MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

adnan2000

#626 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:41, edited 1 time in total.
iceman ze

#627 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by iceman ze »

Jel mobing ako sef se raspituje sta radim, sta pricam, s kim kafu pijem, jesam ljut na njega, a onda na kraju nas dvojica odemo na kafu....:)
Ramzess Veliki

#628 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Ramzess Veliki »

Pozitivan primjer za svakoga kako se rijesiti mobinga:

Slicnog mobinga sam I ja imao na poslu u banci uz konstantne pritiske na principu director ne moze nista nekim uposlenicima pa uh gurne u moj odjel, pa vrsi pritisak na mene da vrsim pritisak na njih a ja znam da nista to ne pije vode.
E onda mene director pozove u kancelariju jer Amir nije uradio nesto sto mu je on zadao prije mjesec dana.
I director pjeni, a ja vec naucio da me libo tuki za druge uposlenike I ide razgovor:
- Amire, mjesec dana ti nisi sposoban da ovo rijesis, kako to, objasni?
- Ali sefe, ja sam vam rekao da ne znam.
- Kako ne znas, ovo zna dijete iz vrtica???!!!
- Mozda je vunderkind, ja nisam tako pametan, imam ja volje I uzeo sam zadatak ali rekao sam vam da ne znam. Nisam isao na kurs za to. Mozda ima neki kurs na koji me mozete poslati, evo ja sam saglasan I interesuje me, ali sada ne znam kako.
- Amire ti mene zajebavas!!! Almire kakav kurs za izbrojat kolikokoverti treba printat marketing, koliko retail, samo od njih uzmes podatke …
- Ma probao sam ali me zbune. Danas ovoliko sutra vise, pa manje … nikako da uzmu odredjen broj pa bi bilo lakse …
- Amire uzmes prosjecan broj !!!
- Kako to ?
I onda director dobi slom zivaca, baca olovke, pjeni, izbaci nas napolje …

I mi na kafu, kaze Amir- E jesi vidio budale. I ja vako njega prcam evo mjesec dana samo za ovo. Kad je glup. Ne moze mi nista, necu da odbijem posao, a fol ne znam. Po zakonu ne moze mi dati otkaz jer hocu a ne znam. A ja sam administracija, nema nizeg mjesta po mojoj struci. Sad ce on pjenit a ja fino kaficu I cigaru I smijem mu se … 8-)
Ramzess Veliki

#629 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Ramzess Veliki »

I jos jedan moj drug, od pocetka flagman I takav do kraja. Cim director pocne vrsit pritisak na njega on nestane … nema ga cijeli dan, iskljuci telefon, ode nesta biva razgledat po firmi. Ode kuci spavat.
Narednu sedmicu kasni na posao da ga nervira, vadi se na spor metabolizam.
Namjerno zaspi na stolu da ga ovaj vidi i kao budi se nije mu dobro, pao mu pritisak.

Stvar je u tome da nikada ne prihvatas sukob ili svadju sa nadredjenim, ali da ga laganini jebes i tad ti vodis igru. :thumbup:
hAZNADAR

#630 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

Eee drug moj. Nagledao sam se ja za zivota silnih otkaza iz tobozih drugih razloga. A znao i sam dati otkaz pametnjakovicima i vjecito bolesnima.

Nijedan sef ne navodi pravi razlog otkaza ako te uzme na zub. Uvijek se moze upotrijebiti "tehnoloski visak, kriza u firmi, socijalno nefunkcinisanje u grupi, reorganizacija,.... " skroz legalno. Otkaz na fin nacin, ono srcedrapajuci rado bi te zadrzali ali situacija je takva, uprilici se oprostajna pauza sa poklonom, dobijes i preporuke, fol nasikiran zbog toga i vozdra,... :D Sutra kao da te nikad nije bilo.

Mobingu se ne moze oduprijeti ako ne mozes konkretno pismeno, svjedocima,... dokazati. Prelomi, prihvati, usuti i rintaj.
Bluemore

#631 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Bluemore »

Ako imas posla sa iskusnim mobber-ima
A ti normalan
Samo je pitanje vremena Kad ces se slomiti
Ramzess Veliki

#632 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Ramzess Veliki »

hAZNADAR wrote:Eee drug moj. Nagledao sam se ja za zivota silnih otkaza iz tobozih drugih razloga. A znao i sam dati otkaz pametnjakovicima i vjecito bolesnima.

Nijedan sef ne navodi pravi razlog otkaza ako te uzme na zub. Uvijek se moze upotrijebiti "tehnoloski visak, kriza u firmi, socijalno nefunkcinisanje u grupi, reorganizacija,.... " skroz legalno. Otkaz na fin nacin, ono srcedrapajuci rado bi te zadrzali ali situacija je takva, uprilici se oprostajna pauza sa poklonom, dobijes i preporuke, fol nasikiran zbog toga i vozdra,... :D Sutra kao da te nikad nije bilo.

Mobingu se ne moze oduprijeti ako ne mozes konkretno pismeno, svjedocima,... dokazati. Prelomi, prihvati, usuti i rintaj.
Da. Ako ne znas svoja prava o otkupnini, parvo na rad itd. Za to imas pravnika koji tuzi firmu.
Znam vise slucajeva takvog davanja otkaza, a zatim vucaranja po sudovima pa placanja odstete i vracanje na posao, a poslije niko ne smije da ih pogleda.
Mobing te moze sjebat samo ako dozvolis da te uvuce u masinu.
Znam jer ja nisam bio sposoban da prepoznam mobing dok nisam dobio dva nervna sloma na poslu, i na kraju sam dao otkaz.
Sad mi mnogo veca plata od plate tog direktora i svaki odmor odem da ga obidjem da ga prcam, zali mi se na mobing ... :lol:
Amko80

#633 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Amko80 »

Ramzess Veliki wrote:Pozitivan primjer za svakoga kako se rijesiti mobinga:

Slicnog mobinga sam I ja imao na poslu u banci uz konstantne pritiske na principu director ne moze nista nekim uposlenicima pa uh gurne u moj odjel, pa vrsi pritisak na mene da vrsim pritisak na njih a ja znam da nista to ne pije vode.
E onda mene director pozove u kancelariju jer Amir nije uradio nesto sto mu je on zadao prije mjesec dana.
I director pjeni, a ja vec naucio da me libo tuki za druge uposlenike I ide razgovor:
- Amire, mjesec dana ti nisi sposoban da ovo rijesis, kako to, objasni?
- Ali sefe, ja sam vam rekao da ne znam.
- Kako ne znas, ovo zna dijete iz vrtica???!!!
- Mozda je vunderkind, ja nisam tako pametan, imam ja volje I uzeo sam zadatak ali rekao sam vam da ne znam. Nisam isao na kurs za to. Mozda ima neki kurs na koji me mozete poslati, evo ja sam saglasan I interesuje me, ali sada ne znam kako.
- Amire ti mene zajebavas!!! Almire kakav kurs za izbrojat kolikokoverti treba printat marketing, koliko retail, samo od njih uzmes podatke …
- Ma probao sam ali me zbune. Danas ovoliko sutra vise, pa manje … nikako da uzmu odredjen broj pa bi bilo lakse …
- Amire uzmes prosjecan broj !!!
- Kako to ?
I onda director dobi slom zivaca, baca olovke, pjeni, izbaci nas napolje …

I mi na kafu, kaze Amir- E jesi vidio budale. I ja vako njega prcam evo mjesec dana samo za ovo. Kad je glup. Ne moze mi nista, necu da odbijem posao, a fol ne znam. Po zakonu ne moze mi dati otkaz jer hocu a ne znam. A ja sam administracija, nema nizeg mjesta po mojoj struci. Sad ce on pjenit a ja fino kaficu I cigaru I smijem mu se … 8-)
Ovo nije primjer mobinga. Pritisak da radiš posao za koji si plaćen nije mobing. Za gornju situaciju u privatnom sektoru može se dobiti otkaz zbog neizvršavanja ugovornih obaveza. Kad bi tužio za mobing za gornju situaciju, izgubio bi.
Ramzess Veliki

#634 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Ramzess Veliki »

Amko80 wrote: Ovo nije primjer mobinga. Pritisak da radiš posao za koji si plaćen nije mobing. Za gornju situaciju u privatnom sektoru može se dobiti otkaz zbog neizvršavanja ugovornih obaveza. Kad bi tužio za mobing za gornju situaciju, izgubio bi.
Nego sta nego nije. A sta sam ja drugo rekao?
Kao sto sam naveo ovo je primjer kako nekoga ko pokusava mobbing na tebi poslat u ludaru.

Opustite se ljudi, uzivajte u suncu i plazama sa palmama ... :roll:
hAZNADAR

#635 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki wrote:
hAZNADAR wrote:Eee drug moj. Nagledao sam se ja za zivota silnih otkaza iz tobozih drugih razloga. A znao i sam dati otkaz pametnjakovicima i vjecito bolesnima.

Da. Ako ne znas svoja prava o otkupnini, parvo na rad itd. Za to imas pravnika koji tuzi firmu.
Znam vise slucajeva takvog davanja otkaza, a zatim vucaranja po sudovima pa placanja odstete i vracanje na posao, a poslije niko ne smije da ih pogleda.
Mobing te moze sjebat samo ako dozvolis da te uvuce u masinu.
Znam jer ja nisam bio sposoban da prepoznam mobing dok nisam dobio dva nervna sloma na poslu, i na kraju sam dao otkaz.
Sad mi mnogo veca plata od plate tog direktora i svaki odmor odem da ga obidjem da ga prcam, zali mi se na mobing ... :lol:
Neznam iskreno gdje to tako moze, u kojoj drzavi, u kojem sektoru. Ako i firma dadne otkaz zbog reorganizacije, slabih finansija i krize(to niko ne mora dokazivati), ili ti prisije socijalno nefunkcionsanje u grupi - nema tog pravnika, sindikata,... koji ti moze izganjati odstetu.

Ja samo znam da na zapadu u firmama funkcionise kao u vojsci. Neko tebe prca, ti prcas one ispod sebe i svi moraju stici zadato. Nema pardona, milosti,..

Ta prica o flegmatiku koji ne uradi svoj posao zato sto nije dovoljno strucan i sikira sefa - i ostane na poslu mi je van pameti.

Govorim ovo iz iskustva. Imam pofino staza kao sef, rukovodilac,... i znam o cemu pricam. Bio sam moban vise puta i od sefa i ponekad i kolega,.. ali prelomis, presutis, zapnes ekstra i stignes,.. Svaki dan je druga nafaka. A kao sef ne mogu reci da neko mene nije dozivio kao mobing - ali nije bilo nikada namjerno sa moje strane.
I mene neko iznad mene postroji, nalijepi i naredi a ja onda samo mogu da postrojim i pritisnem one ispod mene.

Image
Vidal89

#636 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Vidal89 »

studiorum_tuzlaensis wrote:Seks na poslu nije mobbing nikako. Relaksirajući je u svakom slučaju. :izet: :izet: :D :kiss:
Ja bi to za ove slobodne uveo kao obavezu :D
Russki

#637 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Russki »

Bejzbol palica poslije posla je iz raja izašla.
nikeze

#638 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by nikeze »

Masovni uspjeh je najbolja kazna.
Tiha voda bregove valja.
Budite dobri i pozitivni.
Promijenite sredinu ako možete.
Prelaskom na bolje plaćen posao ušutkaćete neprijatelje.
Čovjek koji nema neprijatelje je beskarakteran.
Život je borba i tome nema kraja.
Nemojte se predati nikad.
Sve bude i prođe.
1GB

#639 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by 1GB »

Mobing nastaje kad imas manjak alternativa.
hAZNADAR

#640 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

adnan2000 wrote:Sistemski se nada mnom vrši onaj hinjski, najjadniji oblik mobbinga, horizontalni mobbing. Šef izbjegava problem i uopšte ga ne želi osvijestiti. Bavim se mišlju da dokaze mobbinga u poslovnoj komunikaciji mailom uz stavljanje šefa u cc stalno šaljem hinji koja me gnjavi. Ništa se neće promijeniti, ali ću bar imati neku satisfakciju. Uskraćivanje informacija koje su mi bitne za posao je najčešći način mobbinga. To uskraćivanje onda vodi obavljanju jednostavnih i ponavljačkih poslova. Sve je to opisano kao horizontalni mobbing u literaturi. Bavim se čak mišlju kad dođe vrijeme dženaze ovoj hinji da se javim i kažem da mu halaliti neću. Stvarno, polagano me ovo sve ubija, kako je neko ovdje fino opisao, jednostavno otupljujem i biće mi kroz vrijeme sasvim svejedno od slučaja do slučaja kakva će rješenja naći kolege, jer se opet svako malo desi incident i opet bude sve po starom. Tihi teror, zato što se ljudi ne mijenjaju. Može li me neko savjetovati kako i šta da radim?
Ako ne mozes pobijediti protivnika ti se pridruzi . Nema druge nego da prihvatis. Imam sefovsko iskustvo a imam i tvoje iskustvo i znam kako to izgleda. Vise je to u glavi nego sto jeste. Sefu si ti zadnji problem i ne posveti dnevno minutu razmisljanja o tebi. Zato sto ima sto drugih problema, a tvoje kolege ga odavno bombarduju licnim problemima, ogovaraju jedni druge, dojavljuju ko je sta rekao ruzno o njemu(pazi sta pricas) ili ko je sta pogrijesio,.. plus sto neko i njega prca. Da sef ima bas licno nesto protiv tebe - nasao bi nacina da te se rijesi. I to legalno. Ja sam slicnu situaciju rijesio tako sto sam bio prelomio u sebi i pomirio se sa time. Razmisljanja o tome samo dovode do osjecaja zrtve, ode se i predaleko i to ti shebe koncentraciju i socijalno funkcionisanje. Svako se napatio na poslu a vrijeme cini svoje,... ako si dobar u struci - to se prije ili poslije pokaze.

Ako se pozalis njegovom sefu - taj ce te saslusati kulturno, obecati da ce to imati na umu i pratiti ravoj situacije i cim izadjes iz kancelarije ce ili zaboraviti ili misliti kako si problematican i da imas problema sa autoritetima. Jer je on njemu bitniji nego ti.

Ono sto ti ja savjetujem je ako hoces brzo - da na prvom grupnom sastanku gdje su svi prisutni kazes otvoreno taj problem sa informacijama i budes uporan do te mjere da izgleda kao konflikt. Na taj nacin ce teze moci da ti dadne otkaz jer ce svi znati da je doslo do konflikta a ti samo zahtijevao ono sto ti ugovorom mora biti. Plus ces i dokazati da ti je stalo do posla i da to bude kako valja. Ako to ne upali ili krene stvarno po zlu - onda to mjesto i nije za tebe,... i ako odes sam ili dobijes otkaz (naravno iz nekog izmisljenog razloga) - barem si pokusao.
sadie_forever

#641 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by sadie_forever »

mobbing je vecinom nad ljudima koji su i sami bezobrazni,vole da suknu i vole da podjebavaju,i onda se zale sto je druga strana uspjela pridobit vecinu i jacinu :D
focko

#642 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by focko »

kod nas dosta ima sindroma: mrze me nastavnici ... ljudima kako god pristupis oni se postave kao da ih hoces zajebat .. ruzna osobina ... generalno sve je ubijeno u pojam
adnan2000

#643 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:41, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#644 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

adnan2000 wrote:
hAZNADAR wrote:

Ako ne mozes pobijediti protivnika ti se pridruzi . Nema druge nego da prihvatis. Imam sefovsko iskustvo a imam i tvoje iskustvo i znam kako to izgleda. Vise je to u glavi nego sto jeste. Sefu si ti zadnji problem i ne posveti dnevno minutu razmisljanja o tebi. Zato sto ima sto drugih problema, a tvoje kolege ga odavno bombarduju licnim problemima, ogovaraju jedni druge, dojavljuju ko je sta rekao ruzno o njemu(pazi sta pricas) ili ko je sta pogrijesio,.. plus sto neko i njega prca. Da sef ima bas licno nesto protiv tebe - nasao bi nacina da te se rijesi. I to legalno. Ja sam slicnu situaciju rijesio tako sto sam bio prelomio u sebi i pomirio se sa time. Razmisljanja o tome samo dovode do osjecaja zrtve, ode se i predaleko i to ti shebe koncentraciju i socijalno funkcionisanje. Svako se napatio na poslu a vrijeme cini svoje,... ako si dobar u struci - to se prije ili poslije pokaze.

Ako se pozalis njegovom sefu - taj ce te saslusati kulturno, obecati da ce to imati na umu i pratiti ravoj situacije i cim izadjes iz kancelarije ce ili zaboraviti ili misliti kako si problematican i da imas problema sa autoritetima. Jer je on njemu bitniji nego ti.

Ono sto ti ja savjetujem je ako hoces brzo - da na prvom grupnom sastanku gdje su svi prisutni kazes otvoreno taj problem sa informacijama i budes uporan do te mjere da izgleda kao konflikt. Na taj nacin ce teze moci da ti dadne otkaz jer ce svi znati da je doslo do konflikta a ti samo zahtijevao ono sto ti ugovorom mora biti. Plus ces i dokazati da ti je stalo do posla i da to bude kako valja. Ako to ne upali ili krene stvarno po zlu - onda to mjesto i nije za tebe,... i ako odes sam ili dobijes otkaz (naravno iz nekog izmisljenog razloga) - barem si pokusao.
Radi se o istoj organizacionoj jedinici, ovo neproslijeđivanje informacija, a u poslu su mi bitne. I da, upravo je tako kao što si opisao za šefa, ne zato što se sa mnom bavi, već jednostavno to ga ne zanima, ima očito drugih problema i ja sam mu nebitan. Ali ovaj dio da se našim odnosima ne bavi, dijelom i to mu je funkcija. Ne kontam ovaj dio da se ne komunicira generalno i da se očito problemi guraju pod tepih. Eto sad si i šef, to na kraju eskalira u još veći problem.

Ovo za pridruživanje. Očito ću morati, mada se radi o hinjama, seljacima i kompleksašima. S kojima konstantno imam problem. Vjeruj mi, nema kako nisam s njima vezano za posao, na stranu što me ovako podjebavaju, pokušao riješiti problem. Od planskog deranja, planskog prešućivanja, kad mi se nešto uradi udaranja kontre, finog, zbilja prijateljskog razgovora, ali prođe malo vremena opet isto i tako sa svakim u krug. Ljudi se ne mijenjaju i to je to.

Hvala na odgovoru pravo si nadošao šta je poenta, nisi ublehario. Jednostavno, horizontalni mobbing postoji i očito ću ga se teško riješiti zauvijek jer sam ekscentrik i kažem šta mi je na umu. Nemam vremena na trošenje e sad on meni rekao ovako, ja ću njemu ovako. Takvi mozgovi su mi nevjerovatni. Bolan, imaš sport, muziku, umjetnost generalno, hiljade hobija, a ne baviti se time kako kome šuknuti. To mi nikad neće biti jasno.

Ah mladost. :P Ko da gledam sebe nekada. :lol:
Sva je mudrost prihvatiti pravila igre ali ostati ono sto jesi. Ne mozes glumiti seljaka ali mozes igrati tim pravilima. Nema etike, postenja, obzira,... u karijeri. Neko gazi tebe, ti gazis drugog,.. i to je to. Pazis na stupice a kulturno indirektno smjestis i drugome.

Kod sefa mozes imati efekta i da ce cuje samo sa osmijehom i utiskom zadovoljne osobe. Zaboravi na zabrinut izraz lica, dramu, da izgledas nasikirano, ono tesko ti, nepravda,... pobjeci ce od tebe u skokovima ako ne fizicki onda barem u glavi. Od luzera svi bjeze. Znaci umjesto price kako ne mozes tako dalje, moras imati to sto ti treba,.... reci kako je sve super, kako si zadovoljan,.. sve ide glat a moglo bi i bolje ako je zainteresovan.

Ako kolege oko sebe vec vidis kao papke - to ti moze biti i prednost, isto kao kada pricas sa djetetom pa ti je simpa spustiti se na djeciji nivo kominiciranja. Ne pokazuj nikada da si mnogo bolji u bilo cemu, neku profesionalnu ili intelektualnu superiornost,... sto si im manji konkurent - manje ce trositi vremena na stupice tebi. Na sva ogovaranja iza ledja jedni drugih klimaj glavom, ono fol razumijes i vidis,... ali ne uzimaj aktivno ucesce u tome.

Sefa svi ogovaraju jer je uloga sefa da je dezurni shupak,.... ucestvuj u tome jer ces time postici solodarnost ali isto samo klimanjem glavom ili koutanjem ocima ali ne pricaj nista jer ce mu mozda neko dojaviti. I za utjehu - tako ce ti biti decenijama ako ostanes u bransi.
adnan2000

#645 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:42, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#646 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Bloo »

adnan2000 wrote:Hvala puno na savjetima i sve je kako si napisao. Samo neću nikada ići za tim da gazim druge. Niko ne zna ko i kakve lične borbe vodi. Hoću čist obraz, a dalje, da, da, sve si u pravu ide priča u komunikaciji s kolegama. A ono gluposti vanserijske. Da ne govorim kako ne hvataju ili vrlo malo sve reference koje iznosim na pop kulturu, politička zbivanja i slično. Više ih neću ni iznositi. Bacati dijamante pred svinje. Hvala još jednom.
Supkom se rada, supak se ne postaje. :thumbup:
Osmijeh na lice i ne daj da te sjebu.
Btw, sto se tice referenci, to ne igra ulogu u poslovnom okruzenju poput tvog, stoga nemoj koristiti kao argument za neku eventualni "nadmocnost". Ostavi to za privatni zivot i nemoj pustiti da ti se frustracija iz poslovnog prelije u taj.

Sretno drug.
adnan2000

#647 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:36, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#648 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

adnan2000 wrote:Hvala puno na savjetima i sve je kako si napisao. Samo neću nikada ići za tim da gazim druge. Niko ne zna ko i kakve lične borbe vodi. Hoću čist obraz, a dalje, da, da, sve si u pravu ide priča u komunikaciji s kolegama. A ono gluposti vanserijske. Da ne govorim kako ne hvataju ili vrlo malo sve reference koje iznosim na pop kulturu, politička zbivanja i slično. Više ih neću ni iznositi. Bacati dijamante pred svinje. Hvala još jednom.
Cist obraz je za privatnog zivota, familije, prijatelja,...

Zaradjivanje para, posao, karijera,... ti je dzungla gdje se to glumi a samo gleda korist. Do tebe je. Ako hoces sacuvati svoje zivce i ledja, da si za par decenija zdraviji - a to ne mozes postenjem jer nece drugi prema tebi biti. Posteni i vrijedni se samo ekstra iskoriste i niko i ne pamti dan poslije nista dobro sto si uradio.

Ako uznapredujes u vise instance u karijeri poput inzinjerskih, konzuletskih, menadzmenta, rukovodstva,... e tu mozes imati privilegiju i postenja, obzira i kultivisanih tema. Ali dok si sljaker - tu su druga pravila i tu moras paziti na sebe ako mislis ostati zdrav.

I usput - posebno se cuvaj zena na poslu - posebno posesivnih tipova. Nije sovinizam, cista biologija. Sa njima uvijek fino i pokazi respekt, odaj priznanje i kada ne zasluzuju. Ako samo jednom povrijedis sujetu - udarace ti kontru i podvaljivati stupice, van pameti stvari,.. Pamet u glavu. :-D
adnan2000

#649 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by adnan2000 »

.
Last edited by adnan2000 on 06/02/2019 08:35, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#650 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by hAZNADAR »

adnan2000 wrote: Neki savjet za napredovanje kad je previše igrača u igri i oni koji odlučuju, a i pretendenata. Ići u glavu i najaviti se generalnom direktoru ili?
Preobimno a i pomalo of topic. Al hajd i da na ovom zavrsi, mozda mozemo na pp ili drugoj temi o mukama i jadima nas sefova.

Kada spominjes napredovanje - ako mislis na prvog sefa, grupelidera, onu prvu instancu koja stoji iznad sljakera - to ti je najgori posao na svijetu. Ne smijes imati jarane na poslu, znas da si nepopularan, zapostavljas porodicu, radis ekstra neplaceno, od ljudi upoznas ono najgore i sam ih prestanes paziti,.... veca plata nije vrijedna toga - ali zarad napredovanja u vise instance - jeste - ali tezak i dug put.

Za napredovanje moras sam od sebe dati utisak uspjesne i zadovoljne osobe, sretan, da zracis samopouzadnjem, da nemas jarane sa kojima si prisniji vec sa svima dobar, nikad nasikiran i stresen, stalozen,... da ti sve ide od ruke i da imas vremena za sve. I lojalnost naravno koju ne mozes isfolirati vec se mentalno moras postaviti da ti je firma na prvom mjestu i da umjesto Ja krenes govoriti Mi. Takvi se regrutuju.
Post Reply