mobiteli i lijepo ponašanje:)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

danas

Post by danas »

dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:odgovarate li na poruke/propustene pozive ili ne? i je li pristojno ne odgovoriti :D ono, znaci li to, odhebi lezerno :D imam kulturolosko-civilizacijskih problema pipl :D naime, dopisivala sam se porukama sa djevojkom koja je strankinja, nisam odgovorila na jednu poruku i ona je ljuta :D
i ja imam kulturoloske probleme :D kad sjedim u sarajevu sa nekim i zvoni mi telefon ili dobijem sms :D ja podjem da procitam ili odgovorim a onda ispadnem nekulturna :D ko biva samo za telefonom visim :roll: :D
da, hm :D mene bas te stvari zanimaju, posto sam politeness freak :-) :-) kad sam u drustvu koje cesto vidjam ne gasim ga i javljam se, a kad sam sa nekim koga dugo nisam vidjela, nekad ga ugasim... nekad ne :D u principu, mislim da se treba ispricati i otici od stola da razgovaras :-) :-) :-)

a valjda i poslati izvinjenje ako ne odgovoris odmah na sms...
ali tu dear dolazi do problema...
jer neko se mora naljutiti izgleda :D ili onaj sa kim sjedis a ti birlices u telefon svakih 15 sekundi ili onaj ko zove a ti ne odgovaras odmah...
a dugo te ne vidjese... :-)
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

danas wrote:
dawn_upon_dawn wrote:
danas wrote: i ja imam kulturoloske probleme :D kad sjedim u sarajevu sa nekim i zvoni mi telefon ili dobijem sms :D ja podjem da procitam ili odgovorim a onda ispadnem nekulturna :D ko biva samo za telefonom visim :roll: :D
da, hm :D mene bas te stvari zanimaju, posto sam politeness freak :-) :-) kad sam u drustvu koje cesto vidjam ne gasim ga i javljam se, a kad sam sa nekim koga dugo nisam vidjela, nekad ga ugasim... nekad ne :D u principu, mislim da se treba ispricati i otici od stola da razgovaras :-) :-) :-)

a valjda i poslati izvinjenje ako ne odgovoris odmah na sms...
ali tu dear dolazi do problema...
jer neko se mora naljutiti izgleda :D ili onaj sa kim sjedis a ti birlices u telefon svakih 15 sekundi ili onaj ko zove a ti ne odgovaras odmah...
a dugo te ne vidjese... :-)
ma dobro to su ipak vandredne situacije i u njima je sve oprosteno :D

evo nadjoh nesto:
Bonton i mobiteli

Evo nekoliko pravila kojih biste se, kao pristojan vlasnik mobilnog uređaja, trebali pridržavati:

1. Ne puštajte da vam zvoni mobitel duže nego je potrebno. Ako ne želite odgovoriti na poziv, bolje je isključiti ili utišati aparat. Također, ako nekoga zovete, ne čekajte da zvoni do kraja (očito je da se onaj koga zovete ne može ili ne želi javiti). Na mobitelu ostaje upisan vaš poziv i na osnovi toga možete očekivati odgovor.

2. Poštujte pravila javnih ustanova. Ako u bolnici, liječničkoj ordinaciji, ili kod zubara stoji opaska da isključite mobilni telefon, učinite to. I inače biste trebali isključiti ili barem utišati mobitel u svim zatvorenim javnim prostorima. Ponekad to nije samo stvar ometanja drugih ljudi, nego mobilni signali mogu utjecati na rad elektronskih uređaja. Nemojte paliti iste niti u blizini tvornica, zrakoplova, na predavanjima. Valjda ne treba posebno naglašavati, mobitele isključite u: kinima, kazalištima, u prostorima u kojima netko nastupa…

3. Prilagodite ton svog mobilnog ljubimca okolini. Preglasna ili iritantna melodija također može biti znak nepristojnosti ili, najmanje, lošeg odgoja. Također, podesite i tonove za primanje SMS ili MMS poruka.

4. Vodite računa kome šaljete SMS poruku. Stariji modeli ne mogu primati duge poruke, pa njihovim korisnicima napišite poruku do 160 znakova maksimalno kako bi ju primatelj mogao pročitati.

5. Zaboravite na SMS-anje kad ste u društvu. Takvim ponašanjem pokazujete da vam je dosadno. Također biste i pozive koje primate dok ste u društvu trebali maksimalno skratiti.

7. Odgovarajte na SMS poruke u razumnim vremenskim intervalima. I ne pišite ih velikim slovima. Naime, pisanje velikim slovima je isto kao vikanje, te ga valja izbjegavati. Sve se poruke obavezno pišu malim slovima, osim prvog slova u rečenici, te u slučajevima kad to nalaže pravopis. Trudite se u porukama koristiti standardni hrvatski jezik poštujući sva gramatička pravila.

8. Nemojte davati brojeve mobitela vaših prijatelja osobama koje slabo poznajete. Pokušajte barem prethodno dobiti dopuštenje te osobe.

9. Ne zloporabite mobilnu kameru. Za nju vrijede iste zabrane kao i za običan fotoaparat. Dakle, ne smije se fotografirati u muzejima, kazalištima i drugim ustanovama gdje je to zabranjeno. Također, budite oprezni kod fotografiranja na javnim mjestima: ne smijete slikati osobu bez njezina znanja i dopuštenja. U nekim zemljama već jest, a uskoro će se i u Hrvatskoj takvo fotografiranje zakonski ograničiti.

10. I ne zaboravite, svaki korisnik ima pravo na privatnost. Kada ne želite biti dostupni, samo isključite mobitel.
http://www.hrt.hr/htv/emisije/zivot_sa_ ... hno21.html
Tesssa

Post by Tesssa »

najgenijalnija pjesma, definitivno!!!!

"U bioskopu zvonim,
u pozoristu smetam"

:music2: :lol: :lol: :lol:
taxi_driver

Post by taxi_driver »

melb26sa

Post by melb26sa »

Sad kad sam putovala sa muzem u Chicago do mene je sjedio neki americki studentic od kojih 20tak godina (oni timovi za "sirenje poruke spasenja pod krinkom predavanja engleskog jezika po istocnoj evropi") i bar zadnja 3 sata leta mu je mobilni bio upaljen i on je lagano razmjenjivao poruke. Ja kad nisam izludila, doslo mi da ga mlatnem tim mobitelom u glavu, papak jedan neodgojeni :x I kasnije mi muz kaze sto njemu nisam rekla da ga on upristoji....
anais_nin

Post by anais_nin »

dawn_upon_dawn wrote:odgovarate li na poruke/propustene pozive ili ne? i je li pristojno ne odgovoriti :D ono, znaci li to, odhebi lezerno :D imam kulturolosko-civilizacijskih problema pipl :D naime, dopisivala sam se porukama sa djevojkom koja je strankinja, nisam odgovorila na jednu poruku i ona je ljuta :D
vjerovatno jeste nepristojno, ali *ebi ga desava se :oops: meni se nekad jednostavno desi da zaboravim da nisam odgovorila :roll: ono primim poruku procitam, u nekoj frci sam, kontam odgovoricu malo kasnije i skroz zaboravim :roll: oni koji me dobro znaju ne ljute se, znaju da mi je u glavi propuh :lol:

a inace ovisnica sam o mobitelu i porukicama :lol: :D
ali na sastancima, u kinu, pozoristu uvijek gasim ton na telefonu, to mi je vrhunac nekulture, maltretirati gomilu nepoznatih ljudi nepotrebno....a najdrazi su mi oni koji se javljaju na telefon tokom filma ili predstave, ono bez pardona :oops:
Post Reply