ma to i ja radim, s tim da ću ja dići frku ne samo u firmi jer od toga nema ništa, nego i u sindikatu i kod policije i kod ombudsmena, pa ovisno o situaciji i razvoju svega možda i na sudu, ovisi kako ko reaguje i hoće li dotični sjahatiPaul F. wrote:Mobbing je teško dokaziv i trebaju svjedoci ili pisani tragovi. Na primjer tvoj šef ima zadatak za tebe koji treba biti gotov za sedam dana. On ti ga ne povjeri sad nego šesti dan. Mobbing se sastoji od mnoštva sitnih stvari koje pojedinačno ne znače ništa ali sve zajedno uništavaju. Ja bih zapisivao šta mi se dešava pa poslije određenog vremena poslao mail direktoru sa svim detaljima i datumima. Vrlo je moguće da maltretiranje prestane a da direktor nikad ne odgovori na mail.
MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
- vozač
#601 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
-
Paul F.
#602 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
E jbg, nećeš da čitaš zakone nego da svuda dižeš frku. To njima samo može pomoći da te proglase neracionalnom osobom...vozač wrote:ma to i ja radim, s tim da ću ja dići frku ne samo u firmi jer od toga nema ništa, nego i u sindikatu i kod policije i kod ombudsmena, pa ovisno o situaciji i razvoju svega možda i na sudu, ovisi kako ko reaguje i hoće li dotični sjahatiPaul F. wrote:Mobbing je teško dokaziv i trebaju svjedoci ili pisani tragovi. Na primjer tvoj šef ima zadatak za tebe koji treba biti gotov za sedam dana. On ti ga ne povjeri sad nego šesti dan. Mobbing se sastoji od mnoštva sitnih stvari koje pojedinačno ne znače ništa ali sve zajedno uništavaju. Ja bih zapisivao šta mi se dešava pa poslije određenog vremena poslao mail direktoru sa svim detaljima i datumima. Vrlo je moguće da maltretiranje prestane a da direktor nikad ne odgovori na mail.
- vozač
#603 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
misliš NEURAČUNLJIVOMPaul F. wrote:E jbg, nećeš da čitaš zakone nego da svuda dižeš frku. To njima samo može pomoći da te proglase neracionalnom osobom...vozač wrote:ma to i ja radim, s tim da ću ja dići frku ne samo u firmi jer od toga nema ništa, nego i u sindikatu i kod policije i kod ombudsmena, pa ovisno o situaciji i razvoju svega možda i na sudu, ovisi kako ko reaguje i hoće li dotični sjahatiPaul F. wrote:Mobbing je teško dokaziv i trebaju svjedoci ili pisani tragovi. Na primjer tvoj šef ima zadatak za tebe koji treba biti gotov za sedam dana. On ti ga ne povjeri sad nego šesti dan. Mobbing se sastoji od mnoštva sitnih stvari koje pojedinačno ne znače ništa ali sve zajedno uništavaju. Ja bih zapisivao šta mi se dešava pa poslije određenog vremena poslao mail direktoru sa svim detaljima i datumima. Vrlo je moguće da maltretiranje prestane a da direktor nikad ne odgovori na mail.
- Asmara
#604 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Trazeci po netu o mobbingu naisla sam na ovu temu.
Meni je potrebna samopomoc, ne znam da li se radi kod mene o mobbingu, ili sam ja preosjetljiva ili se ne znam sa pritiskom nositi. Imam osjecaj da moj nadredjeni namjerno trazi i najmanje propuste u mom poslu kako bi ih "nabio na nos", preuvelicao, izvrnuo moje izrecene rijeci itd. Trazi se od mene najmanje tri posla uporedo da radim i da pratim sta se u kancelariji prica. Kriva sam i za stvari na koje uopste ne mogu uticati. Pod tim pritiskom nazalost ne stizem obavljati radne zadatke kako treba. Poceli su se desavati propusti, ne vidim stvari i ono sto po 100 puta provjerim opet pogrijesim. Na kolege djelujem nezainteresovano, flegmanski. Danas je sazvan sastanak kako bi mi se reklo da sam ja kriva za losu atmosferu u kancelariji... Osjete nesto u zraku sto ih uznemiruje, smeta im sto ne pricam. Po prirodi nisam puno pricljiva osoba, vise sutim, kad nemam sta pametno za reci radije sutim. Moja sutnja ih iritira. Nisam neko ko traca, prenosi traceve, ogovara kolege, zali se na kolege.
Ne znam sta da radim, najradije bih sve napustila, ali nisam samo ja bitna, imam i malo dijete koje moram hraniti... Sa kolegama iz bivsih firmi sam u dobrim odnosima i uglavnom su to manje firme bile. U ovoj u kojoj sam trenutno je multinacionalna korporacija, ogromno okruzenje...
Svako jutro idem s grcem u zelcu sta "sta ce se danas desiti i sta ce biti problem" ne idem vise rado na posao... Sta da radim?! Ima li kakvo udruzenje kojem se moze anonimno javiti, moram poceti stav mijenjati, nauciti se boriti za sebe... Utucena sam, stalno zamisljena i stalno razmisljam o poslu i problemima i sta ce me lupiti po glavi...
Meni je potrebna samopomoc, ne znam da li se radi kod mene o mobbingu, ili sam ja preosjetljiva ili se ne znam sa pritiskom nositi. Imam osjecaj da moj nadredjeni namjerno trazi i najmanje propuste u mom poslu kako bi ih "nabio na nos", preuvelicao, izvrnuo moje izrecene rijeci itd. Trazi se od mene najmanje tri posla uporedo da radim i da pratim sta se u kancelariji prica. Kriva sam i za stvari na koje uopste ne mogu uticati. Pod tim pritiskom nazalost ne stizem obavljati radne zadatke kako treba. Poceli su se desavati propusti, ne vidim stvari i ono sto po 100 puta provjerim opet pogrijesim. Na kolege djelujem nezainteresovano, flegmanski. Danas je sazvan sastanak kako bi mi se reklo da sam ja kriva za losu atmosferu u kancelariji... Osjete nesto u zraku sto ih uznemiruje, smeta im sto ne pricam. Po prirodi nisam puno pricljiva osoba, vise sutim, kad nemam sta pametno za reci radije sutim. Moja sutnja ih iritira. Nisam neko ko traca, prenosi traceve, ogovara kolege, zali se na kolege.
Ne znam sta da radim, najradije bih sve napustila, ali nisam samo ja bitna, imam i malo dijete koje moram hraniti... Sa kolegama iz bivsih firmi sam u dobrim odnosima i uglavnom su to manje firme bile. U ovoj u kojoj sam trenutno je multinacionalna korporacija, ogromno okruzenje...
Svako jutro idem s grcem u zelcu sta "sta ce se danas desiti i sta ce biti problem" ne idem vise rado na posao... Sta da radim?! Ima li kakvo udruzenje kojem se moze anonimno javiti, moram poceti stav mijenjati, nauciti se boriti za sebe... Utucena sam, stalno zamisljena i stalno razmisljam o poslu i problemima i sta ce me lupiti po glavi...
- KB9
#605 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
- Asmara
#606 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
- KB9
#607 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
pa vidi, zbog cega moras bit u dobrim tj prijateljskim odnosima prema ljudima na poslu?Asmara wrote:Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
humori ako vam se ne poklapaju i ako vam nisu iste stvari smjesne logicno da te nece dozivljavat po tom pitanju, cak mozes i ostavit negativan efekat preko toga, ono kolko puta se svakom desilo da mu bude neko naporan i antipatican bas zbog toga sto ne voli iste stvari il forsira nesto sto inace mrzimo sami?
pricaj o tome sto radite, ako bas ides na uspostavljanje nekog normalnijeg odnosa, malo o poslu, nekim banalnim stvarima koje su u datom trenutku oko vas, desavaju se, mozda ispoljavas negativnu energiju, ima i takvih osoba cesto, ubije sve oko sebe a isto tako nista ne radi lose
polako, unosi sitne promjene i nekad ce se pojavit reakcije, pozitivne naravno, sabur, volja i pozitiva, ostalo dodje od sebe
-
Hakiz
#608 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Zašto ti je nadređeni rekao da ga nerviraš? Odbila si njegove pokušaje da uđeš u čopor u kojem je on alfa mužijak/ženka, ili si ga odbila privatno? To pravi veliku razliku, Ako si ga odbila privatno pa ti se sveti onda je to mobing.Asmara wrote:Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
Ako si odbla da se priključiš čoporu, onda je to malo komplikovanije.
Ako reakcijama ili odsustvom reakcija, govorom tijela, načinom i verbalne i neverbalne komunikacije daješ utisak da si bolja od drugih, da drugi nisu tvoj nivo, da te ne interesuju, da ne želiš da budeš dio čopora, imaćeš probleme. Bez obira na to što nikome ništa loše ne radiš. Najviše budnog vremena u toku dana provedemo sa ljudima na poslu i to stvara vezu. Jedan od razloga zašto će doktor ili policajac ili nastavnik itd štititi svog kolegu kada radi nešto loše, iako on sam to nikada ne bi uradio, je upravo ta veza, stvari ostaju u porordici, autsajderi nemaju to šta tražiti. Onaj ko ne prihvata tu vezu je prijetnja.
Imaš nekoliko načina da to riješiš, ali ja ti nemam prijedlog jer ne poznajem ni tebe niti ljude koji te okružuju. Moraćeš sama doći do rješenja.
- Asmara
#609 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Od pocetka sam probala da se coporu prikljucim, ali bezuspjesno. Odkako sam dosla na ovo radno mjesto nisam pozeljna. (Nisam dosla stelom, nego jednostavno imala srece i profilom odgovarala) Nerviram nadredjenog kao pojava, mislim da ga vise nerviram sto njegov posao bolje poznajem. Da se razumijemo, nisam umisljena, niti volim pametovati, a vjerovatno takav dojam ostavljam... Najradije bih da se prikljucim coporu i da budem prihvacena onakva kakva jesam, mislim da bi mi bilo puno lakse...Hakiz wrote:Asmara wrote:Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
Zašto ti je nadređeni rekao da ga nerviraš? Odbila si njegove pokušaje da uđeš u čopor u kojem je on alfa mužijak/ženka, ili si ga odbila privatno? To pravi veliku razliku, Ako si ga odbila privatno pa ti se sveti onda je to mobing.
Ako reakcijama ili odsustvom reakcija, govorom tijela, načinom i verbalne i neverbalne komunikacije daješ utisak da si bolja od drugih, da drugi nisu tvoj nivo, da te ne interesuju, da ne želiš da budeš dio čopora, imaćeš probleme. Bez obira na to što nikome ništa loše ne radiš. Najviše budnog vremena u toku dana provedemo sa ljudima na poslu i to stvara vezu. Jedan od razloga zašto će doktor ili policajac ili nastavnik itd štititi svog kolegu kada radi nešto loše, iako on sam to nikada ne bi uradio, je upravo ta veza, stvari ostaju u porordici, autsajderi nemaju to šta tražiti. Onaj ko ne prihvata tu vezu je prijetnja.
Imaš nekoliko načina da to riješiš, ali ja ti nemam prijedlog jer ne poznajem ni tebe niti ljude koji te okružuju. Moraćeš sama doći do rješenja.
-
Hakiz
#610 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Nekada je samo potrebno da te "svare". A nekada ništa ne pomaže.Asmara wrote:Od pocetka sam probala da se coporu prikljucim, ali bezuspjesno. Odkako sam dosla na ovo radno mjesto nisam pozeljna. (Nisam dosla stelom, nego jednostavno imala srece i profilom odgovarala) Nerviram nadredjenog kao pojava, mislim da ga vise nerviram sto njegov posao bolje poznajem. Da se razumijemo, nisam umisljena, niti volim pametovati, a vjerovatno takav dojam ostavljam... Najradije bih da se prikljucim coporu i da budem prihvacena onakva kakva jesam, mislim da bi mi bilo puno lakse...Hakiz wrote:Zašto ti je nadređeni rekao da ga nerviraš? Odbila si njegove pokušaje da uđeš u čopor u kojem je on alfa mužijak/ženka, ili si ga odbila privatno? To pravi veliku razliku, Ako si ga odbila privatno pa ti se sveti onda je to mobing.
Ako ti ne prave probleme, ako te ne maltretiraju, ako samo nemaš s kim popričati, ali je sve u granicama korektnog, ako te šef na maltretira iako ga tvoja pojava nervira, onda trpi. Ne može te svako voljeti. Ja sam imao kolegicu koja mi nikada ništa uradila nije. Sama njena pojava me je nervirala. Onda se nešto desilo, promijenla se hemija, ko zna, ali ona i ja smo postali dobra raja.
Ne može ti niko ovdje pomoći, sama sebi moraš pomoći. Možda problem nije u tebi, ali možda i jeste. Kada sami sebe analiziramo mi smo uvijek humani, pametni, iskorištavaju nas drugi itd. Niko od nas ne bi sebi priznao da je sebičan, arogantan, pokvaren itd. To nam moraju reći drugi ljudi. A kada nam kažu onda ih prekrižimo.
Tačna dIjagnoza je pola liječenja.
-
bumerangss
#611 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Slazem se. Depresivna si a mozda i previse razmazena! Ja bih ti recnuo od plate 20%KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
-
bumerangss
#612 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Morat ces se uklopiti u njihova "pravila igre" ili dati otkaz! Trece rijesenje ne postojiAsmara wrote:Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...KB9 wrote:ti si po svemu sudeci asocijalna i ocito ne vjerujes u sebe pa je onda pitanje kako ce iko drugi vjerovat u tebe? sigurno nisi zrtva mobinga i zlostavljanja na radnom mjestu, samo previse siva i staklena uz veliki oblak iznad koji te prati stalno
- ho oponopono
#613 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
...pa progovori...jutrooo bicarke, kakav radostan dan...ona sa drugog sprata rospija samo speluje od danas dijeta ...a ovamo samo puni rolo ormar...
...lujka iz racunovodstva se jebucka sa portirom...a zato ona duze ostaje a sve preopterecena ko fol poslom, jos trazi povisicu...
...direktor nam novu bicarku od 23 godinice servisira, hmm rok trajanja jos 3 dana kada se opet i iznova ulizuje zenici uz nedjeljni rucak...a onda nova sedmica nova djeva...
...ajmo kolege ispljunite sto imate...kakvu ja to losu vibru imam...pitaj ih slobodno, da cujes sta ce ti oni reci ponaosob...znam drugari da je car u bacanju hejta na boljega...
...veliko, veliko, hvala necu da budem dvorska budala, nadjite drugog, ko vas jebe...ja sam budala samo za sebe...kineski macak...
...lujka iz racunovodstva se jebucka sa portirom...a zato ona duze ostaje a sve preopterecena ko fol poslom, jos trazi povisicu...
...direktor nam novu bicarku od 23 godinice servisira, hmm rok trajanja jos 3 dana kada se opet i iznova ulizuje zenici uz nedjeljni rucak...a onda nova sedmica nova djeva...
...ajmo kolege ispljunite sto imate...kakvu ja to losu vibru imam...pitaj ih slobodno, da cujes sta ce ti oni reci ponaosob...znam drugari da je car u bacanju hejta na boljega...
...veliko, veliko, hvala necu da budem dvorska budala, nadjite drugog, ko vas jebe...ja sam budala samo za sebe...kineski macak...
- studiorum_tuzlaensis
#614 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Seks na poslu nije mobbing nikako. Relaksirajući je u svakom slučaju.

- ho oponopono
#615 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
...jebi se ti na radnom mjestu vala kad god nadjes lufta i ako ti pricinjava zadovoljstinu sa doticnom personom...ali da se karam jer pobogu nadredjenom je kurcu cejf...u svrhu mog opstanka na poslu...napredovanja...zaboravi na to... 
-
Nepass
#616 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Uz ovo pustiti muziku od doncafe i eto te ko onaj horoz sto nabrajaho oponopono wrote:...pa progovori...jutrooo bicarke, kakav radostan dan...ona sa drugog sprata rospija samo speluje od danas dijeta ...a ovamo samo puni rolo ormar...
- knjizevnica1984
#617 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Asmara wrote:Trazeci po netu o mobbingu naisla sam na ovu temu.
Pozdrav za tebe,
Izvini ako ti budim lose uspomene dizuci ovaj post, no imam prijatelja koji trpi strasan mobbing na poslu, i vec primijetim da se gubi, ono, lagano odustaje od zivota.
Vjerujem da ima jos osoba, muskih ili zenskih, koje u ovome trenutku trpe isto.
Mozes li molim te prvo reci kako si? Jesi li uspjela rijesiti probleme? Ako jesi, molim te da napises kako. Ako si pravno to rijesila, jos bolje.
-
AllThatPunk
#618 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Pozdrav svima.
imam jedno pitanje: kakve se sve mjere mogu poduzeti ako je u pitanju incident koji je ukljucivao prijetenje, pokusaj fizickog nasilja, vrijedjanje i slicno, na radnom mjestu ?
Policija je obavijestena.
zakonom je jako sturo regulisano.
neko neko iskustvo?
hvala
imam jedno pitanje: kakve se sve mjere mogu poduzeti ako je u pitanju incident koji je ukljucivao prijetenje, pokusaj fizickog nasilja, vrijedjanje i slicno, na radnom mjestu ?
Policija je obavijestena.
zakonom je jako sturo regulisano.
neko neko iskustvo?
hvala
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#619 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Pa sad, sve zavisi u kakvoj se situaciji nalazis. Ako ti nije toliko stalo da sacuvas posao, a pretpostavljam da cim je doslo do fizickih prijetnji da onda situacija u najmanju ruku nije bajna, mozes poslodavca tuziti.
Ja u toj situaciji ne bih razmisljao dvaput. Pravac advokat i leci im na kosti! Pogotovo ako postoji i policijski zapisnik o prijetnjama koje su ti upucene.
Ja u toj situaciji ne bih razmisljao dvaput. Pravac advokat i leci im na kosti! Pogotovo ako postoji i policijski zapisnik o prijetnjama koje su ti upucene.
-
ovo_mi_je_nick
#620 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Ako nemaš svjedoka, ništa od prijave, suda itd
-
AllThatPunk
#621 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
nije nasrnuo poslodavac.
dva svjedoka postoje, obzirom da se sitaucija desila dva puta, u drugom naletu su bili tu.
dva svjedoka postoje, obzirom da se sitaucija desila dva puta, u drugom naletu su bili tu.
-
ovo_mi_je_nick
#622 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Onda lagano napiši tužbu i sve će se rješiti za jedno 18 mjeseci.
- 512MB
#623 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Ovako sa strane bih rekao da vjerovatno ne poznajes njegov posao bolje od njega, pa samim tim ti se tu i krije rjesenje tvog problemaAsmara wrote:Od pocetka sam probala da se coporu prikljucim, ali bezuspjesno. Odkako sam dosla na ovo radno mjesto nisam pozeljna. (Nisam dosla stelom, nego jednostavno imala srece i profilom odgovarala) Nerviram nadredjenog kao pojava, mislim da ga vise nerviram sto njegov posao bolje poznajem. Da se razumijemo, nisam umisljena, niti volim pametovati, a vjerovatno takav dojam ostavljam... Najradije bih da se prikljucim coporu i da budem prihvacena onakva kakva jesam, mislim da bi mi bilo puno lakse...Hakiz wrote:Asmara wrote: Posteno i iskreno. Kao to promijeniti? Asocijalna ne bih rekla da sam, imam sirok krug prijatelja i druzim se... Par puta sam se probala i nasaliti, ali nekako se drsko odreaguje na tu moju salu... Ili se presuti kao da nisam tu... Odustala, ne vidim razloga da se nekome dodvoram... Na razno razne nacine sam pokusala neki odnos uspostaviti, bezuspjesno. Nadredjeni mi je otvoreno rekao da ga nerviram...
Zašto ti je nadređeni rekao da ga nerviraš? Odbila si njegove pokušaje da uđeš u čopor u kojem je on alfa mužijak/ženka, ili si ga odbila privatno? To pravi veliku razliku, Ako si ga odbila privatno pa ti se sveti onda je to mobing.
-
Novak20
#624 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Bio sam žrtva mobinga, ne d'o Bog nikome. Jednostavno sam se našao na putu lopovima, neznalicama i neradnicima i njihovim interesima svedenim na materijalnu korist. Nisam uzimao pare od naroda za ono što mi je posao, nisam ništa ni davao kao što nisam ni uzimao pa nisam mogao biti član kluba većine. Svakodnevna podmetanja, laži, nezakonite postupke, zabrane, izolaciju, kazne...sve sam prošao bez davanja povoda. Ako se povodom ne smatra pošten i odgovoran rad koji ti ne daje vremena da kontaš kako ćeš koga za.ebati.
Spas sam potražio promjenom radnog mjesta i sada je sve ok ali su posljedice po zdravlje trajne. Kad čujem ili pročitam riječ mobing, sjetim se svega i mogao bih napisati knjigu o tome mada su prošle godine.
U mom slučaju, mobing je bio lako dokaziv jer postoje pisani tragovi pa i svjedoci za koje ne znaš kako će svjedočiti ali je problem što nema zakona o mobingu i što advokati ne prihvataju ovakve slučajeve. Pogotovo ako je kolovođa političar.
Zakon o diskriminaciji i obdusmeni su pi.kin dim, da prostite, koji ne pomaže dok se ne ostane bez posla. Više se meni iskukao obdusmen nego ja njemu.
Čudi me da neka od opozicionih političkih partija ne napiše prijedlog Zakona o mobingu jer je mobing jedan od stvarnih problema ovog društva. Žrtve mobinga i njegovo nekažnjavanje su primjer da se uposlenicima pokaže sila, unese strah i slijepa pokornost.
Rezultate vidimo.
Spas sam potražio promjenom radnog mjesta i sada je sve ok ali su posljedice po zdravlje trajne. Kad čujem ili pročitam riječ mobing, sjetim se svega i mogao bih napisati knjigu o tome mada su prošle godine.
U mom slučaju, mobing je bio lako dokaziv jer postoje pisani tragovi pa i svjedoci za koje ne znaš kako će svjedočiti ali je problem što nema zakona o mobingu i što advokati ne prihvataju ovakve slučajeve. Pogotovo ako je kolovođa političar.
Zakon o diskriminaciji i obdusmeni su pi.kin dim, da prostite, koji ne pomaže dok se ne ostane bez posla. Više se meni iskukao obdusmen nego ja njemu.
Čudi me da neka od opozicionih političkih partija ne napiše prijedlog Zakona o mobingu jer je mobing jedan od stvarnih problema ovog društva. Žrtve mobinga i njegovo nekažnjavanje su primjer da se uposlenicima pokaže sila, unese strah i slijepa pokornost.
Rezultate vidimo.
-
ovo_mi_je_nick
#625 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Da bi prepoznali mobbing u pravom smislu treba odvojiti obične međuljudske odnose kad ti neko kaže vidi ti frizure, obrij noge čuvapa (a ispijaju se zajedničke kafe) ili ljubomora na šefa pa ti njegova svaka rečenica velika.
Prepoznavanje mobbinga:
•neprestano sumnjaju u vaše odluke i propituju vaša rješenja;
•dodjeljuju vam posao štetan za zdravlje;
•dodjeljuju vam posao ispod vaše razine ili koji umanjuje •vaše samopoštovanje;
•šire o vama glasine ili poluistine;
iza leđa vas ogovaraju ili namiguju;
•govore da niste psihički zdravi;
•gledaju vas s visine;
•oponašaju vašu mimiku, kretnje i hod;
•omalovažavaju vas i daju vam uvredljive nadimke;
•upliću se u vaš spolni život.
Prepoznavanje mobbinga: