broj dva wrote:Nezaposlenost ca 4 % sto znaci da je moguce naci posao ako nisi izbirljiv.
Moguce je i dobiti dozvolu za boravak na osnovu ponude radnog mjesta.
Ne znam je li moguce ostati duze od 3 mjeseca u cugu i trazit posao
Dakle onaj zacarani krug - mozes ostat ako nadjes zaposlenje, ali kako to uradit ako nemas dovoljno vremena da se snadjes...
I norvesku preporucujem svima kojim je stalo do toga da rade i svoga posla gledaju, nije bas neko mjesto za zajebancije opijanja i festanja ali moze se zaradit i ustedit
norvezana ima cca 5 miliona i taj podatak se odnosi na njih.
u norveskoj zivi bar jos milion stanovnika, legalno, koji nisu statisticki norvezani jer treba proci 7 godina od dobijanja prve radne dozvole do drzavljanstva (mada je to prakticno 8 godina, jer na prvu dozvolu se ceka cca godinu dana, a moguce i na obradu zadnje) . plus eu stanovnici koji regularno neograniceno borave i traze posao.
u ovoj drugoj grupaciji je sasvim drugaciji % nezaposlenih nego u tom prvom idilicnom dijelu.
mislim da nije moguce ostati duze od 3 mjeseca jer ako norvezani ne provjeravaju, provjerice neki drugi, u hrvatskoj ili vec kuda ide. ko predje ta 3 mjeseca dobija neku zabranu, ne znam tacno koliko.