Mobbing

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

St.Germain

Post by St.Germain »

nije nauka nego kompleksi
Harrys

Post by Harrys »

Visˇe od dva miliona Nemaca su zˇrtve mobinga
"Slusˇaj, da ti kazˇem..." - mobing pocˇeinje me?u kolegama, sve cˇesˇc´e je, me?utim, deo politike sˇefova
Sve je visˇe ljudi u Nemacˇkoj koji su zˇrtve mobinga. Stalno su na meti kritika i oogovaranja kod sˇefa, dobijaju pogresˇne informacije, bivaju iskljucˇeni iz drusˇtva kolega, ignorisani ili maltretirani, ponekad cˇak i fizicˇki. Posledice takvih napada na psihu i telo nisu za potcenjivanje ? sramota, nesigurnost, gresˇke, depresija, bolest, samoubistvo. Nemacˇki savezni sud za rad mobing definisˇe kao sistematsko stvaranje mrzˇnje, sˇikaniranje ili diskriminisanje zaposlenih jednih me?u drugima ili od strane pretpostavljenog. Bosing je verovatno najtezˇa varijanta mobinga jer u tom slucˇaju uzork cˇitave kampanje insinuacija jeste direktno nadre?enisˇef ? osoba cˇiji je zadatak da obezbedi posˇtene odnose u svom timu.
Glagol "tu mob" na engleskom znacˇi, otprilike, upadljivo nekoga napadati. Mobing je, ipak, suptilniji, on se infiltrira u radnu klimu i sˇiri s etim brzˇe sˇto se visˇe kolega i pretpostavljenih njime bave. Bosing je moderna izvedenica za planirano i ciljano mobiranje ?odozgo na dole?, dakle od sˇefa a protiv saradnika. Za razliku od normalnog mobinga, koji ponekad ima samo emocionlane uzroke kakvi su zavist, bes ili apatija, bosing cˇesto prati konkretan cilj da nezˇeljeni saradnik trajno bude uklonjen.
Engram

Post by Engram »

St.Germain wrote:nije nauka nego kompleksi
...rece homosekualac :roll:
mrmot

Post by mrmot »

Evo ga sad, da IZ i sda nisu odlučili i da i to oružije upotrijebe u dobijanju izbora i nastavku pljačke.

Valjda poslije homoseksualaca dolaze na red Kinezi, samo Ceriću malo treba vremena da prouči Konfučija.
Fair Life

Post by Fair Life »

Mrznja slabica nije toliko opasna koliko njihovo prijateljstvo. (Torgeir VRAA)

Blago onome tko je imalo jaci medju slabima. Tom jacem pomagati ce svi slabici da bude jos jaci. (A. Radic)

Ruku koja te hoce udariti mozes na vrijeme zaustaviti, ali kako ces zaustaviti jezik klevetnika. (indijska izreka)

Nije potrebno vjerovati u nadprirodni izvor zla: ljudi su sami od sebe sposobni svakog zamislivog zla. (Coinrad)

Cesto se treba stidjeti ne toliko zbog zlodjela zlih ljudi, koliko zbog indiferentnosti dobrih. (Martin Luther King)
Engram

Post by Engram »

mrmot wrote:Evo ga sad, da IZ i sda nisu odlučili i da i to oružije upotrijebe u dobijanju izbora i nastavku pljačke.

Valjda poslije homoseksualaca dolaze na red Kinezi, samo Ceriću malo treba vremena da prouči Konfučija.
mislim...da ti fale...braca sa brda...

jednaka je mrznja..prema sda i iz..a pogotovo reisu, dr. Mustafi Cericu ;)
mrmot

Post by mrmot »

Ma dojadilo mi da više stalno stidim zbog ovih... Dojadilo, vala...
mrmot

Post by mrmot »

Ne možete, svoju, ni rečenicu da smislite. Potpuno identičnu rečenicu je napisao Emir Hadžihafizbegović u Ljiljanu za Suleta Kupusovića. zut!

(Vjeruj mi da vrijeme na liniji nisam proveo zbog ljubavi prema reisu i sda. Da jesam vjerovatno bi sad bio u ludnici. I nemoj dijete srati o braći sa brda jer si ih ti samo na slici vidio.)
Engram

Post by Engram »

mrmot wrote:Ne možete, svoju, ni rečenicu da smislite. Potpuno identičnu rečenicu je napisao Emir Hadžihafizbegović u Ljiljanu za Suleta Kupusovića. zut!

(Vjeruj mi da vrijeme na liniji nisam proveo zbog ljubavi prema reisu i sda. Da jesam vjerovatno bi sad bio u ludnici. I nemoj dijete srati o braći sa brda jer si ih ti samo na slici vidio.)
da nisi bio sa bracom? na brdu... :D
mrmot

Post by mrmot »

Sa mamom sam ti bio. Zar ti nije pričala?
mrmot

Post by mrmot »

Ne bih ti ja staru ni tako - nego ti je bolan ovo uvrjeda, ako se ono i može uvrijediti.
mrmot

Post by mrmot »

Ma fuj...
Leilani

Post by Leilani »

Kad se na zapadu na vijestima zapaze slucajevi mobbinga, kao npr. jedna djevojcica je bila sistematski zlostavljana do te mjere da na kraju nije mogla da hoda, nashi ljudi cesto znaju reci "kod nas toga nije bilo"...ja sam u Bih zavrsila samo cetiri razreda i sjecam se nekih zadirkivanja, tipa "ovaj se ne moze sa ovim igrati" ali nista u tako ozbiljnom obliku. Da li sto se ta zadrikivanja definisala kao "djeciji zijanluk" i nije im se priadavala neka paznja?
Ovdje u posljednje vrijeme malo malo pa roditelji intervenisu u skoli, prave se planovi protiv mobbinga i mijenja se sistem rada. Prije su recimo u slucajevima mobbinga uvijek prebacivali "zrtvu" u drugu skolu, misleci da ce se tim rijesiti problem, dok se danas konta da se dijete koje zlostavlja drugu djecu ocigledno ne osjeca dobro i da njemu treba pomoci.
Da se vratim na slucaj te djevojcice, ona je na kraju dobila neku veliku odstetu, ali koja joj korist kad su joj budale upropastile dobar dio tinejdzerskih godina.. :sad:
Da li vi mislite, koliko ste vidjeli, da i kod nas dolazi do takve vrste sistematskog mobbinga gdje osobe dobiju ozbiljne i fizicke i psihicke oziljke?
winetou

Post by winetou »

Dobro za tebe sto si zavrsila samo cetiri razreda u Bosni. Bosanski klipani su spremni pociniti velika zlodjela a da se za njih kaze da su samo malo nestasni :( I to kazu pedagozi, razrednici itd pa ti sad kontaj kako je u Bosni. :D
winetou

Post by winetou »

Ja sam svjedocio u skoli i pokusaju gang rape-a, ali to je bilo u ratu pa se mozda donekle moze opravdati i time.
sojka

Post by sojka »

Kad kazhete >Svi smo mi isfrusitrani< , molim vas ogradite se. Poshtenije je reci >Ja sam isfrustiran, pa mislim da su svi isfrustrirani<...ko je kakav, takav mu je i sud o drugima.

(To smo onomad ustanovili:) )

Fair Live-u se posebno zahvaljujem na doprinosu...svijetal uzor onog o chemu zapravo govorim i od koga mogu dosta toga da nauchim.

Engram,
I tebi hval,a jer si definitvno posluzhio kao validan primjer da mobbinga ima i uslijed chega nastaje. Chudim se da ni na ovakvoj temi nisi zastao sa bar malo skrupula, takta, da oslushnesh glas savjesti. I kao takav zhelish da povedesh josh glavnu rijech i da sudish velikim ljudima.
Engram

Post by Engram »

sojka wrote: sudish velikim ljudima.
:roll:

puffffff
:D
Engram

Post by Engram »

:D

u drustvu velikana

:lol:
Post Reply