe stavi u poziciju da bude zestoko napadnut od strane svojih "kolega" u profesiji koja u stvari ne bi trebala ni da postoji (klergija)?
Na ovu temu je vec pisano ovdje, samo treba malo pogledati.

Mir svima.
Post Reply