MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
adnan2000

#651 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:35, edited 1 time in total.
Russki

#652 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Russki »

Ja sam mislio da se ovdje napreduje samo ako si pakaš
MarlboroGold

#653 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by MarlboroGold »

Covjek se ne treba nametati i trcati da nesto zavrsi. To je bila moja prva greska na prvom poslu u struci. U 90% situacija ako se pokaze da nesto znas ili razumijes sefovi ce te uzjahati i navaljivati sve dok te ne slome, a prvom prilikom ako se pozalis neces dobiti njihovu podrsku... vec ce ti to nabijati na nos sto moze prerasti u mobbing ali i ne mora.

Rijetko koji rukovodilac poznaje menadzment ljudskih resursa i pravilno upravljanje kadrovima. Ljudi su jednostavno nepismeni kad je to dvoje u pitanju.
2703

#654 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by 2703 »

786 - možeš li se javiti....?
Imam vijesti i molbu za tebe.

Lp

ZgM.

[media][/media]quote=786 post_id=5604315 time=1303378274 user_id=134287]
Prije svega bih da pozdravim bilo kakvu aktivnost kada je u pitanju borba protiv diskriminacije radnika, kako kroz mobing tako i kroz manipulaciju zakonom.
Ja imam totalno negativno iskustvo sa bivšim poslodavcem koje je završilo na sudu, a kako rad suda sporo traje, imam osjećaj da ću osjediti čekajući na presudu. Radi se o renomiranoj firmi, tačnije Tvornici duhana Rovinj.
Kada sam dobio posao, a moram naglasiti da je sve bilo regularano, tj. javio sam se na oglas, obavio razgovor i počeo raditi. Kao radnik sa iskustvom naslijedio sam kolegu koji je unaprijeđen te sam preuzeo najteži teren u BiH. Vrlo brzo sam se adaptirao na politiku firme što i nije bilo teško. Za kratak period dokazao sam da mogu znam i hoču. Dobio sam čak i obećanje za skorim unaprjeđenjem što u suštini donosi bolju platu a iste uslove rada. Sve je bilo ok dok direktorica Alma Nefić nije otišla na trudničko. Poslije je za vd direktora došao Damir Mihalinec, koji je opstruirao moj napredak.
Da skratim, sve se moglo trpiti do momenta kada sam trebao potpisati ugovor na neodređeno, a to je zakonska obaveza jer poslije dvije godine rada na određeno automatizmom radnik postaje zaposlen na neodređeno, a time ima i veća prava i stabilniji radnii odnos, Ugovor sam i potpisao, ali ne dugo za tim sam pozvan kod novog direktora Ivana Družete koji mi je ponudio opciju ili da dobijem otkaz ili da potpišem sporazum kojim se odrićem svih prava iz ugovora na neodređeno, te pod moranjem, a ne znajući zakonske odredbe po tom pitanju, potpisujem ugovor ali sada sa Rovitom Tuzla čiji je osnivač TDR, a koja je radila iste poslove samo na području TZ kantona. Naravno, ja sam i dalje radio na području Opštine Centar i Stari grad. Po isteku ugovora od 3 mjeseca, vračaju me opet (formalno) u TDR gdje opet potpisujem ugovor na određeno. Poslije izvjesnog vremena zapošljava se sin konzula hrvatske ambasade u Sarajevu, te jedan od mojih kolega biva premješten u Opresu da bi se napravilo prostora za spomenutog sina. Nakon tih dešavanja, slijede nova, dolazi novi direktor Zoran Višnjić i novi "menager" Adnan Špuren koji u suštini polako ruše sav posao koji smo mi do tada napravili. Ja sam imao dobre odnose sa direktorom, čak sam dobio i unaprjeđenje koje sam čekao više od dvije godine, što nije bio slučaj i sa "sinom" koji je svjetlosnom brzinom napredovao, a što se tiće posla i njemu i novom "menageru" mogao bih držati predavanja. Nakon što se ukazala prilika da konkurišem na mjesto regionalnog menagera, razgovarao sam sa direktorom koji mi je dao zeleno svijetlo da predam CV i da će me uzeti u razmatranje kao i druge kandidate. Tokom tog perioda otkrio sam dosta problema prouzrokovanih neradom Adnana Špurena te sam o istim izvjestio u izvještaju a samim pokušao da skinem krivicu sa sebe i svojih kolega. Taj čin mi je i prouzrokovao probleme u budućnosti jer se dotićni našao ugrožen u svemu tome. Počela su "pakovanja" koja su na kraju rezultirala sljedećim...
Prvo sam optužen za prodaju stalaka, koje je nemoguće prodati jer svaki proizvođać cigareta besplatno dijeli iste. Zatim, optužili su me da sam od budžeta koji mi je bio na raspolaganju uzimao dio za sebe što je apsurdno, a imam i dokaze za to, da ih sada ne obrazlažem jer bi mi trebalo dosta prostora.
Tokom svih tih peripetija Adnan zapošljava svog čovjeka, Harisa Duvnjaka sa kojim je radio u Kolbi, dva mjeseca prije mog otkaza kako bi se isti obučio. Meni mjenjaju teren i uskraćuju sva sredstva za rad, a nakon isteka ugovora pozvan sam od strane spomenutog direktora i Adnana Špurena gdje dobijam direktno saopštenje o otkazu.
Moram nagalsiti i to da sam nekoliko zadnjih mjeseci primao full stimulaciju što dokazuje da sam savjesno obavljao svoj posao, ali to nije bilo dovoljno.
S obzirom da sam se oslonio na TDR kao renomiranog poslodavca, u toku te tri godine sam se i oženio i dobio drugo dijete. Ostao sam bez posla u vrlo teškom periodu, a imao sam i obaveze i prema banci a i plaćao sam alimentaciju. Ne mogu opisati kroz šta sam dalje prolazio, gdje sam čak narušio i bračni status, i zdravlje, i psihu te se ni do danas nisam oporavio. Karijera koju sam gradio više godina uništena je a posao ni do danas nisam našao. Uglavnom veliki problem predstavlja i pitanje kod novih ozbiljnih poslodavaca, zašto sam prestao sa radom u TDR-u.
Poslao sam im inspekciju rada koja je utvrdila nepravilnosti, našao sam advokata, priložio mu sve dokaze, a isti je nakon što je podnio tužbu, odustao od angažmana zbog novca kojeg nemam kako bi nastavio proces.
Odlučio sam da nastavim sam, pa kako Bog da.
Ovo je vjerujte mi ukratko o dešavanjima kroz koja sam prošao i jedno veoma negativno iskutvo koje još traje.
Bio sam i u Helsinškom komitetu i razgovarao sa obdusmenom za ljudska prava, ali vjerujte da nema institucije niti organizacije da vam konkretno mogu pomoći. Ostavljeni ste na milost i nemilost advokatima koji osim materijalnih nemaju moralnu potrebu da vam pomognu. Namjeravam angažovati i medije ali ne znam ni koga ni kako...ako iko ima kakav savjet...dobro bi došao...
[/quote]
2703

#655 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by 2703 »

786 molim te da se javiš....
Ako možeš neki broj mobitela pošalji da te nazovem.
neko_sa_strane

#656 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by neko_sa_strane »

Što se medija tiče vidi ako ikako možeš doći do N1 ili Al Jazeere. Ja sam podnosio jednu vrstu mobbinga od strane bivšeg rukovodioca ali na sreću iznad njega je uprava koja ga ne jebe ni za suhu šljivu. Ali nije mi davao doslovno da radim svoj posao već me sklanja u stranu a do uprave ne možeš doći jer uvijek imaju preča posla. Znači izmišlja poslove bez ikakvog smisla koji nikom ne trebaju a ako odbiješ prijeti disciplinskim postupkom iako bez osnove. Ili prerasporedi posao a onda me sabotira na tom zadatku.
Da stvar bude gora veze nema o mom poslu a u sve se petlja. Na kraju mi je puko film i poslao sam ga u tri pičke materine. Dvije godine ne priča sa mnom ali ko ga jebe. Oduzeli su mu funkciju i sada je nebitan i raspoređen u drugi odjel u kojem su njegove kompetencije nepotrebne. Karma is a bitch.
use your illusion

#657 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by use your illusion »

Zna li neko ista o firmi absolute group koja radi sportsku opremu number 1..kakve su plate i tako sl.
Post Reply